Hyvinvointi ja terveys

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Kouvolan sosiaali- ja terveyspalvelut tuottaa Kymsote – Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä.

Voit toistaiseksi tiedustella Kouvolan sosiaalipalveluiden ja perusterveydenhuollon puhelinnumeroita Kouvolan kaupungin puhelinvaihteen kautta: 020 615 11.

Koronavirustiedotus

Kouvolan kaupunki on perunut tapahtumia ja sulkenut palveluja koronavirusepidemian leviämisen estämiseksi.

Julkaisemme sivulla tiedotteita ja ohjeita koronavirukseen liittyen.

Tutustu koronavirustiedotteisiin ja -ohjeisiin

Miten toimia, jos epäilen koronavirustartuntaa?

Toiminta- ja suojautumisohjeita Kymsoten sivuilla.

Toimintaohjeita (Kymsote)

Liikkuvakouvola - Kymenlaakson monipuolisin liikuntasivusto!

Liikkuvakouvola -sivustolta löydät helposti ajankohtaisimmat liikuntatapahtumat, paikalliset liikuntamahdollisuudet sekä monipuoliset treenivinkit.

Liikkuvakouvola-vinkit Facebookissa!

Terveys- ja hyvinvointipiste Virtaamo

Terveys- ja hyvinvointipiste Virtaamossa saat henkilökohtaista terveys- ja liikuntaneuvontaa ilman ajanvarausta. Virtaamo sijaitsee Kauppakeskus Valtarissa ja on auki joka arkipäivä. Sen palveluihin kuuluvat muun muassa rokotukset, verensokerin mittaus sekä neuvonta.

Lue lisää Virtaamon toiminnasta!

Hyvinvointiblogi

Sillanpää Laura, Ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori

Mitä pienempi lapsi, sitä suurempi joulu

Jokaisella meillä on lapsuuden jouluista muistomme, jotka kestävät koko elämän ajan. Lapset tarvitsevat turvallista yhdessäoloa – myös jouluna. Toivomme lasten muistavan kutkuttavan ihanan tunteen, joka joulunodotukseen ja varsinaiseen juhlan viettoon liittyy. Tämä onnistuu vain tarjoamalla lapsille turvalliset ja lämminhenkiset lapsuuden joulut.

Eriksson Anne, Osallisuuskoordinaattori

Kirjahyllyterapiaa ja metsäilyä

Hyvinvointi on jokaiselle omanlaistaan. Toiset saavat voimaa ihmisistä ympärillään, jotkut lähtevät luontoon tai tarttuvat kiinnostavaan kirjaan. Toki myös käsillä tekeminen, musiikki ja vaikkapa liikunta tuovat mielihyvää. On hyvä kuunnella itseään. Kaikkien yhteisessä Porukkatalossa keräsimme ihmisten kokemuksia hyvinvoinnin saavuttamisesta ja ylläpitämisestä. Alun perin Porukkatalokin on perustettu vuonna 2017 yhdistysten toimitaloksi lisäämään ja vahvistamaan yhteistyötä ja hyvinvointia.

Martikainen Timo, Ympäristöasiantuntija

Kun ilmastonmuutos ahdistaa

Ilmastonmuutos on tunteita herättävä ilmiö, joka pahimmillaan aiheuttaa ahdistusta, epätoivoa, pelkotiloja ja jopa masennusta. Vain pieni osa suomalaisista on toistaiseksi kokenut asiasta elämää haittaavaa ahdistusta, mutta merkillepantavaa on, että etenkin alle 30-vuotiailla se on yleisempää (Sitra: Kestävät elämäntavat auttavat ilmastoahdistukseen).

