Taikasirkus käynnistää Talvivalkeat Kouvolassa 7.2.2021.

Valitettavasti COVID-19 rajoitukset aiheuttavat muutoksia Talvivalkeat tapahtumasarjassa.
Lisätietoja muutoksista esitysten kohdalla.

Kouvola on varmaankin Suomen hauskin paikka, kun otetaan huomioon sirkuksen ja taikuuden harrastajien ja ystävien määrä. Taikasirkukseen osallistuvat taikuri Elmo Huovila, juontaja Aatu Itkonen ja Sirkus Bravuuri.

Kansanmusiikin -ja tanssin ystävät kohtaavat Kansantanssikonsertissa, jossa Aitomäen nuorisoseuran tanssijat tanssivat Lohtutorttu-yhtyeen tahtiin. Harmo ja minä on kahden ylistetyn huipputaiteilijan, Petri Kulmelan ja Vesa Vierikon, kitaransoiton ja kerronnan ylistys ihmisen, eläimen ja luonnon yhteiselolle.

Mari Palo ja Hannu Lehtonen tulkitsevat eri vuosikymmenien suuria musiikkisuosikkeja. Ohjelmassa on kevyttä klassista, operettia, musikaaleja ja iskelmiä. Seppo Hovi toimii säestäjänä ja juontajana. Ahvion soittokunnan konsertti päättää Talvivalkeat sarja elokuvamusiikin tahteihin.

Harmo ja minä
Petri Kumela ja Vesa Vierikko

Su 17.10.2021 klo 14.00 Kouvolatalo
Lippuja ticketmasterin lippukaupasta sekä Kuusankoskitalon lipunmyynnistä
Esitys kestää n. 50 minuuttia, ei väliaikaa.


(su. 14.2. klo 14.00 tapahtuma on jouduttu perumaan)

Kahden ylistetyn huipputaiteilijan esitys on kitaransoiton ja kerronnan ylistys ihmisen, eläimen ja luonnon yhteiselolle.

Juan Ramón Jiménezin runollista proosaa ”Harmo ja minä – Andalusialainen elegia”, pidetään espanjalaisen Nobel-kirjailijan pääteoksena. Alkuperäinen teos ”Platero y yo” vuodelta 1914 kertoo Jiménezin ja hänen aasinsa Plateron (Harmon) kokemuksista, joissa kirjailija uskoo aasille mietteensä, tunteensa ja huomionsa elämästä pienessä Moguerin kotikylässään eteläisessä Andalusiassa.

Kirjan lämmin ja rakastava ymmärrys Ihmisen, eläimen ja luonnon yhteiselosta on voimakas puheenvuoro jokaisen elämän tärkeydestä ja ihmisen syvemmästä olemuksesta.

Kirja julkaistiin suomeksi 1957 nimellä ”Harmo ja minä”. Suomentaja Tyyni Tuulio ansaitsee syvän kumarruksen upeasta käännöksestään.

Mario Castelnuovo-Tedesco, italialainen muusikko ja säveltäjä, ihastui kirjan tarinoihin ja viisauteen, ja sävelsi vuonna 1960 kirjan tarinoiden innoittamana kertojalle ja kitaralle teoksen ”Platero y yo, Op 190”, jossa on 28 osaa. Elävissä esityksissä on tilanteesta riippuen 10-20 osaa.

Sävellykset seuraavat tarkasti tarinoiden kulkua, vahvistavat ja täydellistävät Jiménezin proosaa ja mukautuvat sen vaihteleviin tunnelmiin. Andrés Segovia levytti kymmenen teoksen osaa ilman kertojaa, koska musiikki itsenäisestikin on erittäin herkkää ja ilmaisuvoimaista. Mutta kertojan ja kitaristin, Vierikon ja Kumelan, yhteistyönä niistä muodostuu liikuttava ja lämmin mestariteos.

