Keskiaikatapahtuma Wiipurintien markkinat valloittaa Kouvolan Kasarminmäen ja kaikki vierailijatkin 5.8.2023. Kasarminmäen puistot ja kentät täyttyvät mielenkiintoisesta koko perheen ohjelmasta. Musiikkia, työpajoja, historianelävöitystapahtumia, hevosturnajaisia, teatteria, tanssia ja paljon muuta. Tervetuloa nauttimaan monikerroksellisesta historiasta Kouvolan Kasarminmäelle!
Ennennäkemättömiä ja -kokemattomia esityksiä ja elämyksiä luvassa koko päiväksi!

Kouvolan Kasarminmäki on saanut alkunsa 1910-luvulla osana Venäjän keisarikunnan I maailmansodan kynnyksellä toteuttamaa laajaa, valtakunnallista sotilasrakennushanketta. Suomen Museovirasto on luokitellut Kouvolan Kasarminalueen valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Wiipurintien markkinat on jo perinteeksi muodostunut tunnelmallinen kouvolalaisjuhla.

Liput

Osta lippu: Ticketmaster

Liput: 10 € aikuiset. Lapset ilmaiseksi. Keskiaika-, viikinkiaika- tai kansallispukuun pukeutuneet ilmaiseksi. Lippuja voi ostaa myös tapahtumapaikalta.

Keskiaikaistunnelmaa Kasarminmäellä 5.8.

Perinteinen Wiipurintien markkinat –tapahtuma valloittaa jälleen Kasarminmäen puistot, kadut ja kentät. Tapahtuma on avoinna lauantaina 5.8. klo 10.00 – 17.00. Monipuolista katsottavaa ja tekemistä löytyy alueen pisteiltä: hevosturnajaisia, sirkusesityksiä, musiikkia ja tanssiesityksiä, osallistavia työpajoja jousiammunnasta vatsastapuhumiseen, taikurikoulua, kirppusirkusta ja paljon muuta! Tauon paikassa maistellaan possuvarrasta sekä rauhoitutaan ja rentoudutaan tervehtimällä Green Care –pisteessä miniaaseja ja muita eläinystäviä.

Rykmentinpuiston ohjelmalava

10.00 – 10.30 Pääskylä yhtye

Pääskylä yhtye soittaa rennolla folk-otteella säveliä Euroopasta –  merimies- ja skottilaulujen ja kansansävelmien kautta aina slaavilaisiin ja tietysti suomalaisiin lauluihin – unohtamatta omia kappaleita. Kokoonpanoon kuuluvat kitaristi-laulaja Hannu-Pekka ja viulisti-laulaja Aino. It’s full of Medieval Madness!

11.00 ja 15.00 Pyhän Päärynän Legenda, Säilättäret ja Härkätien leikarit

Monitaiteellisen kokoonpanon sirkus-musiikkiteatteriesityksessä seurataan neljän naisen juhlapitoja Pyhän Päärynän juhlan päivänä, eikä absurdeilta tapahtumilta vältytä. Vinksahtaneita visuaalisia elementtejä, taiturimaista nuorallatanssia, veitsen heittoa, pulloilla kävelyä ja ties vaikka mitä! Tätä esitystä ei voi jättää väliin!

12.00 Renesanssi tanssiteatteri, Liettua

Liettualaisen Saltus Gladii-ryhmän renesanssiajan tanssiteatteriesitys valloittaa rakkaustarinallaan, jossa epätietoisen kuninkaan elämän kohtalonkysymys on, valitseeko hän maailman kauneimman vai maailman rikkaimman mutta myös kieroimman tytön vaimokseen. Tässä esityksessä upeat ja arvokkaat, huolella ja autenttisesti valmistetut keskiaikaiset puvut häikäisevät upeudellaan. Taitavat esiintyjät luovat tarinasta jännittävän draaman!

13.00 ja 16.00 Kansanmusiikkiyhtye Jaroslavna, Ukraina

Ukrainalainen Jaroslavna solisteineen viisihenkisenä kokoonpanona tunnetaan Ukrainassa ja ulkomailla, myös Suomessa. Jaroslavna-yhtye on perustettu Keski-Ukrainassa Tšerkasyn kasakkakaupungissa Dneprjoen rannalla 15 vuotta sitten. Yhtyeessä on viisi monipuolista ja lahjakkaan taitavaa muusikkoa, jotka luovalla soitollaan ja laulullaan sekä ohjelmistonsa monipuolisuudella valloittavat kuulijansa.

14.00 Trio Salamankka

Trio Salamankka esittää uutta ja vanhaa akustista irlantilaista perinnemusiikkia
sekä omia sävellyksiä. Esityksissä kuuluvat erilaiset perinnesoittimet, kuten irlantilainen säkkipilli ja bodhrán-rumpu sekä keskiaikainen kampiliira. Soittimistoon kuuluvat lisäksi erilaiset kieli- ja jousisoittimet sekä perinteiset irlantilaiset puhaltimet, kuten tinapillit.

