Tasapainoinen talous mahdollistaa investoinnit. Kaupunki toteuttaa investointeja, jotka tuovat käyttötaloussäästöjä, lisäävät elinvoimaa ja vähentävät kiireisintä kiinteistöjen korjausvelkaa. Kouvolan investoinnit ovat väestöpohjaan nähden valtakunnallisesti varsin maltillista tasoa. Investointimenot per asukas ovat Kouvolassa alemmat kuin muissa Kymenlaakson kunnissa.

Kouvolan kaupungin investoinnit kohdistuvat pääasiassa perusopetuksen, varhaiskasvatuksen, liikunnan ja kulttuurin palveluverkkoon. Investointien avulla pyritään saavuttamaan pysyviä käyttötalouden säästöjä, jotka eivät nykyisellä palveluverkolla ole mahdollisia. Modernit ja nykyaikaiset tilat lisäävät myös kaupungin elinvoimaisuutta ja houkuttelevuutta. Lisäksi nykyistä rakennuskantaa peruskorjataan.

Kaupunki panostaa myös kärkihankkeisiin sekä yhdyskuntatekniikkaan. Investoinneista kärkihankkeita ovat Käyrälammen kehittäminen sekä Yritystonttituotanto. Käyrälammen aluetta vahvistetaan kaupungin matkailupalveluiden keskuksena.

Kouvolan kaupungin investointimenot per asukas ovat maltilliset koko maan keskiarvoon, saman kokoisiin kuntiin ja jopa Kymenlaakson muihin kuntiin verrattuna.
Kouvolan kaupungin investointimenot per asukas ovat maltilliset koko maan keskiarvoon, saman kokoisiin kuntiin ja jopa Kymenlaakson muihin kuntiin verrattuna.

Kouvolan kaupungin investointimenot per asukas ovat maltilliset koko maan keskiarvoon, saman kokoisiin kuntiin ja jopa Kymenlaakson muihin kuntiin verrattuna. Kouvolan investointimenojen keskiarvo vuosina 2013-2022 on 445 €/asukas. Kymenlaakson muissa kunnissa luku on 473 €/as, saman kokoisissa kunnissa 523 €/as. Koko maan keskiarvo on 724 €/as.

Investointeja lapsiin ja nuoriin

Kaupunki on uudistanut kouluverkkoaan viime vuosina. Uusia, tilaratkaisuiltaan monipuolisempia ja tekniikaltaan nykyaikaisempia tiloja on rakennettu tai rakenteilla Sarkolassa, Valkealassa, Inkeroisissa ja Kuusankoskella. Niiden myötä pienempiä yksiköitä on lakkautettu.

Viimeisimpänä on päätetty Pohjois-Valkealan, Sippolan ja Elimäki-Korian kouluratkaisuista. Kaunisnurmen päiväkodin ja Marjoniemen yhtenäiskoulun osalta investointipäätökset ovat vielä auki.
Lue lisää kouluinvestoinneista

Keskustaan tuo elinvoimaa pääkirjaston uudistushanke. Tavoitteena on tehdä erityisesti lapsia ja lapsiperheitä houkutteleva matalan kynnyksen kokoontumistila jokapäiväiseen käyttöön.

Kouvolan teatterin peruskorjaus- ja laajennushanke jatkuu suunnitellun aikataulun mukaisesti. Tämänhetkisen arvion ja investointiohjelman mukaan uusi teatterikokonaisuus valmistuu vuonna 2028.

Uimahalliverkosto

Kouvolan uimahalliverkko on ollut vanhojen kuntien peruja laaja mutta ylläpidoltaan kallis. Viidestä uimahallista Koria lopetti toimintansa 2020, kun Puustellin palvelusopimus lakkautettiin.

Kaupunginvaltuusto päätti toukokuussa 2022, että Kouvolaan rakennetaan uusi uimahalli keskustan Urheilupuistoon vanhan uimahallin yhteyteen. Tuleva, nykyaikainen uimahalli tarjoaa olemassa olevia halleja monipuolisemmat ja asiakaslähtöisemmät palvelut. Lisätietoa: Uusi uimahalli – Kouvolan kaupunki

Monitoimihalli

Palveluverkkojen tiivistämisen myötä Kouvolan keskusta-alueelta on poistumassa käytöstä lähivuosina 5-8 koulujen liikuntasalia ja 1-2 suurta liikuntahallia. Korvaavia liikuntatiloja tarvitaan väistämättä. Monitoimiareena nostaisi kaupungin kilpaurheiluolosuhteet uudelle tasolle ja toisi monipuoliset liikuntapalvelut osaksi koululaisten, urheiluseurojen ja kaupunkilaisten arkea. Suunnittelu eteen yksityisen rahoittajan löytyessä. Lisätietoa: Monitoimiareenan toteutus kiinnostaa – useita kumppanivaihtoehtoja – Kouvolan kaupunki

Päivitetty 12.9.2023

Sivun alkuun