Kolmessa tasossa olevat yhden perheen talot sijoittuvat jyrkkään rinteeseen siten, että pääsisäänkäynti on keskikerroksessa ja kellarikerrokseen on sisäänkäynti alarinteen puolelta.

Mäntylä (Rinnetalo 3)

Mäntyrinne 3, asuinrakennus, Alvar Aalto 1938.
Katso Mäntyrinne 3 karttapalvelussa.

Edustusrakennus Mäntylä Stora Enson tehdasalueella

Vuonna 1938 rakennetussa talossa on suuri kaksikerroksinen rakennusrungon ulkopuolelle ulottuva parveke. Rakennus oli alkujaan suunniteltu tehtaan yli-insinöörille ja myöhemmin se toimi Anjalan paperitehtaan apulaisjohtajan asuntona.

Talo on rakennettu tehtaan omana työnä ja se poikkeaa kooltaan ja tilaratkaisulta kahdesta muusta, jotka on rakennettu samoilla piirustuksilla.

Mäntylän edustustila sisältä

Rakennus on myöhemmin muutettu tehtaan edustustilaksi ja kalustettu Artekin kalusteilla.

Rinnetalot 1 ja 2

Rinnetalo 1, Mäntyrinne 1 jA 2, Alvar Aalto 1938
Katso Mäntyrinne 1 ja 2 karttapalvelussa

Rinnetalot 1 ja 2 on rakennettu samoilla piirustuksilla vuonna 1938. Rakennukset oli alkujaan suunniteltu tehtaan insinööreille. Toinen niistä toimi myöhemmin Inkeroisten kartonkitehtaan johtajan asuntona ja toinen Anjalan paperitehtaan johtajan asuntona.

Rakennusten sisätiloissa on säilynyt alkuperäisiä kiintokalusteita ja mm. olohuoneen takka.

Rinneautotalli

Rinnetalojen autotalli

Vuosina 1947-38 rakennettu viuhkamainen rinnetalojen yhteinen autotalli oli tarkoitettu insinöörien asuntojen käyttöön. Rakennus sijoittuu asuinrakennusten sisääntulopihan toiselle puolelle. Rakennuksessa on loiva pulpettikatto. Piirustusten mukaan puurunkoisen rakennuksen eristeenä käytettiin lastubetonilevyä ja vesikatteeksi oli suunniteltu turvekattoa (alla bitumihuopa, pelti ja laudoitus). Ulkovuoraus on tehty mustaksi maalatuista peiterimoista. Ovissa on kapea pystypaneeli ja pitkät rautasaranat.

Päivitetty 8.6.2021

Sivun alkuun