Rykmentinpuisto

Nostra & Damus Suuri Kirppusirkus ja vatsastapuhumista

 • 10.00 Kirppusirkus
 • 10.30 Vatsastapuhumisen teatterityöpaja
 • 13.30 Kirppusirkus
 • 14.00 Vatsastapuhumisen teatterityöpaja

Ryhmän kertomaa: ”Nostra&Damus- Suuri Kirppusirkus  jolla olemme kiertäneet turut ja torit jo vuodesta 1347, keräten mukaamme tarinat Euroopan keskeisimmiltä tapahtumapaikoilta.  Kertomamme tarinat ovat niin uskomattomia, että saattaa markkinaväeltä housuun lirahtaa silkasta ilosta tästä mahdollisuudesta osallistua maanmainioon sirkukseemme näkemään kuinka nämä pitkin Eurooppaa mukaamme tarrautuneet Kirput suorittavat päätähuimaavia taidonnäytteitä. 

Mikäli olette kuulleet huhuja Eurooppaa runtelevasta paiserutosta… Nostra&Damus- Suuri Kirppusirkus sanoutuu irti syytöksistä joiden mukaan rotat levittäisivät tätä pahamaineista tautia. Ei. Rotat eivät sitä levitä vaan kirp….

Tervetuloa Sirkukseen!

14.00 Housusukista huntuun – mitä päälle keskiajalla?

Pukeutumisnäytös

Käsityömestari Mervi Pasanen antaa vinkkejä keskiajan vaatetuksesta.  Pukeutumisnäytös, jossa käydään läpi vaatetusta muutamilta eri vuosisadoilta ja käydään läpi keskiajan vaatekerta.

Keskiaikakauppiaita, seppiä ja käsityöläisiä Rykmentinpuistossa

 • Torkel Design Oy
 • Mervi Säppi-Väisänen
 • Robert Kristjuhan
 • Anu Kudjoi
 • Osuuskunta Vuoksen Taitajat
 • Korppirumpu Kai Pulli
 • Tmi: SebastiansCreations
 • Estoteeriset Alkemistit
 • Alesandra Perätalo
 • Anna Kirjanen
 • Aito käsityö Janina Hurkala
 • Tiinali Tiina Hänninen
 • Gun-Maj Collin
 • Bluesign
 • Keskiaikapuoti
 • AnnaVilla -korut ja käsityöt

Historianelävöittäjät

 • Leila Malvasalo
 • Haminan Keskiaikaiset
 • GARS 1600- luvun sotilasleiri
 • Björnfellin leiri
 • Miehonlinna
Björnfellin leiri

Kasarminmäen puisto

10.00 – 17.00 Luonnon voimaa Nekanvaaja Green Care

Nekanvaaja Green Care

Tule tapaamaan Välimeren miniaasia ja muita eläinkavereita Eläinten parissa sinulla on mahdollisuus pysähtymiseen, voit rentoutua ja voimaantua.

Paraatikenttä

12.30 – 13.00 ja 15.00 – 15.30 GARS 1600-luvun sotilasäksiisinäytökset

GARS 1600-luvun sotilasäksiisinäytös: Vauhdikas miekkailunäytös 1600-luvun asuihin pukeutuneine esiintyjineen. Näytöksessä näkyy ja kuuluu, kun taiturit esittävät muodostelmassa ammuntaa 1600-luvun musketeilla. Komennot kajahtelevat rummun tahdittaessa musketöörien liikkeitä, musketit paukkuvat ja ilmassa leijailee oikeaa savua ja ruudintuoksua.

Esiintyjät ovat pitkän linjan historianelävöittäjiä, näytösmustaruutiammunnan harrastajia, vanhoihin aseisiin erikoistuneita museoammattilaisia, näyttämötaistelun ja historiallisen miekkailun ja painin taitajia, 1500-1600 -lukuihin keskittyviä historianopiskelijoita ja taitavia käsityöläisiä, joten aiheen laaja tuntemus, historiallisesti tarkat varusteet ja osaava yleisötyö on ryhmässämme taattu.

13.00 – Peitsiturnajaiskilpailu – Rohan tallit

Aitoa mittelyä, hyviä ja pahoja ritareita, rakkautta, taistelua. Rautaa, hevosia, aseita, haarniskoja, peitsenkappaleita. Koe aito, ainutlaatuinen historiallinen hevosturnajainen.
Ritarien kiihdyttäessä hevosiaan toisiaan kohti, vauhdin noustessa lähes 80 kilometriin tunnissa, peitsien säleiden lentäessä, ritarit ottavat mittaa toisistaan ainutlaatuisessa spektaakkelissa.
Keskiaikaiset turnajaiset tämän päivän yleisölle. Totta ja tarua. Ripaus historiaa. Todellisia ja epätodellisia ja myyttisiä hahmoja menneisyydestä ja nykyisyydestä. Kuinka he sen tekivät aikoinaan kun mittelivät keskenään sotataitojensa paremmuudesta.

