Eteläisessä Kouvolassa Kymijoen varrella sijaitsee melojia, kalastajia ja retkeilijöitä houkuttelevia maisemia. Kymijokea pitkin voi meloa aina Suomenlahdelle asti upeissa luonnon- ja kulttuurimaisemissa.

Huhdanniemi

Huhdanniemen taukopaikka sijaitsee Kymijoen varrella Anjalassa.  Huhdanniemi on hyvä taukopaikka melojille ja hiihtäjille tai retkeilijöille, jotka haluavat muuten vaan viettää aikaa kauniissa Kymijoen maisemissa. Kymijoen yläjuoksulta melovat voivat rantautua helposti taukopaikan vieressä olevaan ojaan. Huhdanniemen jälkeen alkavat Kymijoen varsinaiset koskiosuudet, joten tauko voi olla paikallaan. Seuraavalle taukopaikalle Susikoskelle on melomista n. 3 km. 

Joenpenkalla ei ole varsinaista uimarantaa. Kymijoen virta on voimakas rannasta alkaen, joten olethan varovainen, jos aiot uida. Säiden salliessa on rannalla mukava syödä retkieväitä. Jos liikut autolla, ehdit hyvin vierailla päivän aikana myös muilla lähistön taukopaikoilla. 

Koko Kymijoki on luvanvaraista kalastusaluetta, joten kalastukseen on hankittava kalastusluvat. Toki joissakin kohdin jokea on suvantopaikkoja, joissa voi onkia luvitta. Kymijoesta nousee taimenta, lohta, siikaa, kuhaa, haukea ja ahventa. Huhdanniemen alue kuuluu Keski-Kymen erityiskalastuslupa-alueeseen

Huhdanniemen taukopaikan ohi menee talvisin hiihtoreitti. Reitti kulkee joen rantaa pitkin, alkaen Anjalan sillalta päättyen Susikosken sillalle. Huhdanniemelle voi tulla talvisin myös lumikengillä. Kymijoki on melkein sula läpi vuoden, joten pilkkiminen ei joella onnistu ja mahdolliset jäät eivät välttämättä kanna. 

Huhdanniemessä on puolikota, tulisija, kompostoiva wc ja puuliiteri. Huollosta vastaa Huhdanniemen metsästysseurue ry p. 0400978123.

Näin pääset Huhdanniemeen

Paikalle löytää ajamalla Anjalan kirkonkylältä alkavaa Huhdanniementietä noin 3,6 km etelään päin. Auton voi jättää ”Yleinen tie päättyy” -kyltin jälkeen oikealla olevalle levikkeelle tai hiekkatielle metsän laitaan. Loppumatka, noin 200 metriä, taittuu pellon reunaa kävellen. Myös pyörällä pääsee hyvin perille asti. Kouvolan paikallisliikenteen bussilinjoilla 3A ja 1A pääsee Anjalan kirkonkylälle asti, josta loppumatka on käveltävä. Myös kaukoliikenteen Kouvola-Kotka-Kouvola bussit pysähtyvät Anjalassa.

Huhdanniemi kartalla

Susikoski

Susikosken taukopaikka sijaitsee Susikosken sillan läheisyydessä. Anjalan kirkonkylältä on matkaa 3 km. Susikoski on hyvä rantautumispaikka ja retkeilykohde. Laavulle pääsee vesitse, kävellen pellonreunoja pitkin tai talvella hiihtäen.

Susikosken taukopaikalle melojat voivat rantautua vieressä olevaan leveään ojaan. Taukopaikalla voi pitää ruokailu- ja levähdystauon. Susikoskelle asti melontareitti kulkee maalaismaisemissa maatilojen ja peltojen ohi, mutta sen jälkeen maisemat alkavat muuttua pikkuhiljaa erämaisiksi. 

Susikosken taukopaikan ohi kulkevat talvisin Kymijoen moottorikelkkareitti sekä hiihtoreitti. Reitti kulkee joen rantaa pitkin, alkaen Anjalan sillalta päättyen Susikosken sillalle. Paikalle voi myös lumikenkäillä. Kymijoki on melkein sula läpi vuoden, joten pilkkiminen ei jäällä onnistu. 

