Keskiaikatapahtuma Wiipurintien markkinat valloittaa Kouvolan Kasarminmäen 7.8.2021 klo. 10.00 - 18.00. Kasarminmäen puistot ja kentät täyttyvät mielenkiintoisesta koko perheen ohjelmasta. Musiikkia, työpajoja, historianelävöitystapahtumia, hevosturnajaisia, teatteria ja paljon muuta. Tule viihtymään Kasarminmäelle!

Kouvolan Kasarminmäki on saanut alkunsa 1910-luvulla osana Venäjän keisarikunnan I maailmansodan kynnyksellä toteuttamaa laajaa, valtakunnallista sotilasrakennushanketta. Suomen Museovirasto on luokitellut Kouvolan Kasarminalueen valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Liput

Liput: 10 € aikuiset. Lapset ilmaiseksi. Keskiaika- viikinkiaika- tai kansallispukuun pukeutuneet ilmaiseksi. Lippuja voi ostaa paikan päältä tapahtumapäivänä.

Tapahtumat järjestetään pandemiatilanteen niin salliessa viranomaisten antamaa ajankohtaista ohjeistusta noudattaen. Tapahtumissa on maskisuositus sekä mahdollisuus käyttää käsidesiä. Muutokset ohjelmaan mahdollisia.

Wiipurintien markkinoiden karttakuva.

Upseerikerho

 • 10.00 Virvokkeita
 • 11.00 – 16.00 Lounas

Upseerikerhon terassi ja sisäpiha

 • 11.15 – 11.50 Esitelmä ja teisting, Jouko Ylijoki kertoo muinaisolutperinteestä. Sateen sattuessa esitelmä pidetään Upseerikerholla
 • 12.00 Alvar Aalto was here in the army, Kalevi Sirèn johdattaa meitä kulttuurikävelyllä pitkin kasarminmäkeä
 • 14.00 – 14.40 Lemmenyrtit, kirjailija Satu Hovi kertoo keskiajan lemmenyrteistä

Rykmentinpuisto

Rykmentinpuisto täyttyy klo 10.00 – 17.30 keskiaikamyyjien kojuista, Seppiä ja käsityöläisiä kokoontuu myymään tuotteitaan. Keskiaika- ja viikinkileirit levittäytyvät myös puistoon.

Rykmentinpuiston Miehonlinnan keskiaikateltta

Minna Hokka soittaa suurta puhallinsoitinta koskimaisemassa.

Minna Hokka on katkeamattoman paimensoitinperinteen jatkaja, oppi-isä Jarkko Aallonloiske ja Teppo Repo ovat edellisiä lenkkejä sukupolvien ketjussa. Tl. Koskella asuva Hokka on rakentanut yli 120 suomalaiskarjalaista ja inkeriläistä pilli- ja torvisoitinta. Hokka on opiskellut huilunrakennusta Dmitri Demin ja Gunnar Stenmarkin kursseilla ja ohjannut soitinrakennusta ryhmille vuodesta 2007.

Pillippiipari on esiintynyt rakentamillaan soittimilla yli 400 kertaa; tuohikonttiin mahtuu parikymmentä alkuvoimaista soitinta, joilla voi loihtia monenlaisia tunnelmia. Viipurintien markkinoilla Hokka johdattaa kuulijansa tarinoin ja sävelin entisajan metsälaitumille, kulkurin poluille ja ilonpitoon pirteissä.

Paimensoitinten rakentelu on antoisaa, sopivia haasteita ja hauskoja onnistumisen kokemuksia riittää varmasti. Mölytään paimensoittimilla -työpajassa pääsee kokeilemaan muinaissoittimia. Järviruo’osta rakennettavalla, hauskalla nynnypillillä on erityisen helppoa soittaa ja improvisoida: hyräilemällä.

 • 10.00 – 10.40 Konsertti: Paimensoitinten matka kivikaudelta 2000-luvulle
 • 10.40 – 11.00 Musiikkia lapsille pilleillä ja torvilla
 • 11.30 – 13.30 Soropillipaja: Rakennetaan keskiaikaisia pillejä ruo’oista ja oljesta
 • 13.30 – 14.30 Karutsapillipaja lapsille: Hauskoja soittimia puuputkista ja ilmapallonsuikaleista
 • 15.00 – 15.30 Mölytään! Vapaata musisointia pilleillä ja torvilla
 • 16.00 – 17.00 Ruokopilli soi -työpaja
 • 17.00 – 17.30 Nynnypillillä lurittelua -työpaja

Rykmentinpuiston ohjelmalava

Rykmentinpuiston lava on konserttien päälava ja musiikki alkaa soida heti klo. 10.00.

Ants in the Pants klo 10.00 / klo 13.00

Ants in the Pants bändin jäseniä esiintymässä.

