Huom! Käyrälammen historiaa -opastaulu sijoitetaan maastoon syksyllä 2024.

Käyrälampi on ollut paikallisten suosima kesänviettopaikka jo vuosikymmenten ajan. 1930-luvulla ennen toista maailmansotaa uimaranta sijaitsi Käyrälammen itärannalla. Tällöin puhuttiin Kauppalan uimarannasta, jota Kouvolan kauppala vuokrasi yksityisiltä maanomistajilta. Tarjouksia uimarannan paikaksi saapui Käyrälammen lisäksi useilta eri rannoilta, kuten Lappalanjärveltä, Kymijoelta, Karhulanjärveltä sekä Haukkajärveltä. Kauppalanvaltuusto yhdessä urheilulautakunnan kanssa kävi läpi tarjoukset, joista edullisin suhteessa matkan pituuteen ja vuokrahintaan voitti. Kesällä 1936 vuokrahinta oli 2000 markkaa.

Uimarannan suosion vuoksi kesäaikaan kulki ylimääräinen Kouvola-Utti linja-autovuoro kuljettamaan innokkaita kesäpäivän viettäjiä rannalle eikä sekään meinannut aina riittää. Nykyiselle paikalleen Käyrälammen etelärannalle uimaranta avattiin juhannuksen alla vuonna 1946.

Juha Ilkan akvarellikuvitus, jossa ihmisiä uimarannalla uima-asuissa ja toisilla mukana eväskori ja rantapallo . Taustalla vedessä seisovia ja uivia hahmoja.

Kun 1950-luvulla alettiin kartoittaa Kouvolan seudun matkailumahdollisuuksia, nousi kehitys- ja kunnostuskohteeksi myös eteläisen Käyrälammen alue. Kouvolan kauppala myönsi varoja alueen kunnostukseen 1950-luvun puolivälissä. Yhteistyökumppaniksi valikoitui Kouvola-Seura, joka oli ajanut matkailun kehittämistä Kouvolan alueella. Kunnallinen matkailu- ja retkeilylautakunta perustettiin vuonna 1959.

Käyrälammen leirintäalueen kunnostaminen aloitettiin 1950-luvulla. Kauppalan ja sittemmin kaupungin omistama Käyrälammen leirintäalue kasvoi nopeasti ja jo 1960-luvulla telttailun lisäksi oli mahdollisuus yöpyä pienissä mökeissä. Mökit olivat yksinkertaisia, mutta ne tarjosivat kaiken tarvittavan mukavaan oleskeluun. Retkeilymajana toimi kesäisin ammattikoulun oppilasasuntola.

Käyrälammen leirintäalueen elämä oli mukavaa ja yhteisöllistä. Perheet saapuivat paikalle lasten ja lemmikkieläinten kanssa nauttimaan luonnosta. Lapset uivat ja leikkivät rannalla ja koko perheen voimin hyödynnettiin leirintäalueen palveluita.

Juha Ilkan akvarellikuvitus, jossa asuntovaunusta kurkistaa henkilö ja vaunun edustalla on retkikalusteet ja toinen henkilö grillaa pallogrillillä.

Vaikka vielä 1970-luvulla Kouvolaa pidettiin enemmän kauttakulkuasemana kuin matkailukaupunkina, veti Käyrälammen leirintäalue vuosi toisensa jälkeen aina enemmän matkailijoita. 1970-luvulla leirintäalueella oli kaksi tähteä, mutta jo vuonna 1985 Käyrälampi Camping sai kolmannen tähden ja valittiin vuoden Caravan-alueeksi. Käyrälampi pääsi Suomen kymmenen suosituimman leirintäalueen joukkoon. Vuonna 1991 kaupunki vuokrasi toiminnan yksityiselle yrittäjälle ja myöhemmin leirintäalueen toiminta siirtyi kokonaan yksityiselle taholle.

Käyrälammen uimarantaa ja sen aktiviteetteja on kehitetty vuosien saatossa useampaan otteeseen viihtyvyyden lisäämiseksi. 2010-luvulla uimarannan yhteyteen rakennettiin mm. koirapuisto ja piknik-alue. Nykyään alueella on mm. ulkoilureitti, ulkokuntosali, palloilukenttiä, uimaradat ja 90 metriä pitkä laituri, jolle on esteetön kulku. Matkailupalveluina on mm. huvila- ja mökkimajoitusta, saunoja, kahvila- ja ravintolapalveluita sekä paljon aktiviteettimahdollisuuksia.

Mustavalkoinen valokuva uimarannalta, jossa makoilee ja kävelee ihmisiä. Kuvan reunoilla näkyy pukukoppirakennuksia.
Kuva 1. Käyrälammen uimaranta noin 1960. Kuvaaja Albin Aaltonen. Poikilo-museot.
Mustavalkoisessa valokuvassa teltta, retkikalusteita, peräkärri ja auto. Taustalla pieni hirsimökki, jonka edustalla istuu kaksi henkilöä.
Kuva 2. Käyrälammen leirintäalue 1980-luvun lopulla. Poikilo-museot.
Leirintäalue, jossa asuntovaunuja, ja joidenkin niiden edessä terassiteltat.
Kuva 3. Käyrälammen leirintäalue 1990. Poikilo-museot.
Valokuva uimarannasta, jossa runsaasti ihmisiä uima-asuissa. Edustalla laituri ja liukumäki, joka laskee veteen.
Kuva 4. Käyrälammen uimaranta 1985. Kuvaaja Raimo Sävilä. Poikilo-museot.
Valokuva uimarannasta, jossa runsaasti ihmisiä uima-asuissa. Edustalla iso laituri, jolla kävelee useampia lapsia. Vedessä on ihmisiä uimassa.
Kuva 5. Käyrälammen uimaranta 1985. Kuvaaja Raimo Sävilä. Poikilo-museot.

Päivitetty 12.2.2024

Sivun alkuun