Eläinrekisterit
Tiedätkö, että jos otat kesäkanan pihallesi tai uuden eläinlajin maatilallesi, sinun tulee ilmoittautua eläintenpitäjäksi eläintenpitäjärekisteriin sekä rekisteröidä eläintenpitopaikka?
Kenen pitää rekisteröityä?
Jos olet ottamassa seura-, harrastus- tai tuotantoeläimeksi jonkin alla luetelluista, täytyy sinun rekisteröityä eläintenpitäjärekisteriin (huom. lisätty hevoset ja ponit):
- lampaat
- vuohet
- siipikarja
- siat
- naudat
- turkiseläimet
- kamelieläimet (alpakka, laama)
- hirvieläimet
- mehiläiset- tai kimalaiset (pesät/yhdyskunnat)
- hevoset ja ponit
Ilmoitukset tehdään paperilomakkeilla (ilmoitus eläintenpidosta sekä ilmoitus pitopaikasta) kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Ilmoitukset palautetaan joko sähköpostitse maaseutupalvelut@kouvola.fi tai postitse/postilaatikkoon os. Maaseutupalvelut, Vartiotie 4, 45100 Kouvola.
Huom! Ilmoitusvelvollisuus koskee nyt myös kaikkia hevosia, poneja, aaseja ja seeproja sekä näiden risteytyksiä kuten muuleja ja seepra-aaseja pitäviä. Jos hevoseläinten pito on aloitettu ennen asetuksen voimaantuloa 20.4.2017, ilmoitukset on tehtävä viimeistään 31.12.2020. Ilmoitukset alle 6 hevosen pidosta seura- ja harrastuseläiminä toimitetaan maaseutuelinkeinoviranomaiselle.
Ammattimaisesta tai laajamittaisesta seura- ja harrastuseläinten pidosta (vähintään 6 hevosta) ilmoitukset on tehtävä aluehallintoviraston läänineläinlääkärille, kirjaamo.etela@avi.fi.
Mitä rekisteriin ilmoitetaan?
Eläinlajin pitämisen
- aloittaminen
- keskeyttäminen
- uudelleen aloittaminen
- lopettaminen
Eläinlajin pitopaikan (rakennus tai maa-alue)
- perustaminen
- maksimikapasiteetti
- eläinlajin lisäykset ja poistot
- lopettaminen
Maksimikapasiteetti
Maksimikapasiteetti on pitopaikkaan enintään mahtuva kyseisen eläinlajin eläinmäärä kaikki lainsäädännön ja tuotantotavan vaatimukset huomioiden. Yleisimmin eläinmäärää rajaavat eläinsuojelu- ja ympäristölainsäädäntö. Luomutuotannossa sallittu eläinmäärä on usein pienempi kuin tavanomaisessa tuotannossa. Viranomaisilta (kunnaneläinlääkäri, kunnan ympäristöviranomainen, aluehallintovirastot, ELY-keskukset) voi kysyä neuvoja kunkin pitopaikan maksimikapasiteetin määrittämiseen.
Miten rekisteröidytään?
Ruokaviraston asiointisovellus on toistaiseksi pois käytöstä. Ilmoitukset voi tehdä eläintenpitoilmoitus- ja pitopaikkailmoituslomakkeilla, jotka toimitetaan maaseutupalveluihin joko sähköpostitse maaseutupalvelut@kouvola.fi tai os. Maaseutupalvelut, Vartiotie 4, 45100 Kouvola.
Miksi pitää rekisteröityä?
- laki vaatii
- eläintautitilanteessa on tärkeää pystyä kartoittamaan taudille alttiiden eläinten sijainti
- eläinten säädösten mukainen merkitseminen ja rekisteröinti ovat ehtona maataloustukien maksamiselle.
- rekisteröimisvelvollisuus on myös niillä eläintenpitäjillä, jotka eivät hae tukia
Päivitetty 28.12.2020