Suomessa on erityisen hyvät mahdollisuudet ammentaa voimavaroja metsäluonnosta, koska Suomen maapinta-alasta yli 75 % on metsää. Metsässä ja luonnossa liikkuminen sekä oleilu edistävät kokonaisvaltaista terveyttä ja auttaa meitä rentoutumaan ja palautumaan. Metsäkävelyt alentavat stressihormonien määrää ja lisäävät luovaa ajattelua – monet taiteilijat saavatkin inspiraationsa luonnosta.

Luontoympäristö auttaa keskittymään ja olemaan läsnä. Luonnon äänien kuuntelu voi parantaa mielialaa ja auttaa ajatuksia selkeytymään. Luonnonrauhan kokeminen auttaa irrottautumaan arjen kiireistä ja paineista sekä lisää sisäistä rauhaa ja levollisuutta.

Luonto aktivoi myös liikkumaan monipuolisesti ja terveyttä edistävästi. Jokainen voi valita itselleen sopivan matkan pituuden sekä vauhdin ja luonto tarjoaa maaston vaihtelevuuden. Luonnossa liikkuminen parantaa myös unen laatua ja auttaa nukkumaan syvemmin.

Luonnonvoimaa mielen ja kehon hyvinvointiin

Luontoympäristön autenttisuus ja tasainen ärsykevirta ovat lempeitä vastakohtia arjen monille ärsykkeille ja hektiselle elämänrytmille. Metsän elvyttävä vaikutus auttaa palauttamaan hermostoa ja aivoja arjen kiireistä. Metsässä vietetty aika on todellinen henkinen investointi, jossa olet tietoisesti läsnä hetkessä ja avoin metsän kauneudelle.

Akvarelli: Vanhempi nainen kävelee sauvan kanssa lehtimetsässä. Kuvitus: Juha Ilkka.

Harjoitus 1

Istahda kivelle tai nojaa mukavasti puunrunkoon. Hengitä syvään sisään ja ulos muutaman kerran, tuntien hengityksen virtauksen rauhoittavan sinua. Näe edessäsi oleva metsä ja tunne, kuinka pehmeä maa antaa jalkojesi alla myöten tuoden sinulle vakaan tunteen. Kuule luonnon äänet ympärilläsi – lintujen laulun, tuulen suhinan ja lehtien rapinan.

Hengitä hitaasti syvään sisään ja ulos. Tunne, kuinka metsän raitis ilma täyttää keuhkosi. Hengityksen myötä voit tuntea kehosi rentoutuvan ja mielen selkiytyvän.

Katso ympärillesi ja huomaa metsän eri värisävyt – vihreä sammal, ruskan oranssit ja keltaiset lehdet maassa tai oksille laskeutunut lumi. Tarkastele puiden runkoja ja niiden monimuotoista kuorta.

Hengitä rauhallisesti ja anna hengityksen rytmin luoda yhteys metsään ja sen rauhoittavaan vaikutukseen. Anna mielesi levätä hetken tässä luonnon syleilyssä, ennen kuin palaat takaisin nykyhetkeen.

Tällainen harjoitus voi olla lyhyt pakopaikka arjen keskellä ja voi auttaa sinua löytämään rauhaa sekä läsnäoloa. Kun koet stressiä tai tarvitset hetken itsellesi, voit aina palata tähän harjoituksen ja mielikuvitusmatkalle metsään.

Harjoitus 2

Seuraava harjoitus kutsuu sinut tutustumaan puun halaamisen voimaan ja läsnäoloon. Valmistaudu hetkeen, jossa olet täysin läsnä hetkessä ja avoin kokemaan yhteyden luontoon.

Aloita etsimällä läheltäsi sopiva puu, joka tarvitsee mielestäsi halauksen. Seiso ensin puun vieressä ja hengitä muutaman kerran rauhallisesti syvään sisään ja ulos. Tuo huomiosi tähän hetkeen ja läsnäoloon.

Tutki puuta aistiesi avulla. Katso sen runkoa ja liu’uta sormiasi sen runkoa pitkin. Tunne, miltä sen kuori tuntuu kädessäsi. Keskity kosketuksen tuntemuksiin ja pyri olemaan täysin läsnä hetkessä.

Hengitä rauhallisesti ja anna puulle kunnon halaus. Tunne kuinka halaaminen luo yhteyden sinun ja puun välille. Kun halaat puuta, voit tuntea sen vankan läsnäolon ja voiman, ikiaikaisuuden. Mieti, kuinka syvällä puun juuret ovat maassa ja tunne sen maadoittava vaikutus. Kuvittele, kuinka energiat virtaavat sinun ja puun välillä – tämä hetki on vuoropuhelua luonnon kanssa. Voit lähettää sille kiitollisuutta, toiveita tai vain olla läsnä tässä hetkessä, tietäen että olet yhteydessä luonnon voimaan.

