Kimolan kanava tuo uusia mahdollisuuksia sisävesiliikenteen kehittämiseen Kouvolassa. Se yhdistää Kymijoen Päijänteelle, ja edelleen Vesijärven sekä Keiteleen ja Kansallisveden vesistöihin. Kanavan erityispiirteitä tulevat olemaan ainutlaatuinen kalliotunneli sekä kahdentoista metrin sulutuskorkeus.

Monia mahdollisuuksia matkailulle ja virkistyskäytölle

Kanavayhteys ja satamaverkoston kehittäminen lisäävät veneilymahdollisuuksia Heinola-Iitti-Kouvola -alueelle ja kytkevät seudun vesistöt keskiseen Järvi-Suomeen. Yhtenäinen vesitieyhteys Kouvolasta Kansallisveden koillisosaan Pielavedelle on yli 400 km ja tarjoaa matkalla mahdollisuuden yhteentoista sulutukseen.

Pääkaupunkiseudun sekä Pietarin läheisyys tuovat mahdollisuuksia matkailun kehittämiseen. Kouvolan ja Heinolan seudut ovat maamme suosituimpia kesämökkialueita. Alueella on yli 20 000 vapaa-ajan asuntoa.

Kimolan kanavassa voi tulevaisuudessa mm. liikennöidä vesibussi Heinolan ja Kouvolan välillä. Kanavan erikoisuuksia ovat ainutlaatuinen kalliotunneli sekä 12 metrin sulutuskorkeus. Kanava on 5,5 km pituinen ja tulee tarjoamaan mielenkiintoisen elämyksen niin lapsille kuin aikuisille. Kimolan kanava valmistuu vuoden 2019 loppuun mennessä ja sen on tarkoitus avautua veneilykaudelle 2020.

Satamapalveluja kehitetään

Kouvolassa kanavayhteys päättyy Voikkaalle, jonne kehitetään parhaillaan veneilijöille ja risteilyaluksille suunnattuja palveluja. Voikkaan Virtakiveen rakennetaan vierasvenesatama, joka tarjoaa vierasvenepaikkoja, vuokrapaikkoja sekä laiturin risteilyaluksille. Vierasvenesataman läheisyyteen Hirvelään rakennetaan paikallisia veneilijöitä palveleva satama, joka tarjoaa laituripaikkojen lisäksi säilytyspaikkoja veneille.

Kimolan kanavassa virtaa elinvoima

Hankkeen eteneminen

Rakennustyöt Kimolan kanavalla käynnistyivät heinäkuussa 2018. Arvioitu valmistumisajankohta on vuoden 2019 loppuun mennessä, jolloin kanava olisi auki veneilykaudella 2020.

Kimolan kanava on valtion sekä kolmen kunnan Kouvolan, Iitin ja Heinolan yhteinen hanke. Väylävirasto vastaa kanavan rakennuttamisesta, kunnat ylläpidosta. Kanavan kokonaiskustannukset ovat 20,8 M€, josta valtion rahoitusosuus on 2/3 ja alueen kuntien 1/3. Valmistuttuaan kanava jää Kouvolan kaupungin omistukseen.

Kimolan kanava työmaa ilmasta

Sulkuportin rakennustyömaa ilmasta käsin.
Näkymiä kanavalta elokuussa 2019 (video Kouvolan kaupunki / Tuomo Mäläskä)
Työmaakuvaa kanavalta 18.6.2019. (video Kouvolan kaupunki / Tuomo Mäläskä)

Vaikka on talviset maisemat, niin kanavahanke etenee. Videokuvaa Kimolan kanavalta 13.3.2019. (video Kouvolan kaupunki / Tuomo Mäläskä)

Päivitetty 5.9.2019