Kirjoittanut Kristiina Salo, työllisyyspäällikkö

Hyvinvointi ja mielekäs elämä

Hyvinvointi on monen näennäisesti selkeältä tuntuvan käsitteen tapaan hankala määriteltävä. Jollekin hyvinvointi on terveyttä, toiselle kulttuuria, kolmannelle taloudellista turvallisuutta ja neljännelle jotain muuta. Ihmisen elinpäivässä on karkeasti jaotellen suunnilleen 3 samanmittaista jaksoa: unta, työntekoa ja vapaa-aikaa kutakin arviolta 8 tuntia. Jokaisessa päivän jaksossa hyvinvoinnin pitäisi olla kohtuullisella tasolla. Vaikka töissä menisi kuinka hyvin ja vapaa-aikana olisi mukavaa, jos unen saaminen ei onnistu, hyvinvoinnin kokonaisuus ei toimi. Eli hyvinvointi on laaja käsite, joka sisältää useita ulottuvuuksia.

Sillanpää Laura, Ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori

Ehkäisevä työ kuuluu kaikille

Työni Kouvolan kaupungilla pitää sisällään muun muassa mielenterveyden edistämistyötä, sekä päihde-, pelihaittojen ja tapaturmien ehkäisemistyötä. Työn tavoitteena on vähentää päihteiden kysyntää, saatavuutta, tarjontaa ja päihdehaittoja sekä edistää terveyttä, turvallisuutta ja hyvinvointia.

Korppi Liisa, Asiakkuuspäällikkö

Kesä kaikilla, luonto lähellä

Luonto edistää ihmisen hyvinvointia ja terveyttä monin tavoin. Luonnossa stressi helpottaa, mieliala kohenee ja samalla tulee liikuttua. Tätä ilmaista hyvinvoinnin lähdettä kannattaa jokaisen hyödyntää. Kouvolassa luonto on lähellä. Vaihtoehtoja löytyy kaupunkien viheralueista kansallispuistoon ja paljon siltä väliltä!

Kirjoittanut Tarja Alamattila, hyvinvointikoordinaattori

”Tuhannen kilometrin matka”

Alkuvuosi 2019 on tuonut meille Kouvolaan -kuten koko Suomeenkin- monenlaisia hyvinvoinnin haasteita. Huolimatta toimintaympäristöämme riepottelevista monenlaisista myrskyistä ja muutoksista, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen vastuu säilyy kunnilla. Haluamme hyvinvoinnin monialaisen työryhmän taholta tuoda tässä blogissa esille Kouvolassa tehtävää hyvinvointityötä sekä siihen liittyviä ajankohtaisia aiheita. Hyvinvoinnin työryhmän jäsenet julkaisevat kirjoituksia kukin vuorollaan. Hyvinvointikoordinaattorina sain aloitusvuoron.

Sillanpää Laura, Ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori

Paljon pelissä

Ruletti, blackjack, bingo, lotto, pokeri, raaputusarvat ja vedonlyönti. Suomalaiset pelaavat paljon. Meistä 80 prosenttia on pelannut jotain rahapeliä edellisen vuoden aikana. Netissä tapahtuva pelaaminen on kasvattanut suosiotaan perinteisempien pelien rinnalla, mutta eniten pelataan lottoa sekä raha-automaatteja. Toisille pelaaminen on mukavaa ajanvietettä, toisia se ei kiinnosta lainkaan ja toisille se on toimintaa, joka on vaikeasti hallittavissa tai lopetettavissa.

Alamattila Tarja, Hyvinvointikoordinaattori
26.3.2020

Vihreää kultaa

Alamattila Tarja, Hyvinvointikoordinaattori

Arjen sankareita

Kukaan meistä ei varmasti olisi uskonut joutuvansa tällaiseen tilanteeseen elämänsä aikana.
Lähes kaiken liikenteen pysähtyminen globaalissa ja kiihkeärytmisessä maailmassamme, eristäytyminen kotiin, työskentely kotona tai työn loppuminen, ehkä sairastuminenkin…mitä nyt tapahtuu? Miten tässä tilanteessa pärjätään? Kaikki kävi niin nopeasti, että yleinen hämmennys on vielä suuri.

Lisää blogikirjoituksia