Teksti: Juan Rámon Jiménez
Suomennos: Tyyni Tuulio
Sävellys: Mario Castelnuovo-Tedesco
Kitaristi: Petri Kumela
Kertoja: Vesa Vierikko
Ohjaus: Työryhmä
Kuvat: Mitro Härkönen
Tuotanto: Pekka Nuru/Produmo

Petri Kumela

(s.1974) on maamme monipuolisimpia ja kiinnostavimpia klassisia kitaristeja. Kumela on kitaristeistamme kansainvälisimpiä ja tunnettu ennakkoluulottomuudestaan ja muuntautumiskyvystään, oli kyseessä sitten resitaali Kolkatassa, kitaroiden motorisointi Meksikossa tai kamarimusiikki Japanissa. 

Hän on esiintynyt Suomen lisäksi useissa Euroopan maissa, Etelä-Amerikassa, Yhdysvalloissa, Venäjällä, Japanissa, Intiassa ja Bhutanissa. Kumela on tunnettu yhteistyöstään säveltäjien kanssa ja hän on kantaesittänyt kymmeniä teoksia, mm. yhdeksän kitarakonserttoa. Kumela on julkaissut yhdeksän levyä ja tehnyt useita nauhoituksia YLElle ja muille kansainvälisille radio- ja televisioyhtiöille. www.petrikumela.com

Vesa Vierikko

(s. 1956) on maamme tunnetuimpia ja arvostetuimpia näyttelijöitä. Hän on esiintynyt vuodesta 1980 lukuisissa näytelmissä, ennen muuta Ryhmäteatterin ja Kansallisteatterin lavoilla, useissa TV-elokuvissa sekä yli 50:ssä elokuvassa, mm. Talvisota, Pohjanmaa, Katsastus ja Pakanamaan kartta. TV-viihteen puolella Vierikko on kunnostautunut mm. sarjoissa Oudot jutut, Tabu, Ou nou, Kaverille ei jätetä ja Team Ahma. Vierikko on saanut kiitosta äänikirjojen lukijana erityisesti Harry Potter-kirjasarjasta.

Vierikko toimi Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professorina 2002-2012. Hänet on palkittu Jussi-palkinnolla ja Näyttämötaiteen Valtionpalkinnolla. Hän on saanut myös Koura-palkinnon ja Ida Ahlberg-palkinnon. Pro Finlandia-palkinnon Vierikko sai 2011. 7 päivää-lehden saamien tietojen mukaan Vierikko  joi junassa tölkin keppanaa palatessaan Red Carpet-esityksestään lauantaina 31.8.2019.

Juan Ramón Jiménez

(1881-1958) oli espanjalainen runoilija ja kirjailija, kotoisin pienestä Moguerin kylästä Andalusiassa, eteläisessä Espanjassa.

Jiménez oli espanjankielisten maiden johtava runoilija, joka kirjoitti pitkälti kolmattakymmentä runokirjaa ja myös useita runollisia proosateoksia. Tunnetuin jälkimmäisistä on Platero y yo, joka julkaistiin suomeksi Tyyni Tuulion käännöksenä 1957 nimellä Harmo ja minä.

Jiménez pakeni vuonna 1936 Espanjan sisällissotaa, ensin Kuubaan, sitten Yhdysvaltoihin, ja asettui viimein 1951 loppuelämäkseen Puerto Ricoon. Jiménez sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon 1956.

Mario Castelnuovo-Tedesco

(1895 -1968) oli italialainen muusikko ja säveltäjä, kotoisin Firenzestä. Espanjalaisen kitarataiturin Andrés Segovian tapaaminen innosti hänet säveltämään kitaralle; hänet tunnetaan yhtenä 1900-luvun merkittävimmistä kitarasäveltäjistä. Hän teki monen muunkin genren musiikkia, mm oopperoita, näytelmämusiikkia, viulukonserttoja ja kamarimusiikkia eri instrumenteille.

Castelnuovo-Tedesco pakeni 1939 Mussolinin fasismin nousua ja asettui Kaliforniaan. Jascha Heifetzin avulla hän pääsi MGM:n säveltäjäksi ja teki musiikkia yli 200 elokuvaan. Castelnuovo-Tedesco oli lisäksi merkittävä opettaja monille tunnetuille elokuvasäveltäjille, kuten Henry Mancini, Nelson Riddle ja André Previn.

