Keskiaikatapahtuma Wiipurintien markkinat valloittaa Kouvolan Kasarminmäen 6.8.2022. Kasarminmäen puistot ja kentät täyttyvät mielenkiintoisesta koko perheen ohjelmasta. Musiikkia, työpajoja, historianelävöitystapahtumia, hevosturnajaisia, teatteria ja paljon muuta. Tervetuloa nauttimaan monikerroksellisesta historiasta Kouvolan Kasarminmäelle!

Kouvolan Kasarminmäki on saanut alkunsa 1910-luvulla osana Venäjän keisarikunnan I maailmansodan kynnyksellä toteuttamaa laajaa, valtakunnallista sotilasrakennushanketta. Suomen Museovirasto on luokitellut Kouvolan Kasarminalueen valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Wiipurintien markkinat on jo perinteeksi muodostunut tunnelmallinen kouvolalaisjuhla. Tämän vuoden pääesiintyjät ovat kotimaiset yhtyeet Värttinä ja Helsinki pipes and Drums.

Liput

Liput: 10 € aikuiset. Lapset ilmaiseksi. Keskiaika-, viikinkiaika- tai kansallispukuun pukeutuneet ilmaiseksi. Lippuja voi ostaa Ticketmasterin verkkokaupasta tai paikan päältä tapahtumapäivänä. Verkkokaupasta ostettaessa hintaan lisätään euron käsittelymaksu.

Upseerintie

 • Hyppivän Hopan taverna
 • Tule hörppäämään olutta
 • Käsityöläisoluita sekä muita virvokkeita

Rykmentinpuisto

 • Rykmentinpuisto täyttyy klo 10.00 – 17.30 keskiaikamyyjien kojuista. Seppiä ja käsityöläisiä kokoontuu myymään tuotteitaan. Keskiaika- ja viikinkileirit levittäytyvät myös puistoon.
 • Historianelävöittäjiä
 • GARS 1600- luvun sotilasleiri
 • Björnfellin leiri – Björnfell ry:n viikinkiaikaisessa leirissä voit tutustua rautakautisen historianelävöityksen toimintaan, asusteisiin, aseisiin ja panssareihin
 • Miehonlinna

Rykmentinpuiston ohjelmalava

Rykmentinpuiston lava on konserttien päälava.

 • 10.30-11.00 Helsinki pipes and Drums – The Highland Bagpipe Band of Finland
 • 11.00-11.30 Äijäkanteleet
 • 12.00-13.30 Värttinä
 • 13.30 Helsinki pipes and Drums 
 • 14.00-15.00 The Leprechauns irlantilaisen kansanmusiikin yhtye
 • 16.00 Helsinki pipes and Drums                     

Yhtyeiden esittelyt

Värttinä

Suomen tunnetuin kansanmusiikkiyhtye Värttinä on perustettu v. 1983. Tänä vuonna yhtye viettää 30-vuotisjuhlaa kultaa ja platinaa myyneen Oi Dai-hittilevynsä julkaisusta. Juhlavuoden kunniaksi yhtye esittää mm. hittilevynsä materiaalia.

Värttinä

Kokoonpano:

 • Susan Aho, laulu ja harmonikka
 • Mari Kaasinen, laulu ja kantele
 • Karoliina Kantelinen, laulu, huilut ja kantele
 • Featuring Sari Kaasinen, laulu, kantele, kaksirivinen haitari
 • Mikko Hassinen, perkussiot
 • Matti Laitinen, kitara ja mandocello
 • Lassi Logren, viulu ja jouhikko

Helsinki Pipes and Drums – The Highland Bagpipe Band of Finland

Suomen ainut säkkipilliorkesteri Helsinki Pipes and Drums on perustettu vuonna 1991. Nykyiseen kokoonpanoon kuuluu kolme säkkipillistä ja marssirumpali. Orkesterin ohjelmistoon kuuluu perinteisten skottimarssien ja tuttujen slow airien lisäksi myös menevämpää ja modernimpaa säkkipillimusiikkia. Orkesteri on esiintynyt mm. Hamina Tattoossa ja New Yorkin Saint Patrick’s Day -paraatissa. Lisäksi yhtye on menestynyt kansainvälisissä säkkipillikilpailuissa mm. Saksassa, Belgiassa ja Tanskassa.

