Joukkoliikenteen yhteislipulla voi matkustaa sekä Kouvolan ja Kotkan seudun paikallisliikenteessä että junassa Kymenlaakson alueella. Junaliikenne muuttui lähiliikenteeksi 5.1.2022. Samalla yhteislipun ehtoihin tehtiin sen käyttöä helpottavia muutoksia.

Kymenlaakson yhteislippu ostetaan Waltti Mobiili -sovelluksesta, jonka löydät älypuhelimesi sovelluskaupasta. Valitse matkustusalueeksi Kymenlaakso. Tarjolla on kertalippuja ja 30 vrk:n kausilippuja. Hinta määräytyy matkustusvyöhykkeiden perusteella. Lippu esitetään bussiin noustessa kuljettajalle ja junassa konduktöörille älypuhelimen näytöltä.

huom: junassa ei voi maksaa matkaa muilla Waltti-tuotteilla kuin tällä Waltti Kymenlaakso-mobiililipulla

Lipputuotteet ja hinnat

Kymenlaakson yhteisliput kelpaavat Kouvolan ja Kotkan paikallisliikenteessä sekä VR:n junissa Kouvolan ja Kotkan välillä. Kouvolan päässä lippu käy myös matkakeskuksen ja Korian välisissä taajama- ja lähijunissa. Tarjolla on koko Kouvolan ja Kotkan välisen matkan sisältävien lipputuotteiden lisäksi lippuja, jotka sisältävät vain esimerkiksi pelkän Kouvolan sisäisen bussi- ja junaliikenteen.

Aluksi yhteislipuissa on tarjolla vain aikuisen ikäryhmän mukaisia tuotteita. Toki esimerkiksi lapset ja opiskelijat voivat käyttää aikuisten käyttäjäryhmän mukaisesti hinnoiteltuja lipputuotteita. Alennusryhmiä lisätään lippuvalikoimaan myöhemmin.

Kertalippu 2h

KelpoisuusHinta
Kouvolan sisäinen juna ja paikallisliikenne (A-B)5 €
Kotkan sisäinen juna ja paikallisliikenne (A-B)5 €
Kotkan sisäinen juna ja paikallisliikenne (A-D)7 €
Juna Kouvola – Kotka ja paikallisliikenne Kouvolassa (A-B) ja Kotkassa (A-D)7 €

Kertalippu on voimassa 2 tuntia. Voimassaoloaika alkaa kulua ostohetkellä – älä siis osta lippua liian aikaisin! Voimassaoloajan aikana voit matkustaa vapaasti lippuun ostamallasi alueella vaihtaen kulkuneuvoa.

Kausilippu 30 vrk

KelpoisuusHinta
Kouvolan sisäinen juna ja paikallisliikenne (A-B)55 €
Kotkan sisäinen juna ja paikallisliikenne (A-D)65 €
Juna Kouvola – Kotka ja paikallisliikenne Kouvolassa (A-B)99 €
Juna Kouvola – Kotka ja paikallisliikenne Kotkassa (A-D)99 €
Juna Kouvola – Kotka ja paikallisliikenne Kouvolassa (A-B) ja Kotkassa (A-D)120 €

Kausilipun voimassaoloaika 30 vuorokautta alkaa mobiilisovelluksesta ostettuna kulua ostohetkestä. Älä siis osta lippua liian aikaisin!

Lastenrattaat, polkupyörät ja lemmikit

Huomaa, että lastenrattaiden kanssa liikkuessasi tarvitset junamatkaa varten lipun. Paikallisliikenteessä lasta lastenvaunuissa kuljettava yksi matkustaja matkustaa ilmaiseksi.

Polkupyörä on jatkossa ilmainen lähijunissa. Myös lemmikkieläimet ovat ilmaisia lähijunien lemmikkiosastossa. Kouvolan ja Kotkan bussien paikallisliikenteessä polkupyörän kuljetukseen sovelletaan kaupunkien voimassa olevaa hinnastoa. Kouvolassa polkupyörästä ja isokokoisista lemmikeistä peritään busseissa vyöhykkeen mukainen hinta, eli 3,50 euroa.

Näin ostat Kymenlaakson yhteislipun Waltin mobiilisovelluksesta:

1.Lataa älylaitteellesi Waltin mobiilisovellus.
Löydät sen Google Playsta tai App Storesta nimellä Waltti Mobiili. Sovelluksen lataaminen on maksutonta.

2. Rekisteröidy sovellukseen tai jatka rekisteröitymättä.
Kertalippuja voit ostaa myös rekisteröitymättä, mutta kausilipun ostamiseen rekisteröityminen on pakollista. Jos sinulla on käyttäjätunnus eli Waltti ID Waltti-kortin nettilatauspalvelussa (kauppa.waltti.fi), voit käyttää kirjautumiseen samaa tunnusta.

3. Valitse matkustusalueeksi Kymenlaakso.
Matkustusaluetta voi vaihtaa lipunostonäkymässä. Samassa sovelluksessa ovat myynnissä myös Kouvolan sisäiset bussiliput, jotka löydät Kouvola-matkustusalueen alta. Samasta sovelluksesta voit ostaa muiden Waltti-kaupunkien lippuja vaihtamalla matkustusaluetta.

Sovelluksen oletuskaupunkia voit vaihtaa Tiedot-välilehdeltä kohdasta Omat asetukset.

4. Valitse yläpalkista, haluatko ostaa kertalipun vai kausilipun.
Kertalippu on voimassa junamatkan sisältävissä yhteislipuissa 2 tuntia ostohetkestä. Kausilippu on voimassa 30 vrk ostohetkestä.

