Käyrälammen ulkoilureitti kutsuu kulkijoita retkielämyksiin! Reitti on esteetön ja tarkoitettu kävelijöille ja pyöräilijöille. Sen varrella on Käyrälammen palvelut sekä kolme tulisijoin varustettua taukopaikkaa, joista kaksi on esteettömästi saavutettavia.

Nainen ja kaksi koiraa kävelevät rappuja alas. Alhaalla tulipaikka, jossa penkit. Taustalla näkyy puita ja vettä.

Käyrälammen ulkoilureitti pidentyi noin kuuden kilometrin pituiseksi rengasreitiksi, kun Käyräjoen ylittävä kevyen liikenteen silta valmistui marraskuussa 2023. Ulkoilemaan voi tulla reitin mistä kohdasta vain. Sen varrella on useita pääopasteita, joissa on reitin kartta sekä muita hyödyllisiä tietoja.

Ulkoilureitti kulkee Käyrälammen itäpuolen metsässä Paaskosken suuntaan osin rantaa seuraillen. Reitin varrella on monimuotoista metsää sekä kauniita näkymiä Käyrälammelle ja Jyräänjoelle, missä voi kokea yllättävän erämaista tunnelmaa aivan asutuksen tuntumassa. Tulipaikat sijaitsevat Jyräänjoen rannalla. Paaskoskelta reitti jatkuu katuverkostossa Saarenmaan läpi Käyräjoen sillalle ja edelleen Lautaron puolelle. Lautarontietä tullaan takaisin Käyrälammelle päin uutta kevyen liikenteen väylää pitkin. Viimeinen ulkoilureitin vaihe Käyrälammen länsireunalla valmistuu vuonna 2024 mutta reitin voi kiertää työmaa-aikanakin Käyrälammentietä seuraten.

Pysäköintipaikkoja on Käyrälammella ja Karimäentiellä Saarenmaan puolella. Ulkoilureitti on opastettu oranssipäisillä viitoilla Käyrälammen ja Paaskosken välillä. Muille reitinosille viitoitus tulee vuoden 2024 aikana.

Karttapiirros Käyrälammen reitistä. Ei saavutettava.

Käyrälammella reitille pääsee seuraamalla viittoja vesipuiston edustalta minigolf-radan sivuitse ja kulkemalla aidassa olevan portin läpi. Talvisaikaan ladulla kulkeminen on kielletty mutta sen vieressä olevaa kulku-uraa voivat ulkoilijat käyttää. Pysäköidessä Käyrälammelle on huomioitava, että Tykkimäki Resortin pysäköintialueet on varattu ensisijassa Resortin asiakkaille.

Paaskosken sillalla kulkee talvisin hiihtolatu, jolloin siltaa käyttävät kävelijöiden ja pyöräilijöiden lisäksi myös hiihtäjät. Sillan ylittämisessä on siis oltava erityisen varovainen ja huomioitava muut kulkijat. Kävelijöiden ja pyöräilijöiden toivotaan käyttävän sillan reunaa jokea ylittäessään.

Erityisesti ulkoilureitin varren jokiosuuksilla, mutta myös Käyrälammella, jää voi olla hyvin heikkoa, mitä voi olla vaikeaa havaita silmämääräisesti. Jäälle ei pidä mennä, ellei ole varmistunut sen kantavuudesta ja varustautunut jäällä kulkemiseen asianmukaisesti.

Katuverkossa kulkeva ja kivituhkapintaisista poluista ja pitkospuista koostuva ulkoilureitti on esteetön eli kuljettavissa myös pyörätuolilla, rollaattorilla ja lastenvaunujen kanssa. Reitillä on joitakin jyrkempiä osuuksia sekä kadunylityksiä, joissa manuaalisen pyörätuolin käyttäjä voi tarvita avustajan.

Tulipaikoista kaksi on esteettömiä. Esteettömillä taukopaikoilla on tulisijan ja penkkien lisäksi myös pöytäryhmät. Lisäksi reitillä on penkeillä varustettuja levähdyspaikkoja. Taukopaikoilla ei ole puuhuoltoa, joten otathan omat puut tai hiilet mukaan ja jätät metsän puut rauhaan. Huolehdithan myös roskat mukaasi.
Lumettomana aikana ulkoilureitin itäpuolella kulkevaa kuntopolkua voi hyödyntää lyhyemmän rengasreitin kulkemiseen, jolloin matkaa kertyy noin 3,5 km.

Reitillä ei ole talvikunnossapitoa.

Reitti kartalla

Neljä retkeilijää paistamassa tulipaikalla makkaraa. Luminen maisema, taustalla joki ja metsää.

Päivitetty 18.1.2024

Sivun alkuun