Kaikille avoin ja ilmainen tapahtuma toteutetaan 29.10.- 7.11.2021. Teokset näkyvät aina illan hämärtyessä klo 18-21 välisenä aikana, kymmenen päivän ajan. Teokset ovat nähtävillä Kouvolatalossa, Kuusankoskitalossa sekä kävelykatu Manskin näyteikkunassa, osoitteessa Kauppalankatu 5. Tapahtumasta koitetaan saada vuosittain toteutettava, mutta toteutus riippuu paljon rahoituksen järjestymisestä.

Pääkuvassa teos: Enimmäkseen hyvä näkyvyys, Immanuel Pax, 2015
Kuvaaja: Immanuel Pax

Valotaidetapahtuma tuo esiin itsenäisiä valoteoksia, jotka ovat tarinallisia sekä sisällöltään monitulkintaisia. Kouvolaan asuinpaikan muodossa tai muuten kytköksissä olevat taiteilijat ovat vahvasti edustettuina tapahtumassa.

Valotaidetapahtuma esittelee kahdeksan taiteilijan ja ryhmän teosta. Useat teoksista on tehty juuri tätä tapahtumaa varten. Teemat, tekniikat ja mittakaavat vaihtelevat: mukana on teoksia näyttävistä koko seinän projisoinneista herkkiin ja pienimuotoisiin elämyksiin. Tapahtuma nostaa esiin yhteisiä, arjelle ja juhlalle tärkeitä rakennuksia ja niiden merkitystä kaupunkilaisille. Myös teoksissa näkyy alueen vaikutus ja teemat.

Huomio! Eeva-Liisa Puhakan interaktiivinen teos Neopixel toimii! Teos on siirretty Manskin näyteikkunasta Kouvolatalon aulaan.

Valotaiteilijat ja teokset Kuusankoskitalolla

 • Tiiu Anttiselta nähdään meditatiivinen videoteos Taiji, jossa yhdistyy tunnistettavia aiheita mielenrauhaan liittyen. Teos sijoittuu Kuusankoskitalon pääsisäänkäynnin viereiseen ikkunaan. Kuvataiteilija Tiiu Anttinen asuu ja työskentelee Taidekeskus Antareksessa, jonka toimintaa hän on johtanut yksitoista vuotta. Tiiu Anttinen on opiskellut taidetta Pekka Halosen akatemiassa ja Imatran taideoppilaitoksessa. Tiiu opettaa pronssivalua omalla työhuoneellaan ja piirustusta Kouvolan kansalaisopistossa.
 • Timo Ahon Breathe on valolla köytetty, keinotekoisen ja elävän väliin jäävä olio, joka hengittelee Kuusankoskitalon ulkonäyttämöllä. Aho valmistui vuonna 2016 Glasgow’n taidekoulusta, jossa hän opiskeli kuvanveistoa ja ympäristötaidetta. Hän valmistuu Taiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuoden 2021 lopussa. http://www.timoaho.org
Kuvassa: Tiiu Anttisen teos Taiji sekä Timo Ahon teos Breathe

Valotaiteilijat ja teokset Kouvolatalolla

 • Immanuel Paxin Enimmäkseen hyvä näkyvyys, antaa katsojien uppoutua väriin ja vaihtaa maisemaa päätään liikauttamalla. Teos sijoittuu Kouvolatalon ulkonäyttämölle. Immanuel Pax on helsinkiläinen teatterisuunnittelija ja valotaiteilija, jonka töitä on nähty näyttämöillä ja kaupunkitiloissa. Hän on  on valmistunut teatteritaiteen maisteriksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta. http://immanuelpax.fi/
 • Emma Rönnholmin teos Pyyhkäisy, Kouvolatalon aulassa, hajoittaa maiseman ja kokoaa sen uudestaan unenomaiseksi muistikuvaksi menneestä. Rönnholm valmistui vuonna 2011 Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta, missä hän opiskeli maalausta ja kuvanveistoa. Opintojensa aikana hän osallistui kansainvälisiin työpajoihin Saksassa ja Italiassa sekä pidempiin opiskelijavaihtoihin Prahassa ja Pariisissa. https://www.emmaronnholm.com/ 
Kuvassa: Immanuel Paxin teos Enimmäkseen hyvä näkyvyys sekä Emma Rönnholmin teos Pyyhkäisy

