Elintarvikkeet ja tarjoilu sekä vesi
Elintarvikkeiden myynti ja tarjoilu
Jos sinulla on ”liikkuva elintarvikehuoneisto”, sinun pitää ilmoittaa siitä niille kunnille, joissa aiot toimia. Ilmoitus pitää tehdä viimeistään neljä arkipäivää ennen toiminnan aloittamista. Arkipäivät ovat maanantaista perjantaihin. Esimerkiksi sunnuntaina tapahtuvasta myynnistä pitää ilmoittaa viimeistään tiistaiaamuna.
Ilmoituksessa pitää kertoa:
- Mitä elintarvikkeita myyt
- Miten elintarvikkeita käsitellään, säilytetään ja miten puhtaanapito hoidetaan.
Joskus tapahtuman järjestäjä tekee ilmoituksen kaikkien toimijoiden puolesta. Kannattaa varmistaa tämä etukäteen tapahtuman järjestäjältä.
Ilmoitus elintarvihuoneistosta pitää tehdä kirjallisesti. Voit tehdä sen seuraavilla tavoilla:
- Täyttämällä ja lähettämällä tiedotepohjan Kouvolan kaupungin verkkosivuilta.
- Lähettämällä sähköpostin kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle osoitteeseen terveysvalvonta@kouvola.fi. Sähköpostissa pitää olla:
• Yhteystiedot ja y-tunnus
• Liikkuvan elintarvikehuoneiston tunnistetiedot, esim. auton rekisterinumero
• Kuvaus toiminnasta, toiminnan laajuudesta ja tuotteista
• Toiminnan ajankohta ja kesto
Ilmoituksen tekeminen on maksutonta.
Tiedotetta elintarvikehuoneistosta ei tarvitse tehdä silloin, kun
- elintarvikevalvontaan rekisteröitynyt toimija liikkuu oman valvontakuntansa alueella (Kouvola)
- toiminta on alkutoimintatuotantoon liittyvää toimintaa.
- jos toimintaan liittyvät riskit ovat elintarviketurvallisuudestaan vähäiset ja toimija on yksityinen henkilö, esimerkiksi makkaranpaisto, kahvitus
- toimintaa ei voida pitää elinkeinon harjoittamisena.
Elintarvikevalvonnan lomakkeet
Lisätietoa liittyen elintarvikkeisiin yleisötapahtumissa saa Ruokaviraston ohjeesta: Ohje liikkuvien elintarvikehuoneistojen toiminnasta (7705/04.02.00.01/2022). Siinä käsitellään elintarvikkeiden käsittelyä, myyntiä ja tarjoilua koskevaa lainsäädäntöä ja sen soveltamista.
Hygieniapassi
Henkilöiltä, jotka käsittelevät elintarvikehuoneistossa pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita, vaaditaan hygieniapassi (Elintarvikelaki 297/2021 § 19). Henkilöllä on oltava hygieniapassi viimeistään silloin, kun työtä on tehty yhteensä 3 kk (työskentelypäiviä on kertynyt 3 kk). Kolmeen kuukauteen lasketaan kaikki aiemmat työsuhteet ja satunnaiset työpäivät, mikäli ne ovat olleet sellaisia, joissa on käsitelty pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Toimijan on pidettävä kirjaa henkilökunnan hygieniapasseista. Kirjanpito tulee olla tarkastettavissa. Lue lisää Ruokaviraston sivuilta.
Ruoan ja juoman ympäristövaikutukset tapahtumissa
Suunnittelulla ja hyvillä valinnoilla voit vähentää ruoan ja juoman ympäristövaikutuksia tapahtumissa ja edistää kestävää kehitystä.
- Suosi kasvisruokaa, se on ilmastoystävällisempää ja eettisempi vaihtoehto kuin eläinperäinen ruoka, etenkin punainen liha. Vegaaniset vaihtoehdot ovat lähes aina hyvä valinta.
- Anna alennusta vegaanista ruokaa tarjoaville myyjille.
- Vähennä ruokahävikkiä suunnittelemalla tarjoilut tarkasti ja tekemällä etukäteisvarauksia.
- Arvioi osallistujamäärä tarkasti.
- Ole yhteydessä palveluntarjoajaan muutoksista.
- Käytä buffetin sijaan valmiiksi annosteltuja aterioita.
- Lahjoita ylijäämäruoka hyväntekeväisyyteen.
- Tee sopimus ylijäämäruoan hyötykäytöstä.
- Kasvispainotteinen valikoima: Tarjoa kasvisruokia ja vegaanisia vaihtoehtoja. Käytä kasvislevitteitä.
- Suosi kalatuotteissa järvikalaa ja MSC-sertifioitua kalaa.
- Suosi hiilineutraalia kahvia, luomutuotteita ja Reilun kaupan tuotteita.
- Suosi paikallisia ja kausituotteita. Tämä vähentää kuljetuspäästöjä ja tukee paikallisia tuottajia.
- Varmista, että ruoka on tuotettu vastuullisesti, huomioiden ihmisoikeudet ja ympäristövaikutukset.
- Älä käytä palmuöljyä.
- Lihavapaat festivaalit: Monet festivaalit tarjoavat vain kasvisruokaa, mikä vähentää ympäristövaikutuksia.
