Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen heijastevaikutukset ovat johtaneet energian hinnan huimaan nousuun. Energiansäästö on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Kaupunki on aloittanut varautumisen energiakriisiin ja säästää energiaa. Etsimme energiansäästökohteita.

Oletko bongannut energiasyöpön kaupungin kohteista ja kiinteistöistä? 
Voit auttaa maksimoimaan kaupungin energiasäästöt ja ilmiantaa bongauksesi tästä linkistä.

Vinkkejä energiansäästöön – Astetta alemmas – jotta energiaa riittää meille kaikille.

Energian säästäminen on aina järkevää. Säästää voi saunomalla ripeästi, lyhentämällä suihkuaikaa ja alentamalla kodin lämpötilaa.

Sähköpulan uhka on tulevan talven kylmimpinä kuukausina todellinen. Parhaiten niiltä pystytään välttymään säästämällä sähköä huippukulutuksen aikaan: yleisesti arkisin 8-10 sekä 16-18.

Tiesitkö? Kiinteistön lämpöenergiasta noin 40 % kuluu lämpimään käyttöveteen. Ja suurin osa lämpimästä käyttövedestä kuluu peseytymiseen. Kiinnitä huomiota suihkuaikoihin, ja pidä ne lyhyinä. Vältä veden turhaa juoksutusta. Sulje suihku saippuoinnin ajaksi. Säädä suihkun tehoa pienemmälle.

Huonelämpötilan laskeminen yhdellä asteella merkitsee viisi prosenttia pienempää energiankulutusta. Siksi säätötoimet pienentävät suoraan myös lämmityslaskua. Alenna huonelämpötilaa asuinhuoneista yhdellä asteella. Alenna reilusti lämpötilaa kaikista aputiloista (rappukäytävistä, varastoista, autotalleista) sekä asuinhuoneista, joita ei käytetä aktiivisesti. Vähennä terassien, parvekkeiden ja viherhuoneiden ulkolämmittimien käyttö minimiin. Älä pidä ovia ja ikkunoita auki tarpeettomasti. 

Sähkösauna on energiasyöppö. Kertalämmitteinen sähkökiuas on kodin ylivoimaisesti eniten kuluttava yksittäinen sähkölaite. Suurinta tuhlausta on saunan pitäminen lämpimänä tyhjillään. Lyhennä saunan päällä oloaikaa ja vähennä saunomiskertoja. Suosi yhdessä saunomista. Laske saunan lämpötilaa. Energiatehokkain saunan lämpötila on 70–80 °C. Saunan lämmittäminen 100 °C:een nostaa sähkönkulutusta 20–30 %. Älä pidä kiuasta kuumana turhaan. Mene saunaan heti, kun se on lämmin.     Sammuta kiuas viimeistään heti, kun poistut saunasta, tai mieluiten jo saunomisen aikana. Jälkilämpö ja ilmanvaihto riittävät kuivattamaan saunan.  

Kaikki tarvitaan talkoisiin ! Vinkkejä energiansäästöön löydät Motivan Astetta Alemmas -kampanjasivulta.

Lisätietoa varautumisesta löydät 72 tuntia sivustolta.

Päivitetty 12.10.2022

Sivun alkuun