Kouvolassa on käytössä toisen asteen opiskelijoille maksuttomat matkat Kouvolan paikallisliikenteen busseissa. Tältä sivulta löydät tarkat ohjeet lipun hakemisesta ja hankkimisesta. Luethan ohjeistuksen huolella!

Toisen asteen opiskelijoiden maksuton joukkoliikenne tarkoittaa maksutonta Waltti-kortille ladattavaa joukkoliikennelippua. Voit matkustaa koko Kouvolan alueella paikallisliikenteen busseilla. Matkustus on maksutonta aina, eli koulumatkojen lisäksi myös iltaisin, viikonloppuisin ja loma-aikoina.

Oikeus maksuttomaan joukkoliikenteeseen edellyttää, että täytät hakemuksen. Hakemustapa on erilainen Kelan koulumatkatuen piirissä oleville opiskelijoille ja muille opiskelijoille.

 • Jos olet oikeutettu Kelan koulumatkatukeen, hae nimenomaan Kelan tukemaa lippua ja sitä kautta oikeutta maksuttomaan joukkoliikenteeseen. Koulumatkatukea haetaan OmaKelassa.
 • Jos et ole oikeutettu Kelan koulumatkatukeen, hae oikeutta kaupungin kustantamaan joukkoliikenteeseen, ja tällöin kaupunki maksaa lippusi. Kaupungin kustantamaa lippua haetaan oppilaitoksesta.

Huomioi, että maksuttomuus alkaa vasta, kun olet jättänyt hakemuksen ja olet ladannut kausilipun Waltti-kortille. Et voi matkustaa maksutta esimerkiksi näyttämällä opiskelijakorttiasi bussin kuljettajalle. Et voi myöskään ladata maksutonta kausilippua asiakaspalvelupisteessä Bussimatkatoimistossa ilman hakemusprosessia.

Milloin olen oikeutettu maksuttomaan joukkoliikenteeseen?

Matkustat joukkoliikennematkasi maksutta, jos seuraavat kaksi ehtoa täyttyvät:

 • Opiskelet Kouvolassa sijaitsevassa toisen asteen julkisessa oppilaitoksessa ja suoritat toisen asteen tutkintoon johtavaa tai siihen valmentavaa koulutusta.
 • Asut väestötietojärjestelmän mukaan vakinaisesti Kouvolassa.
  • Jos asut muualla kuin Kouvolassa ja opiskelet laajennetun oppivelvollisuuden piirissä tai asut Kouvolassa ja opiskelet muualla kuin Kouvolassa, huomioi, että saatat olla oikeutettu maksuttomaan joukkoliikenteeseen koulumatkatukilain perusteella. Tarkista asia tällöin oppilaitoksestasi.

Miten saan maksuttomuuden käyttööni?

1. Tarkista, oletko oikeutettu Kelan koulumatkatukeen vai kaupungin tukemaan lippuun.

 • Haetko maksutonta joukkoliikennettä Kelan koulumatkatuen perusteella vai kaupungin maksamana? Käytä apuna kaaviota!
 • Voit ostaa koulumatkatuetun lipun aikaisintaan 18.7.2023.

2. Täytä oikea hakemus

 • Valitse täytettäväksi hakemuslomake kohdassa 1 saamasi vastauksen perusteella:

Kelan koulumatkatuki -hakemus OmaKelassa https://www.kela.fi/

3. Palauta hakemuslomake (vain kaupungin hakemus)

 • Hakemuslomake palautetaan henkilökohtaisesti oppilaitoksesi opintotoimistoon tai kansliaan lukiosihteerille, opintosihteerille tai koulusihteerille.
 • Hakemuksesi tiedot tarkistetaan ja allekirjoitetaan oppilaitoksessa. Täytetty hakemus jää opiskelijalle. Tämän jälkeen oppilas toimittaa koulun tarkistaman hakemuksen bussimatkatoimistoon joko henkilökohtaisesti tai sähköpostitse, jos Waltti kortti on jo hankittu. (Otsikoksi kaupungin Waltti-hakemus, s-postin liitteeksi täytetty hakemus ja itse viestiin Waltti-kortin numero). Suosittelemme salatun sähköpostin käyttöä.
 • Bussimatkatoimisto lisää Waltti-kortille lipputuotteen joka on voimassa 365 vrk tai kunnes opiskelu päättyy.

4. Hanki itsellesi Waltti-kortti

 • Jos sinulla on jo ennestään Kouvolasta hankittu Waltti-kortti, se käy. Et tällöin tarvitse uutta korttia.
 • Waltti-kortti maksaa 6,50 €.
 • Voit hankkia Waltti-kortin Waltti-verkkokaupasta kauppa.waltti.fi tai Bussimatkatoimistosta (Torikatu 2). Ota korttia hankkiessasi kuvallinen henkilöllisyystodistus mukaan. Kerro olevasi toisen asteen opiskelija, jotta sinulle tehdään oikeanlainen kortti. Voit samalla ladata kortille maksuttoman tuotteen, jos olet jo jättänyt hakemuksen oppilaitokseesi.

