Kestävän kehityksen -hankkeen ajankohtaisista uutisista, tapahtumista sekä Kouvolassa hankkeen aihepiiriin liittyvistä tilaisuuksista kerrotaan tällä sivulla.

Ympäristöministeriön Kestävä kaupunki -hankekokonaisuus

Tänä vuonna osallistuva budjetointikokeilu toteutettiin kaikille avoimella Kohenna Kouvolaa -hankeideakyselyllä. Saimme 161 ideaa, jotka jaettiin luonnon monimuotoisuushankkeisiin ja aluetoimikuntien yleisiin hankkeisiin. Kiitos kyselyyn osallistuneille!

Luonnon monimuotoisuushankkeet

Luonnon monimuotoisuushankeideoita tuli 21. Ideat lajiteltiin teemoittain: niityt, lavaviljely ja muu viljely, niitot, linnunpöntöt ja hyönteishotellit. Kaupungin puistojen, viheralueiden ja viljelypalstojen hoitoideat ohjautuivat kaupungin vihertiimille. Aluetoimikuntien toteuttamiksi hankkeiksi saaduista hankeideoista valikoitui paikallisten luonnonkasvien siementen keruu ja hyödyntäminen, niityt, lavaviljelyt joissakin palvelutaloissa ja päiväkodeissa sekä hyönteishotellit.

Luonnonkasvien siementen keruu -luento 13.6. ja maastopäivät 14-15.6.2022, jatkoa elo-syyskuussa

Ympäristöministeriön ja Kouvolan kaupungin rahoittamassa Kestävän kehityksen toimintamalli osaksi asukkaiden arkea -hankkeessa järjestettiin kaikille avoin Luonnonkasvien siementen keruu -luento 13.6. ja tutustuttiin kasveihin maastossa 14.-15.6.2022. Jatkoa on tulossa elo-syyskuussa.

13.6. klo 13-16 järjestettiin kaikille avoin luento luonnonkasvien siementen keruusta Edukon tiloissa, Utinkatu 85:n auditoriossa. Luennoitsija Jere Nieminen, Villi Vyöhyke ry. Mukana Edukon luonnonvaratuottajaopiskelijoita, aluetoimikuntien jäseniä, hankkeen projekti- ja ohjausryhmäläisiä.

Luonnonkasvien siementen keruu -esitys (pdf, 99 Mt)

14.6. ja 15.6. käytiin tutustumassa kasveihin maastossa. Mukana Jere Nieminen Villi Vyöhyke ry:stä ja kasviasiantuntija Anni Kiviniemi. Siementen keruu liittyy esim. niittyihin ja paahdeympäristöihin. Edukon luonnonvaratuottajat myös osallistuvat.

Elo-syyskuussa on keruun opastusta, jolloin Villi Vyöhykkeen väki on jälleen paikalla opastamassa. He ovat alussa ja lopussa mukana, muuten keruu tapahtuu asiantuntija Anni Kiviniemen opastuksella.

Kouvolan kaupungin hankkeen teemana on Luonnon monimuotoisuus. Hanke on ympäristöministeriön osarahoittama ja osa Kestävä kaupunki -ohjelmaa.

Lisätietoa: Ympäristöasiantuntija Timo Martikainen, timo.martikainen(at)kouvola.fi, puh. 020 615 6755

Järjestettyjä tilaisuuksia ja hankkeita

Luonnon monimuotoisuustyöpajassa 3.5.2022 käytiin Kohenna Kouvolaa -kyselyn Luonnon monimuotoisuushankeideoita läpi. Kaupungin vihertiimi merkitsi ideoista kaupungille ja mahdollisesti aluetoimikunnille kuuluvat. Työpajassa valittiin toteutettavat hankkeet.

Luonnon monimuotoisuustyöpaja 12.4.2022. Lisätietoa Osallistuvan budjetoinnin sivulla.

Luonnon monimuotoisuus -työpaja 10.2.2022. Biologi, toimittaja Juha Kauppinen kertoi luonnon monimuotoisuudesta. Osallistujia oli 39.

Kuusankoski-Jaala aluetoimikunta on toteuttanut kesän 2022 aikana lavaviljelyjä palvelutalojen, asumisyksiköiden ja vuoropäiväkotien kanssa. Samalla on asiantuntija neuvonut ja antanut tietoa lavaviljelystä ja sen ylläpidosta. Tietoa lavaviljelyhankkeesta.(pdf, 2 Mt)

Mehiläispesiä vietiin Myllykoskelle ja niitä pääsi seuraamaan livestreamin kautta.

Elimäen aluetoimikunta on perustanut Korialle niityn, jonka yhteydessä on saatu tietoa niityn perustamisesta ja hoidosta.

Luonnonvaraopiskelija on hoitanut Jaalassa haittalajikkeiden poistoa.

Päivitetty 13.9.2022

Sivun alkuun