Omistatko öljysäiliön? Muistathan tarkistaa säiliön kuntoon ja käytöstä poistoon liittyvät asiat.

Suojausrakenteet

Varmista, että yksivaippainen maanpäällinen öljysäiliö on varustettu kiinteällä tai erillisellä suoja-altaalla, johon mahtuu koko säiliön sisältö ja jonne veden kertyminen on estetty. Vaatimus koskee asennettavia ja vanhoja pohjavesialueella sijaitsevia säiliöitä heti. Muita säiliöitä vaatimus koskee 1.8.2023 mennessä tai viimeistään säiliöiden tullessa 25 vuoden ikään.

Kuntotarkastukset

Tarkastuta maanalaisen öljysäiliön kunto ensimmäisen kerran 15 (pohjavesialueilla 10) vuoden kuluessa käyttöönotosta. Tämän jälkeen tarkastuta säiliö kuntoluokituksen mukaisesti, kuitenkin vähintään 10 vuoden välein. Tarkastusvelvoite ei koske vuodonilmaisujärjestelmällä varustettuja kaksivaippaisia tmv. säiliöitä.

Käytöstä poistaminen

  • Puhdistuta käytöstä poistettu öljysäiliö putkistoineen aina ammattilaisella.
  • Puhdistamisen jälkeen poista maanalainen öljysäiliö putkistoineen maaperästä vuoden kuluessa käytöstä poistosta.
  • Rakennuksen sisällä tai bunkkerissa olevan säiliön voi puhdistuksen jälkeen halutessaan jättää paikoilleen.
  • Ota yhteyttä kaupungin ympäristönsuojeluun, jos epäilet öljyä päässeen maaperään tai käytöstä poistetun maanalaisen öljysäiliön poisto maaperästä ei vaikuta mahdolliselta. Säiliö voi olla perusteltua jättää maahan esim., jos säiliö on hyvin lähellä rakennusta ja rakennuksen sokkeli niin matala, ettei säiliötä voida turvallisesti poistaa rakennusta tukematta tai jos poistosta voisi aiheutua kohtuutonta vahinkoa muulle omaisuudelle (esim. hankalasti siirrettävissä oleva terassi tai muu vastaava rakennelma, putkistot, kaapelit jne).
  • Säiliön jättäminen maahan edellyttää lupaa poiketa ympäristönsuojelumääräyksistä. Hakemuslomake (pdf, 618 kt) on tarkoitettu tulostettavaksi eikä se ole täysin saavutettava.
  • Rakennusvalvontaviranomaiselta saat lisää tietoa lämmitystavan muutoksesta.

Erityistä pohjavesialueilla

  • Pohjavesialueella et voi enää asentaa maanalaista säiliötä. Olemassa olevaa säiliötä voit käyttää kunnes säiliön kunto edellyttää sen käytöstä poistoa.
  • Pohjavesialuekartasta (paikkatietoikkuna.fi) voit tarkistaa sijaitseeko asuntosi pohjavesialueella (Valitse karttatasot → geologia → pohjavesialueet).

Tarkempaa tietoa löydät Kouvolan ympäristönsuojelumääräyksistä.

Päivitetty 9.11.2023

Sivun alkuun