5. Lataa Waltti-kortillesi maksuton 30 vuorokauden lipputuote (vain Kelan hakemus)

 • Voit ladata maksuttoman tuotteen Waltti-kortillesi, kun olet tehnyt edeltävien kohtien 1,2 ja 4 toimenpiteet! Muista ladata kausilippu kortillesi kuukausittain.
 • Voit ladata kortin joko nettikaupassa kauppa.waltti.fi
  • Rekisteröidy nettikauppaan ”Rekisteröidy”-painikkeen kautta, jos et ole tehnyt sitä jo ennestään. Rekisteröityminen pitää tehdä opiskelijan omilla tiedoilla.
  • Tee vahva tunnistautuminen pankkitunnuksilla, jotta saat opiskelijaedut käyttöösi! Tunnistautuminen tulee tehdä opiskelijan omilla tunnuksilla, sillä opiskelijaetuudet ovat henkilökohtaisia. Pääset tunnistautumaan Waltti-kaupan etusivulta heti kirjautumisen jälkeen sähköpostiosoitteesi alta.
  • Lisää Waltti-korttisi oman tunnuksesi alle heti kirjautumisen jälkeen kohdasta ”Lisää uusi matkakortti”. Matkakortin numero löytyy kortin takaa yläreunasta.
  • Kortin lisäämisen jälkeen voit ladata kortille tuotteen valitsemalla kortin tiedoista painikkeen ”Osta kautta”.
  • Valitse ladattavaksi tuotteeksi KELA Opiskelija 30 tai 30 vrk Kela Opiskelija. Klikkaa ”Valitse” ja tarkista, että tuote antaa hinnaksi 0 €. Klikkaa ”Osta” ja hyväksy sen jälkeen avautuvalla sivulla käyttöehdot ja siirry maksamaan. Sinulta ei veloiteta maksuttoman lipun ostosta mitään.
 • tai voit ladata kortin Bussimatkatoimistossa täytettyäsi ensin Kelan hakemuksen (Torikatu 2).

Miten toimin jatkossa?

 • Kortillasi olevan kausituotteen voimassaolon voit tarkistaa nettikaupasta kauppa.waltti.fi korttisi tiedoista. Voimassaolon tarkistamista varten sinun ei tarvitse olla tunnistautunut vahvasti, vaan riittää että olet lisännyt kortin käyttäjätunnuksellesi.
 • Täytä hakemus uudestaan jokaiselle lukuvuodelle!
 • Jos matkustat Kela-koulumatkatuetulla lipulla, voit ladata lukuvuoden viimeisen koulumatkatuetun lipputuotteen 14 päivää ennen opiskelun päättymistä. Ajalle jolloin et saa Kelan koulumatkatukea, mutta olet vielä toisen asteen opiskelija (esim. luku- ja kesälomat), voit hakea kaupungin hakemuksella kaupungin 90-vrk maksutonta lippua.
 • Bussissa ei voi ladata maksutonta kausilipputuotetta!

Ilmoita muutoksista!

Jos opinnoissasi tapahtuu muutoksia tai esimerkiksi muutat, muista ilmoittaa niistä oppilaitokseesi lukiosihteerille, opintosihteerille tai koulusihteerille. Kela-tuettua lippua käyttäessäsi ilmoita muutoksista Kelaan Kelan ohjeistuksen mukaisesti. Tämä on erittäin tärkeää!

Jos muutoksista ei ole ilmoitettu ja olet saanut etuutta perusteetta, etuus voidaan periä sinulta takaisin.

Ilmoitettavat muutokset, jos kaupunki maksaa lippusi

 • Muutto kaupungin sisällä tai kaupungista pois. Jos muutat Kouvolan sisällä kauemmas oppilaitoksesta, edellytykset Kelan koulumatkatuelle voivat täyttyä.
 • Opiskelujen keskeytys. Oikeutesi maksuttomaan joukkoliikenteeseen päättyy, jos keskeytät opintosi.

Ilmoitettavat muutokset, jos saat Kelan koulumatkatukea

 • Muutto kaupungin sisällä tai kaupungista pois. Koulumatkan pituus vaikuttaa koulumatkatuen määrään.
 • Opinnot keskeytyvät tai valmistut kesken lukuvuoden.
 • Tarkista kaikki ilmoitettavat muutokset ja ohjeet niiden tekemiseen Kelan sivuilta.
 • Jos koulumatkatukioikeutesi päättyy kesken lukuvuoden, tarkista, oletko oikeutettu kaupungin maksamaan maksuttomaan joukkoliikenteeseen. Täytä tällöin kaupungin hakemuslomake ja palauta oppilaitokseen.

Jos et ole ilmoittanut muutoksista ja olet ladannut maksutonta lipputuotetta perusteetta, kaupunki voi periä sinulta lippukulut takaisin vastaavan lipputuotteen hinnan mukaisesti. Vastaava lipputuote on 16-vuotiaille ja sitä nuoremmille lasten kausilippu, 17-19 -vuotiaille nuorten kausilippu ja 20 vuotta täyttäneille aikuisten kausilippu.

Itse järjestetty kulkutapa

Jos et pysty kulkemaan koulumatkaasi joukkoliikenteessä, voit hakea Kelasta koulumatkatukea itse järjestettyyn kulkutapaan. Itse järjestetty kulkutapa voi olla esimerkiksi omalla mopolla tai autolla kulkemista. Tällöin koulumatkatuki maksetaan omalle pankkitilillesi.

Lisätietoja:

Ensisijaisesti kysy lisätietoja oppilaitoksesi sihteeriltä.

joukkoliikenne(at)kouvola.fi

Kelan koulumatkatuki

Koulumatkatukilippu – Waltti Solutions

Päivitetty 24.4.2024

Sivun alkuun