Susikosken taukopaikalla on puolikatos, tulisija, pöytä, kompostoiva wc ja polttopuut. Huollosta vastaa Huhdanniemen metsästysseurue ry p. 0400978123.

Näin pääset Susikoskelle

Anjalan kirkonkylältä alkavaa Ruokosuontietä seuraamalla pääsee melkein perille asti autolla ja polkupyörällä. Auton voi jättää Ruokosuontien päässä olevalle alueelle ja kävellä loppumatkan pellon laitaa muutama sata metriä. Susikosken sillan puolelta ei ole kulkuteitä, koska välissä on leveä oja. Kouvolan paikallisliikenteen bussilinjoilla 3A ja 1A pääsee Anjalan kirkonkylälle asti, josta n. 3 km:n loppumatka on käveltävä Ruokosuontietä pitkin. Myös kaukoliikenteen Kouvola-Kotka-Kouvola bussit pysähtyvät Anjalassa.

Susikoski kartalla

Kuovinkallio

Kuovinkallio sijaitsee Kouvolan Ahvion kylän läheisyydessä, Kymijoen varrella. Kouvolaan ja Kotkaan on Ahviosta matkaa n. 30 km. Kuovinkallio on erämainen taukopaikka ja virkistysalue melojille sekä muille retkeilijöille. Taukopaikan vieressä kohoava kallio on ollut ennen vanhaan Ahvion kylän paikallisten suosima yleinen juhannuksen viettopaikka. Kallion huipulta on edelleen mukava ihailla jokimaisemia päivää paistatellen. 

Vesitse liikkuen Kuovinkallio on viimeinen rantautumispaikka ennen Kymijoen haarautumista itäiseen ja läntiseen haaraan. Itään haarautuu koskimainen Kotkan -reitti. Läntinen haara on rauhallisempaa erämaista jokimaisemaa, suunnaten kohti Pyhtäätä.  Muutaman sadan metrin päässä taukopaikalta joki laajenee Osolahdeksi, jossa on pieniä pirstaleisia saaria. Osolahden jälkeen alkavat 1,2 km pituiset vapaana virtaavat Ahvionkosket. 

Patikoijien ja maastopyöräilijöiden kannattaa kulkea joen rantaa pitkin Ahvionkoskien maisemissa. Kuovinkalliolle voi tehdä lumikenkä- tai hiihtoretkiä. Ympärillä aukeaa rauhallinen erämaamaisema kallioineen, koskineen ja tiheine havupuumetsineen. Talvista jäätävän höyryävää Kymijokea on mukava katsella rantakalliolta. 

Perhokalastukseen Kuovinkallion alajuoksu sopii mainiosti, kunhan kalastusluvat ovat kunnossa. Ahvionkosket kuuluvat Keski-Kymen erityiskalastuslupa-alueeseen.   

Kuovinkalliota ympäröivät metsät ovat marjastajien ja sienestäjien mieleen. Taukopaikkaa voi pitää tukikohtana ja katoksessa on mukava ruokailla, jos vain marjastukselta malttaa. 

Taukopaikalla on 30 hengen täyskatos, tulisija, pöytäryhmä, kompostoiva wc, puuliiteri ja laituri. Katoksessa voi yöpyä. Huoltoa voit tarvittaessa tiedustella numerosta 0407403798.

Näin pääset Kuovinkalliolle

Kuovinkalliolle on Ahvion kylältä matkaa n. 1,5 km. Ahviontieltä alkavaa Kuovinkalliontietä ajamalla pääsee autollakin aivan taukopaikan viereen. Kouvolan paikallisliikenteen Inkeroinen-Ahvio vakiovuorolla pääsee Ahvion kylälle, josta loppumatka 1,5 km ei ole liian pitkä käveltäväksi. Kaukoliikenteen bussit pysähtyvät Anjalan kirkonkylällä.

Kuovinkallio kartalla

Päivitetty 26.1.2024

Sivun alkuun