Elintarvikevalvonnan lomakkeet
Tältä sivulta löydät elintarvikevalvonnan lomakkeet sekä ohjeet toiminnan rekisteröinti-sekä muutosilmoitusten tekoon.
Toiminnan rekisteröinti
Alkutuotannon ja elintarvikealan toimijan sekä kontaktimateriaalialan toimijan tulee tehdä elintarvikelain (297/2021) 8 §, 10 §, 13 §:n mukainen toiminnan rekisteröinti-ilmoitus elintarviketoiminnasta ja toiminnan olennaisesta muuttamisesta. Myös keskeyttämisestä ja toiminnan lopettamisesta on tehtävä viipymättä ilmoitus.
Ilmoitusten käsittelyistä, tarkastuksista ja päätöksistä peritään Kouvolan teknisen lautakunnan hyväksymän ympäristöterveydenhuollon taksan mukainen maksu. Elintarvike- ja terveydensuojelulain mukaisilta ilmoitusvelvollisilta toimijoilta peritään vuosittain myös valvonnan perusmaksu. Vuoden 2023 maksut löytyvät pdf dokumentista Maksutaksa (pdf, 413 kt ), voimassa 1.1.2023 alkaen.
Elintarvikehuoneiston sähköinen rekisteröinti-ilmoitus ilpassa
Tee rekisteröinti-ilmoitukset ensisijaisesti sähköisesti osoitteessa ilppa.fi, Valtakunnallinen sähköinen ilmoitusjärjestelmä ilppa.fi, tämä ei ole kuitenkaan vielä kaikilla toiminnoilla käytössä. Tarvitset voimassa olevan Y-tunnuksen sekä sinulla tulee olla nimenkirjoitusoikeus tai valtakirja allekirjoittaa sopimuksia yrityksen puolesta.
Mikäli ilmoituksen tekeminen sähköisen palvelun kautta ei onnistu, ole yhteydessä kuntasi elintarvikevalvontaan.
Elintarvikehuoneiston rekisteröinti koskee mm. seuraavia toimintoja:
- elintarvikemyymälöitä ja kioskeja
- kahviloita ja ravintoloita
- leipomoita
- eineskeittiöitä
- varastoja
- säännöllistä ulkomyyntiä, mm. torimyyntiä ja liikkuvia elintarvikehuoneistoja
- elintarvikkeiden välitystä, maahantuontia, valmistuttamista, ym. toimintaa
- ravintolisien myyntiä, välitystä, maahantuontia ym.
- virtuaalihuoneistoja
- elintarvikkeiden kuljetusta
Liitteiksi tulee liittää pohjapiirros ja omavalvontajärjestelmä.
- Elintarvikehuoneiston pohjapiirroksesta tulee käydä ilmi tilat ja niiden käyttötarkoitus, sekä laitteiden ja kalusteiden sijoittelu.
- Omavalvontajärjestelmällä toimija tunnistaa ja hallitsee toimintaansa liittyvät vaarat ja varmistaa, että elintarvike ja sen käsittely täyttävät elintarvikemääräyksissä asetetut vaatimukset. Sisällön yksityiskohtaisuus riippuu aina toiminnan laajuudesta ja luonteesta.
Alkutuotanto
Alkutuotannon aloittamisesta tai toiminnan muutoksesta on ilmoitettava viimeistään 4 viikkoa ennen aloittamista tai toiminnan muutosta. Lisäksi toiminnan keskeyttämisestä tai lopettamisesta on ilmoitettava viivytyksettä.
- Elintarvikkeiden alkutuotannolla tarkoitetaan elintarviketuotannon ensimmäistä vaihetta.
- Ruokaviraston sivuilla lisää alkutuotannosta.
Täytä aina sekä alkutuotannon ilmoituslomake, että toimintaasi koskevat liitteet.
Alkutuotantoa, josta tulee tehdä ilmoitus elintarvikevalvontaan:
- maidontuotanto
- munantuotanto
- hyönteisten ja lihakarjan kasvatus
- kalastus ja kalanviljely
- kasvisten, hedelmien, viljan ja sienten viljely
- hunajantuotanto
Liitteet eivät ole täysin saavutettavia.
Hyönteistuotanto
Hyönteistuotantoa koskeva ilmoitus elintarvikehuoneistotoiminnasta ja alkutuotantopaikasta (lihantuotanto) on toimitettava 4 viikkoa ennen toiminnan aloittamista kuntaan, missä toimintaa harjoitetaan.
- Jos tuottajalla jo on jonkin tuotantosuunnan alkutuotantoa, tuottajan tulee tehdä alkutuotantopaikkailmoitukseensa lisäys, jossa tuottaja kertoo aloittavansa hyönteisten tuotannon elintarvikkeeksi.
- Lisäksi tulee tiedustella muilta viranomaisilta (mm. rakennusvalvonta, ympäristönsuojelu) mahdollisista lupa- ja/tai ilmoitusasioista.
