Väliväylä on Saimaalta alkunsa saava ja Kymijokeen yhtyvä vesistöreitti, joka on suosittu melontareitti sekä kalaisista vesistään tunnettu kalastuskohde. Väliväylää käytettiin uittoon Saimaalta aina 1970-luvulle asti. Reitin vesi on puhdasta ja raikasta ja vesistöreitin vettä käytetäänkin Kouvolan alueen raakavesilähteenä. Väliväylän idylliset koski- ja järvimaisemat taukopaikkoineen toivottavat tervetulleeksi niin melojat, päiväpatikoijat ja -retkeilijät, pyöräilijät, kalastajat, hiihtäjät, lumikenkäilijät, sauvakävelijät, lapsiperheet, liikuntarajoitteiset, marjastajat, uimarit, paikalliset asukkaat kuin matkailijat, vuoden jokaisena päivänä. Ethän unohda ottaa mukaasi kameraa!

Virran viemää Saimaalta Kymijoelle

Yhteensä 113 km mittainen Väliväylä saa alkunsa Saimaan Kivijärvestä Etelä-Karjalasta jatkaen matkaansa Kymenlaakson Kannuskoskelta aina kohti Kouvolan Käyrälampea. Käyrälammelta virta vie Lappalanjärvelle, josta alkaa reitin viimeinen jokiosuus, Harjujoki, joka lopulta yhtyy Kymijokeen Kuusankoskella.

Taukopaikkojen perusvarustus

Reitin varrelta melojat sekä muut retkeilijät löytävät tauko- ja rantautumispaikkoja, jotka on varustettu retkeilijöitä ajatellen ainakin ulkotulisijalla, katetulla laavulla, kompostoivalla wc:llä sekä puuliiterillä ja polttopuilla. Laavuja reunustaa sisäpuolella seinille rakennetut laverit, joilla voi hyvin nukkua makuupusseissa esimerkiksi päivän melontataipaleen jälkeen. Joistakin kohteista löytyy myös kalansavustuspönttö, laituri, uimaranta sekä ympärivuotiseen yöpymiseen sopiva autiotupa. Liikuntarajoitteiset on huomioitu Taikinakoskella ja Paaskoskella. Suurin osa kohteista on saavutettavissa myös autolla tai ainakin auton voi jättää kohteiden välittömään läheisyyteen. Väliväylän varrella ja Kouvolan alueella on matkailuyrittäjiä, joilta voi vuokrata kanootteja ja tarvittaessa saada järjestettyjä retkiä Väliväylän vesistöön.

Kalastus – pilkkimisestä perhokalastukseen

Väliväylän kalakanta on runsas, siihen kuuluu muun muassa taimen, ahven, hauki ja siika. Pilkkimiseen ja ongintaan ei tarvitse hankkia erityislupia, mutta uisteluun sekä heitto- ja perhokalastukseen edellytetään voimassa olevat kalastusluvat. Muistathan kuitenkin, että virtapaikoilla ei saa kalastaa millään muotoa. Väliväylällä on myös erityiskalastusalueita, jotka vaativat erityiset kalastusluvat.

Marjastus ja sienestys

Runsaan kalasaaliin lisäksi Väliväylän ympärille levittyvät metsät tarjoavat omaa apettansa metsämarjojen ja sienten muodossa. Maistuisiko retkiaterian jälkiruoaksi vaikkapa tuoreet, vastapoimitut mustikat?

Väliväylän taukopaikat

Kyykoski

Kyykosken virkistysalue on Väliväylän melontareitin varrella. Kyykosken ja Taikinakosken välillä kulkee ulkoilureitti. Näissä kohteissa on sillat joen yli. Kyykosken virtapaikka kuohuvine koskimaisemineen hengästyttää upeudellaan ympäri vuoden. Väliväylän pisimmällä koskiosuudella on mittaa n. 300 metriä. Virran mukana melojat voivat laskea Kyylahdelle ja siitä eteenpäin kohti Sulunkoskea tai rantautua hetkeksi Kyykosken taukopaikalle. Kyykosken ylittävän puisen sillan kautta voi tehdä patikointireissun Taikinakosken tai Kannuskosken suuntaan, kesällä jalan tai talvella esimerkiksi lumikenkäillen.

Kyykosken vesialue kuuluu erityiskalastusalueeseen, mutta on ehdottomasti Väliväylän kalastuskohde numero yksi ja erityisesti perhokalastajien mieleen. Erikoiskalastusluvan hankkineita kalastajia saatetaan palkita vaikka maukkaalla taimensaaliilla!

Kyykosken taukopaikalla on yöpymiseen tai lämmittelyyn soveltuva kota tulisijoineen, ulkotulisija, hirsinen pöytäryhmä, kompostoiva wc ja puuliiteri.

