Käyrälammen ulkoilureitin materiaalipankki

Käyrälammen ulkoilureitin esittely englanniksi ja saksaksi

Käyrälammen alueen kartta

Suunnittele retkesi Käyrälammen alueelle etukäteen. Kartalta löydät Käyrälammen keskeisimmät palvelut ja ulkoilureitin. Kartta ei ole saavutettava.

Käyrälammen ulkoilureittikartta, ei saavutettava (pdf, 207 kt)

Tervetuloa Käyrälammen ulkoilureitille!

Käyrälammen ulkoilureitti on kokonaisuudessaan noin kuusi kilometriä pitkä ja se kiertää koko Käyrälammen. Reitti koostuu pääosin kivituhkapintaisista poluista, pitkospuista ja kevyen liikenteen väylistä. Se on esteetön eli kuljettavissa myös pyörätuolilla, rollaattorilla ja lastenvaunujen kanssa. Reitillä on joitakin jyrkempiä osuuksia, joissa manuaalisen pyörätuolin käyttäjä voi tarvita avustajan. Ulkoilureitti soveltuu kävelyyn ja pyöräilyyn. Reitin varrella on monimuotoista metsää, kauniita näkymiä Käyrälammelle sekä kaksi joen ylitystä. Lisäksi Käyrälammella on tarjolla monenlaisia vapaa-ajan ja matkailun palveluita.

Reitti kulkee uimarannalta lammen itäisen puolen metsässä ja Jyräänjoen rannalla noin kahden kilometrin pituisen matkan Paaskosken sillalle. Paaskoskelta reitti jatkuu katuverkostoa pitkin Käyräjoen sillalle lammen pohjoispuolella, mistä se palaa kevyen liikenteen väyliä pitkin Käyrälammen etelärannalle.

Paaskosken ja Käyrälammen välillä on kolme tulisijoin varusteltua taukopaikkaa, joista kaksi on esteettömiä. Esteettömillä taukopaikoilla on tulisijan ja penkkien lisäksi myös pöytäryhmät. Lisäksi reitillä on penkeillä varustettuja levähdyspaikkoja. Myös uimarannan tuntumassa on grillausmahdollisuus.

Tulentekopaikoilla ei ole puuhuoltoa, joten otathan omat puut tai hiilet mukaan ja jätät metsän puut rauhaan. Huolehdithan myös roskat mukaasi. Reitillä ei ole talvikunnossapitoa.

Parhaiten reitille pääsee kävellen tai pyöräillen, mutta pysäköintipaikkoja löytyy Käyrälammen uimarannan ympäristöstä sekä Karimäentien pohjoispäädystä. Reitti on merkitty oransseilla viittaopasteilla.

Käyrälampi lukuina

  • Pinta-ala 90,2 ha
  • Pituus 1,1 km
  • Leveys 1,4 km
  • Syvin kohta 8,4 m
  • Keskisyvyys 2,8 m
  • Tilavuus 2474,8 m3
  • Rantaviivan pituus 4,6 km

Jokaisenoikeudet mahdollistavat pääsyn luontoon

Jokaisenoikeudet (aiemmin jokamiehenoikeudet) ovat yleisiä ohjeita ja kuuluvat kaikille Suomessa oleskeleville kansalaisuudesta riippumatta. Niiden turvin voit liikkua, oleskella ja leiriytyä tilapäisesti sekä hyödyntää tiettyjä luonnontuotteita toisen maalla.  

Jokaisen oikeudet (Luontoon.fi)

Tulen tekeminen

Vaikka nuotion tekeminen ja tulien sytyttäminen kuuluvat retkeilyyn mm. ruuanlaittoa, lämmittelyä ja tunnelmaa varten, kannattaa kuitenkin ottaa huomioon muutama seikka ennen avotulen tekemistä.

  • Tulen tekeminen ei kuulu jokaisenoikeuksiin, vaan sen tekemiseen tarvitsee aina maanomistajan luvan.
  • Käyrälammen ulkoilureitillä avotulen saa tehdä vain virallisella tulentekopaikalla. Muistathan tarkistaa voimassa olevat metsäpalovaroitukset (ilmatieteenlaitos.fi). Ruohikko- tai metsäpalovaroituksen aikana tulenteko on sallittu ulkona vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla
  • Polttopuita ei saa hakata metsästä/ympäristöstä ilman maanomistajan lupaa. Kaatunutta puuta ei saa käyttää polttopuuna eikä oksia tai tuohta saa repiä puista tulentekotarpeiksi. Tuohen repiminen rungosta voi vahingoittaa koivua, koska ravinteet eivät pääse enää liikkumaan ja puu alkaa kuivua.
  • Aina kannattaa harkita tarkkaan, milloin todella tarvitsee avotulta, esimerkiksi ruoanlaitossa voi käyttää retkikeitintä.
  • Tulen sytyttämisessä, käsittelyssä ja sammuttamisessa tulee aina olla huolellinen, jotta vältytään tulipalolta ja sen aiheuttamilta vaaratilanteilta ja vahingoilta. Vastuu tulesta ja sen sammuttamisesta on aina sen sytyttäjällä, huolehdithan siis, että sammutat tulen paikalta poistuessasi.

Roskaaminen

Jokaisenoikeudet sanovat ”älä roskaa”. Monet roskat eivät maadu ollenkaan tai maatuvat hyvin hitaasti. Ympäristön roskaaminen on merkittävä riski luonnoneläimille sekä luonnolle. Eläimet voivat esimerkiksi niellä muovia tai luontoon jäänyt roska voi tarttua niiden raajoihin tai rikkoa niitä (lasi).

Jokaiselle luonnossa liikkujalle pitäisi olla itsestään selvää, että roskat eivät kuulu luontoon. Pussien varaaminen reppuun tai takin taskuun on hyvä tapa viedä roskat pois metsästä.

Sivun alkuun