Hakemus | Liitteet |
---|---|
Hyönteisten ja lihakarjan kasvatus Alkutuotanto Elintarvikelain 18 §:n mukainen ilmoitus Alkutuotannon ilmoituslomake (pdf, 444 kt) | Liite 1. Lihantuotanto (pdf, 444 kt) Toimijan on rekisteröidyttävä lisäksi Ruokavirastoon rehualan alkutuotannon toimijaksi. |
Elintarviketoiminta ja kontaktimateriaalitoiminta
Elintarviketoiminnan ja kontaktimateriaalitoiminnan aloittamisesta tai toiminnan muutoksesta on ilmoitettava viimeistään 4 viikkoa ennen aloittamista tai toiminnan muutosta. Lisäksi toiminnan keskeyttämisestä tai lopettamisesta on ilmoitettava viivytyksettä.
- Elintarvikehuoneisto on rakennus tai muu tila, jossa elintarvikkeita:
käsitellään tai valmistetaan, myydään, tarjoillaan, varastoidaan ja/tai kuljetetaan. - Kontaktimateriaalitoiminta on toimintaa jossa markkinoille tuodaan elintarvikkeen kanssa kosketukseen joutuvia tarvikkeita.
Jos toimijalla on toimintaa useilla paikkakunnilla, lähetetään ilmoitus kunkin sijaintikunnan viranomaiselle erikseen.
Hakemus | Liitteet |
---|---|
Sähköinen rekisteröinti-ilmoitus ilppa.fi | Elintarvikehuoneiston pohjapiirros Kuvaus omavalvonnasta |
Sähköinen rekisteröinti-ilmoitus ilppa.fi | Elintarvikehuoneiston pohjapiirros Kuvaus omavalvonnasta |
Liikkuva elintarvikehuoneisto
Liikkuvalla elintarvikehuoneistolla tarkoitetaan siirrettävää tai väliaikaista tilaa, josta myydään tai tarjoillaan elintarvikkeita. Tällaisia ovat esimerkiksi myyntiautot, telttakatokset ja kojut.
Liikkuva elintarvikehuoneistotoiminta tulee rekisteröidä toimijan kotikunnan elintarvikevalvontaan neljä (4) viikkoa ennen toiminnan aloittamista tai olennaista muuttamista sähköisellä ilppa lomakkeella. Kun ilmoitus on tehty, elintarviketoimija voi harjoittaa toimintaansa myös muiden kuntien alueella.
Rekisteröinnin jälkeen liikkuvan elintarvikehuoneiston elintarvikkeiden myynnistä ja tarjoilusta toreilla, messuilla ja suurissa yleisötapahtumissa tulee tehdä tiedote elintarviketurvallisuusyksikölle viimeistään neljä (4) arkipäivää ennen myyntitapahtumaa. Ilmoitus tehdään kaikille niiden kuntien valvontaviranomaisille (pois lukien kotikunta), joiden alueella toimintaa harjoitetaan.
Yksityishenkilöiden ja järjestöjen ei tarvitse kertoa vähäriskisestä elintarvikemyyntitoiminnasta esimerkiksi koulujen myyjäisissä, seurakunnan kahvitilaisuuksissa tai urheiluseurojen tapahtumissa.
Tällaisissa tilaisuuksissa tulee kuitenkin noudattaa hyvää hygieniaa ja huolehtia elintarvikkeiden oikeista säilytyslämpötiloista.
Hakemus | Milloin |
---|---|
Liikkuva elintarvikehuoneisto Elintarvikelain 12 §:n mukainen ilmoitus Elintarvikkeiden myynnistä ja tarjoilusta toreilla, messuilla ja suurissa yleisötapahtumissa. Liikkuvan elintarvikehuoneiston tiedote (pdf, 295 kt) (aikaisemmin nimellä ilmoitus tilapäisestä myynnistä tai tarjoilusta) | Viimeistään 4 vrk ennen ilmoitetun toiminnan aloittamista. |
Virtuaalihuoneistot sekä laitostoiminta
Virtuaalihuoneistolla tarkoitetaan elintarvikehuoneistoa, jossa ei fyysisesti käsitellä elintarvikkeita. Tällaisia ovat esimerkiksi agentuuriliikkeet, jotka harjoittavat elintarvikkeiden vienti- ja tuontikauppaa sekä sellaiset toimijat, jotka vastaanottavat, välittävät tai luovuttavat elintarvikkeita esimerkiksi puhelimen tai internetin välityksellä tehtyjen tilausten perusteella ilman, että elintarvikkeet varsinaisesti ovat koskaan toimijan itsensä hallussa.
Laitostoiminta tarkoittaa ennen vähittäismyyntiä eläimistä saatavia elintarvikkeita käsittelevää elintarvikehuoneistoa.
Hakemus | Milloin |
---|---|
Virtuaalihuoneisto Elintarvikelain 10 §:n mukainen ilmoitus Virtuaalihuoneiston rekisteröinti (pdf, 476 kt) | 4 viikkoa ennen toiminnan aloittamista. |
Laitostoiminnan hyväksyminen Elintarvikelain 11 §:n mukainen hakemus saatavilla sähköpostilla ymparistopalvelut@kouvola.fi tai puhelimitse terveysvalvonnasta | 60 vrk ennen toiminnan aloittamista. |
Päivitetty 11.4.2023