Näin pääset Kyykoskelle

Autolla Kannuskoskentieltä (14670) käänny etelään Kyykosken metsätielle, jota seuraat pysyen oikealla kunnes tie loppuu Sulunkosken taukopaikan parkkialueelle. Täältä seuraa polkua itään n. 500m, niin tulet pienelle sillalle. Ylitä se ja jatka 300m Kyykosken taukopaikalle.

Sulunkoski

Sulunkoski on perhokalastajan unelmapaikka. Joesta on nostettu upeita taimenia. Sulunkoski jää Väliväylän melontareitin varrelle. Kyykosken kalastusalue on erityiskalastusaluetta, joten tarvitset asianmukaiset kalastusluvat. Luvat hankkineille tarjoutuu kuitenkin mahtavat kalastusvedet, esimerkiksi perhokalastukseen Sulunkosken alue on mitä mainioin. Tuoreen kalasaaliin voi savustaa paikan päällä.

Taukopaikan varustuksiin kuuluvat tulisija, savustuspönttö, taukokatos, hirsipöytä, kompostoiva WC ja puuliiteri. Sulunkoski tarjoaa puitteet isommankin porukan tapaamiselle, vaikka kalastuksen merkeissä.

Myös perheretkikohteeksi Sulunkoski soveltuu loistavasti. Kesäisin alueella voi kuunnella linnunlaulua ja rauhallista veden solinaa, uida, patikoida tai ajella maastopyöräillä lähimaastossa kauniissa maisemissa. Ympärillä kasvavat metsät tarjoavat mahtavat marja- ja sienimaastot.

Melojille Sulunkoski tarjoaa hyvän rantautumispaikan ja pitkän koskiosuuden. Melojien kannattaa myös erityisesti huomioida joesta kohoavista kallioseinämissä esiintyvät kivikautiset maalaukset. Autolla pääsee perille asti. Kannuskoskentieltä (14670) seuraa viittaa Kyykoskentie. Aja varoen metsätietä noin 2 km aina parkkipaikalle asti. Metsätietä ei aurata talvella.

Kyykoski ja Sulunkoski kartalla

Taikinakoski

Taikinakosken virkistysalueelta pääsee retkeilyreitille kohti Kyykoskea. Kohde on myös erinomainen perhokalastusalue ja se sopii myös liikuntarajoitteisille.

Aivan Kannuskoskentien varrella sijaitsevalle Taikinakosken taukopaikalle pääsee kätevästi autolla, joten kohde sopii mainiosti myös liikuntarajoitteisille. Taikinakoski sijaitsee aivan Kouvolan kaupungin pyöräilyreitin varrella. Niin pyöräilijät kuin melojatkin voivat käyttää Taikinakosken taukokatosta yöpymiseen. Taikinakosken ja Kyykosken välillä kulkee luontopolku, joka soveltuu niin patikointiin, lumi- ja sauvakävelyyn, erähiihtämiseen kuin maastopyöräilyyn. Siirtymällä koskipaikasta joen suvantoalueelle voi alueella myös onkia ja pilkkiä.

Paikan varustukseen kuuluvat taukokatos, tulisija, laituri, kompostoiva wc ja polttopuukatos.

Näin pääset Taikinakoskelle

Väliväylän melontareittiä myöden tai autolla Kannuskoskentieltä. Hangaslahdentien risteyksen paikkeilla on levike ja polku alas jokivarteen.

Taikinakoski kartalla

Tirva

Tirvan kylässä sijaitsevaa Röllänrantaa voidaan kutsua myös Tirvan “kylän rannaksi”, sillä varsinkin kesäisin ranta on yleinen kyläläisten ajanviettopaikka. Uimarannan soramainen pohja on rapakiveä, joka on luonteenomaista juuri Kymenlaaksolle. Kesäpäivän viettoon Röllänranta sopii mitä parhaiten, myös lapsiperheille. Uimisen lomassa voi paistaa nuotiolla makkaraa sekä tehdä pieniä patikointiretkiä ympäröivään kesäiseen luontoon.

Myös talvi Röllänrannassa tarjoaa monipuolista tekemistä luonnonhelmassa. Tirvanjärven jäällä voi pilkkiä ja saaliiksi voi napata muun muassa taimenta, ahventa, haukea ja siikaa. Talvinen luonnon ympäröimä hiljaisuus takaa kalastusrauhan. Rannasta voi lähteä patikkaretkelle lumikenkäillen tai retkihiihtäen esimerkiksi läheisen Suursaaren ympäri. Mikä olisikaan parempaa pilkkimisen tai patikoinnin jälkeen kuin makkaran tai saaliskalojen paisto, unohtamatta tietenkään nuotiokahveja.

Röllänrannan varustuksiin kuuluvat uimalaituri, taukokatos, tulisija, puuliiteri, kompostoiva wc ja parkkipaikka.

Näin pääset Tirvaan

Tirvantieltä (14666) seuraten Röllänrannan opasteita.

