Kouvolan kaupunki tekee yhteistyötä isojen musiikkitoimijoiden – Kymi Sinfonietan ja Pohjois-Kymen musiikkiopiston kanssa.
Näiden lisäksi Kouvolasta löytyy monipuolista musiikkitarjontaa rockista kansanmusiikkiin.

Kymi Sinfonietan kaikki soittajat juhlavaatetuksessa poseeraamassa yhteiskuvassa.
Kymi Sinfonietta

Kymi Sinfonietta on ainutlaatuinen, kahden kaupungin – Kouvolan ja Kotkan – orkesteri, joka aloitti toimintansa 1.1.1999. Orkesterin perinteet ovat kuitenkin pitkät, sillä kymenlaaksolaisen orkesterimusiikin juuret ulottuvat ainakin sadan vuoden taakse. 

Pohjois-Kymen musiikkiopisto PKMO on Suomen suurimpiin kuuluva yksityinen, säveltaiteen perusopetusta antava musiikkioppilaitos. 

  • Musiikkileikkikoulusta ammattivalmennukseen ulottuva opetustarjonta 
  • Yli 30 soitinta, laulu, kuoroja, yhtyeitä ja orkestereita 

PKMO:n siipiensuojissa opiskelee noin 1100 oppilasta vauvasta vaariin ja sieltä kajahtavat Kymi Brass -tapahtuman ja PKMO oopperan näyttämöproduktioiden sävelet. 

Kouvola on Rock-CityKouvolalla on pitkä historia rock-kaupunkina.
Kouvolasta on lähtöisin paljon monipuolisia bändejä ja musiikintekijöitä.
Mm. Sessions, Peer Gynt, Loose Prick, Harri Marstio, Viikate, Lasten Hautausmaa, Have You Ever Seen Jane Fonda Aerobic VHS, To Die For, Ghost World, Barefoot Brothers, The Gallows Dance ym.
Pikkukaupungin pojat ja tytöt ovat saaneet paljon aikaan.
Se heijastuu myös siihen, että Kouvolassa on huomattavan monipuolinen
elävän musiikin tarjonta.

Kuusankoskitalon pääsali, Kuusaasali on Kymenlaakson yksi suurimmista konserttisaleista. Sali on yksi Kymenlaakson vilkkaiten varatuista ja sen täyttää niin suomalaiset eturivin artistit, kuin Kymenlaaksolaiset muusikot ja orkesterit. Kattava valo- ja äänilaitteistomme, sekä osaava henkilökuntamme osaa luoda kokonaisuudet tapahtumaan, kuin tapahtumaan, aina taustaäänimaailmoista streamaukseen ja someseiniin.

Kansanmusiikin ja -tanssin ystävät LEMPO ry on perustettu vuonna 2013. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja tukea kansanmusiikin ja -tanssin harrastusta ja ammattilaisuutta Kaakkois-Suomen alueella. 2019 Lempo-fest juliste.

Yhdistys järjestää huhti – toukokuussa vuosittaisen LEMPO -festivaalin sekä lisäksi ympäri vuoden koulutuksia, tapahtumia ja toimintaa Kouvolan alueella.

Kansanooppera, ”Aleksanteri II aikaan ”, on Jouni Sjöblumin luoma kansanoopperatapahtuma, joka toteutetaan 2019 kolmannen kerran Elimäellä

Puhallinmusiikki voi hyvin Kouvolassa. Sillä on kaupungissa yli 100-vuoden historia ja perinteestä pitävät huolen lukuisat vanhat puhallinorkesterit mm. Kouvolan Soittokunta, Kuusankosken Soittokunta ja Ahvion Soittokunta.

Kuusankosken Harmonikansoittajat ry. on vuonna 1958 perustettu harmonikansoittajien yhdistys. Se on luonut Kuusankoskelle hyvän pohjan aktiiviselle hanurikerhotoiminnalle, koulutukselle sekä Harmonikkaorkesterille.

Kouvolan Seudun Jazz ry. pitää yllä jazzin harrastusta Kouvolassa järjestämällä säännöllisesti jazz-iltoja eri ravintoloissa

Kouvolan Soivat Kylät ry. Yhdistyksen tarkoitus on elävöittää kaupungin musiikkitarjontaa ja tehdä hyväntekeväisyys konsertteja esim. palvelu- ja hoivataloissa.

Päivitetty 10.11.2020