Sirkus Bravuuri

7.2. klo 14.00 Taikasirkus toteutetaan verkkotapahtumana. Tapahtumaa voi seurata suorana lähetyksenä ns.  livestriiminä tai jälkitallenteena Kouvolan kaupungin YouTube -kanavalta.

Livelähetys 7.2. klo 14.00 Taikasirkus

Kolme sirkustaiteilijatyttöä jonglööraa yhdessä keiloilla. Yksi tytöistä seisoo korkealla toisen tytön olkapäilla, mikä lisää tempun vaikeustasoa.

Pyrkimyksenä on ollut aina luoda näyttäviä, erityisiä ja taidokkaita ohjelmanumeroita. Tavoitteena on esitysten kautta luoda katsojille ripaus sirkuksen magiaa ja ihmeellisyyttä. Nykyisin tarjonnasta löytyy ohjelmistoa yksittäisistä numeroista aina suurempiin kokoillan kokonaisuuksiin

Sirkus Bravuurilla on hyvä toimitila, joka on rakennettu ja varustettu parhaalla mahdollisella tavalla sirkuskoulutuksen vaatimukset silmällä pitäen. Tilojemme varustukseen kuuluvat mm. trapetsi, riippuköydet, liinat, rengastrapetsi, nuorat, turva- ja volttivyöt ja jättitrampoliini.

Sirkus Bravuurin toiminta alkoi Kouvolassa Kuusankoskella syksyllä 1994 yksityisenä sirkuskouluna, perustajana bulgariassa syntynyt Konsta Nakov. Konstalla oli vahvat juuret ja sirkuskulttuurin perinteet venäläiseen sirkukseen ja koulu teki yhteistyötä paljon venäläisten sirkustaiteilijoiden kanssa.

Vuonna 2016 Sirkus Bravuuri teki sukupolven vaihdoksen, jolloin Konstan tytär Maria, Maru Hyytiäinen astui tirehtöörin saappaisiin. Marun pääaineet sirkuksessa ovat olleet tasapaino- ja notkeusakrobatia, vanneakrobatia, vertikaalikäysi ja jongleeraus.

Elmo Huovila on 15-vuotias (16, kun tapahtuma järjestetään) kouvolalainen taikuri, joka on nuoresta iästään huolimatta esiintynyt ympäri Suomen jo yli vuosikymmenen ajan. Huovilan luova tapa yhdistää taikuuteen musiikkia ja valoja on herättänyt huomiota ulkomaita myöten, ja hänet onkin palkittu muun muassa junioreiden Suomen mestarina, ja hänelle on myönnetty Suomen Taikapiirin kunniapalkinto pohjoismaisissa mestaruuskilpailuissa. Syksyllä 2020 Huovila sai kutsun maailman vanhimpaan taika-alan yhdistykseen The Society of American Magicians (S.A.M.) historian ensimmäisenä alaikäisenä jäsenenä, ja hänet nimitettiin yhdistyksen Pohjoismaiden edustajaksi.

Aatu Itkonen on nuori esiintyjä-yrittäjä, joka tekee taikurin, juontajan, puhujan ja mainosmallin töitä. Aatu on esiintynyt kaikenlaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa ympäri Suomea liki neljän vuoden ajan, aloittaen 13-vuotiaana.  Aatu on spiikannut ja juontanut useita yritysten mainosvideoita, pitänyt omaa nettitv-talkshow’ta ja saanut jopa oman taikuri televisio-ohjelman Ylelle. Innostava ja iloinen esiintyjä on myös juontanut Kotisohvalla live konsertti -ohjelmaa Alfa TV:llä ja tehnyt taikuuksia useissa ohjelmissa, jopa lähes miljoonayleisön edessä.

Kansantanssikonsertti –Hetkessä

la 13.2. klo 14.00 Kouvolatalo

13.2.klo 14.00 Kansantanssikonsertti toteutetaan verkkotapahtumana. Tapahtumaa voi seurata suorana lähetyksenä ns.  livestriiminä tai jälkitallenteena Kouvolan kaupungin YouTube -kanavalta.

