+
-+ Tulosta

Elimäen kylät

Hongisto, Hämeenkylä, Metsäuoti, Moisio, Mustila, Nappa, Niinimäki, Peippola, Rahikkala, Ratula, Raussila, Takamaa, Teuroinen, Villikkala ja Vilppula-Värälä

Hongisto

Hongisto on Elimäen kirkonkylän kupeessa olevaa maatalousaluetta. Kylän peltoaukeiden läpi kulkee 6-tie, joten liikenneyhteydet ovat erittäin hyvät. 6-tietä matkaava voi myös kylän läpi ajaessaan ihailla suuria peltoaukeita, jotka avautuvat molemmin puolin tietä. Hongiston kylän alueella on myös juhlapalveluita tarjoava Helkalan Ranssi, kori- ja puuesiteitä myyvä Elimäen Korikeskus ja taontatöitä valmistava ja myyvä Rillukkapaja.

Hämeenkylä

Hämeenkylä, Teutkoski ja Joensuunkylä ovat maatalousaluetta, jota voidaan sanoa Elimäen alueen karjakyläksi, siellä on useita maidontuotanto- ja emolehmätiloja. Hämeenkylässä edelleen vaikuttava tekijä on Hämeenkylän kartano, jonka vanha, arvokas päärakennus sijaitsee Tammijärven rannalla. Hämeenkylä. Teutkoski ja Joensuunkylä sijaitsevat aivan entisen Elimäen ja nykyisen Kouvolan alueen eteläkärjessä ja niillä on elimäkeläisittäin poikkeuksellisesti alueellaan vesistöjä; Tammijärvi, Teutjärvi ja niihin laskevat joet, Tammijärvikin on oikeastaan joen leventymä. Tämän kyläryhmän alueella on myös Koskisto. Koskiston entinen meijeri on nykyisin yksityisessä omistuksessa ja rakennuksessa on yksityisasunto, taidenäyttelyjä ja kokoustiloja. Koskistossa toimii myöskin Hyvämäen Mehustamo.

Mettälä

Mettälän kylä sijaitsee Helsingintien eteläpuolella 6 km elimäen kirjolle ja 25 km Kouvolan keskustaan. Mettälän kylä oli ennen sotia Peippolan kartanon sivutila. Pelkästään maataloudesta elää enää muutama talous. Nykyään käydään töissä kodin ulkopuolella tai harjoitetaan yritystoimintaa tilanpidon ohella. Entinen koulu siirtyi kyläläisten harrastustiloiksi. Asukkaat viihtyvät Mettälässä. Kylässä asutaan maaseudun rauhassa, mutta palvelut ovat suhteellisen lähellä. Uusien asukkaiden on ollut helppo muuttaa kylään. Tutustuminen kyläläisiin onnistuu helposti yhteisissä tapahtumissa.

Metsäuoti

Metsäuoti on entisen Elimäen, nykyisen Kouvolan länsirajalla oleva kylä. Se on aivan Lapinjärven rajalla, kylästä on vain osa Kouvolan puolella. Kylä on maatalousaluetta, mutta 6-tien läheisyys on tuonut kylälle uusia asukkaita pääkaupunkiseudulta, jonne on matkaa vain reilut 100 kilometriä, niin kuin muualtakin entisen Elimäen alueelta. Metsäuodissa on KatJus-talli ja koirahoitola.

Moisio

Moisio on kirkonkylän kupeessa olevaa maatalousaluetta, mutta taajaman läheisyys on lisännyt alueelle myös omakotiasutusta. Moisiosta on parin kolmen kilometrin matka kirkonkylän kouluihin ja kauppoihin, joten se soveltuukin erittäin hyvin myös omakotiasumiseen. Moisiossa on myös Moision kartano, joka on yksityisomistuksessa, ja siellä on jatkuvasti taidenäyttely sekä ravintolapalveluita, kuten häitä ym, tilauksesta. Alueella on myös Paavolan kotijuustola sekä Kososen-Rantalan hevostalli.

