Asumisoikeus on hyvä vaihtoehto vuokraamiselle ja omistamiselle. Se on asumismuoto, jonka kulut ovat kohtuulliset ja joka vastaa asumisturvaltaan omistusasumista.

Saat oikeuden hallita asumisoikeusasuntoa omistusasunnon tapaan, kun maksat ensin 15 prosenttia asunnon hankintahinnasta ja sen jälkeen kuukausittain käyttövastiketta.

Kouvolan asumisoikeusasunnot

Kouvolassa on useita valtion lainoittamia asumisoikeustaloja. Niitä välittävät Kiinteistömaailma ja ES-Laatuasunnot Oy. Pienimmät asunnot ovat 1h+tk+s ja suurimmat 5h+k+s.

Kuka voi hakea asumisoikeusasuntoa?

  • Hakija on täyttänyt 18 vuotta.
  • Hakija ei omista hakualueella kohtuullisen asumistarpeen tyydyttävää asuntoa, eikä hänellä ole varoja sellaisen hankkimiseen.
  • Yli 55-vuotiaiden hakijoiden varallisuus ei vaikuta asumisoikeuden saantiin.

Hakeminen

Jotta voit hakea asumisoikeusasuntoa, tarvitset ensin järjestysnumeron. Sen saat Kouvolan kaupungin Asuntoviranomaispalvelut -yksiköstä.

Järjestysnumeroa voit hakea kolmella tavalla:

  • täyttämällä asumisoikeushakemuksen paikan päällä
  • postittamalla asumisoikeushakemuksen Asuntoviranomaispalvelut -yksikköön
  • sähköpostitse toimittamalla asumisoikeushakemuksen osoitteeseen marita.palmu(at)kouvola.fi.

Saamasi järjestysnumero määräytyy hakemuksen jättöpäivän mukaan. Tämän jälkeen kaupunki ilmoittaa saapuneen hakemuksen tiedot talonomistajalle.

Miten asumisoikeudesta voi luopua?

Asumisoikeusasuntoa ei voi lunastaa omaksi. Voit luopua asumisoikeudesta ilmoittamalla luopumisesta talonomistajalle. Jos uutta asumisoikeuden haltijaa ei löydy, täytyy talonomistajan lunastaa asumisoikeus kolmen kuukauden kuluessa luopumisilmoituksesta.

Kun luovut asunnosta, asumisoikeusmaksu palautetaan sinulle rakennuskustannusindeksin muutoksella korotettuna. Luovutushintaan lasketaan mukaan myös huoneistoon tehtyjen tai hallinta-aikana rahoitettujen kohtullisten parannusten arvo luovutushetkellä. Arvon määrittämisessä huomioidaan muun muassa parannustöistä aiheutuneet kustannukset, töiden ajankohta ja jäljellä oleva hyöty. Jos kohteeseen ei tehdä uutta asumisoikeussopimusta, myös vastuu käyttövastikkeesta säilyy kolme kuukautta luopumisilmoituksesta.

Päivitetty 18.4.2023

Sivun alkuun