Livelähetys 13.2. klo 14.00 Kansantanssikonsertti  

Aitomäen nuorisoseuran kansantanssiporukka koostuu eri ikäisistä tanssin harrastajista. Yhdessä kouvolalaisen Lohtutorttu-yhtyeen kanssa, he kuljettavat katsojat tästä hetkestä erilaisiin tunnelmiin. Lohtutorttu -yhtye on kansanmusiikin maailmaa tutkiskeleva neljän naisen kokoonpano. Yhtyeen jäseniä ovat Anna Kuurne (kitara), Piia Pellikainen (viulu), Maiju Laurila (harmonikka) ja Henna Mäkelin (nokkahuilut). Kaikki naiset myös laulavat. Lisätietoja Lohtutorttu-yhtyeestä.

Konsertissa tunnelmoidaan hetkessä, iloisissa, haikeissa. Konsertissa pureudutaan hetken merkitykseen ja kuinka kaikki muuttuu ja voi muuttua hetkessä. Lämpimästi tervetuloa laskeutumaan hetkeen nauttimaan musiikin ja liikkeen luomasta tunnelmasta.

Lauantain toivotuttuja jo yli 80 vuotta!

Lauantain toivotut konsertti on peruuntunut.
la 20.3. klo 14.00 Kouvolatalo

Mari Palo, Seppo Hovi ja Hannu Lehtonen – konsertin järjestäminen riippuu maaliskuun  koronarajoituksista.

Lauantain toivotut on radion pitkäaikaisin yhtä mittaan jatkunut musiikkiohjelma. Edelleen se kerää eri-ikäisiä kuulijoita arvuuttelemaan esiintyjiä , lauluja ja niiden tekijöitä. Tänä iltana esiintyjiä ei tarvitse arvata: Mari Palo ja Hannu Lehtonen tulkitsevat eri vuosikymmenien suuria suosikkeja.

Ja perinteiseen tapaan edetään kevyestä klassisesta operetin ja musikaalin kautta laulelmiin ja iskelmiin. Seppo Hovi toimii säestäjänä ja tarinoi kustakin laulusta, mutta vasta sitten, kun olette hiljaa mielessänne muistelleet niiden nimiä ja tekijöitä, ehkä alkuperäisiä esittäjiäkin.

Toki voitte pelkästään muistella ja antaa ajatuksen lentää menneisiin aikoihin. Musiikki antaa siihen siivet.

Suuri Puhallus!
-musiikkia muista elokuvista

Ahvion soittokunnan muusikot ovat kokoontuneet yhteiseen kuvaan.

su. 21.3.klo 14.00 Kuusankoskitalo
Ahvion Soittokunta, Kouvolan Laulu ja Elimäen Puhallinorkesteri

Suuri Puhallus! –musiikkia muista elokuvista 21.3.klo 14.00 konsertti peruuntuu kokonaan, koska esiintyjät Ahvion Soittokunta ja kuorot eivät pysty harjoittelemaan ohjelmistoa ollenkaan.

Vuonna 1898 perustettu Ahvion soittokunta on perinteitä vaaliva kyläsoittokunta eteläisestä Kouvolasta. Soittokunta on koko olemassaolonsa ajan tarjonnut harrastajasoittajille mahdollisuuden ylläpitää ja kehittää harrastustaan.

Tunnustuksena ansiokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä kulttuurin hyväksi Ahvion soittokunnalle myönnettiin Kouvolan kaupungin kulttuuripalkinto vuonna 2020. Ahvion soittokunta on järjestänyt yhteiskonsertteja useiden eri tahojen kanssa ja tällä kertaa yhteistyössä ovat mukana Kouvolan Laulu sekä Elimäen Puhallinorkesteri. 

Ahvion soittokunnan nykyinen johtaja Musiikkipedagogi (AMK) Rikupetteri Aaltonen on pitkän linjan ammattimuusikko. Hän on johtanut soittokuntaa vuodesta

Päivitetty 14.9.2021