Kouvolan kaupunki pyrkii takaamaan verkkosivustojensa saavutettavuuden digitaalisten palvelujen tarjoamisesta annetun lain 306/2019 (Finlex) mukaisesti. Tämä saavutettavuusseloste koskee www.kouvola.fi-verkkosivustoa.

Saavutettavuuden tila

Tämä verkkosivusto täyttää Verkkosisällön saavutettavuusohjeiden (WCAG) 2.1 tason AA vaatimukset osittain. Vaatimusten noudattamatta jättämiset ja vaatimuksiin sovellettavat poikkeukset mainitaan jäljempänä.

Ei-saavutettava sisältö

Jäljempänä mainittu sisältö ei ole saavutettavissa seuraavista syistä:
Lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019 noudattamatta jättäminen.

Yleistä

 • Tekstin suurentaminen: Sivun lopussa olevat evästeasetukset ovat vaikeasti luettavia, jos pelkkää tekstiä suurentaa 200 %. (WCAG 1.4.4)

Linkit ja navigointi

 • Uuteen välilehteen avautuvat linkit: Näkeville käyttäjille uuteen välilehteen/palveluun avautumisesta ei aina kerrota, sillä kaikissa linkeissä ja painikkeissa ei ole käytetty kuvaketta. Lisäksi joidenkin linkkien kohdalla ruudunlukija ei lainkaan mainitse linkin nimeä tai puheohjaus ei välttämättä toimi, sillä saavutettavana nimenä on “null”. (WCAG 2.4.4, 2.5.3)
 • Liitetiedostoja avaavat linkit: Linkkien saavutettavassa nimessä kerrotaan niiden avautuvan uuteen välilehteen, mutta linkkien itsensä nimeksi luetaan joskus ”null”. (WCAG 2.4.4)

Sivustohaku

 • Navigointi: Ruudunlukijaselauksella käyttäjä ei pääse hakukentästä helposti hakutuloksiin. Sarkaimella pääsee ensimmäiseen hakutulokseen, vaikka silloin jää haun ohjeet ja hakutulosryhmän otsikko välistä. (WCAG 1.3.2)
 • Ohjeet: Haun dynaamisuudesta ei kerrota ruudunlukijakäyttäjälle etukäteen. Ruudunlukijakäyttäjälle suunnatut ohjeet haun toimintaperiaatteesta löytyvät vasta hakutuloksista pääotsikon jälkeen. (WCAG 1.3.2, 3.3.2).
 • Hakusanan muokkaus: Hakusanan muokkaaminen tai vaihtaminen ei onnistu hakutuloksista käsin näppäimistöllä tai ruudunlukijalla ilman hakutulosten sulkemista. (WCAG 2.4.3)
 • Otsikointi: Hakutulosten osio ja siihen kuuluvien hakutulosten määrä on merkitty erillisiksi otsikoiksi. (WCAG 1.3.1)

Kuvat ja videot

 • Tekstiä kuvassa: Sivustolla on joitakin tekstiä sisältäviä kuvia, joiden sisältöä ei ole kuvattu tekstivastineessa (WCAG 1.4.5).
 • Erilliseen ikkunaan avautuvat kuvat: Näppäimistö- tai ruudunlukijan kohdistus ei siirry suoraan avautuvaan ikkunaan, kohdistus jää piiloon alla olevalle sivulle (WCAG 2.4.3, 2.4.7).
 • Kuvat: Tapahtumat-sivun tapahtumanostojen yhteydessä on koristekuvia, joita ei ole asianmukaisesti merkitty sellaisiksi. Sivustolla saattaa olla myös muita puutteita kuvien tekstivastineissa. (WCAG 1.1.1)
 • Videot: Sivustolla on 23.9.2020 jälkeen julkaistuja videoita, jotka eivät ole kaikilta osin saavutettavia. (WCAG 1.2.1, 1.2.2, 1.2.3, 1.2.5)

