Kaupunki myöntää vuosittain Kulttuuripalkinnon sekä Valovoimaisen vapaaehtoisen palkinnon. Lisäksi Kouvolan kaupunki jakaa kolmen vuoden välein Kuvataiteilijapalkinnon sekä Tietoteospalkinnon.

Kulttuuripalkinnolla (2000 €) palkitaan vuosittain kulttuurin ja
taiteen tekijöitä ja kulttuuritekoja.
Palkinto pääsääntöisesti julkistetaan toukokuussa Kouvola-päivänä.

Voit ehdottaa vuoden 2021 kulttuuripalkinnon saajaa 28.2.2021 mennessä https://link.webropolsurveys.com/S/94F4E2903D9624AA

Kulttuuripalkinto -työryhmä:
liikunta- ja kulttuurilautakunnan edustajat pj Sinikka Rouvari
sekä jäsenet Matti Norppa ja Erkka Koskinen.
Mukana kaupungilta viestinnän yhteyspäällikkö Anne Käki,
kirjastopalvelujohtaja Selja Kunttu,
sihteerinä kulttuurikasvatuskoordinaaattori Jaana Vuorio-Palmumaa.
Järjestöjen edustajana: Antero Raanoja, Anjalankosken Teatteri.

Kulttuuripalkinnon saajat 2010-2020

2020: Ahvion soittokunta ry
2019: Kirjailija, Jukka Behm
2018: Muusikko, Jouni Sjöblom
2017: Kulttuurineuvos Eero Niinikoski
2016: Galleristi, rehtori ja yrittäjä Vesa Parvinen
2015: Dir. cantus ja Dir. musices Pekka Ainali
2014: viihdetaitelija/taikuri/koomikko Markku Purho
2013: Kouvolan Seudun Oopperayhdistys ry
2012: muusikko Esa Kotilainen
2011: Kuusankosken Teatterin toiminnanjohtaja Piia Kleimola
2010: Kouvostoliitto-taideyhteisö

Palkinnonsaaja 2019 Jukka Behm ja osa palkintotyöryhmästä

Valovoimainen vapaaehtoinen 2020

Hannu J Vest vastaanottamassa palkintotaulua, jonka on tehnyt Eija Kylliäinen. Puupiirroksessa on kolme kissaa. Teoksen nimi on ”Me näemme kaiken”. Vieressä palkinnon luovuttanut liikunta- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Sinikka Rouvari.

Valovoimainen vapaaehtoinen- palkinto myönnettiin SPR Kuusankosken osaston pitkäaikaiselle jäsenelle Hannu J Vestille. Palkinnon, kuvataiteilija Eija Kylliäisen teoksen, luovutti tilaisuudessa liikunta- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Sinikka Rouvari.

Huomionosoitukset vapaaehtoistyöstä myönnettiin Kouvolan sosiaali- ja terveysjärjestöjen yhteistyöverkosto Voimaringin osoittamana Vuoroveto mielenterveysseura ry:n ja SPR kouvolan osaston sekä Pohjois-Kymen Parkinson yhdistyksen edustajille.

Valovoimainen vapaaehtoinen palkintotyöryhmä:
Kouvolan kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunnan jäsen Sari Melkko, Voimarinki yhteistyöryhmän edustaja Olavi Ropponen, kaupungin tukipalvelukoordinaattori Leena Järvenmäki sekä sihteerinä kulttuurikasvatuskoordinaattori Jaana Vuorio-Palmumaa.

Kulttuuripalkinto 2020

Kulttuuripalkinto jaetaan palkintosääntöjen mukaisesti: ”tunnustuksena merkittävästä kulttuurin alalla saavutetusta urasta, taiteellisista saavutuksista tai muulla tavalla kulttuurin ja taiteen alalla ansioituneelle yhdelle tai useammalle henkilölle, yhteisölle, yhdistykselle tai taholle, joka on tehnyt Kouvolalle merkittävän kulttuuriteon ja luonut kaupungille myönteistä julkisuuskuvaa”.