Astioiden pestävyys, uudelleenkäyttö ja kierrätettävyys
Uudellen käytöllä ja kierrättämällä voit vähentää tapahtumien ympäristövaikutuksia ja edistää kestävää kehitystä.
Vältä kertakäyttöistä
Vältä kertakäyttöastioita. Jos niitä on pakko käyttää, valitse ympäristömerkityt vaihtoehdot. Tarjoa annoksia, jotka eivät vaadi kertakäyttöisiä ruokailuvälineitä.
Kestoastiat ja biohajoavat astiat
Käytä kestoastioita tai biohajoavia ruokailuvälineitä ja astioita. Kehitä panttisysteemi juomalaseille ja astioille. Huomioithan, että kestoastiat tulee pestä koneellisesti ennen seuraavaa käyttöä. Hyödynnä tapahtumiin saatavilla olevia pesukärryjä ja pantillisia astioita. Vältä kertakäyttöisiä muoviastioita.
Muovituotteiden kielto
EU on kieltänyt osan kertakäyttöisistä muovituotteista, kuten pillit ja lautaset. Vuoteen 2030 mennessä kaikki kertakäyttöiset muovituotteet ravintoloissa pyritään kieltämään.
Yhteistyökumppanit ja ympäristövastuullisuus
Voit edistää ympäristövastuullisuutta yhteistyökumppaneiden kanssa ja löytää uusia, kestäviä toimintatapoja:
- Kerro teemasta: kerro yhteistyökumppaneille ympäristövastuullisuudesta ja konkreettisista teoista heti alussa.
- Ympäristövastuulliset valinnat: Valitse yhteistyökumppaneita, jotka huomioivat ympäristön. Tee pitkäaikaisia sopimuksia, jotta ympäristöasiat voidaan huomioida paremmin.
- Hyvä yhteistyö kumppaneiden kanssa auttaa toteuttamaan ympäristövastuuta. Suunnitelkaa yhdessä ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja.
- Sitouta kumppanit tapahtuman vastuullisuusarvoihin. Aseta toiveita ja vaatimuksia vastuullisuudesta jo neuvotteluvaiheessa.
Vesi
Tapahtumissa käytettävän talousveden on oltava käyttötarkoitukseen soveltuvaa. Tilapäisistä verkostoliitännöistä tulee olla yhteydessä tapahtuma-alueen vesilaitokseen. Suurin Kouvolan kaupungissa toimivista vesilaitoksista on Kouvolan Vesi Oy, joka vastaa vesiasioista omalla toiminta-alueellaan.
Kouvolan Vesi Oy, puh. vaihde 020 615 4800
Juomavesi
Elintarvikkeiden valmistukseen, käsienpesuun sekä välineiden ja elintarvikkeiden puhdistukseen on käytettävä kunnan verkostovettä tai muutoin vettä, joka täyttää talousvedelle asetetut laatuvaatimukset.
Tapahtuman järjestäjän tulee huolehtia, että tilaisuudessa jaettava juomavesi täyttää talousvesiasetuksen vaatimukset. Mikäli tapahtuman juomavesi tuodaan säiliöllä tai muulla vastaavalla tavalla, tulee siitä tehdä terveydensuojelulain 13 §:n mukainen ilmoitus. Vesilähteen ollessa kaivo, tulee veden mikrobiologinen laatu tutkia ennen tapahtumaa (E.colit, koliformiset bakteerit ja entrokokit).
Ota yhteyttä kaupungin terveydensuojeluun!
Vedenkäyttö tapahtumissa ympäristönäkökulmasta
Fiksusti toimimalla voidaan vähentää vedenkulutusta ja suojella ympäristöä tapahtumissa. Vaikka Suomessa ei ole vedenpuutetta, veden säästäminen on tärkeää ympäristön kannalta. Se auttaa pitämään vesistöt elinvoimaisina.
Vesi- ja jätevesiliittymät
Tapahtumissa tarvitaan vettä ruokahuollossa, siivouksessa ja peseytymisessä. Jos vesijohtoa ei ole, vesi tuodaan paikalle tankeissa. Jätevesi pitää käsitellä oikein, ettei se päädy luontoon.
Hanavesi
Käytä suomalaista hanavettä, jotta vesipulloja ei tarvita. Tämä vähentää jätettä. Selkeät opasteet vesipisteelle.
WC-tilat
Bajamajat ja kompostikäymälät kuluttavat vähemmän vettä kuin vesivessat. Kaikkien wc-tilojen yhteydessä tulee olla käsienpesumahdollisuus.
Vinkkejä veden säästämiseen
- Järjestä vesipiste ja kehota kävijöitä tuomaan oma vesipullo.
- Valvo, ettei jätevettä tai kemikaaleja päädy maahan.
- Älä lotraa vettä turhaan.
- Älä tarjoa pullotettua vettä.
- Käytä vettä säästäviä siivousmenetelmiä ja ympäristöystävällisiä pesuaineita.
- Huolehdi, ettei hanat vuoda.
- Viesti veden säästämisestä henkilökunnalle ja yleisölle.
- Älä tuhlaa vettä viihdekäyttöön, kuten paljuun tai suihkulähteisiin.
Päivitetty 3.6.2025