Etusivun sosiaalisen median julkaisut

 • Tekstivastineet: Kuvien tekstivastineet ovat aina muotoa “Photo from @kouvolan kaupunki on Twitter/Facebook on Kouvolan kaupunki at x/x/20 at x:xxPM” riippumatta siitä, onko sosiaalisen median alustalla kuvalle annettu tekstivastine vai ei (WCAG 1.1.1).
 • Näppäimistönavigointi: Julkaisuissa navigointi näppäimistöllä ei ole selkeää. Selausjärjestys ei etene riveittäin, vaan sarakkeittain. Näytä lisää -painikkeen painamisen jälkeen kuitenkin jokaisen sarakkeen perään ilmestyy lisää julkaisuja. Sarkaimella näppäimistön kohdistus pysyy painikkeessa, ja nuolinäppäimellä kohdistus siirtyy epäjohdonmukaisesti johonkin päivittyneistä julkaisuista. (WCAG 1.3.2, 2.4.3) Sosiaalisen median julkaisuja on huomattavan paljon, ja niitä on mahdotonta ohittaa näppäimistöllä (WCAG 2.4.1).

Suodatustoiminnallisuudet (Ajankohtaista, Tapahtumat ja Yhteystiedot -sivuilla)

 • Valintaelementit:  Valintaelementtejä ei ole ohjelmallisesti ryhmitelty (WCAG 1.3.1). Valintojen jälkeen oleva Katso lisää -painike on teknisesti linkki, jonka tarkoitusta voi olla vaikea hahmottaa ruudunlukijakäytössä. Painikkeen napsauttamisen jälkeen näppäimistöllä tulee navigoida taaksepäin, jotta löytää uudet valinnat. (WCAG 4.1.2, 2.4.3)
 • Yhteystietojen suodattaminen: Yhteystiedot-sivulla suodatuspainikkeiden saavutettava nimi ei sisällä näkyvää nimeä. (WCAG 2.5.3) Suodatuksessa käytettävät valintaruudut eivät ole luettavissa ruudunlukijalla (WCAG 1.3.1)
 • Suodatustoiminnot pienellä näytöllä: Pienellä näytöllä Ajankohtaista-sivun suodatusvalinnat saa sivulle esiin painikkeilla. Painikkeisiin ei pääse käsiksi pelkällä näppäimistöllä (WCAG 2.1.1) Painikkeet eivät ole selkeitä ruudunlukijakäytössä, sillä ne luetaan vain napsautettavina otsikoina. (WCAG 4.1.2)

Muut yksittäiset toiminnallisuudet

 • Raksakamera: Rautatie- ja maantieterminaali Kouvola RRT -sivulla oleva Raksakamera-elementti ei ole saavutettava, sillä sitä ei pysty käyttämään ruudunlukijalla, pelkällä näppäimistöllä tai suurennetulla ruudulla. (WCAG 1.1.1, 1.3.1, 1.4.1, 1.4.4, 1.4.12, 2.1.1)

Liitetiedostot

Sivustolla on 23.9.2018 jälkeen julkaistuja liitetiedostoja, jotka eivät ole kaikilta osin saavutettavia.

Sovellettava lainsäädäntö ei kata kyseistä sisältöä

Videot

Sivustolla on ennen 23.9.2020 julkaistuja videoita, joiden saavutettavuutta ei ole varmistettu. (WCAG 1.2.1, 1.2.2, 1.2.3, 1.2.5)

Liitetiedostot

Sivustolla on ennen 23.9.2018 julkaistuja liitetiedostoja, joiden saavutettavuutta ei ole varmistettu.

Tämän saavutettavuusselosteen laatiminen

Tämä seloste on laadittu 2.3.2021.

Seloste perustuu ulkopuolisen asiantuntijaorganisaation (Eficode Oy) toteuttamaan arviointiin siitä, täyttääkö verkkosivusto Lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019 vaatimukset.

Palaute ja yhteystiedot

Kouvolan kaupungin verkkosivuston saavutettavuudesta voi antaa palautetta palautepalvelun kautta. Samaa kanavaa käyttäen voit pyytää direktiivin soveltamisalan ulkopuolelle jätettyjä tietoja ja sisältöä.

Täytäntöönpanomenettely

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit antaa palautteen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
Saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus@avi.fi
puh. 0295 016 000 (vaihde)

Saavutettavuusselosteen vapaaehtoinen sisältö

Kouvolan kaupunki on sitoutunut digitaaliseen saavutettavuuteen. Saavutettavuusprojekti on käynnissä ja henkilöstöä on koulutettu syksyn 2020 aikana. Tekniset korjaukset sivustolle korjataan vuoden 2021 aikana.

Päivitetty 24.2.2022

Sivun alkuun