Kouvolan kaupungin alueella on myös muutamia yhdistysten ylläpitämiä luontopolkuja, jotka tarjoavat hienoja luontoelämyksiä.

Karhulammen luontopolku

Karhulammen reitti liittyy kirkonkylän valaistuun pururataan. Polku on opastettu vesitornilta, missä on myös mahdollisuus pysäköintiin. Reitin pituus yhteen suuntaan on noin 3 km päättyen vuonna 2006 rakennetulle laavulle. Laavulla on mahdollisuus nuotiontekoon ja virkistäytymiseen kauniiden luontomaisemien äärellä. Lyhyempi vaihtoehto on pistäytyä maisemareitille, joka päättyy Vähä Tervajärven rantaan.

Karhulammen reitti on helppokulkuinen. Reitin varrella vastaan tulee muodoltaan erikoinen hiidenkirnu muistuttaen suurta valtaistuinta. Ennen hiidenkirnua on runsaasti kaatunutta lahoavaa puustoa käsittävä suojelumetsä, minkä vuoksi polulta poikkeaminen ei ole suotavaa. Maisemallisesti mielenkiintoinen ja vaihteleva reitti, jonka varrella voi huomata erilaisten metsä- ja luontotyyppien vaihtelut.

Karhulammen luontopolkua ylläpitää Jaalan Jaloiset ry.

P-paikka: Rinnekuja 3

Kimolan luontopolku

Kimolan luontopolku on n 3,5 mittainen, se lähtee Kimolan kanavan nippunosturin kohdalta. Maasto on paikoin haastavaa. Polkua ylläpitää Kimolan kyläyhdistys.

Kimolan polku kulkee 3,5 km matkan Kimolan yläpuolisessa metsämaastossa. Polku lähtee kanavalta nippunosturin kohdalta. Se seurailee vanhoja kala-, marja- ja lehmipolkuja, nousee lopulta mökkitielle ja palaa kanavan vartta nippunosturille. Polku tarjoaa luontoelämyksiä ja maisemaelämyksiä ja se on haastava kuntopolku. Kasvillisuustyyppien, maisemien ja maaston monimuotoisuus tarjoaa uutta Kimolasta jokaisella
kulkukerralla.

P-paikka Kimola: Vierumäentie 573

Kuvassa Kimolan kanava ja kanavan yli menevä tiesilta kuvattuna korkealta kalliolta.

Huhkainvuoren näköalapaikka

Huhkainvuoren luontopolulla pääsee nauttimaan kauniista maisemista. Polun pituus on n. 1,8 km. Tätäkin polkua ylläpitää Kimolan kyläyhdistys ry.

Kimolan kanavan pohjoispuolella, Eiraskan sillan kohdalla kohoaa komea Huhkaimenvuori. Vuori on tyypillinen Kimolan kalliomaisemassa, se on muinaisen ruhjelaakson reunakalliota. Vuorelle johtaa merkitty polku. Polkua pitkin voi kiivetä nauttimaan komeasta näköalasta ja Kimolan kulttuurimaisemasta ja palata sitten takaisin samaa reittiä. Vaativampi vaihtoehto on jatkaa jyrkkää polkua alaspäin, seurata sitä aina mökkitielle asti ja edelleen maantietä pitkin takaisin lähtöpisteeseen.

P-Paikka Huhkainvuori: Eiraskanmutkan ja Ronnuntien risteys

Kokkokallion luontopolku

Verlan tehdasmuseon lähellä sijaitsee luontopolku, joka kiertää Verlan keskustan läheisyydessä sijaitsevalla Kokkokalliolla. Kokkokalliolta löytyy myös hiidenkirnu, joka on 3 metriä syvä ja suuaukko noin 80 cm. Pituutta polulla on noin 2 km, mutta lyhyempään reittiin on mahdollisuus pistäytymällä pelkästään hiidenkirnulla. Luontopolkua hoitaa Verlan seudun kyläyhdistys ry.

Kokkokalliolla on nähtävissä porfyyristä rapakiveä. Kivessä on vieri vieressä kulmikkaita kalimaasälpähajarakeita ja runsaasti pisaramaista kvartsia. Reitti on helppokulkuinen ja sen varrella on kiinteitä luontoaiheisia tauluja.

Toiselta puolelta Verlankoskea löytyvät Verlan kalliomaalaukset. Matalaan rapakivikallioon maalattu hirvijono on Kymenlaakson näyttävin kalliomaalaus. Yläosan hirvijonosta selvästi eroavat maalauskohdat ovat melkein hävinneet. Alaosan maalauksista on tunnistettavissa hirviä, ihmishahmoja sekä siksak -viivaa. Kuvaryhmä luetaan koko maan merkittävimpiin kalliokuviin. Padon yläpuolella olevan maalauksen näkee parhaimmin kiikareilla vastapäisellä rannalla olevalta levennykseltä.

P-paikka: Kantokoskentien ja Verlantien risteys

Päivitetty 16.2.2021