Helsinki Pipes and Drums

Äijäkanteleet

Äijäkanteleet tuo miehistä näkökulmaa kanteleen soittoon. Nämä 20-70-vuotiaat kouvolalaiset äijämuskarilaiset ovat jo vuodesta 2012 alkaen pöllyttäneet huumorilla ja hyvällä itseluottamuksella ennakkokäsityksiä kanteleesta ja kansanmusiikista — soittamalla myös rockia. Äijäkanteleet ovatkin tekaisseet videolle pari pienimuotoista nettihittiä. Tärkeintä on kuitenkin pitää hauskaa ja levittää kanteleensoiton ilosanomaa — aina Japania myöten. Mitään Äijäkanteleita vastaavaa ei Suomessa liene koettu ja vastaanotto onkin ollut huikea. Niinpä v. 2016 Äijäkanteleet sai Suomen Kulttuurirahaston Kymenlaakson Rahaston kulttuuripalkinnon ”soittamisen ilosta, rajojen riemukkaasta rikkomisesta”.

Äijäkanteleet
Lebrechauns bändi istuu suuren pöydän ympärillä. Bändi soittaa irkkumusiikkia.
Leprechauns soittaa perinteistä Irlantilaista kansanmusiikkia. facebook.com/leprechauns.finland
Kuva: Jani Kiviranta

Kasarminmäenpuisto

10.30-12.00 / 13.30-15.00 / 16.00-17.30  

Taistelutalutusratsastusta lapsille ja nuorille – Testataan uusia soturikokelaita viikinkiratsujen kanssa                    

Vartiotie 1 ja P-alue

10.30-10.55 Sirkuskunnan narrit

Sirkuskunnan Narrit tuovat keskiajan hengen ja hulvattoman meiningin luoksesi leikarimaisella katuesityksellään, joka esittelee yleisölleen aikansa ihmeitä. Tällä kertaa Taalintehtaalle suuntaavat Urho ja Suikki eli luvassa on taitavaa lukuisten kapuloiden käsittelyä, käsillä tasapainoilua tikkujen nokassa sekä KUOLEMANTEMPPUJA! Koko esitys on aina läpeensä juonnettu ja täynnä hullunkurista, mutta eteenpäin virtaavaa puhtia.

 • 11.00-17.00   Keskiaikaiset possusyömingit – Kuokantalon possua vartaassa
 • 11.00-12.00  Toimittaja Arvo Tuominen: Keskiaika Viipurissa ennen ja nyt

Ruotsin sillanpääasemaksi itään vuonna 1293 perustettu Viipuri on toiminut kautta vuosisatojen merkittävänä kaupankäynnin keskuksena. Keskiajalla linnan ympärille rakentui vanha kaupunki, jonka nykyinen huono kunto on saanut suomalaiset kiittämään onnekasta kohtaloaan.

Maantieteellisesti loistavalla paikalla sijaitsevan Viipurin hallinnasta käytiin kamppailua vuosisadasta toiseen, ja sen historian parhaat ajanjaksot ajoittuvat Ruotsin ja Suomen hallinnan aikaan. Millaista oli elämä keskiaikaisessa Viipurissa ja miten keskiaika näkyy Viipurin nykyisessä kaupunkikuvassa ja hallintokulttuurissa?

 • 12.30 Interaktiivinen Sirkusshow, jossa on mukana kyttyräselkäinen Quasimodon. Hauska sirkusesitys, joka vie katsojan takaisin keskiaikaan.
 • Keskiaikaisten asusteiden ja pukujen myynti
 • Skandinaavisten tanssien opetus
 • Keskiaikainen kampaamo
 • Keskiaikaisten asusteiden ja pukujen myynti
 • 13.00-13.20 / 14.40-15.00   Sirkuskunnan Narrit
 • 16.15-16.30  Interaktiivinen Sirkusshow / Encanta oy
 • 16.30-16.45 Tulisirkus Sirkus Bravuuri
 • Pyroshowtehosteet Suomen Pyrotekniikka

Vartiotien raitti

Seppä Vuorenpeikonpaja

Seppä Loke Rottaparta

Entisaikain ihmeitä ja taikurikoulu – Mystikko Alexander XIII & Loihtija Samu Kuusisto

klo 11.00 – 11.20 / 12.30 – 13.00 / 16.00 – 16.15
Taikurikoulu klo 11.30 – 12.00 / 13.00 – 13.30

Mystinen kuva Mystikosat jolla on palavaa tulta kädessään ja Loihtijasta, taustalla tummaa metsää.