5. Valitse matkustusvyöhykkeet.
Klikkaa vyöhykkeitä, joiden kautta matkasi kulkee. Sovellus valitsee automaattisesti myös valintasi väliin jäävät vyöhykkeet.

Kouvola A ja B = Kouvolan paikallisbussien vyöhykkeet
Juna Kouvola = juna välillä Koria – Kouvola – Myllykoski – Inkeroinen
Juna Kotka = juna välillä Tavastila – Kymi – Kyminlinna – Paimenportti – Kotka – Kotka satama
Kotka A, B, C ja D = Kotkan paikallisbussien vyöhykkeet

Huomaa, että lipussa näkyvät vyöhykkeet kertovat välin, jolla lippu on voimassa! Esimerkiksi merkintä Kouvola A – Juna Kotka on voimassa Kouvolassa bussissa vyöhykkeillä A ja B ja junamatkan välillä Kouvola – Kotka.

6. Valitse asiakasryhmäksi aikuinen, jos se ei ole automaattisesti valittuna.
Yhteislippuja voi ostaa toistaiseksi vain aikuisen hintaryhmän mukaisesti. Myös muut ikä- ja asiakasryhmät voivat totta kai matkustaa aikuisen lipulla. Alennusryhmien lipputuotteita on tulossa myöhemmin.

7. Lipun kesto ja hinta päivittyvät tekemiesi vyöhykevalintojen mukaisesti.

8. Valitse maksutapa.
Toistaiseksi vain pankkikorttimaksut ovat mahdollisia. Lisää sovellukseen maksukorttisi tiedot. Sovellus muistaa kortin tiedot seuraavia ostoja varten.

9. Paina ”JATKA”, tarkista lipun tiedot ja paina ”MAKSA”.
Lippu on voimassa mainittujen vyöhykkeiden välisellä matkalla. Tarkista lipun tiedot huolellisesti, sillä maksettuasi lippua ei voi enää perua.

10. Odota, että maksu menee läpi ja sovellus avaa lipun näytölle.
Huomaa, että PSD2-maksupalveludirektiivin takia voit joutua tekemään vahvan tunnistautumisen esimerkiksi pankkitunnuksilla yksittäisen matkan maksamisen yhteydessä.

11. Näytä lippu kuljettajalle aina bussiin noustessasi ja junassa konduktöörille.
Voit matkustaa lipulla voimassaoloajan puitteissa rajattomasti ostamillasi vyöhykkeillä. Kuljettaja ja konduktööri tarkistavat lipun kelpoisuuden puhelimen näytöltä. Tulevaisuudessa lipun QR-koodit luetaan bussien kortinlukijoilla, mutta tämän toiminnallisuuden käyttöönotosta tiedotetaan aikanaan erikseen.

Sovelluksen voi sulkea välissä, sillä löydät voimassaolevat lippusi aina sovelluksen ”Liput”-välilehdeltä. Huolehdi, että puhelimestasi ei lopu akku kesken matkan.

12. Hyvää matkaa!

13. Haluatko kuitin ostoksestasi?
Sovellus ei lähetä automaattisesti kuittia sähköpostiisi. Jos haluat kuitin, saat sen sovelluksesta seuraavalla tavalla: siirry Tiedot-välilehdelle, valitse Omat asetukset, valitse Ostohistoria ja kuitit, valitse haluamasi lipputuote, valitse Lähetä kuitti. Tarkista, että sovellus on lähettämässä kuittia oikeaan sähköpostiosoitteeseen ja klikkaa vielä Lähetä.

Bussien ja junien aikataulutiedot

Waltti Mobiili -sovelluksesta löydät myös reittioppaan. Kymenlaakso-matkustusalueella reittioppaana on valtakunnallinen matka.fi-reittiopas, jolla voit hakea sekä Kouvolan, Kotkan että VR:n junien aikatauluja.

Lisäksi aikataulutiedot löydät seuraavista lähteistä:

Kouvolan paikallisliikenteen aikataulut: kouvola.digitransit.fi tai kouvola.fi/bussiaikataulut

Kotkan paikallisliikenteen aikataulut: kotka.digitransit.fi tai kotkanaikataulut.fi

VR:n junien aikataulut: vr.fi

Liikenteen järjestäjä vastaa omista liikennepalveluistaan. Kysymykset ja ongelmat kohdistuen VR:n junaliikenteeseen tulee kohdistaa VR:lle ja Kotkan bussiliikennettä koskevat kysymykset Kotkan kaupungille.

Lisätietoja

VR: uusi.vr.fi/kymenlaakso
Kotkan kaupunki: kotka.fi/joukkoliikenne

Ongelmatapauksissa ota yhteyttä Kouvolassa joukkoliikenne(at)kouvola.fi tai joukkoliikenteen asiakaspalvelupisteeseen Bussimatkatoimistoon.

Junapilotin taustaa

Kymenlaakso valittiin vuonna 2019 yhdeksi liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) alueellisen junaliikenteen pilottialueeksi. Junapilotin osana edistetään lippuyhteistyötä VR:n ja kaupunkien paikallisliikenteiden välillä. Kymenlaakson yhteinen Kouvolan ja Kotkan paikallisliikenteissä sekä VR:n junissa kelpaava lipputuote otettiin käyttöön 22.9.2020. Lipputuote on toteutettu Waltin mobiililippuna yhteistyössä Kouvolan ja Kotkan kaupunkien, VR:n, TVV Lippu- ja maksujärjestelmä Oy:n (Waltti) ja Kymenlaakson liiton kanssa.

Päivitetty 20.7.2022

Sivun alkuun