Kun olet valmis, irrota hitaasti otteesi puusta ja hengitä syvään sisään ja ulos. Voit jäädä hetkeksi seisomaan ja tuntea, kuinka olet avannut syvemmän yhteyden luontoon ja omaan sisimpääsi.

Harjoitus 3

Seikkailu luonnon väreissä – luontoharjoitus lapsille.

Tämä harjoitus on suunniteltu erityisesti lapsille, jotta he voivat tutkia ja ihastella luonnon monipuolisia ja iloisia värejä. Samalla se voi inspiroida heidän luovuuttaan ja ymmärrystään ympäristöstä. Valmistaudu hauskaan ja oppimisen täyteiseen hetkeen. Tervetuloa seikkailuun luonnon värien maailmaan!

Etsi paikka, jossa näet paljon erilaisia kasveja, kukkia, puita ja muita luonnon elementtejä.

Kun olet löytänyt paikan, seiso paikallasi ja etsi erilaisia värejä ympäriltäsi. Mitä eri värejä ja niiden sävyjä löydät?

Käykää läpi kaikki värit eri keinojen avulla.

Esimerkkejä:

  • Mitä värejä sinulla on päälläsi? Tai mitä värejä kodin huonekaluissa ja tavaroissa on? Löydätkö samat värit ympäröivästä luonnosta?
  • Kuinka monta väriä tunnet? Löydätkö ne kaikki samat värit ja niiden sävyt ympäriltäsi?
  • Mikä on lempivärisi? Mitkä asiat ovat luonnossa samanvärisiä?
  • Jos kotoa löytyy erivärisiä lankoja tai kankaanpaloja, papereita tai muuta vastaavaa värikästä ja helposti mukana kuljetettavaa materiaalia, ottakaa ne mukaan ulkoilureitille ja etsikää niiden värejä matkan varrelta.
  • Valitkaa ulkoilureitillä vuorotellen jokin väri. Anna lapsen etsiä ympäristöstä mahdollisimman monta asiaa, joissa on valittu väri.
  • Kerää erilaisia luonnonmateriaaleja, kuten lehtiä, kukkia, keppejä ja kiviä. Lapset voivat järjestää nämä materiaalit maahan ja luoda niistä värikkäitä ja luovia taideteoksia.
  • Miettikää, miten eri asiat muuttavat väriään vuodenaikojen mukaan. Esimerkiksi keväällä vihreät lehdet muuttuvat syksyllä keltaisiksi, oransseiksi tai punaisiksi ja lopulta ruskeiksi. Tai kuinka luonto puhkeaa keväällä vihreän eri sävyihin, jotka tasaantuvat kesän mittaan. Kuinka montaa väriä löytyykään syksyisestä luonnosta ja kuinka lopulta lehtien pudottua luonto on hetken harmaa, kunnes talvi tuo lumen myötä valkean eri sävyt.
  • Luontobingo: valitkaa joku väri ja kuka on ensimmäisenä löytänyt esimerkiksi viisi ei asiaa luonnosta kyseisessä värissä, huutaa bingo

Kun olette käyneet läpi löytyneet värit, keksikää yhdessä tarina, runo tai laulu, jossa käytätte näitä värejä, metsän eläimiä ja luonnon materiaaleja. Voitte kertoa tarinan siitä, mitä luonnossa tapahtuu eri vuodenaikoina tai millaisia eläimiä nämä värit muistuttavat. Voitte myös keskustella, mistä nämä värit löytyvät myös omassa arjessa.

Lopuksi voitte kiittää luontoa siitä, että se tarjoaa meille niin paljon iloa ja väriä. Muistathan, kuinka tärkeää on huolehtia ympäristöstä ja säilyttää sen kauneus tuleville sukupolville.

Jokaisenoikeudet

Metsä tarjoaa hyvinvointia myös terveellisten marjojen, sienten sekä muiden syötävien kasvien muodossa. Kasvien kerääminen jokaisenoikeuksilla on sallittua, jos kyseessä on yksittäisten kasvien kerääminen omaan käyttöön. Voit siis kerätä marjoja, sieniä ja yrttejä omaan käyttöösi ja kotona valmistettavaksi. Jokaisenoikeuksilla kerättävien kasvien määrä ei saa kuitenkaan olla suuri ja keräämisen tulee tapahtua kestävästi ja luonnonvaroja kunnioittaen.

Muistathan, että uhanalaiset kasvit, kuten kangasvuokko, ovat rauhoitettuja ja niiden kerääminen on kielletty. On tärkeää muistaa, että kasvien keräämiseen liittyy vastuu ympäristöstä ja sen kestävästä käytöstä.

Päivitetty 16.1.2024

Sivun alkuun