Entisaikain ihmeitä! Kaverukset Mystikko Alexander XIII ja Loihtija Samu Kuusisto vievät teidät jännittävälle ja viihdyttävälle matkalle mystiikan ja taikuuden pariin.

Esitys pohjautuu kansanperinteeseen, uskomuksiin, taikauskoon ja loitsuihin. Se sisältää myös aitoja keskiajalta peräisin olevia taikureiden ihmeitä, sekä ripauksen kalevalaista mystiikkaa. Loihtija luo esitykseen tiivistä tunnelmaa kehärummulla ja kurkkulaulannalla. Esityksen kesto 20 minuuttia.

Mystikon taikurikoulu
Klo 11.30 – 12.00 / 13.00 – 13.30
Kolikot, pähkinät ja narunpätkät.
Loitsut, sammakot ja näkymättömät.
Näistä suuret taiat on tehty, siispä Mystikon oppiin ryhdy! Mystikko Alexander XIII opettaa ja vihkii teidät taikuuden saloihin 30 minuutin mittaisella kurssilla.

Maneesintien piha-alue

11.30-12.30 / 14.00-14.45  Säilättäret:

Pyhän Päärynän Legenda on koko perheen sirkusta ja musiikkiteatteria yhdistävä teos. Ikäsuositus: 5+.

Säilättäret: Milla Kurronen, Sini Napari, Kanerva Keskinen ja Juuli Hyttinen Härkätien Leikarit: Päivi Kuusisto, Lauri Keskinen, Kuisma Keskinen

Kuva: Markku Mäsi Mäkinen

Paraatikenttä

Sotilasäksiisinäytökset  ja Hevosturnajaiset

 • 11.30-12.00   GARS 1600-luvun sotilasäksiisinäytös
 • 14.30-15.55   GARS 1600-luvun sotilasäksiisinäytös
 • 15.00-15.50   Hevosturnajaiset, Rohan tallit: Esitys koko perheelle ”Vallan juonet”

Humoristinen kertomus pohjoisesta valtataistelusta, joka yltyy taisteluksi hääjuhlien hurmiossa. Kenellä on valta ja kuka säilyttää kunniansa, rakentuuko rakkaus omaisuuteen vai tunteeseen? Sankareita ja tolloja, juhlia, taistelua ja turnajaisia. Säätyjen ylitse rönsyilevää rakkautta ja hupaisaa heppuhuumoria. Näet ritareita ja neitoja, palkkasotureita ja kirkonmiehiä. Uljaita hevosia, vauhtia, temppuja  ja turnajaistunnelmaa.

Tule Rohan Tallien kanssa juhlimaan yllätyksellisiä hääjuhlia Kastelholman linnaan  pohjolan käännekohtien vuoteen 1520! Aitoa mittelyä, hyviä ja pahoja ritareita, rakkautta, taistelua. Rautaa, hevosia, aseita, haarniskoja, peitsenkappaleita. Koe aito, ainutlaatuinen historiallinen hevosturnajainen.


Hevosturnajaiset toteuttaa Rohan Tallit Kemiön saaresta, Västanfjärdistä. Rohan Tallit toteuttaa hevosesityksiä ja kiertää esityksien kanssa ympäri Eurooppaa. Tallit opettaa myös ainoana tallina Suomessa historiallista ratsastusta ja taistelutaitoja autenttisten metodien mukaisesti.

Turnajaiset on koko perheen tapahtuma. Kertomus  saattaa olla jännittävä perheen pienimmille. Esityksen kesto n. 50 min

Kasarmiravintola Food & Co

10.00-15.00 Ravintola avoinna

10.00-15.00 Viipurin linnan linnapäälliköiden vaakunat, Heraldisen seuran asiantuntija Reijo Helläkoski esittelee vaakunoita

Alueen kartta

Kuva: SameEyes

Päivitetty 23.1.2023

Sivun alkuun