14.30 – 15.00 Keskiaikaritareiden taistelu, Saltus Gladii, Liettua

Ritarit kilpailevat naisten suosiosta, nämä kilpailut eivät ole kaksintaisteluja naisesta, vaan pikemminkin ritarillisuuden osia, joiden tarkoituksena on voittaa rakkauden kohteen ihailun ja suosion. On mahdotonta ennustaa taistelun käänteitä, ja kuka ritareista voittaa naisen ihailun ja suosion.

15.30 – 16.20 Hevosturnajaiset, Rohan tallit

Rohan Tallit Kemiön saarestajärjestää sykähdyttävät Hevosturnajaiset. Humoristinen kertomus pohjoisesta valtataistelusta, joka yltyy taisteluksi hääjuhlien hurmiossa. Kenellä on valta ja kuka säilyttää kunniansa, rakentuuko rakkaus omaisuuteen vai tunteeseen? Sankareita ja tolloja, juhlia, taistelua ja turnajaisia. Säätyjen ylitse rönsyilevää rakkautta ja hupaisaa heppuhuumoria. Näet ritareita ja neitoja, palkkasotureita ja kirkonmiehiä. Uljaita hevosia, vauhtia, temppuja ja turnajaistunnelmaa.

Kasarmiravintola Food & Co

Avoinna 10.00-15.00. Hyvä ja monipuolinen ruoka, hymyilevä palvelu ja innostava ilmapiiri – niistä on ravintolamme tehty. Tervetuloa nauttimaan makuelämyksiä ajan kanssa tai pikaisesti piipahtaen!

Upseerintie 5

Hyppivän Hopan Taverna

Paikallista artesaaniolutta, kahvia ja muita virvokkeita. Suolaista ja makeaa nälkäisille ja herkkusuille.

Vartiotie 1:n P-alue

11.00 – 17.00 Keskiaikasyömingit

Kuokantalon possua vartaassa.

10.00 – 17.00 Kuopijon Lettukeisari Mikko Miina

Entisajan torimyjissä oli huimia persoonia. Myyminen ja hervottomat jutut kylykeen saivat monet immeiset palaamaan aina saman myyjän luokse uudelleen vaikkei ostotarkoitusta olisikaan.
Mikko Miina on persoonallaan valloittanut monet immeiset ja sen seurauksena on rakentunut ”Lennokas Lettulähettiläs” omine tuotteineen.
Miinan Isomummon salaisista resepteistä sekä omasta intohimosta lajiin on syntynyt huikea tuoteperhe. Joka saa koko vuoden maistumaan LETULTA!!
”Isomummon sanoin; jos paistat lettuja ja teet sen oikein, niin töitä ei tarvitse tehdä” Mikko naurahtaa.

Parturi-Kampaamo, keskiaikapuku, tanssiesityksiä sekä korujen ja pukujen myyntiä

 • 13.00-13.30 Interaktiivinen show ”Kuningatar ja Narri
 • 14.30-15.00 Keskiaikainen tanssiesitys, upeissa keskiaikaasuissa
 • 16.15-16.30 Shamaaninen esitys
 • Encanta Oy  yhteistyössä Kansainvälinen nuorisojärjestö Lorgus ry

Vartiotien raitti

Seppiä

 • Seppä Vuorenpeikonpaja
 • Seppä Loke Rottaparta
 • Niko Hirsimäki
 • Kalle Haapala
Seppä Vuorenpeikonpaja

Taikuutta, mystiikkaa, entisaikain ihmeitä ja taikurikoulu

Mystikko Alexander XIII & Loihtija Samu Kuusisto

klo 10.30 – 11.00 / 12.30 – 13.00 / 16.30 – 17.00

Jännittävä ja viihdyttävä matka mystiikan ja taikuuden pariin. Esitys pohjautuu kansanperinteeseen, uskomuksiin, taikauskoon ja loitsuihin. Se sisältää myös aitoja keskiajalta peräisin olevia taikureiden ihmeitä, sekä ripauksen kalevalaista mystiikkaa. Loihtija luo esitykseen tiivistä tunnelmaa kehärummulla ja kurkkulaulannalla. Esityksen kesto 20 minuuttia.

Mystinen kuva Mystikosat jolla on palavaa tulta kädessään ja Loihtijasta, taustalla tummaa metsää.

Mystikon taikurikoulu klo 11.30 – 12.00 / 13.00 – 13.30
Kolikot, pähkinät ja narunpätkät.
Loitsut, sammakot ja näkymättömät.
Näistä suuret taiat on tehty, siispä Mystikon oppiin ryhdy! Mystikko Alexander XIII opettaa ja vihkii teidät taikuuden saloihin 30 minuutin mittaisella kurssilla.

Selvänäkijä Tuulia

Käsitulkintaa, tarot-tulkintaa.

Rykmentintien nurmialue

Tarinateltta, Tanja Järvinen

Tule kokeilemaan jousiammuntaa!

10.00-11.30 Jousiammuntaa
11.30-12.30 Tauko
12.30-14.00 Jousiammuntaa
14.00-14.45 Tauko
14.45-17.00 Jousiammuntaa

Kuvaaja: Marita Pekkarinen

Alueen kartta

Kuva: SameEyes

Päivitetty 29.8.2023

Sivun alkuun