Tirvan taukopaikka kartalla

Mankki

Mankin tauko- ja rantautumispaikka sijaitsee Mankinvirran rannalla. Mankin autiotuvassa voi yöpyä ympäri vuoden. Kamiina lämmittää tuvan nopeasti yöpymiskuntoon ja sillä voi tietenkin myös valmistaa retkieväät sekä kuivattaa retkeilyssä kastuneet varusteet. Tuvassa on lisäksi kahden hengen laveri ja pöytä. Rannan laiturilta voi kesäisin pulahtaa uimaan vilvoittavaan ja rauhallisesti virtaavaan Mankinvirtaan.

Kesällä retkeilijät voivat yöpyä Mankin autiotuvassa, kalastaa ja uida. Joella voi kokeilla kalaonneaan ja saaliiksi saattaakin napata esimerkiksi haukea, taimenta tai ahventa. Mankki ja sen ympäristö soveltuvat hyvin myös retkipyöräilyyn, 40 km pituinen, ns. Mankin reitti sijaitsee lähellä.

Talvisin Mankin rauhallinen talviparatiisi tarjoaa mahtavat puitteet vaikkapa lumikenkäilyyn, pilkkimiseen tai hiihtämiseen Mankinvirran jäällä. Tirvalle päin hiihtäessä jokea pitkin voi hiihtää pitkän matkaa ilman virtapaikkoja.

Mankissa on avoin tupa, laituri, kompostoiva wc ja puuliiteri.

Näin pääset Mankkiin

Melomalla pitkin Väliväylän reittiä Mankin laituri on hieman Mankin kylän alapuolella. Autolla pääsee Kipparilantieltä (14648) Mankintielle, jonka varrelle Mankin tupa jää. Parkkipaikkaa ei ole, joten auto täytyy jättää Mankin tien laitaan. Rantaan voi mennä pellon reunaa kävelemällä.

Mankin taukopaikka kartalla

Jaakonniemi

Jaakonniemen virkistyskohde sijaitsee Kepsunjärvellä todella kauniin ja rauhallisen niemen kärjessä. Jaakonniemestä on aikanaan kulkenut silta yli salmen Uttiin meneville.

Paikalla on laituri, taukokatos tulisijoineen ja WC.

Näin pääset Jaakonniemeen

Jaakonniemeen pääsee meloen tai veneellä Väliväylän reittiä pitkin. Maatietä myöten navigaattoriin osoitteeksi voi kirjoittaa Kipparilantie 628. Käänny mäen päältä Jaakonmäentielle. Jätä auto ajokieltomerkin luokse, selvästi syrjään tiestä. Jatka kävellen kohti Jaakonmäentietä, ja jatka Haukkamäentielle. Jaakonniemi on tämä tien päässä.

Jaakonniemi kartalla

Paaskoski

Paaskoskella yhdistyvät Väliväylän melontareitti sekä Kouvolan ulkoilu- ja latuverkosto. Paaskoski on erinomainen lähivirkistys -ja kalastuskohde. Väliväylän viimeinen koskiosuus on Paaskoski, josta on Kouvolaan 7,6 km.

Paaskoskelle voi talvella tulla sukset mukanaan ja valita oman mielen mukaan hiihtoreitin joko Kouvolan tai Valkealan suuntaan. Toki paikalle voi tulla poikkeamaan ilman hiihtoaikeitakin, vaikkapa Paaskosken majalle kahvittelemaan tai retkeilemään alueelle muuten vaan. Paaskosken majan aukioloajat kannattaa tarkistaa etukäteen netistä.

Vesi virtaa Käyrälampeen, jossa voi talvella pilkkiä ja kesällä onkia. Hieman etäämpänä virtapaikasta voi toki perhokalastaa kalastuslupien kanssa Jyräänjoen erityiskalastusalueella saarentojokelan-osakaskunta. Paaskoskella voit myös oikealla hetkellä bongata koskikaran, joka on alueen tunnuslintu. Kesällä Paaskosken alueen metsät tarjoavat monipuoliset ja hyväkuntoiset polkuverkostot patikointiin, kävelyyn ja maastopyöräilyyn. Syksyllä 2022 avattu 1,5 km pitkä esteetön Käyrälammen ulkoilureitti yhdistää Paaskosken Käyrälammen alueeseen ja palveluihin. Helppokulkuisen reitin varrella on kolme tulipaikkaa.

Rannalla on taukokatos, tulisija, puuliiteri ja kompostoiva wc ja laituri. Rannalle vievä leveä polku sopii myös liikuntarajoitteisille retkeilijöille.

Näin pääset Paaskoskelle

Autolla Valkealantieltä (valtatie 15) kääntyy Sairaalantie, joka jatkuu Karimäentienä aina Paaskoskelle asti. Tiellä on puomi n. 1km ennen kohdetta. Jätä auto tähän ja patikoi loppumatka. Melomalla Paaskoski jää Väliväylän reitin varrelle.

Paaskoski kartalla

Päivitetty 26.1.2024

Sivun alkuun