Kouvolan kaupunki täyttää tänä vuonna 100 vuotta, sillä Kouvola itsenäistyi Valkealasta vuonna 1922.

Satavuotisjuhlien kunniaksi järjestetään tapahtumia. Mukana järjestelyissä ovat Kouvola 100 -teeman alla ainakin Kouvolan keskustan aluetoimikunta ja Kouvolan seurakunta.

Tapahtumien tiedot täydennetään tälle sivulle sitä mukaa, kun ne varmistuvat.

Vuosilukuja Kouvolan historian varrelta

1640

Valkealan seurakunta itsenäistyi Iitin seurakunnasta. Tuohon aikaan evankelis-luterilaiset seurakunnat käyttivät alueellaan myös maallista valtaa.

Valkealan kirkkopitäjään kuului kuului suuri osa nykyisestä Kouvolasta. Pitäjä kuului Ruotsiin. Asukkaita oli seitsemisensataa.

1870

Riihimäki–Pietari-rautatie valmistui. Samalla syntyi junayhteys Helsingin ja Pietarin välille.

Se oli tärkeä, sillä Suomi kuului Venäjään ja Pietari oli Venäjän pääkaupunki. Kouvolan asema avattiin viisi vuotta myöhemmin.

1889

Kouvolasta tuli risteysasema, kun Savon rata avautui liikenteelle. Seuraavana vuonna valmistui Kotkan rata. Asukasluku Kouvolan aseman ympärillä kasvoi nopeasti.

1917

Vuoden 1917 alussa eli vajaa vuosi ennen Suomen itsenäistymistä Kouvolasta tuli Venäjän senaatin päätöksellä taajaväkinen yhdyskunta.

Se tarkoitti, että Kouvola jäi Valkealan kunnan alaisuuteen, mutta sai jonkin verran itsehallintoa. Yhdyskunnan pinta-ala oli viitisen neliökilometriä Kouvolan nykyisen ydinkeskustan alueella.

1922

Kouvola itsenäistyi Valkealasta omaksi maalaiskunnakseen. Asukkaita oli kolme ja puoli tuhatta. Suomen valtioneuvosto oli päättänyt, että Kouvolasta tulee kauppala, mutta päätös ehti voimaan vasta seuraavan vuodessa alussa.

1960

Kouvolasta kuntamuoto vaihtui kauppalasta kaupungiksi. Asukasluku oli reilut kahdeksantoistatuhatta ja pinta-ala parikymmentä neliökilometriä.

Kuntamuodolla oli merkitystä kunnan oikeuksien ja velvollisuuksien suhteen. Kunnallislaista kuntamuodot poistettiin vuonna 1977. Nykyisin kunnat voivat oman valintansa mukaan kutsua itseään kunnaksi tai kaupungiksi.

2009

Anjalankoski, Elimäki, Jaala, Kouvola, Kuusankoski ja Valkeala yhdistyivät Kouvolan kaupungiksi. Samalla asukasluku kolminkertaistui: vanhassa Kouvolassa oli reilut kolmekymmentätuhatta asukasta, uudessa vajaat yhdeksänkymmentätuhatta.

Vuoden 2021 lopussa kouvolalaisten määrä oli 80 483. Kaupungin pinta-ala on 2 883 neliökilometriä.

Päivitetty 6.5.2022

Sivun alkuun