Puoli Suomea liikkeellä – Itärataa tarvitaan! Itäisen Suomen 5 maakuntaa ja 18 kaupunkia ja kuntaa ovat järjestäytyneet edistääkseen Itäradan toteutumista. Itäisen Suomen kehittyminen ja elinvoimaisuus edellyttää, että liikenneyhteydet parannetaan vastaavalle tasolle kuin Länsi-Suomessa.

Itärata-kartta, vetovoimaa ja elinvoimaa itäiseen Suomeen. Lähes miljoona asukasta. 845 000 työpaikkaa. Nopeat yhteydet pääkaupunkiseudulle.

Kehittyminen on kiinni yhteyksistä. Itärata voi kääntää itäisen Suomen kehityksen nousuun. Ratahanke on hyvin tärkeä itäisen Suomen elinkeinoelämälle ja sitä tukevat kaikki alueen kauppakamarit ja yrittäjäjärjestöt. Valmistuessaan Itärata palvelisi pääkaupunkiseutu mukaan lukien lähes kahta miljoonaa ihmistä ja todella laajaa aluetta – puolta Suomea.

Itäradan uuden raideyhteyden kustannusarvio on 1,7 miljardia euroa. Alueen kaupungit ovat valmiita perustamaan sekä rahoittamaan hankeyhtiötä. Talouspoliittinen ministerivaliokunta käsitteli kokouksessaan 20.1.2021 itäisen Suomen raidelinjauksia. Ministerivaliokunnan päätöksen mukaisesti liikenne- ja viestintäministeriö jatkaa neuvotteluja Porvoo-Kouvola-linjauksen eli Itärata-hankeyhtiön perustamiseksi.

Mikä Itärata?

Itärata yhdistää lähes puoli Suomea nopeiden yhteyksien piiriin. Uusi ratayhteys Helsinki-Vantaan lentoasemalta Porvoon kautta Kouvolaan tuo nopeat liikenneyhteydet Savon ja Karjalan ratojen varressa oleville maakunnille ja kaupungeille.

Radan vaikutusalue ulottuu Uudeltamaalta Kainuuseen, Pohjois-Karjalaan ja Pietariin. Itäradan täysimääräisten hyötyjen saavuttamiseksi tarvitaan investointeja lisäksi Savon ja Karjalan, Kouvola-Kotka sekä Luumäki-Vainikkala -radoille.

Nopeammat yhteydet itäisen Suomen, Helsingin ja Pietarin välillä tuovat nostetta elinkeinoelämälle ja matkailuille, ympäristöystävällisesti.

Saavutettavuuden parantuminen on Itä-Suomen elinehto niin yritysten sijoittumisen, päivittäisen matkustamisen kuin yritysinvestointien kannalta. Nopeat ja nykyistä edullisemmat yhteydet ovat tärkeitä myös yliopistoille ja muille oppilaitoksille sekä tutkimuslaitoksille.

Lue lisää: www.itärata.fi

Lisätietoja:
kehitysjohtaja Petteri Portaankorva
Kouvolan kaupunki
puh. 020 615 1287

Itärata yhdistää puoli Suomea. Hankkeella vahva tarve ja tahtotila.

Päivitetty 9.2.2021

Sivun alkuun