Kouvolan uudet luonnonkukkaniityt tukevat kaupunkiluonnon monimuotoisuutta. Kestävä kaupunki -hankkeessa perustettiin kolme uutta luonnonkukkaniittyä käytöstä pois jääneille hiekkakentille Katajaharjussa ja Kouvolan Alakylässä sekä entisen huoltoaseman paikalle Tornionmäessä.

Huom! Sivun sisältö täydentyy syksyllä 2023!

Niittyjen perustaminen on ollut osa Ympäristöministeriön rahoittamaa Kestävä kaupunki – hanketta, jonka pääteemana on ollut luonnon monimuotoisuus ja yhtenä tavoitteena kaupunkilaisten yhteistoiminnallisuuden lisääminen.

Niittyjen suunnittelussa on otettu huomioon niiden kiinnostavuus, asukkaiden osallisuus, luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen sekä ilo ja virkistys. Alueille voi siis poiketa vaikkapa pienten lasten kanssa lähieväsretkelle tutkimaan, miten kasvit kasvavat ja mitä ötököille kuuluu.

Kaikkiaan niityille kylvettiin noin 80 eri kasvilajin siemeniä, jotka kerättiin kesän ja syksyn aikana Kouvolan alueelta. Ensisijaisesti niityille haluttiin erilaisia hyönteisten suosimia paahdeympäristöjen lajeja sekä lajeja, joiden kasvuympäristöt ovat muuttumassa tai uhattuna.

Useimmat alueille kylvetyistä kasveista ovat kaksi- tai monivuotisia lajeja, jotka tekevät ensimmäisenä kesänä vain matalia ruusukkeita ja kukkivat vasta seuraavana vuonna. Siksi niittyalueet ovat ensimmäisenä kesänä vielä melko vaatimattoman näköisiä.

Jotta taimet saavat kehittyä rauhassa, alueille on tehty kulkemista ja oleskelua ohjaavia rakenteita, kuten puunrunkoja ja kiviä. Niityille on rakennettu polkuja, joita pitkin pääsee katsomaan kasveja ja niissä liikkuvia hyönteisiä lähietäisyydeltä.

Päivitetty 9.6.2023

Sivun alkuun