Kouvolan kulttuuripalkinto 2020 myönnettiin Ahvion Soittokunnalle Taiteiden yö -tapahtumassa 21.8.2020 Kouvolatalolla.

Ahvion Soittokunnan edustajat vastaanottamassa vuoden 2020 Kouvolan kulttuuripalkintoa.

Ahvion Soittokunta ry on Kouvolan vanhin soittokunta. Se on perustettu jo vuonna 1898 Ahviossa, Kouvolan ensimmäisessä kylässä. Tänään 122-vuotias Soittokunta on edelleen vireä ja viihdyttävä! Vuonna 1996 soittokunta rekisteröitiin ja samalla Ahvion torvisoittokunnasta tuli Ahvion Soittokunta ry.

Pitkän historiansa aikana Ahvion Soittokunta on esiintynyt lukuisissa tilaisuuksissa, konsertoinut yksin tai toisten soittokuntien kanssa. Soittokuntaa on kuultu näytelmissä, hyväntekeväisyyskonserteissa, marssitoivekonserteissa sekä kiertueilla mm. naiskuoro Sävelsiskojen kanssa. Ahvion Soittokunta on levyttänyt 2015 oman levyn ”Kultaiset vuodet”. Keväällä 2018 yhdistys piti suuren suosion saavuttaneen 120- vuotisjuhlakonsertin Anjalassa. Ahvion Soittokunnan soittajat ovat Kouvolasta ja lähikunnistamme. Viisi soittajaa on edelleen Ahviosta. Ikähaarukka on nuorista varttuneempiin sekä naisia, että miehiä.

Ahvion Soittokunnasta on tehty TV-ohjelma ”Siä, miä ja torvi” vuosina 1973 ja 1994. Maakunnallisesti yhdistys on palkittu Kymen läänin taidepalkinnolla 1984. Valtakunnallisesti Ahvion Soittokunta Anjalasta on tullut tutuksi Soittokunnan järjestämisistä valtakunnallisista puhallinmusiikkileireistään, ”Ankkapurhan töräys” jo neljää kertaa, kooten puhallinmusiikin harrastajia laajalti. Yleisö on päässyt nauttimaan leiriläisten esityksistä. Seuraava leiri pidetään elokuussa 2021.

Kulttuuripalkinnon toivotaan kannustavan Ahvion Soittokuntaa jatkamaan aktiivisesti puhallinmusiikkikulttuurin eteenpäin viemistä ja rikastuttavan laajan kaupunkimme kulttuurielämää vielä toiset sata vuotta!

Tietoteospalkinto 2020

Kouvolan tietoteospalkinto (3 000 €) jaetaan kolmen vuoden välein.

Kouvolan tietoteospalkinto 2020 myönnettiin Runebergin päivänä 5.2.2020 Seppo Aallon teokselle Kapina tehtailla: Kuusankoski 1918

Teoksen aihe on keskeinen Euroopan laajuisesti, valtakunnallisesti ja paikallisesti. Kouvolan alue oli sisällissodan keskeinen tapahtumapaikka. Kirjassa taustoitetaan ansioituneesti sisällissodan puhkeamiseen liittyviä syitä ja yhteiskunnallista taustaa. Aiheesta on ollut ammennettavissa huomattavasti uutta historiatietoa, jota Aalto on myös tehnyt. Haastatteluaineistojen ja arkistolähteinen laajamittainen käyttö tekee teoksesta aihettaan valaisevan suurtyön, joka lisää ymmärrystä sadan vuoden takaisesta murhenäytelmästä.

Kirja tuo hyvin esiin sen, että sota on ennen kaikkea ihmiskohtaloita, enimmäkseen traagisia. Teos on ensi lauseista lähtien kirjoitettu jännittävästi. Jo ensimmäisiltä sivuilta lähtien lukija tempautuu mukaan vuoden 1918 tapahtumiin, kun ”keittäjä Verneri Granqvist juoksee henkensä edestä pakoon teloituspartioita. Verneri juoksee, vaikka ei ole koko sodassa ampunut yhtään laukausta”.

