Yhteisöllinen Siisti Siti -tapahtuma on myös vuonna 2021 yksilölaji koronapandemian johdosta.

Siisti Siti - on Kouvolan kaupungin oma siisteyskampanja. Kampanjan aktiivisin kausi keskittyy toukokuulle, mutta toimintaa voi järjestää ympäri vuoden. Ilmoittaudu mukaan, saat hyvää mieltä ja osallistut arvontaan!

Siisti SyysSiti

Osallistu Siisti Sitiin syksylläkin! Poimi roskia, puuhaile pihalla tai kierrätä tavaraa. Liity muovintorjuntajoukkoihin. Laita ylimääräinen puutarhan sato kiertoon ja hävitä puutarhajätteet asinmukaisesti.

Kerro Siisti Siti -lomakkeella (Webropol) siistimistoimistasi 30.11.2021 mennessä ja olet mukana roskapihtien ja muiden palkintojen arvonnassa.

Julkaise Siisti Siti –toiminnastasi kuva tunnisteella #siistisiti Facebookissa, Instagramissa tai Twitterissä 30.11. mennessä. Arvomme joulukuussa teemaan sopien taas roskapihdit ja muuta mukavaa osallistujien kesken!

Lue tiedote syksyn Siisti Sitistä!

Liity muovintorjuntajoukkoihin!

Muoviroska on erityisen vaarallista eläimille ja vesistöön joutuessaan muovinkappaleet voivat kulkeutua meriin asti. Kalojen ruoaksi joutunut muovi kiertää myös takaisin lautasillemme.

Pohjois-Kymen Luonto ry kutsuu osallistumaan muovinkeräystalkoisiin Kuusankosken Rekolassa lauantaina 18.9. kello 12 alkaen. Talkoissa siivotaan Lassilanpellontien ja pyörätien välissä virtaavaa puroa, kokoontuminen keräyspaikalla. Talkoiden arvioitu kesto on 2 – 3 tuntia. Pukeudu säänmukaisesti, likaantumista kestäviin vaatteisiin. Työhanskat, roskapussit ym. välineet saa paikan päällä. Talkoolaisille on varattu myös juotavaa ja pientä evästä.

Lisätietoja tapahtumasta antaa Pauliina Klemola, pohjoiskymenluonto@gmail.com tai 044 917 6853. Tapahtuman Facebook-sivu: Muovintorjuntajoukot Kouvolassa | Facebook.

Muovintorjuntajoukot on Lidlin ja Suomen luonnonsuojeluliiton valtakunnallinen tempaus. Osallistua voi myös keräämällä roskia Siisti Sitin hengessä itsenäisesti tai oman porukan kanssa missä vain.

Lainaa roskapihdit kirjastosta

Roskapihtejä on lainattavissa kaikista Kouvolan yhdeksästä kirjastosta (Kyyti-kirjastojen sivut) sekä kirjastoautosta yhteensä 42 kpl. Pääkirjastossa on pihtejä seitsemän kappaletta, muissa kirjastoissa 3-5 kpl kussakin. Pihdeissä on viikon laina-aika, jonka jälkeen ne pitää palauttaa siihen kirjastoon, josta ne on lainattukin. Pihtejä ei voi varata tai uusia lainausta kirjastojärjestelmän kautta.

Anna aineeton lahja!

Anna aineeton Siisti Siti -lahja! Lahjakortilla voi antaa esimerkiksi ikkunoiden pesun, imuroinnin tai haravoinnin. Tai jonkin muun saajaa ilahduttavan askareen. Lahjakortteja on yleislahjakortin lisäksi äideille ja mummeille, isille ja vaareille sekä jouluksi.

Pelaa roskabingoa!

Tulosta roskabingoruudukko tai lataa sähköisesti täytettävä bingoalusta käyttöösi ja ruksaa ruudut keräämiesi roskien mukaan. Saatko neljän suoran? Tai ehkä useammankin? Tulosta tai tallenna itsellesi Siisti Siti –kunniakirja tunnustukseksi hienosta työstä!

Roskahoroskooppi

Oletko siisti tyyppi? Vai jotain muuta? Siisti Siti -roskahoroskooppi kertoo! Mitä siisteilijä-, kierrättäjä- tai roskaajatyyppejä itsestäsi löydät?

Plogging

Plogging on tehokas yhdistelmä juoksua ja luonnon siistimistä. Se tunnetaan myös nimellä roskajuoksu. Plogging -lenkillä siis juostaan ja kerätään samalla reitin varrelta roskia. Ploggaaminen on ekoteko, joka samalla kohottaa kuntoa ja tuottaa hyvää oloa. Sitä voi soveltaa myös esimerkiksi kävellen, pyöräillen ja patikoiden. Katso miten liikuntapalvelujen tyttöjen plogging sujui!

Siisti Siti -kampanja

Siisti Siti -tempauksessa siivotaan yleensä yhdessä talkoillen, mutta vuonna 2021 koronaviruspandemian takia siisteilyä harrastetaan yksin tai perhepiirissä.

