Kouvola saa uuden valotaidetapahtuman syksyllä 2021. Valotaidetapahtuma tuo esiin itsenäisiä valoteoksia, jotka ovat tarinallisia sekä sisällöltään monitulkintaisia. Kouvolaan asuinpaikan muodossa tai muuten kytköksissä olevat taiteilijat ovat vahvasti edustettuina tapahtumassa.

Valotaidetapahtuman nimi selviää pian. Olemme pyytäneet teidän apuanne tapahtuman nimeämisessä.

Pääkuvassa teos: Enimmäkseen hyvä näkyvyys, Immanuel Pax, 2015
Kuvaaja: Immanuel Pax

Kaikille avoin ja ilmainen tapahtuma toteutetaan 29.10.- 7.11.2021. Teokset näkyvät aina illan hämärtyessä. Teokset ovat nähtävillä Kouvolatalossa, Kuusankoskitalossa sekä Kouvolan keskustan alueella.

Valotaidetapahtuma esittelee noin kymmenen teosta. Useat teoksista on tehty juuri tätä tapahtumaa varten. Teemat, tekniikat ja mittakaavat vaihtelevat: mukana on teoksia näyttävistä koko seinän projisoinneista herkkiin ja pienimuotoisiin elämyksiin. Tapahtuma nostaa esiin yhteisiä, arjelle ja juhlalle tärkeitä rakennuksia ja niiden merkitystä kaupunkilaisille. Myös teoksissa näkyy alueen vaikutus ja teemat.

Tapahtumasta koitetaan saada vuosittain toteutettava, mutta toteutus riippuu paljon rahoituksen järjestymisestä.

Valotaiteilijat ja teokset

Kouvolassa asuvat tai sinne muuten yhteydessä olevat taiteilijat ovat vahvasti edustettuina tapahtumassa. Keväällä järjestetyssä avoimessa haussa löydettiin viisi teosta tapahtuman ohjelmaan.

  • Tiiu Anttiselta nähdään meditatiivinen videoteos Taiji, jossa yhdistyy tunnistettavia aiheita mielenrauhaan liittyen.
  • Mia Erlinin tapahtumaa varten toteuttama uusi teos, reliefi Flumen-Aeterna, on kunnianosoitus Kymijoelle. Siinä näkyy joen uoman muoto ja sen pinnan välke, mutta myös sen tummempi pinnanalainen historia.
  • Mia Jalervan rautatieaseman läheisyydessä nähtävä heijastuksilla leikittelevä teos muistuttelee matkoista jonnekin ja ei mihinkään, mutta myös takaisin kotiin.
  • Eeva-Liisa Puhakan interaktiivisessa teoksessa Neopixel ohikulkija näkee itsensä valopisteiden muodostamana taideteoksena.
  • Random Doctors VJ-ryhmän teos, työnimeltään KouvoLux 2021, käsittelee valoa ja sen roolia tieteessä, teknologiassa, uskonnossa ja filosofiassa, luoden näistä teemoista visuaalisesti vaikuttavan projisoinnin Kuusankoskitalon fasadiin. Raide 0 on aseman eniten ja vähiten käytössä oleva raide, sillä se on varattu mielikuvitusjunien käyttöön. Random Doctors VJ-ryhmän valoteos on tapahtuman näyttävin ja vaatii korkeatasoista, hinnakasta tekniikkaa. Siksi sille on suunniteltu vain kaksi esitysiltaa. Jos haluat tuoda lisää valoa kouvolalaistensyksyyn, voit tehdä sen lahjoittamalla yhden – tai useamman – illan lisää esityksiä! Jos haluat toimia valotaiteen mesenaattina, ota yhteys osoitteeseen helena.jetsu(a)kouvola.fi

Lisäksi nähdään Suomen valotaiteen seura FLASH:n ylläpitämän valotaiteen pankki BLAF:n taiteilijoiden töitä. 

  • Immanuel Paxin Enimmäkseen hyvä näkyvyys, antaa katsojien uppoutua väriin ja vaihtaa maisemaa päätään liikauttamalla. 
  • Alexander Salvesenin piirtoheitintekniikkaan pohjautuva työ luo konkreettisten esineiden heijastuksista abstraktin, värejä hehkuvan valomaalauksen. 
  • Emma Rönnholmin Swipe hajoittaa maiseman ja kokoaa sen uudestaan unenomaiseksi muistikuvaksi menneestä. 
  • Timo Ahon Breathe on valolla köytetty, keinotekoisen ja elävän väliin jäävä olio, joka hengittelee Kuusankoskitalon ulkonäyttämöllä.

Taiteilijalista voi vielä täydentyä.

Breathe, Timo-Aho

Tekijät tapahtuman takana

Tapahtuman järjestää Kouvolan kaupunki. Kouvolan kaupungin kulttuuripalveluiden ja Poikilo-museoiden lisäksi mukana on Suomen valotaiteen seuran BLAF-valotaidepankki. Työryhmään kuuluvat kulttuurituottaja Helena Jetsu, museonjohtaja Anu Kasnio sekä kuraattori Mia Kivinen ja tuottaja Annukka Ketola BLAF:sta. Rahoitusta on saatu Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiöltä sekä Perintö-, testamentti- ja lahjoitusrahastolta.

Päivitetty 5.7.2021