Satuviikot
Satuviikkoa vietetään valtakunnallisesti Sadun kalenteripäivän 18.10 tienoilla. Satuviikko on sadutusmenetelmän innoittamana tarinankerrontaa teatterin, runojen ja tanssin keinoin. Lapsille tarjotaan tarinoiden avulla elämyksiä ja onnistumisen kokemuksia.
Satuviikkojen keskiössä ovat sadut erilaisissa muodoissa – esitettynä, luettuina, laulettuina ja muilla tavoin kerrottuina. Kouvolassa Satuviikkoja vietetään monipuolisella ohjelmistolla vkoilla 41 ja 42. Hyppää mukaan satujen taikaan! Kulttuuripalvelut järjestää maksuttomia tapahtumia lapsiperheille sekä erillistä ohjelmaa päiväkodeille ja peruskoulujen 1.-6-.luokille.
Yleisölle avoimet tilaisuudet
Koko perheelle suunnatut maksuttomat tilaisuudet
3.–31.10 Digitaalinen Maaria Taivaanlaulaja –musiikkisatuseinä lapsille, Pääkirjasto, naperonurkkaus
Kosketa seinää ja astu sisään satuun! Satuseinä tarjoaa pääsyn salaperäiseen seikkailuun – ja tekemään omia taikojasi!
Maaria Taivaanlaulaja on interaktiivinen musiikkisatuseinä, joka sijoittuu Suomen Lappiin ja pohjautuu Jean Sibeliuksen sekä Leevi Madetojan musiikkiin. Satu etenee käyttäjien toimesta sisältäen erilaisia vuorovaikutteisia toimintoja ja tehtäviä. Sadusta voi käydä läpi osion kerrallaan tai kerralla koko sadun. Musiikin täyttämä ja näyttelijöiden näyttelemä upeasti kuvitettu ja animoitu tarina imaisee lapset ja heidän vanhempansa sadun sisään. Satukokemus on saatavana suomen, ruotsin, englannin ja ukrainan kielillä.
Toteutuksen on mahdollistanut Kymin Osakeyhtiö 100-vuotissäätiön erityisapuraha.
Avoinna kirjaston aukioloaikoina.

ke 12.10. klo 18–20 Valotaidepajat lapsiperheille, ohjaus Jukka Laine (non-stop), Kouvolatalon puisto
Neulegraffitipuiden lähistöllä
Valolaatikkopajassa pääsee itse tekemään varjoasetelmia, joissa metsän eläimet seikkailevat revontulten alla. Valaisimina käytetään avaimenperävalaisimia, jotka suunnataan leikkieläimiin ja muovimukeihin. Paja toimii non-stop -periaatteella.
https://valoelamys.weebly.com/varjoasetelmia.html

la 15.10. klo 10.30 Musiikkiteatteriesitys Hinni-Hiiren omaomapäivä, Pääkirjasto
Vähäsanainen interaktiivinen musiikkiteatteriesitys kaikenkielisille lapsiperheille. Lasten ikäsuositus 0–7-vuotta. Kesto 40 min.
Esityksen kuluessa yleisö saa osallistua pienten laulujen laulamiseen, loruttelemiseen, kehosoitinten soittamiseen ja liikkumiseen sekä tutustua hauskoihin rytmisoittimiin ja poikkihuiluun yhdessä uteliaan ja innokkaan Hinni-Hiiren kanssa.
(Esityksen seuraaminen ei edellytä suomen kielen hallintaa).
Esiintyjä: Musiikkiteatteriesiintyjä, musiikkikasvatuskouluttaja, muskariope Tuuli Paasolainen www.tuulipaasolainen.fi

