Kaupungilla on vuokrattavana noin 714 venepaikkaa. Uusimmat paikat sijaitsevat kesällä 2020 avautuneissa Hirvelän ja Virtakiven satamissa. Uudet satamat sekä Kimolan kanavan avautuminen ovat tuoneet uusia mahdollisuuksia sisävesiliikenteeseen ja sen kehittämiseen Kouvolassa.

Kaupunki vuokraa laituri venepaikkoja kahdeksassa satamassa ja soutuvenepaikkoja kuudessa soutuvenerannassa. Katso venepaikat kartalta. Näiden lisäksi Haminan Tervasaaressa on vielä toistaiseksi varattavissa 18 venepaikkaa ensisijaisesti kouvolalaisten veneilijöiden käyttöön.

Ajankohtaista tietoa kaudesta 2021

Kysely venepaikan varanneille

Miten Kouvolan kaupunki onnistui venepaikkojen rakentamisessa, kunnossapidossa ja vuokraamisessa kaudella 2020? Ensimmäistä kertaa venepaikan varanneille suunnatulla kyselyllä toivotaan palautetta ja tietoa veneilijöiden tarpeista sekä ehdotuksia venepaikkojen ja tarvittavien palveluiden parantamiseksi. 

Vastaa kyselyyn tästä linkistä (Webropol-kysely).

Kaikille Kouvolan kaupungin venepaikan varanneille tarkoitettu kysely on auki 15.-31.1.2021.

Uusi varausjakso alkaa helmikuussa

Kauden 2020 vuokrauksen uusimisjakso kaudelle 2021 alkaa 1.2.2021.
Uusimismahdollisuus loppuu, kun yleinen varausjakso alkaa 1.3.2021.

Hirvelän ja Virtakiven laituri- ja soutuvenepaikkojen vanhat vuokraukset eivät ole uusittavissa. Kyseisissä satamissa paikan vuokraus alkaa siis 1.3.

Uudistetut Hirvelän ja Virtakiven satamat

Kesällä 2020 Voikkaalle Pyhäjärven tuntumaan on uudistettu kaksi satamaa kouvolalaisten ja vierailijoiden käyttöön. Hirvelä on kotisatama, jossa on myös veneiden vesillelaskupaikka ja Virtakivi toimii puolestaan vierassatamana.

Kymijoen virkistysalueyhdistys on uudistanut myös Pyhäjärven veneilyreitin varrella olevat Hiidensaaren ja Vasikkasaaren retkisatamat.

Hirvelän ja Virtakiven satamien palvelutarjonta Visit Kouvolan verkkosivuilla.

Venepaikan varaaminen ja vuokrausehdot

Voit selailla vapaita venepaikkoja sekä varata ja maksaa varauksesi vain sähköisen varausjärjestelmän kautta. Venepaikka maksetaan varauksen yhteydessä. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta sähköisen varauksen tekemiseen, ota yhteyttä Martti Kauhaseen.

Venepaikat varataan vuodeksi kerrallaan ja voit halutessasi jatkaa varausta vuoden jälkeen. Jos et jatka paikkavarausta määräaikaan mennessä, paikka vapautuu yleiseen varaamiseen. Poikkeuksena ovat kaudesta 2020 alkaen Hirvelän ja Virtakiven satamat, joita vuokrasopimusehdoissa mainuttu optiomahdollisuus edellisen vuoden vuorauksen uusimisesta ei koske.

Tutustu huolella vene- ja laituripaikkojen voimassa oleviin vuokrasopimusehtoihin, jotka on käsitelty teknisen lautakunnan kokouksessa 30.12.2019.

Talvisäilytyspaikat

Veneiden talvisäilytyspaikkoja voi varata Hirvelän satamasta. Paikkoja on yhteensä 43 kpl ja ne ovat vapaasti  kaikkien varattavissa.

Talvisäilytyspaikkoja voi varata sähköisen varausjärjestelmän kautta 1.10.2020 alkaen. Talvisäilytysalue lukitaan 1.11. alkaen, jonka jälkeen  portin avaamiset Martti Kauhasen kautta.

Venepaikka- ja palvelumaksut 2020

Veneilypalveluiden kehittymisen ja uusien satamien valmistumisen myötä venepaikkoihin liittyvät palvelumaksut on uudistettu. Uutta ovat talvisäilytyspaikalle, sähkön käytölle ja sähköisille avaimille määritellyt maksut, sekä niin sanottu luvattomien veneiden siirtomaksu. Samalla on määritelty hinnoittelu Virtakiven vierasvenepaikoille.