Valotaiteilijat ja teokset Manskin näyteikkuna

Osoitteessa Kauppalankatu 5

 • Mia Erlinin tapahtumaa varten toteuttama uusi teos, reliefi Flumen-Aeterna, on kunnianosoitus Kymijoelle. Siinä näkyy joen uoman muoto ja sen pinnan välke, mutta myös sen tummempi pinnanalainen historia. Veden virtausaika Pyhäjärveltä Korkeakoskenhaaran suuhun kestää keskimäärin noin kolme vuorokautta. Teoksen kokonaiskesto on 3 minuuttia jatkuen toistuvana luuppina. Mia Erlin on mediataiteilija, joka käyttää teoksissaan valoa, projisointia ja ääntä. Mia Erlin on valmistunut Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelun laitokselta ja työskennellyt taiteilijana sekä valo- ja äänisuunnittelijana vuodesta 1997 lähtien.
 • Eeva-Liisa Puhakan teos on siirtynyt Kouvolatalon aulaan. Interaktiivisessa teoksessa Neopixel ohikulkija näkee itsensä valopisteiden muodostamana taideteoksena. Teos on digitaalinen peili ja instant-muotokuva. Puhakka on valmistunut taiteen maisteriksi Valandin kuvataidekoulusta Göteborgin yliopistosta sekä diplomi-insinööriksi Teknillisestä korkeakoulusta Helsingistä. Puhakka valittiin Kouvolan kuvataiteilijaksi vuosiksi 2020-2022. Huomio! Tätä teosta ei ole saatu toiminaan Manskilla osoitteessa Kauppalankatu 5. Pahoittelemme tilannetta. Asiaa hoidetaan ja uskomme, että teos saa vielä ensi-iltansa!
 • Alexander Salvesenin piirtoheitintekniikkaan pohjautuva työ luo konkreettisten esineiden heijastuksista abstraktin, värejä hehkuvan valomaalauksen. Salvesenin teos on nimeltään Ur-Skog, ja siinä katsoja voi tunnistaa ajattoman metsän muodon. Salvesen valmistui teatteritaiteen maisteriksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta vuonna 2018. Sitä ennen hän opiskeli kuvataidetta Auni Pelhon ja Bjarne Bäckin johdolla Västra Nylands Folkhögskolassa (2010-2011). https://alexandersalvesen.com/
Kuvassa: Mia Erlinin Flumen-Aeterna ja Salvesenin teos Ur-Skog

Työpajat

Lux Like Kouvola! -valotaidetapahtuman yhteydessä järjestetään työpajoja, joissa jokainen voi osallistua valotaiteen tekemiseen. Valitse mieleisesi työpaja tai osallistu molempiin. Valolaatikkotyöpajat toteutuvat 5.11. ja valomaalauskävely 6.11.
Tykkää valotaiteesta #luxlikekouvola
Tule tekemään valotaidetta!

Valolaatikkotyöpajat 5.11.

Valolaatikkotyöpajoissa voi kokeilla erilaisten valojen ja varjojen leikkiä. Miten paljon laatikon sisällä oleva pienoismaisema muuttuu, kun valon väriä tai suuntaa muutetaan? Pahvilaatikoiden sisään tehtäviä varjoasetelmia voi kuvata kännykällä. Nämä pajat sopivat kaikille, myös erityisryhmille.
Työpajat järjestetään perjantaina 5.11. 2021
klo 9.00 Kuusankoskitalo, Kyöperilä
klo 10.00 Kuusankoskitalo, Kyöperilä
klo 12.00 Kuusankoskitalo, Kyöperilä
klo 13.00 – 15.30 Kauppakeskus Veturi, 2.krs Lasten leikkipaikka

Paikka:
Kuusankoskitalo, kokoushuone Kyöperilä klo 9-12
Kauppakeskus Veturi, 2.krs Lasten Leikkipaikka klo 13-15.30
Ryhmän koko: max. 20 osallistujaa / paja (aamupäivän ruhmät)
Kesto: ½ tuntia
Maksu: ilmainen

Valomaalauskävely 6.11.

Valomaalauskävelyssä jokainen voi itse edetä kaupungilla pisteeltä toiselle, missä valotaidekollektiivin tekijät opastavat osallistujia valomaalaamiseen. Ohjaajina toimivat Jukka Laine, Janne Parviainen, Hannu Huhtamo ja Lauri Laurén.

Osallistujalla on hyvä olla järjestelmäkamera ja jalusta, jotta lopputulokset voi ikuistaa.

Valomaalaustoimintapisteet ovat avoinna
lauantaina 6.11.2021 klo 17.00-21.00 saakka.
Tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista se on maksuton ja avoin kaikille.

Lux Like Kouvola non-stop valomaalauspaikat

 • Manski, Kauppalankatu 5 ja Oikokadun risteys
 • Kouvolan kaupungintalon ylätasanne eli Kansalaistori,
  Torikatu 10. 45100 Kouvola
 • Halkotorinkadun P-alue, junaradan vieressä,
  Halkotorinkuja 2, 45100 Kouvola
 • Kouvolatalon puisto, Musiikkiopiston puoleinen alue,
  Varuskuntakatu 11, 45100 Kouvola

Avajaispäivän teos

 • Avajaispäivänä perjantaina 29.10. klo 18-22 valaistiin kirjaston fasardiin kuva ja ääniteos. Huom! Tämä teos oli nähtävillä vain 29.10.! Random Doctors VJ-ryhmän (VJ rajatonvimma ja Jonne Pitkänen) teos, Lux us 6A. käsittelee valoa ja sen roolia tieteessä, teknologiassa, uskonnossa ja filosofiassa, luoden näistä teemoista visuaalisesti vaikuttavan projisoinnin Kuusankoskitalon fasadiin. Random Doctors VJ-ryhmän valoteos on tapahtuman näyttävin ja vaatii korkeatasoista, hinnakasta tekniikkaa. Musiikin teokseen ovat tuottaneet Esa Kotilainen ja Aleksi Perälä.
Avajaispäivän teos Lux us 6A, Random Doctors VJ ryhmä

Tekijät tapahtuman takana

Tapahtuman järjestää Kouvolan kaupunki. Kouvolan kaupungin kulttuuripalveluiden ja Poikilo-museoiden lisäksi mukana on Suomen valotaiteen seuran BLAF-valotaidepankki. Työryhmään kuuluvat kulttuurituottaja Helena Jetsu, museonjohtaja Anu Kasnio sekä kuraattori Mia Kivinen ja tuottaja Annukka Ketola BLAF:sta. Rahoitusta on saatu Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiöltä sekä Perintö-, testamentti- ja lahjoitusrahastolta.

Päivitetty 23.3.2022

Sivun alkuun