Tuula Mälkiä on suunnitellut teoksesta graafisesti tyylikkään kokonaisuuden. Teoksen kansallinen arvo on merkittävä. Kouvola on tehtaiden kaupunki ja teos tuo arvokkaan lisän paikallisen historian ymmärtämiseen. Teos avaa sisällissodan tapahtumia kummankaan osapuolelle asettumista.

Palkintotyöryhmä päätti ensimmäistä kertaa osoittaa kunniamaininnan tietoteokselle. Vuonna 2020 kunniamaininnan saa Edla Mäkelän teos Elimäen kirkko. (2016).

Seppo Aalto ja Edla Mäkelä juhlatilaisuudessa Kouvolan pääkirjastolla.

Tietoteospalkinto -työryhmä:
liikunta- ja kulttuurilautakunnasta työryhmän pj Jutta Hartikainen, jäseninä Juha Jormanainen, Selja Kunttu ja Anna-Mari Andersson, sihteerinä kulttuurikasvatuskoordinaattori Jaana Vuorio-Palmumaa. Kutsuttuna asiantuntijana tietoteoskirjailija Terhi Pietiläinen.

Kuvataiteilijapalkinto 2020

Kouvolan kuvataiteilijapalkinto (4 000 € sekä näyttely taidemuseo Poikilossa) jaetaan kolmen vuoden välein.
Kouvolan kuvataiteilijapalkinnon saajan valinnan tarkoitus on lisätä kaupungin kuvataide-elämän tunnettavuutta ja arvostusta valtakunnallisesti, nostamalla esille seutukuntaan kytköksissä olevia merkittäviä kuvataiteilijoita.

Kuvataiteilijapalkinto -työryhmä:
liikunta- ja kulttuurilautakunnan ja työryhmän pj Sinikka Rouvari, jäsen Sari Porvari. Poikilo-museosta museonjohtaja Anu Kasnio, sihteerinä kulttuurikasvatuskoordinaattori Jaana Vuorio-Palmumaa.
Kutsuttuina asiantuntijoina: Taideyliopiston Kuvataideakatemian professori, taidegraafikko Annu Vertanen sekä taidekriitikko, galleristi, kuraattori Veikko Halmetoja.

Kuvataiteilija Eeva-Liisa Puhakalle myönnettiin Kuvataiteilijapalkinto 2020-2022. Puhakka on kouvolalainen taiteilija, joka työskentelee Ruotilassa ja Berliinissä. Koulutukseltaan Eeva-Liisa Puhakka on diplomi-insinööri ja taiteen maisteri. Hän tekee installaatioita, kineettisiä veistoksia ja videoita. Teoksissa yhdistyvät fiktio ja todellisuus, tarkoitukset muuttuvat ja menneisyys ja nykyisyys sekoittuvat. Eeva-Liisa Puhakka on Kouvolan taiteilijaseura Kouta ry:n jäsen ja hän kuuluu Scent Club Berliini kollektiiviiin, joka keskittyy tuoksun ja hajujen tieteeseen ja taiteeseen ilmaisun ja kokeilun avulla. Eeva-Liisan teoksia on ollut esillä Suomen mm. Ruotsissa, Norjassa, Saksassa, Puolassa, Bulgariassa, Ukrainassa, Venäjällä, Ranskassa, Japanissa ja Etelä-Koreassa.

Kuvataiteilijapalkinnon saajat 2011-2020

2011-2013 taidegraafikko Jouni Salonen
2014-2016 valokuvataiteilija Raakel Kuukka
2017-2019 kuvataiteilija Sirkka-Liisa Lonka
2020-2022 kuvataiteilija Eeva-Liisa Puhakka

Päivitetty 16.2.2021