Ympäristönsuojelu

Seuraa meitä Facebookissa

Ympäristönsuojelun asiakaspalvelu koronavirusepidemian aikana vain ajanvarauksella

Tekniikka- ja ympäristötalon ulko-ovet ovat lukittuina 5.5.2020 alkaen toistaiseksi ja ympäristönsuojelun henkilöstö työskentelee pääsääntöisesti etätöissä. Henkilökohtaisia kontakteja vältetään joten myös asiakaspalvelua annetaan ensisijaisesti sähköpostitse ja puhelimitse sekä tarvittaessa myös Skype ja Teams -kokousvälineiden avulla. Käyntiasiointina palvelua järjestetään vain ajanvarauksella. Ole siis etukäteen yhteydessä haluamaasi henkilöön tapaamisajan sopimiseksi!

Tietoa ympäristöhaitoista voit antaa myös palautepalvelun kautta

Ympäristönsuojelun yhteystiedot

Kompostit pöhisemään!

Kevätaurinko on jo lämmittänyt kompostorin mukavasti, joten komposti on helppo kääntää/sekoittaa talven jälkeen ennen kuin sinne alkaa lisäämään uutta biojätettä. Muistathan huolehtia, että komposti saa riittävästi happea (seosaineen kuohkeus), kosteutta (kastele tarvittaessa) ja ruokaa eli typpeä elintarvikkeista sekä hiiltä seosaineesta. Lisää kompostointivinkkejä voit lukea kompostointiohjeista.

Mikäli biojätettä syntyy runsaasti, kannattaa harkita toisen kompostorin hankintaa avuksi, jotta saat talteen kaikki kesän ja tulevan talvenkin aikana syntyvät biojätteet. Huomioithan, että elintarvikejätekompostorin tulee olla suljettu, jotta haittaeläimet eivät pääse sinne.

Maapallon muotoinen vihreä kompostori

Ethän vie puutarhajätteitä metsään!

Puutarhajätteiden vienti puisto- ja viheralueille tai muille yleisille tai yksityisille alueille on kielletty jätehuoltomääräyksissä. Puutarhajätteet aiheuttavat epäsiisteyttä, vähentävät ympäristön viihtyisyyttä ja tarjoavat myös haittaeläimille mahdollisia pesäpaikkoja.

Puutarhajätteet voit hyvin kompostoida syntypaikalla omalla tontilla. Voit tehdä kompostikehikon itse tai ostaa kehikon tai sopivan kompostorin valmiina. Puutarhajätettä voit kompostoida myös avoaumassa. Huomioithan, että puutarhajätekompostiin ei saa laittaa elintarvikejätettä, ellei kompostori ole jyrsijäsuojattu ja vesitiivis. Lisää kompostointivinkkejä löydät kompostointiohjeista.

Puutarhajätteitä otetaan vastaan myös jäteasemilla. Haketuskelpoiset oksat otetaan vastaan maksutta, koska niitä voidaan hyödyntää polttoaineena. Haravointijätteistä, kuten puun lehdet, ohuet risut, neulaset, kävyt ja rikkaruohot, peritään vastaanottomaksu (8 €/m³). Jaalan jäteasemalla ei oteta vastaan risuja ja puutarhajätteitä, vaan vastaanotto on jäteaseman aukioloaikoina osoitteessa Mauontie 95.

Puutarhajätekompostorit

Mikä on puutarhajätettä?

  • Kasvien juuret, varret, lehdet ja kuihtuneet kukat
  • Ruoho ja pihan haravointijätteet
  • Oksasilppu
  • Olki ja sammal

Puutarhajätteitä ei saa viedä metsiin tai muille yleisille alueille myöskään siksi, että niiden mukana luontoon voi levitä alkuperäistä lajistoa syrjäyttäviä vieraslajeja (esim. jättiputki, jättipalsami, kurtturuusu, lupiini). Vastuu vieraslajien torjunnasta on maanomistajalla ja torjuntatalkoissa tarvitaan meitä kaikkia. Vieraslajeista ja niiden torjunnasta voit lukea lisää Kouvolan luonto -sivustolta.

Korjaustarvetta jätevesijärjestelmässä?

Hajajätevesiasetuksen määräaika umpeutui syksyllä 2019. Jos kiinteistösi sijaitsee jätevesiverkoston ulkopuolella pohjavesialueella tai alle 100 m etäisyydellä vesistöstä ja sen jätevesijärjestelmä on rakennettu ennen vuotta 2004, oli järjestelmä asetuksen mukaan remontoitava 31.10.2019 mennessä. Näillä alueilla jätevesien käsittelyä on parannettava, koska ympäristön pilaantumisriski on suurempi.

Vesihuoltotulkin avulla saat ehdotuksen kiinteistöllesi parhaiten soveltuvista ja taloudellisimmista jätevesienkäsittelyvaihtoehdoista.

Lue lisää haja-asutusalueen jätevesistä

28.4.2020

Muutoksia Tekniikka- ja ympäristötalon asiakaspalveluun 5.5.2020 alkaen

Asuminen ja ympäristö –toimialan asiakkaita palvellaan normaalisti sähköpostitse ja puhelimitse...

Lue lisää

31.3.2020

Muutoksia asiakaspalvelussa Tekniikka- ja ympäristötalolla 1.4. alkaen

Tekniikka- ja ympäristötalolla asiakaspalvelua annetaan puhelimitse, sähköpostitse ja ajanvarauksella. Uudet,...

Lue lisää

24.3.2020

Viranomaistarkastukset koronaepidemian aikana

Viranomaistarkastukset hoidetaan harkinnan ja asian kiireellisyyden mukaan. Tarkastuksilla huomioidaan kättelyn...

Lue lisää

14.3.2020

Koronavirus-tiedotus

Kouvolan kaupungin korovirustieto sivu on tällä hetkellä päivitettävänä. Seuraa viranomaistiedotusta...

Lue lisää