la 22.10. klo 14 Hyppynarutus -tanssipaja, Tanssiteatteri Raatikko, Kouvolatalon tanssisali
Osallistavan esityksen hahmot Hyppy ja Naru ovat pomppimisen erikoisasiantuntijoita. He tietävät, että hyppynarulla hyppiminen on kuin tanssia, yksin tai yhdessä… Lähde Hypyn ja Narun mukaan rytmikkäälle hyppymatkalle! Teoksen tarinalliset osat avautuvat helposti riippumatta osallistujien kielellisestä kehityksestä. Ja osallistuminen esitykseen sujuu melkeinpä huomaamatta!
Kesto n. 40 min. Ikäsuositus 3–9-vuotiaat, max. 30 henkilöä/ Ilmoittautuminen suositeltavaa etukäteen osoitteeseen jaana.vuorio-palmumaa@kouvola.fi
www.raatikko.fi

su 23.10. klo 10–11.30 ja klo 12–13.30 Maalaushetket lapsiperheille, Kouvolatalon kuvataideluokka, 1krs.
Yhteiset maalaushetket lapsille ja aikuisille (2 eri ryhmää). Materiaalit varattuna valmiiksi. Ohjaajana taiteilija Nia Maria Haaranen Kouvolasta. Max. 20 henkilöä (10 lasta ja 10 aikuista) / ryhmä
Ilmoittautuminen suositeltavaa etukäteen jaana.vuorio-palmumaa@kouvola.fi

11.–23.10 Valokuvataidenäyttely Kalevalainen Väki. Kouvolatalon aula, näyttelytila
Kalevalaista Väkeä on valokuvataidenäyttely, joka tuo Kalevalan hahmot näkyväksi modernin valokuvataiteen keinoin. Nähtävillä on tuttujen hahmojen lisäksi myös harvinaisempaa väkeä. Näyttely sopii kaikenikäisille. Valokuvat on ottanut Anu Hedborg.
www.tunnelmakuva.fi
Avoinna Kouvolatalon aukioloaikoina

Satuviikkojen ohjelmaa kirjastoissa
Sanataidetuokiot:
Ti 11.10 ja ma 17.10 pääkirjaston Mediamajassa Lukeva Kouvolan sanataidehetkiä.
- Klo 9-9.30, 1-3 vuotiaille lapsille ja heidän vanhemmilleen yhdessä sanataidetta kirjasta Riimikissa kikattaa.
- Klo 9.45-10.45, 5-6 vuotiaille lapsille, mukaan voivat tulla ryhmät sekä yksittäiset lapset. Mukaan mahtuu max. 25 lasta. Sanataidetta kirjasta Ruusun matka.
- Klo 12-13, alkuopetusikäisille lapsille, mukaan voivat tulla ryhmät sekä yksittäiset lapset. Mukaan mahtuu max. 25 lasta. Sanataidetta kirjasta Ruusun matka.
Ryhmien ilmoittautumiset ennakkoon maija.niinimaki@edukouvola.fi tai sari.tuominen@kouvola.fi
Rap-paja:
Pe 14.10. rap-paja nuorille pääkirjaston Mediamajassa klo 16-19. Tule kirjoittamaan ja äänittämään oma biisisi Mediamajan studiossa. Biisin teossa opastaa Julius Keisari. Ennakkoilmoittautuminen ke 12.10. mennessä: mediamaja@kouvola.fi
Risto Räppääjä 25 vuotta:
Ti 18.10. RR-teemainen elokuvanäytös pääkirjaston auditoriossa klo 18. Risto Räppääjä -suunnistus kaikissa kirjastoissa satuviikkojen ajan.
Satutuokio:
Pe 21.10. klo 9.30-10 pääkirjaston Naperonurkassa. Tule kuuntelemaan tarinoita ja tutustumaan satuseinään.
Lisätietoa: https://kyyti.finna.fi
Satuviikkojen ohjelma kouluille ja päiväkodeille
Ilmoittautumiset suoraan kulttuurikasvatuskoordinaattorille jaana.vuorio-palmumaa@kouvola.fi
To 13.10 ”Pellekaija Pum iskee kipinää” – lastenkonsertti 3-9-vuotiaille (2 konserttia) – Esityksen kesto 40 min
Iloisen konsertin myötä herätetään lasten kiinnostusta turvallisuusajatteluun – ennen kaikkea paloturvallisuuteen. Hauskojen laulujen ja tärkeän asian lomassa hiukan myös leikitystä ja tanssitusta. Oppilaille jaetaan korttitehtävät koteihin vietäväksi, koulujen käyttöön jätetään konsertin laulut sisältävä Pelastuspartio CD sekä musiikkia, seikkailua ja turvallisuusasiaa sisältävät 2 DVD – levyä. Hanketta tukee Palosuojelurahasto.

