Kimolan kanava tuo uusia mahdollisuuksia sisävesiliikenteen kehittämiseen Kouvolassa. Se yhdistää Kymijoen Päijänteelle, ja edelleen Vesijärven sekä Keiteleen ja Kansallisveden vesistöihin.

Monia mahdollisuuksia matkailulle ja virkistyskäytölle

Kanavayhteys ja satamaverkoston kehittäminen lisäävät veneilymahdollisuuksia Heinola-Iitti-Kouvola -alueelle ja kytkevät seudun vesistöt keskiseen Järvi-Suomeen. Yhtenäinen vesitieyhteys Kouvolasta Kansallisveden koillisosaan Pielavedelle on yli 400 km ja tarjoaa matkalla mahdollisuuden yhteentoista sulutukseen.

Pääkaupunkiseudun sekä Pietarin läheisyys tuovat mahdollisuuksia matkailun kehittämiseen. Kouvolan ja Heinolan seudut ovat maamme suosituimpia kesämökkialueita. Alueella on yli 20 000 vapaa-ajan asuntoa.

Kimolan kanavassa voi tulevaisuudessa mm. liikennöidä vesibussi Heinolan ja Kouvolan välillä. Kanavan erikoisuuksia ovat ainutlaatuinen kalliotunneli sekä 12 metrin sulutuskorkeus. Kanava on 5,5 km pituinen ja tulee tarjoamaan mielenkiintoisen elämyksen niin lapsille kuin aikuisille. Kimolan kanava valmistuu vuoden 2019 loppuun mennessä ja sen on tarkoitus avautua veneilykaudelle 2020.

Tulevaisuudessa kanavan alueelle rakentuu vesiliikennettä tukeva satamaverkosto vierasvenelaitureineen täydennettynä veneilijöiden ja matkailijoiden tarvitsemilla palveluilla. Kouvolan seudun matkailulle avautuu monia mahdollisuuksia sulkuporttien myötä.

Hankkeen eteneminen

Rakennustyöt Kimolan kanavalla käynnistyivät heinäkuussa 2018. Arvioitu valmistumisajankohta on vuoden 2019 loppuun mennessä, jolloin kanava olisi auki veneilykaudella 2020.

Hankkeen kustannusarvio on 20,8 milj. euroa, josta valtion rahoitusosuus on 2/3 ja alueen kuntien 1/3. Valmistuttuaan kanava jää Kouvolan kaupungin omistukseen.

Videokuvaa Kimolan kanavalta 13.3.2019.
Vaikka on talviset maisemat, niin kanavahanke etenee. Tuomo Mäläskä Kouvolan kaupungin maasto- ja paikkatiedosta kävi dronella kuvaamassa hankkeen etenemistä.

Päivitetty 27.6.2019