Mustila

Mustilan aluetta hallitsee itseoikeutetusti Mustila-Arboretum ja siihen liittyvät taimimyymälä, kahvilat ja viinimyymälä. Mustila-Arboretum on valtakunnallisesti merkittävä matkailukohde: 120 ha puistoalue, jossa on yli 200 puulajia ja sekä lukuisia koristepensas- ja perennalajia ympäri maailman. Mustilan alue on 6-tien varressa joten sinne on helppo matkalaisen poiketa. Myös Alppiruusun tuottajatori ja ravintolapalvelut ovat aivan 6-tien kupeessa. Mustilan kylän alueisiin on aina liittynyt läheisesti Huitilan, Mommolan ja Kesolan kylät, jotka ovat edelleen maatalousaluetta.

Nappa

Nappa on Korian taajaman lähialuetta ja selkeästi omakotiasutusaluetta. Napalla on oma päiväkoti ja ala-aste. Sen sijainti 6-tien varrella tekee työmatkaliikenteen Helsingin tai Kouvolan suuntaan sujuvaksi. Lisäksi Napan kohdalla on ABC- huoltoasema, joka tarjoaa kauppa- ja ravitsemuspalvelut myös Napan asuinalueen ihmisille Napalta on myös lyhyt matka sekä Korian taajamaan että Kouvolan liikekeskuksiinkin.

Niinimäki

Niinimäki sijaitsee valtatie 6:n molemmin puolin n. 12 km Kouvolasta Helsingin suuntaan. Alue on maatalousaluetta ja hyvin aktiivinen kyläyhteisö. Talkoohenki ja yhteistyö naapurikylä Teuroisten kanssa ovat tuoneet kylälle Kymenlaakson vuoden kylä 2007 palkinnon. Niinimäkeläiset julkaisevat omaa lehteä, joka ilmestyy muutaman kerran vuodessa ja järjestävät useita kylän yhteisiä tilaisuuksia joka vuosi. Kokoontumispaikakseen he ovat kunnostaneet metsästysmajan. Mikkelän Bed and Breakfast tila sijaitsee Niinimäessä 6-tien kupeessa.

Niinimäen kyläyhdistys

Peippola

Elimäen kirkonkylä on Peippolan karttakylää. Kirkonkylä on viehättävä maalaismiljöö, muutama kerrostalo ja eri-ikäisiä omakotitaloalueita, ensimmäiset jo 1930 luvulta. Kirkonkylän läpi kulkee tie jonka kahta puolta ovat kaupat, koulut, parturit, hierojat, hautaustoimistot, pankki, apteekki, terveyskeskus, kirjasto, virastotalo ja yli 300 vuotta vanha puinen ristikirkko. Puustoa ja puistikkoa on rakennusten välissä, mikä tekee kylän tunnelmasta rauhallisen. Kirkonkylältä on vain pari kilometriä valtatie 6:lle, joten liikenneyhteydet ovat hyvät.

Rahikkala

Rahikkala on harvakseltaan asutettua maatalousaluetta. Torpparit ovat aikanaan ostaneet maansa Moision kartanon maista. Sijainti Kirkonkylän lähialueella on kuitenkin viime vuosina tuonut Rahikkalaan myös omakotitaloja kyläelämää rikastamaan. Rahikkalalaiset ovat ostaneet ja kunnostaneet vanhan hiekkakuopan kylän yhteiseksi uimarannaksi ja virkistysalueeksi.

Ratula

Ratula on maatalousaluetta. Kylällä oli aiemmin selkeä kyläkeskus monine toimintoineen, joista on vielä jäljellä koulu ja seuratalo. Kylän läpi virtaava Teutjoki virkistää kylämaisemaa ja onpa Ratulaan asettunut muutamia kesäasukkaitakin. Ratulassa on Sipilän mansikkatila, joka työllistää kesäaikaan muutamia paikallisia asukkaita ja tuo kylälle muutamia ulkomaalaisiakin.

