Asumisoikeus on vaihtoehto vuokraamiselle ja omistamiselle. Se tarjoaa kohtuullisten kulujen asumismuodon, joka vastaa asumisturvaltaan omistusasumista.

Kun maksat asumisoikeusmaksuna 15 % asunnon hankintahinnasta ja sen jälkeen kuukausittain käyttövastiketta, saat oikeuden hallita asuntoa omistusasunnon tapaan.

Kouvolan asumisoikeusasunnot

Kouvolassa on useita valtion lainoittamia asumisoikeustaloja, joita välittävät Kiinteistömaailma ja ES-Laatuasunnot Oy. Pienimmät asunnot ovat 1h+tk+s ja suurimmat 5h+k+s.

Hakeminen

Asumisoikeusasunnon hakua varten tarvitset järjestysnumeron, jonka saat Kouvolan kaupungin Asuntoviranomaispalvelut -yksiköstä.

Järjestysnumeron saat kahdella eri tavalla:

  • täyttämällä paperihakemuksen paikan päällä
  • toimittamalla hakemuksen sähköpostiin marita.palmu(at)kouvola.fi.

Saamasi järjestysnumero määräytyy hakemuksen jättöpäivän mukaan. Tämän jälkeen kaupunki ilmoittaa saapuneen hakemuksen tiedot talonomistajalle.

Kuka voi hakea asumisoikeusasuntoa?

  • Hakija on täyttänyt 18 vuotta.
  • Hakija ei omista hakualueella kohtuullisen asumistarpeen tyydyttävää asuntoa, eikä hänellä ole varoja sellaisen hankkimiseen.
  • Yli 55-vuotiaiden hakijoiden varallisuus ei vaikuta asumisoikeuden saantiin.

Miten asumisoikeudesta voi luopua?

Asumisoikeusasuntoa ei voi lunastaa omaksi. Voit luopua asumisoikeudesta ilmoittamalla luopumisesta talonomistajalle. Mikäli uutta asumisoikeuden haltijaa ei löydy, on talonomistaja velvollinen lunastamaan asumisoikeuden kolmen kuukauden kuluessa luopumisilmoituksesta.

Kun luovut asunnosta, asumisoikeusmaksu palautetaan sinulle rakennuskustannusindeksin muutoksella korotettuna. Luovutushintaan lasketaan mukaan myös haltijoiden huoneistoon tekemien tai hallinta-aikanaan rahoittamien kohtuullisten parannusten arvo luovutushetkellä. Arvon määrittämisessä huomioidaan muun muassa parannustöistä aiheutuneet kustannukset, töiden ajankohta ja jäljellä oleva hyöty. Mikäli kohteeseen ei aikaisemmin tehdä uutta asumisoikeussopimusta, myös vastuu käyttövastikkeesta säilyy kolme kuukautta luopumisilmoituksesta.

Päivitetty 8.3.2019