Ants in the Pants – Iloista irkkumusiikkia! – Irlantilaisen musiikin mestaripelimannit Ilona ja Lasse soittavat muurahaisia pöksyihin yli 20 vuoden kokemuksella.

Irlantilaista musiikkia soittava duo Ants in the Pants on keikkaillut yli kahdenkymmenen vuoden ajan niin Suomessa kuin ympäri Eurooppaa. Irkkuduon muodostavat aviopari Ilona Ala-Leppilampi (viulu, laulu) ja Lasse Suurkari (kitara, laulu). Lisätietoja bändistä.

Leprechauns klo 11.00 / klo 14.00

Lebrechauns bändi istuu suuren pöydän ympärillä. Bändi soittaa irkkumusiikkia.
Kuva: Jani Kiviranta

Leprechauns soittaa perinteistä Irlantilaista kansanmusiikkia.

Yhtyeeseen pääset tutustumaan tarkemmin: facebook.com/leprechauns.finland

Takapotku potkii täysillä klo 12.00 / klo 16.00

Hauska kuva Takapotku bändiläisistä. Kurkistavat tiilimuurin takaa, josta näkyy kasvoja ja ilmaan nostettuja soittimia.
Kuva: Antti Ikonen

Takapotku on nuorekas yhdeksänhenkinen kansanmusiikkiyhtye, jonka ohjelmisto koostuu modernista kansanmusiikista. Ohjelmistossa on perinteisiä Irlantilaisia kansansävelmiä, sovituksia tunnetuista hiteistä, mutta myös omia sävellyksiä. Lavalla voit bongata peräti 12 erilaista instrumenttia, jotka vaihtuvat tiuhaan soittajien käsissä kappaleiden välillä. Lavalla näette Jyväskylässä musiikinopettajaopinnoissa ensimmäistä kertaa toisensa kohdanneet ystävykset, jotka ovat vahvasti läsnä omalla persoonallaan, ja iloitsevat yhdessä – musiikin tahdissa. Takapotkuun pääset tutustumaan tarkemmin: facebook.com/takapotku

Takapotkussa esiintyvät seuraavat henkilöt:
Petro Pitkänen – sähköbasso ja laulu
Jethro Liukku – akustinen kitara, tenorinokkahuilu ja laulu
Matias Hämäläinen – cajon ja laulu
Eevi Kortelainen – banjo, mandoliini ja laulu
Sanna Sällinen – haitari, tinapilli ja laulu
Olli Helle – mandoliini, tenorimandola, saksofoni ja laulu
Moona Hollström – viulu ja laulu
Josefiina Fagerlund – viulu ja laulu
Linda Pennström – viulu, avainviulu ja laulu

Vartiotie 1 ja P-alue

Teemu Keskisarja
© AJ Savolainen/WSOY
 • 10.00 – 11.00 Kyllikki Saaren tapaus ja Suomen rikoshistorian pitkä tarina, FT Teemu Keskisarja. Teemu Keskisarja kertoo tutkimuksistaan, jotka käsittelevät seksuaali- ja väkivaltarikoksia eri vuosisadoilla. Pääpaino on Kyllikki Saaren mysteerissä, josta Keskisarjalta on hiljan julkaistu kirja. Edullisia kirjoja saatavilla signeerauksella.
 • 11.00 – 17.00 Keskiaikaiset possusyömingit, Kuokantalon possua vartaassa

Keskiaikaisia pukuja ja tanssia klo 11.30 ja 13.00

Ohjelmassa on kolme keskiaikaista tanssia, jotka esitetään keskiaikaisissa puvuissa.
Encanta tuo esille keskiaikaisia pukuja. Tanssit esittää Tanya Petškurovan johtama ryhmä Soldans.

Vartiotien talli

 • 10.00-17.30 Käsitöitä ja kynttilöitä

Vartiotien nurmikenttä

Muinaissuomalaiset asut

Luvassa löydöstä muinaispuvuksi -kirjan tekijät
Kuvassa Jenni Sahramaa, Riku Pasanen ja Mervi Pasanen, Löydöstä muinaispuvuksi -kirjan tekijät.

Wiipurintien markkinoilla herää henkiin Suomen nuorempi rautakausi. Pian ilmestyvän Löydöstä muinaispuvuksi -kirjan tekijätiimi pystyttää Wiipurintien markkinoille osaston, jossa voi tutustua arkeologisiin löytöihin perustuviin muinaissuomalaisiin asuihin ja lautanauhoihin ja kuulla yksityiskohtaista tietoa niiden valmistamisesta. Upeat, värikkäät vaatteet ja loisteliaat koristelut kuljettavat tuhannen vuoden taakse aikaan, jolloin Suomessa vallitsi omintakeinen pukeutumiskulttuuri.

