Kouvola 10-juhlaviikon 6.-12.5. ohjelma
Katso koko ohjelma

Keskiviikkona 8.5.2019 vietettiin virallista syntymäpäivää. Kouvola-päivänä suositellaan liputusta.

Päivän juhlallisuudet alkoivat kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helmisen Kouvola-päivän virallisella avauksella sekä kuorojen esityksillä kaupungintalon pääportailla, jonka jälkeen istutettiin muistopuu Lääninpuistoon. Aiemmin istutetut muistopuut saivat seurakseen lehtikuusen, joka on valittu juhlavuoden puuksi. Lehtikuusta on aikoinaan käytetty muun muassa ratapölkkyjen materiaalina.

Kouvolan kulttuuripalkinnon julkistus juhlallisuuksineen pidettiin kaupungintalon juhlasalissa. Vuoden 2019 kulttuuripalkinto myönnettiin kirjailija Jukka Behmille. Tilaisuuden avasi palkintotyöryhmän ja liikunta- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Sinikka Rouvari. Ohjelmassa olo Kansanoopperan kuoron esittämää musiikkia Jouni Sjöblomin johdolla.

Ohjelma jatkui kävellen tehdyllä opastetulla arkkitehtuurikierroksella keskustassa. Avoimia ovia vietettiin kaupungintalossa, uudessa Nuorten paikassa sekä Kouvolan teatterissa. Kaupungintalossa tarjottiin kaupunkilaisille kahvia ja kakkua, joita kävi maistelemassa noin 600 henkeä.

Kaupungintalossa illalla järjestetyn Kouvola tänään -foorumin avasi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen. Kouvolan 10 vuoden vaiheita valotti yhteysjohtaja Lauri Lamminmäki Kuntaliitosta. Lamminmäki toimi muutosjohtajana kuntien yhdistymisprosessissa 2008 ja toimi uuden Kouvolan kaupunginjohtajana vuosina 2009-2016.

Toisena puhujana foorumissa oli Mari Vaattovaara, kaupunkimaantieteen professori ja Kaupunkitutkimusinstituutin johtaja. Hän antoi puheenvuorossaan kaupunkien elinvoimasta paljon uutta ajateltavaa ja käänsi monet epäkohdiksi koetut asiat myönteiseksi voimavaroiksi, kun niitä tarkastellaan oikeasta näkökulmasta. Vaattovaaran tutkimus kohdistuu kaupunkialueisiin, segregaatioon, maahanmuuttoon sekä erilaisiin asumismuotoihin ja -politiikkaan ja niiden vaikutuksiin laajemmissa sosiaalisissa ja tilallisissa kehitysprosesseissa. Vaattovaara on työskennellyt myös saavutettavuuteen, luoviin aloihin sekä alueiden kilpailullisuuteen liittyvissä projekteissa.

Illan päätteeksi alueen keskeisten toimijoiden keskustelupaneeli ”Tulevaisuuden Kouvola” virisi vilkkaana ja siitä voi paneelin vetäjää toimittaja Jari Korkkia siteeraten loppupäätelmänä todeta, että ”Kouvola on iso, raikas, yhteistyökykyinen, rouhea ja tulevaisuustuntoinen elämäsi mahdollisuus, jossa asiat sujuvat”.

Kaunisnurmen ja Kouvolan yhteiskoulun musiikkiluokat konsertoivat illalla Kouvola-talon Simelius-salissa klo 18.30.

Kouluissa ja päiväkodeissa vietetään yhteinen aamunavaus. Juhlaviikon aikana haastetaan kaikki Kouvolan koulut ja varhaiskasvatuspaikat Siisti siti -tuntiin, jolloin lapset ja aikuiset yhdessä kohentavat lähiympäristöään. Viikon ohjelmaan kuuluu myös koulu- ja varhaiskasvatusikäisille avoin Minun Kouvolani -kilpailu, jossa palkitaan parhaat tuotokset, olivatpa ne kuvia, runoja tai vaikkapa selfieitä. Paikalliset yrittäjät vierailevat kouluilla ja päiväkodeissa.

Lauantaina 11.5. 2019 juhlitaan iloisesti

Poimintoja ohjelmasta:

Lasten Lauantai käynnistyi karnevaaliparaatilla läpi Kouvolan keskustan. Ohjelma painottuu monipuoliseen toimintaan keskusta-alueen puistoissa ja Kävelykatu Manskilla. Järj. Kouvolan Ydinkeskusta ry.

Nuorille oli Amazing Kouvola 10 race -kaupunkiseikkailu, jossa kierretään toimintarasteja pyöräillen.

Eteläiseen ja pohjoiseen Kouvolaan pääsi tutustumaan Kouvolan Matkailuoppaat ry:n opastamilla suosituilla bussikierroksilla.

Alvar Aaltoa Kouvolan Inkeroisissa järjestettävään tapahtumaan sisältyivät avoimet ovet ja opastettuja kierroksia Tehtaanmäen koululla, opastettu kävelykierros Tehtaanmäen asuinalueelle, luento Alvar Aallon arkkitehtuurista sekä arkkitehtuurityöpaja lapsille.

Valtioneuvoston päätöksellä 8.5.2008 Anjalankosken kaupunki, Elimäen kunta, Jaalan kunta, Kouvolan kaupunki, Kuusankosken kaupunki ja Valkealan kunta lakkautettiin ja tilalle perustettiin 1.1.2009 niiden nykyiset alueet käsittävä uusi kunta, joka otti käyttöönsä nimen Kouvola ja nimityksen kaupunki.

Yhteystiedot:

Käki Anne

Yhteyspäällikkö
Torikatu 10, 45100 Kouvola
0206158173
0407491340
Viestintä ja VisitKouvola
Kaupungintalo

Päivitetty 20.1.2022

Sivun alkuun