Muista siivouksenkin yhteydessä noudattaa poikkeusolojen aikana annettuja ohjeistuksia huolellisesti. Hyvä käsihygienia ja lähikontaktien välttäminen ym. muut THL:n ohjeistukset huomioiden.

Siisti Sitissä voit siistiä lähiympäristöä tai piha-alueita tai miksei vaikkapa varastoja ja kodin nurkkiakin. Erityisesti keväällä lumen sulaessa tuntuu teiden ja polkujen varsilta löytyvän roskaa, mikä kaipaa poimijaa.

Siisti Sitin siilihahmo sanoo: Kun siisti on pesäkolo, on kaikilla mukava olo! Tule mukaan Siisti Sitiin!

Siisti Sitissä talkoillaan pääsääntöisesti omilla työvälineillä. Jos siivoat omaa piha-aluettasi, huolehdithan jätteet esim. omaan roska-astiaasi. Jos siivoat yleistä aluetta, esim. puistoa, voit jättää roskat puistossa sijaitsevan isoon roskikseen tai vieressä sijaitsevan koulun tai päiväkodin roskikseen.

Katso miten näppärästi syntyy miniroskis eskarilaisen käsissä!

Siisti Siti –tapahtumia järjestää Kouvolan kaupunki yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa. Siisti Siti on Kouvolan oma versio Maailman siivouspäivästä.

Ilmoittaudu mukaan Siisti Sitiin!
Arvonnan säännöt ja katso sähköisen kyselyn tietosuojaseloste.

Muista turvallisuus!

Muista turvallisuus yleisillä paikoilla roskia kerätessä! Varsinkin puistoissa ja teiden varsilla kannattaa olla tarkkana, ettei lasinsiruja ja injektioneuloja osu ihoon. Muista myös varoa mahdollisesti ohi ajavaa liikennettä.

Tutustu Huomioi turvallisuutesi siivotessasi -keräysohjeeseen.

Ilmoittaudu mukaan!

Kaikkien itsensä tai ryhmänsä mukaan ilmoittaneiden kesken arvotaan aina kesäkuun alussa Kouvola-tuotekassi. Ilmoittaudu mukaan!

Siisti Siti –kuvakilpailu somessa

Kuvakilpailu Facebookissa (Facebook ei ole osallisena arvonnassa) ja Instagramissa haastaa nappaamaan kuvan siististä sitistä ja jakamaan sen Facebookissa, Twitterissä tai Instagramissa kera hastagin: #siistisiti. Herkullisin postaus syntyy tietysti kuvaparilla ennen ja jälkeen siistimisen.

Toisena teemana on outo roska: Mikä on oudoin löytämäsi roska tai hassu tarina roskien siistimiseen liittyen? Julkaise aiheeseen liittyen FB:ssä, Twitterissä tai Instagramissa ja liitä hastagit #siistisiti ja #outoroska.

Palkinnoksi osallistujien kesken arvotaan aina kesäkuun alussa Kouvola-tuotekassi, jossa mukana roskapihdit. Siisti Sitiin voit osallistua somessakin ympäri vuoden!

Yhteistyökumppaniksi?

Siisti Siti on toteutettu perinteisesti yhteistyökumppaneiden kanssa. Ota yhteyttä Timo Martikaiseen, jos haluat yhteistyökumppaniksi tapahtumaan: Ympäristöasiantuntija Timo Martikainen puh. 020 615 6755, timo.martikainen(a)kouvola.fi

Oheistapahtumia

Tavaranvaihtopäivät

Osana Siisti Sitiä on vuosittain järjestetty tavaranvaihtopäivät. Tavaranvaihtopäivät siirtyvät ajankohtaan, jolloin kokoontumiset ovat taas sallittua.

Suosiotaan kasvattaneet päivät ottavat mielellään vastaan auttavia käsiä tavaroiden vastaanottoon ja järjestelyyn. Jos haluat mukaan iloiseen tavaranvaihtojoukkueeseen, niin ota yhteyttä Marleena Naukkariseen: marleena.naukkarinen(at)kouvola.fi, puh. 020 615 8016.

Tapahtuman järjestää KERKKO-verkosto eli Kouvolan seudulla toimiva Kestävän kehityksen verkosto.

Kaupungin henkilöstö mukana kampanjassa

Kaupunginjohtaja Marita Toikka haastanut mukaan Siisti Sitiin kaupungin henkilökunnan sekä päiväkodit ja koulut. Marita Toikka kannustaa ihmisiä mukaan pienilläkin teoilla:

Jo yhden roskan poimimisella päivässä roskikseen on iso vaikutus, kun sen tekee suuri joukko ihmisiä.

Kaupunginjohtaja Marita Toikka

Kaupungin työntekijät siivoavat joidenkin erityiskohteiden lisäksi työpaikkojensa ympäristöjä. Työpisteet, päiväkodit ja koulut ovat tervetulleita ottamaan Siisti Sitin osaksi kevään ohjelmaansa.

Päivitetty 15.9.2021