Löydöstä muinaispuvuksi -kirja on kattava teos Suomen nuoremman rautakauden pukeutumisesta noin vuosina 800–1150. Se ovat kirjoittaneet tutkija Jenni Sahramaa ja käsityömestari Mervi Pasanen. Kirja esittelee runsaasti arkeologisia löytöjä ja niiden pohjalta valmistettuja asuja, ja antaa ohjeita sekä naisten että miesten vaatteiden valmistukseen jopa kankaankudonnasta lähtien.

Muinaissuomalaiseen pukeutumiseen olennaisesti kuuluvia lautanauhoja on runsaasti esillä. Myynnissä on käsityötarvikkeita, lautanauhoja sekä muun muassa Mervi Pasasen ja Maikki Kariston vuonna 2020 ilmestynyt kirja Nauha-aarteita – arkeologisia lautanauhoja Suomen rautakaudelta.

Vartiotien raitti

Mystikko & Loihtija
klo 11.00 – 11.30 / 12.30 – 13.00 / 16.15 – 16.45
Taikakoulu Klo 11.30 – 12.00 / 13.00 – 13.30

Mystinen kuva Mystikosat jolla on palavaa tulta kädessään ja Loihtijasta, taustalla tummaa metsää.

Entisaikain ihmeitä! Kaverukset Mystikko Alexander XIII ja Loihtija Samu Kuusisto vievät teidät jännittävälle ja viihdyttävälle matkalle mystiikan ja taikuuden pariin.

Esitys pohjautuu kansanperinteeseen, uskomuksiin, taikauskoon ja loitsuihin. Se sisältää myös aitoja keskiajalta peräisin olevia taikureiden ihmeitä, sekä ripauksen kalevalaista mystiikkaa. Loihtija luo esitykseen tiivistä tunnelmaa kehärummulla ja kurkkulaulannalla.
Esityksen kesto 20 minuuttia.

Mystikon taikakoulu
Klo 11.30 – 12.00 / 13.00 – 13.30
Kolikot, pähkinät ja narunpätkät.
Loitsut, sammakot ja näkymättömät.
Näistä suuret taiat on tehty, siispä Mystikon oppiin ryhdy!

Mystikko Alexander XIII opettaa ja vihkii teidät taikuuden saloihin
30 minuutin mittaisella kurssilla.

Kasarminpuisto

Kasarminmäen puisto on täynnä sirkusta!

 • 10.30 – 10.50 Katusirkus, Sirkus Bravuuri
 • 13.00 – 13.20 Katusirkus, Sirkus Bravuuri
 • 13.30 – 13.40 Sirkusduo JAU, Suvi Piirainen ja Oskari Jauhiainen
 • 16.00 – 16.10 Sirkusduo JAU, Suvi Piirainen ja Oskari Jauhiainen
 • 16.30 – 16.50 Katusirkus, Sirkus Bravuuri

Rykmentintien nurmialue – TAISTELURATSASTUS PERUTTU!

Talutusratsastusta Kasarminmäen maisemissa. Nainen taluttaa ponia jonka selässä istuu pieni poika leikkimiekka kädessä ja kypärä päässä. Poika hymyilee.
 • Valitettavasti viikinkiratsut Krummi ja Routa eivät pääse paikalle testaamaan uusia soturikokelaita. Taistelutalutusratsastusta ei tänä vuonna muuttuneiden olosuhteiden vuoksi järjestetä. Pahoittelemme tilannetta.

Maneesintien piha-alue

Säilättäret & Pyhän Päärynän Legenda
klo 11.40 -12.25 / 14.00 – 14.45

Kolme naista istuu pöydän ääressä ja hämmästelee neljättä , pöydällä istuvaa naista, joka on virittänyt jousipyssyn yläviistoon. Pöydällä hedelmiä. Naisilla vanhat mutta värikkäät vaatteet ja päähineet.

Pyhän Päärynän Legenda on koko perheen sirkusta ja musiikkiteatteria yhdistävä teos, joka pitää sisällään vinksahtaneita visuaalisia elementtejä ja absurdeja tapahtumia neljän naisen juhlapidoista Pyhän Päärynän juhlan päivänä.
Teoksen kesto on 45 minuuttia.
Ikäsuositus: 5+
Esiintyjät:
Säilättäret: Milla Kurronen, Sini Napari, Kanerva Keskinen ja Juuli Hyttinen
Härkätien Leikarit: Päivi Kuusisto, Lauri Keskinen, Kuisma Keskinen

Paraatikenttä

 • 10.30 – 12.00 GARS 1600-luvun sotilasäksiisinäytös
 • 12.00 – 12.35 Peitsiturnajaiskilpailu, Rohan tallit
 • 14.30 – 15.00 GARS 1600-luvun sotilasäksiisinäytös
 • 14.30 – 15.00 Hevosturnajaiset, Rohan tallit

Kasarmiravintola Food & Co

 • 10.00 – 16.00 Kahvila avoinna
 • 10.30 – 15.00 Lounas

Päivitetty 6.8.2021