Kimolan kanava yhdistää Kymijoen Päijänteelle, ja sitä pitkin Kouvolaan pääsee 400 km päästä Pielavedeltä asti. Toukokuusta lokakuuhun avoinna olevan kanavan erityispiirteitä ovat ainutlaatuinen 70 metriä pitkä kalliotunneli sekä kahdentoista metrin sulutuskorkeus.

Liikkuminen Kimolan kanavalla

Kanava aukeaa vuosittain toukokuun ensimmäisenä perjantaina ja sulkeutuu lokakuun lopussa. Maksuttoman itsepalvelukanavan aukioloajat ovat:

toukokuussa: kello 7–21
kesäkuussa: kello 7–24
heinäkuussa: kello 7–24
elokuussa: kello 7–24
syyskuussa: ma-to kello 7–18, pe-su 7-21
lokakuussa: maanantai ja tiistai suljettu, muina päivinä kello 7–17. Suljetaan 31.10.

Kanavan läpi kulkee uusittu Pyhäjärvi – Kimolan kanava veneilyväylä. Vuonna 2020 päivitettyä veneilykarttaa myy Kuusankosken veneilyseura.

Kimolan kanavan nopeusrajoitus on 9 km/h (5 solmua). Rajoitus koskee koko 5,5 km pitkää kanava-aluetta Pyhäjärveltä tultaessa Kimolanlahden sillalta Kanavantien sillalle saakka, ja se koskee veneiden ohella myös vesiskoottereita.

Tutustu kanavan ja sulun liikennöintiohjeeseen, jossa kerrotaan alusten sallituista mitoista, siltojen alikulkukorkeuksista, kiinnittymisestä sulussa sekä muista kanavalla liikkumisessa huomioitavista asioista.

Näin veneilet turvallisesti Kimolan kanavalla.

Kimolan kanavalle pääsee myös laivaristeilyillä. Seuraa aikatauluja ja muuta risteilyuutisointia Visit Kouvolan -verkkosivuilta.

Pyhäjärven satamat palvelevat

Kanavan läpi liikkuvia palvelevat Pyhäjärvellä Virtakiven ja Hirvelän satamat sekä Kymijoen virkistysalueyhdistyksen ylläpitämät Hiidensaaren ja Vasikkasaaren retkisatamat, jotka yhdistyvät Pyhäjärvi-Kimolan kanava veneilyväylään.

Hirvelä on täyden palvelun kotisatama, jossa myös veneiden lasku ja nosto on mahdollista turvallisesti veneluiskaa tai 30 metriä pitkää betonirakenteista huoltolaituria hyödyntäen.

Virtakiven vierasvenesatama puolestaan ottaa vastaa vierailijat isommillakin risteilyaluksilla. Molemmissa satamissa on venepaikkoja kausivuokrausta varten.

Lisätietoja satamien palvelutarjonnasta VisitKouvolan verkkosivulla.

Jos kiinnostuit venepaikan kausivuokraamisesta Pyhäjärven satamissa, tutustu tarjontaan, hinnoitteluun ja vuorausehtoihin: Venepaikat – Kouvolan kaupunki.

Kimolan kanavan faktat

  • Vanha uittokanava avattiin mittavien muutostöiden jälkeen vesiliikenteelle 3.8.2020. Lue lisää kanavan historiasta ja rakentamisesta.
  • Yhdistää Kymijoen Päijänteelle, ja edelleen Vesijärven sekä Keiteleen ja Kansallisveden vesistöihin. Yhtenäinen vesitieyhteys Kansallisveden koillisosasta Pielavedeltä Kouvolaan on yli 400 km ja tarjoaa matkalla mahdollisuuden yhteentoista sulutukseen.
  • Pituus on noin 5,5 km.
  • Kimolan kanavan erikoisuudet: Euroopan mittakaavassa ainutlaatuinen, peräti 70 m pitkä kalliotunneli sekä poikkeuksellisen korkea 12 m sulutuskorkeus.
  • Kanavan omistaa Kouvolan kaupunki, ja sen ylläpidosta vastaavat Kouvolan lisäksi Iitin ja Heinolan kunnat.
  • Kanavan rakennuttamisesta vastasi Väylävirasto.
Kartta vesireitistä Kalkkisten kanavalta Heinolaan ja Kimolan kanavan kautta Voikkaalle. Kartalla on osoitettu myös reitillä olevat vierasvene- ja kotisatamat, veneväylän kulkusyvyydet, sillat ja niiden korkeudet sekä muutama nähtävyys ja virkistyspaikka.
Vesireitti Päijänteeltä Kimolaan kulkee Kalkkisten kanavan ja Heinolan kautta.

Päivitetty 3.5.2024

Sivun alkuun