Istuhan alas. Jätetään turha kiire taakse ja nautitaan hetki vain olemisesta tässä hetkessä. Kuuletko linnun laulavan samalla, kun ihailet edessäsi olevaa maisemaa nojaten karkeaan puunrunkoon ja haistat läheiseltä nuotiopaikalta tulleen savun tuoksun? Käytämme aisteja usein samaan aikaan asiaa sen enempää miettimättä. Mutta mitäpä, jos sulkisit kaikki muut aistit hetkeksi ja keskittyisit vain yhteen aistiin kerrallaan.

Sulje silmät ja kuuntele. Mitä ääniä metsä tarjoaa juuri nyt? Humisevatko lehdet puissa vai narskuuko lumi kengän alla? Voit myös kuunnella hiljaisuutta ja rauhaa. Luonnollisen hiljaisuuden on sanottu olevan yksi maapallon uhanalaisista resursseista.

Laita kädet korville. Keskitytään hetki alkukantaisimpaan aistiimme – hajuaistiin. Haistatko puiden, kukkien tai sienten tuoksuja? Voit ehkä haistaa myös sateen jäljiltä raikkauden tai pakkasen kirpeyden.

Akvarellimaalaus suppilovahvroista syksyn keltaisten ja ruskeiden lehtien seassa. Maalauksen tekijä Juha Ilkka.

Katso ympärillesi. Keskitä katse yksityiskohtiin: kukan terälehteen tai lumihiutaleiden muotoihin. Erilaiset muodot saavat miettimään luonnon älykkyyttä ja sitä, kuinka jokaisella yksityiskohdalla on tarkoituksensa.

Keskity siihen, mitä tunnet. Metsässä voit tuntea lukemattomia pintoja, kuten sammaleiden houkuttelevan pehmeyden, kivien rosoisuuden tai jäätyneen puunrungon. Voit myös tuntea tuulen kosketuksen ja auringon lämmön ihollasi.

Metsässä on monia erilaisia makuja riippuen vuodenajasta. Vadelmat ovat kypsinä makeita, kun taas puolukoiden maku on hapan ja kirpeä. Sienten makua kuvaillaan umamimaiseksi eli lihaisaksi.

Jokaisenoikeudet

Vaikka luonto tarjoaakin paljon erilaisia elämyksiä kaikille aisteillemme, niin muistammehan kunnioittaa sen herkkyyttä. Luonto uudistuu hitaasti ja metsässä liikuttaessa tulisi välttää rikkomasta sen tasapainoa, joten kuljetaan merkityillä reiteillä, kunnioitetaan metsän eläimiä ja pidetään koirat kiinni.

Päivitetty 16.1.2024

Sivun alkuun