Siirtomaksulla tarkoitetaan maksua, joka peritään, jos venepaikan vuokraaja ei kehotuksista huolimatta poista venettä venepaikalta talven ajaksi vuokrausehtojen mukaisesti.

Sähkönkäyttömaksulla tarkoitetaan kiinteää kausimaksua, joka peritään kaikilta Virtakivestä ja Hirvelästä venepaikan vuokranneita. Uusissa satamissa sähkö on vapaasti käytettävissä ja siksi maksu peritään, vaikkei sähköä käyttäisikään. Jatkossa sama hinnoittelu tulee muihin satamiin sitä mukaan, kun niitä kunnostetaan ja niihin tuodaan sähkönkäyttömahdollisuus.

Hinnat perustuvat pääosin vertailukaupunkien vastaavien paikkojen keskiarvoihin ja niistä on tehty viranhaltijapäätös 6.5.2020.

Venepaikka- ja palvelumaksut 1.6.2020 alkaen.
Hinnat sisältävät arvonlisäveron 24 %.
Venepaikkamaksut iso laituripaikka (leveys 3,0 m) 180 € / veneilykausi
  tavallinen laituripaikka (leveys 2,5 metriä) 115 € / veneilykausi
  poijupaikka 70 € / veneilykausi
  rantapaikka 45 € / veneilykausi
  vierasvenepaikat (Virtakivi) 15 € / vuorokausi
  vierasvenepaikat (Virtakivi) alle 4 tuntia 0 €
Muut palvelumaksut talvisäilytyspaikka (Hirvelä) 110 € / veneilykausi
  luvattoman veneen siirtomaksu 100 €
  sähkön käyttö 20 € / veneilykausi
Avainmaksut hukattu sähköinen avain (”tagi”) 100 €
  tagin lunastushinta 50 €
  palauttamatta jätetty tavallinen avain 20 €

Venepaikkojen tarkistetuista kausimaksuista tekninen lautakunta päättää myöhemmin normaaliolojen palauduttua. Uudet venepaikkamaksut on tarkoitus tulla voimaan seuraavalla veneilykaudella eli 1.5.2021 alkaen.

Näiden lisäksi Haminan Tervasaaresta, Lepikon rannasta, on Venehamina Oy:ltä varattu 18 venepaikkaa ensisijaisesti kouvolalaisten veneilijöiden käyttöön. Varsinaista talvitelakointipaikkaa ei ole, mutta lähistöllä on kenttä, jossa talvitelakointi on mahdollista. Haminassa venepaikan vuokra on 245 €/kausi + sähkö 25 €/kausi

Avaimen nouto ja palautus

Venelaiturin kulkuportin avain lunastetaan maksukuittia ja henkilöllisyystodistusta vastaan kaupungintalon infopisteestä (Torikatu 10), johon se myös palautetaan kauden päätteeksi. Infopiste on toistaiseksi auki arkisin kello 9-15.

Tämä koskee myös Hirvelän ja Virtakiven satamien sähköisiä avaimia, jotka tulevat käyttöön kaudella 2020.

Laiturien portit suljetaan 31.10. alkaen, jonka jälkeen sähköiset avaimet eivät toimi.

Veneiden lasku ja nosto Hirvelässä

Veneiden lasku ja nosto Kymijoelle ja Pyhäjärvellä tapahtuu turvallisesti Hirvelän satamassa, jossa on tätä varten 30 metriä pitkä betonirakenteinen huoltolaituri sekä veneenlaskuluiska.

Huomioithan, että satamaan ajetaan uuden Satamakaaren kautta, joka on uusi katu, eikä siksi ole vielä välttämättä päivittynyt karttaohjelmiin. Seuraa siis tätä ajo-ohjetta. Älä aja trailerin kanssa kapean Brejlinintien kautta!

Parantuneet veneilymahdollisuudet

Kesällä 2020 avautui Kimolan kanavan kautta on mahdollista veneillä Kymijoelta Päijänteelle ja vesireitin latvavesille Kansallisvedelle asti. Kouvolassa kanavayhteys päättyy Voikkaalle, jonne kehitetään veneilijöille ja risteilyaluksille suunnattuja palveluja Virtakiven vierasvenesatamaan ja Hirvelän kotisatamaan.

Pyhäjärven-Kimolan kanavan veneilykartta on uudistettu

Kuusankosken veneilyseura ry on julkaissut täysin uudistetun Pyhäjärven-Kimolan kanavan veneilykartan 2020, joka on hyödyllinen kaikille Kouvolan ja Iitin nykyisille sekä Kimolan kanavan kautta saapuville Päijänteen veneilijöille. Lue lisää kartasta ja sen tilaamisesta: www.visitkouvola.fi

Päivitetty 15.1.2021