Taikuri Timo Tiikkaisen kouluvierailut – Taikashow ja kaksi työpajaa / koulu
- 17.10 Utin koulu ja Kaipiaisten toimipiste
- 18.10 Mansikkamäen koulu
- 19.10 Voikkaan koulu
- 20.10 Elimäen yhtenäiskoulu
Ke 19.10 klo 10 Petter Lax -rockooppera, Kouvolatalon musiikkisali
Petter Laxin tarina perustuu Jenni Joen ja Jouni Sjöblomin romaaniin, jossa käsitellään kymenlaakson paikallishistoriaa 1700- ja 1800-luvuilla. Tarina sijoittuu Kustaan sodan ja autonomian aikaan ja kertoo mm. ajasta, jolloin Kymijoki oli Ruotsin ja Venäjän rajajoki. Ohjelmakokonaisuudessa yhdistyvät musiikki, historia ja draama, ja se sopii 1.-6.-luokkalaisille. Petter Laxin tarina tuodaan nykypäivään popin ja rockin keinoin. Esityksessä on mukana Kansanoopperakuoro ja Sielulintu-yhtye Jouni Sjöblomin johdolla. Kesto n. 45 min.

Ke 19.10 Ympäristökasvatuksen lastenkonsertti Metsänpeitossa (3 konserttia) – kesto n. 45min
Tarinakonsertissa yhdistetään ympäristökasvatuksen teemoja kansantarinoiden maailmaan. Konsertissa pohditaan metsien- ja vesien suojelun ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen teemoja sekä opitaan miltä erilaiset perinnesoittimet kuulostavat ja minkälaisia taikaolentoja Suomessa ennen vanhaa uskottiin luonnossa olevan.
Tarinassa kesälomaansa mökillä viettävät serkukset tempautuvat elämänsä ihmeellisimpään seikkailuun, kun he lähtevät poimimaan metsästä mustikoita mummon mustikkapiirakkaa varten. Konsertti on yleisöä osallistava ja se soveltuu päiväkoteihin, alakouluihin ja tapahtumiin.
Esityksen tarjoaa tamperelainen Kulttuuriosuuskunta Uulu. Uulu tunnetaan lastenkulttuurin edistämisestä sekä kekseliäästä musiikkikasvatuksesta. Uulu kiertää lokakuussa 2022 Kymenlaaksoa Karjalan kulttuurirahaston tukemana.
Yleisön määrä max. 80 hlöä, jos halutaan että kaikki saavat soittaa konsertin aikana. Muussa tapauksessa osallistujamaksimi 100 hlöä.

To 20.10. klo 9 ja klo 10.30 Anjalankosken Teatterin lastenteatteriesitys ”Hyväuskoinen ketunpoika” Kuusankoskitalon teatterisali
Kertomus ystävyydestä, erilaisuudesta, sen hyväksymisestä sekä yhteisen hyvän oikeudenmukaisesta jakamisesta. Näyttelijät ovat 7-15 -vuotiaita nuoria, joista monella on jo useampi vuosi kokemusta näyttelemisestä. Näytelmää esitettiin keväällä Anjalankosken Teatterissa.

Valokuvataidenäyttely Kalevalainen Väki: opastus koululaisryhmille ke 12.10. ja to 20.10. klo 12-14. Kouvolatalon aula, näyttelytila. Valokuvaaja Anu Hedborg paikalla, jolloin teosten esittelyä ja tarinointia koululaisille.
Päivitetty 23.1.2023