Raussila

Raussilan kylän viljelyaukeat levittäytyvät Tallusjoen kahta puolta, Kouvolan kaupungin etelälaidalla, aivan Uudenmaan rajalla. Raussila on vireää maatalousaluetta. Raussilallakin on aiemmin ollut kyläkeskus, nykyisin siellä toimii Raussilan mylly ja Tilatuote Oy (siemenpakkaamo ja keittiökalusteita) sekä kuntoutumiskoti Raussilan Risteys Oy. Syyskuussa 2010 paloi Raussilan seuratalo, mikä oli suuri menetys kyläkunnalle.

Takamaa

Takamaan kylä sijaitsee Kymijoen länsipuolella, Korian taajaman läheisyydessä. Kylä alkaa Sopen taajamasta ja päättyy Löytyn kylän rajalle. Takamaalla viljellään maata, harjoitetaan yritystoimintaa ja käydään töissä läheisissä taajamissa. Koulua käydään Korialla, Elimäen kirkonkylässä ja Kouvolan keskustassa.

Takamaalla toimii aktiivisesti Takamaan Martat, Partiolippukunta Elimäen Metsäsudet, Pohjois-Elimäen Metsästysyhdistys sekä kyläyhdistys Takamaan Vasama, joka huolehtii seuratalon ylläpidosta. Koulun lakkauttamisen jälkeen seuratalosta on tullut kylän keskus, jossa järjestetään kylän yhteiset tilaisuudet. Taloa vuokrataan häitä, syntymäpäiviä ja muita tilaisuuksia varten. Seuratalo on rakennettu vuonna 1927 ja sitä on remontoitu useaan otteeseen.

Takamaa oli viime vuosisadan alkupuolelle Raussilan kylän ulkopalsta. Vuonna 1908 Takamaasta muodostui oma kylänsä, kun ahdas Raussilan kylä jaettiin ja sieltä siirrettiin 32 taloa Takamaalle.

Teuroinen

Teuroisten kylä sijaitsee maaseudun rauhassa kuutostien varrella. Teuroisista on hyvät kulkuyhteydet mm. Kouvolan keskustaan 20 km, Lahteen n. 60 km, Lappeenrantaan n. 100 km ja Helsinkiin n. 120 km. Kylä on maatalousaluetta. Etenkin hevostalous antaa vahvan leiman kylälle.

Kylällä sijaitsee uimapaikka, urheilukenttä ja talvisin luistelukenttä sekä hyvin hoidettu latuverkosto. Lisäksi kyläyhdistyksen hoitamalta Kylätalolta voi tarvittaessa vuokrata tiloja kokouksia, juhlia ja muita tilaisuuksia varten. Sauna ja jumppasali ovat myös vuokrattavissa. Kylässä järjestetään aktiivisesti tapahtumia kyläläisten toivomuksesta.

Villikkala

Villikkala on maatalousaluetta ja kylämaisema on melko avoin. Villikkalalaisilla on oma kylätalo, jossa on kaksi asuntoa ja yhteisiä kokoontumis- ja saunatiloja. Kylällä on järjestetty metalliromunkeräyksiä remonttirahojen hankkimiseksi. Villikkalassa on yksi alueen parhaista uimapaikoista. Villikkalassa on aiemmin ollut 2 kartanoa, Villikkalan kartano ja Myllylän kartano. Villikkalan kartano on jakautunut pienempiin osiin, mutta Myllylän kartano on vielä perheomistuksessa ja harjoittaa maanviljelyä. Myllylän kartanon pihapiirissä toimii Villikkalan välikasvattamo.

Vilppula-Värälä

Vilppula ja Värälä ovat maatalousaluetta Korian taajamaa lukuun ottamatta. Kylät rajoittuvat pohjoisen suunnasta Kymijokeen ja joen takana näkyykin jo Kouvolan keskusta. Vilppulasta ja Värälästä on erinomaiset kulkuyhteydet moneen suuntaan, Myllykoskelle, Inkeroisiin, Elimäelle, Kouvolan keskustaan, Kuusankoskelle ja 6-tien kautta pääkaupunkiseudulle ja Lahden seudulle. Värälä on tunnettu myös historiastaan. Kustaan sodan rauha Venäjän ja Ruotsin välillä solmittiin Värälässä vuonna 1790. Värälässä on tämän muistoksi Rauhankivi. Tämä alue on monien mahdollisuuksien alue.

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme