Kouvolan kaupunki myöntää vuosittain Kulttuuripalkinnon. Lisäksi kaupunki jakaa kolmen vuoden välein Kuvataiteilijapalkinnon sekä Tietoteospalkinnon.

Kulttuuripalkinto 2022

Kouvolan kulttuuripalkinnolla palkitaan taiteeseen ja kulttuuriin liittyviä tekijöitä ja tekoja. Kulttuuripalkinto jaetaan tunnustuksena merkittävästä kulttuurisesta tai taiteellisesta urasta tai saavutuksesta kulttuurin alalla ansioituneelle henkilölle tai ryhmälle.
Palkintosummasta ja sen rahoituksesta päättää Kouvolan kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunta. Palkinnon saajan päättää Kouvolan kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunta nimeämänsä työryhmän esityksen pohjalta.

Kulttuuripalkinto jaetaan vuosittain pääsääntöisesti Kouvola-päivänä.

Ehdota vuoden 2022 kulttuuripalkinnon saajaa 28.2.2022 mennessä.
Siirry täyttämään palkintoehdokaskysely.

Kulttuuripalkinto-työryhmä:
Liikunta- ja kulttuurilautakunnan edustajat Anne Hasu ja Janita Rahikainen
sekä kaupungilta Selja Kunttu, sihteerinä Jaana Vuorio-Palmumaa
Järjestöjen edustajana Jaana Ahola


Kulttuuripalkinto 2021

Kouvolan kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunta kokouksessaan 21.4.2021 päätti myöntää, kulttuuripalkintotyöryhmän ehdotuksesta, vuoden 2021 Kouvolan kulttuuripalkinnon suuruudeltaan 2 000 euroa Sirkus Bravuurille.

Palkinto julkistettiin Kouvolan päivänä 7.5.2021 Kuusankoskitalolla palkintosääntöjen mukaisesti: ”tunnustuksena merkittävästä kulttuurin alalla saavutetusta urasta, taiteellisista saavutuksista tai muulla tavalla kulttuurin ja taiteen alalla ansioituneelle yhdelle tai useammalle henkilölle, yhteisölle, yhdistykselle tai taholle, joka on tehnyt Kouvolalle merkittävän kulttuuriteon ja luonut kaupungille myönteistä julkisuuskuvaa”.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on 20210507_175942_resized-681x511.jpg
Sirkus Bravuuri

Sirkus Bravuuri

Esiintymistaiteidenkoulu Bravuuri perustettiin Kuusankoskelle v. 1994 Konsta Nakovin toimesta. Alkuvuosina koulussa opetettiin myös muita taiteenaloja kuten balettia, nukketeatteria ja musiikkia.

Esiintymistaiteidenkoulu siirtyi täysipainoiseksi sirkuskouluksi 2000-luvun vaihteessa ja laajensi toimintaansa joksikin aikaa myös Kouvolan ulkopuolelle. Sirkuskoulu Bravuurin vetovastuu vaihtui 2016, jolloin Konsta vetäytyi nauttimaan eläkepäivistä 74-vuoden iässä ja hänen tyttärensä Maria ”Maru” Hyytiäinen astui tirehtöörin saappaisiin. Tällöin Bravuurissa alettiin järjestää vauvasirkusta ja siitä lähti opetustoiminnan laajeneminen muihin alle kouluikäisten ryhmiin.

Vuonna 2017 perustettiin sirkuskoulu Bravuurin kannatusyhdistys tukemaan koulun toimintaa. Tällä hetkellä sirkuskoulussa järjestetään ryhmiä vauvoista – aikuisten ryhmiin saakka ja oppilaita on koulussa noin 100.

Taiteenlajina sirkus on erittäin taitoa vaativa esittävän taiteen laji, jossa tarvitaan oman kehon ja välineiden hallintaa, ilmaisu- ja koordinaatio-kykyä sekä rytmitajua. Sirkus Bravuuri on esiintymisillään ihastuttanut ja tuonut lavoille ympäri suomea viihdyttävää ja taiteellista sirkusta. Bravuuri on esiintynyt vuosien varrella monissa erilaisissa tilaisuuksissa, televisio-ohjelmissa ja lukuisten sirkusleirien yhteydessä järjestetyissä gaalanäytöksissä ja sirkusfestivaaleilla sekä ilahduttanut hienoilla esityksillään monia Kouvolan kaupungin kulttuuritapahtumia. Kouvolan peruskouluissa Lastenkulttuuriviikoilla tehdyt koulukiertueet, show’t ja työpajat ovat ihastuttaneet ja tuoneet lisää sirkustaiteen ystäviä.Talent Suomi kilpailun keväinen voitto osoitti koko Suomelle Sirkus Bravuurin taitavuuden.

www.bravuuri. net

Kulttuuripalkinnon saajat 2010-2020
2020: Ahvion soittokunta ry
2019: Kirjailija, Jukka Behm
2018: Muusikko, Jouni Sjöblom
2017: Kulttuurineuvos Eero Niinikoski
2016: Galleristi, rehtori ja yrittäjä Vesa Parvinen
2015: Dir. cantus ja Dir. musices Pekka Ainali
2014: viihdetaitelija/taikuri/koomikko Markku Purho
2013: Kouvolan Seudun Oopperayhdistys ry
2012: muusikko Esa Kotilainen
2011: Kuusankosken Teatterin toiminnanjohtaja Piia Kleimola
2010: Kouvostoliitto-taideyhteisö

Kouvolan kulttuuripalkinto 2020 myönnettiin Ahvion Soittokunnalle Taiteiden yö -tapahtumassa 21.8.2020 Kouvolatalolla.

Ahvion Soittokunnan edustajat vastaanottamassa vuoden 2020 Kouvolan kulttuuripalkintoa.
Pj Sinikka Rouvari ja Ahvion soittokunnan edustajia.

Ahvion Soittokunta ry on Kouvolan vanhin soittokunta. Se on perustettu jo vuonna 1898 Ahviossa, Kouvolan ensimmäisessä kylässä. Tänään 122-vuotias Soittokunta on edelleen vireä ja viihdyttävä! Vuonna 1996 soittokunta rekisteröitiin ja samalla Ahvion torvisoittokunnasta tuli Ahvion Soittokunta ry.

Pitkän historiansa aikana Ahvion Soittokunta on esiintynyt lukuisissa tilaisuuksissa, konsertoinut yksin tai toisten soittokuntien kanssa. Soittokuntaa on kuultu näytelmissä, hyväntekeväisyyskonserteissa, marssitoivekonserteissa sekä kiertueilla mm. naiskuoro Sävelsiskojen kanssa. Ahvion Soittokunta on levyttänyt 2015 oman levyn ”Kultaiset vuodet”. Keväällä 2018 yhdistys piti suuren suosion saavuttaneen 120- vuotisjuhlakonsertin Anjalassa. Ahvion Soittokunnan soittajat ovat Kouvolasta ja lähikunnistamme. Viisi soittajaa on edelleen Ahviosta. Ikähaarukka on nuorista varttuneempiin sekä naisia, että miehiä.

Ahvion Soittokunnasta on tehty TV-ohjelma ”Siä, miä ja torvi” vuosina 1973 ja 1994. Maakunnallisesti yhdistys on palkittu Kymen läänin taidepalkinnolla 1984. Valtakunnallisesti Ahvion Soittokunta Anjalasta on tullut tutuksi Soittokunnan järjestämisistä valtakunnallisista puhallinmusiikkileireistään, ”Ankkapurhan töräys” jo neljää kertaa, kooten puhallinmusiikin harrastajia laajalti. Yleisö on päässyt nauttimaan leiriläisten esityksistä. Seuraava leiri pidetään elokuussa 2021.

Kulttuuripalkinnon toivotaan kannustavan Ahvion Soittokuntaa jatkamaan aktiivisesti puhallinmusiikkikulttuurin eteenpäin viemistä ja rikastuttavan laajan kaupunkimme kulttuurielämää vielä toiset sata vuotta!

Tietoteospalkinto 2020

Kouvolan tietoteospalkinto (3 000 €) jaetaan kolmen vuoden välein.

Tietoteospalkinto -työryhmä:
liikunta- ja kulttuurilautakunnasta työryhmän pj Jutta Hartikainen, jäseninä Juha Jormanainen, Selja Kunttu ja Anna-Mari Andersson, sihteerinä kulttuurikasvatuskoordinaattori Jaana Vuorio-Palmumaa. Kutsuttuna asiantuntijana tietoteoskirjailija Terhi Pietiläinen.

Kouvolan tietoteospalkinto 2020 myönnettiin Runebergin päivänä 5.2.2020 Seppo Aallon teokselle Kapina tehtailla: Kuusankoski 1918

Teoksen aihe on keskeinen Euroopan laajuisesti, valtakunnallisesti ja paikallisesti. Kouvolan alue oli sisällissodan keskeinen tapahtumapaikka. Kirjassa taustoitetaan ansioituneesti sisällissodan puhkeamiseen liittyviä syitä ja yhteiskunnallista taustaa. Aiheesta on ollut ammennettavissa huomattavasti uutta historiatietoa, jota Aalto on myös tehnyt. Haastatteluaineistojen ja arkistolähteinen laajamittainen käyttö tekee teoksesta aihettaan valaisevan suurtyön, joka lisää ymmärrystä sadan vuoden takaisesta murhenäytelmästä.

Kirja tuo hyvin esiin sen, että sota on ennen kaikkea ihmiskohtaloita, enimmäkseen traagisia. Teos on ensi lauseista lähtien kirjoitettu jännittävästi. Jo ensimmäisiltä sivuilta lähtien lukija tempautuu mukaan vuoden 1918 tapahtumiin, kun ”keittäjä Verneri Granqvist juoksee henkensä edestä pakoon teloituspartioita. Verneri juoksee, vaikka ei ole koko sodassa ampunut yhtään laukausta”.

Tuula Mälkiä on suunnitellut teoksesta graafisesti tyylikkään kokonaisuuden. Teoksen kansallinen arvo on merkittävä. Kouvola on tehtaiden kaupunki ja teos tuo arvokkaan lisän paikallisen historian ymmärtämiseen. Teos avaa sisällissodan tapahtumia kummankaan osapuolelle asettumista.

Palkintotyöryhmä päätti ensimmäistä kertaa osoittaa kunniamaininnan tietoteokselle. Vuonna 2020 kunniamaininnan saa Edla Mäkelän teos Elimäen kirkko. (2016).

Seppo Aalto ja Edla Mäkelä juhlatilaisuudessa Kouvolan pääkirjastolla.
Edla Mäkelä ja Seppo Aalto pääkirjastossa tietoteospalkintojuhlassa.
Kuva:Jaana Vuorio-Palmumaa

Kuvataiteilijapalkinto 2020

Kouvolan kuvataiteilijapalkinto (4 000 € sekä näyttely taidemuseo Poikilossa) jaetaan kolmen vuoden välein.
Kouvolan kuvataiteilijapalkinnon saajan valinnan tarkoitus on lisätä kaupungin kuvataide-elämän tunnettavuutta ja arvostusta valtakunnallisesti, nostamalla esille seutukuntaan kytköksissä olevia merkittäviä kuvataiteilijoita.

Kuvataiteilijapalkinto -työryhmä:
liikunta- ja kulttuurilautakunnan ja työryhmän pj Sinikka Rouvari, jäsen Sari Porvari. Poikilo-museosta museonjohtaja Anu Kasnio, sihteerinä kulttuurikasvatuskoordinaattori Jaana Vuorio-Palmumaa.
Kutsuttuina asiantuntijoina: Taideyliopiston Kuvataideakatemian professori, taidegraafikko Annu Vertanen sekä taidekriitikko, galleristi, kuraattori Veikko Halmetoja.

Kuvataiteilija Eeva-Liisa Puhakalle myönnettiin Kuvataiteilijapalkinto 2020-2022. Puhakka on kouvolalainen taiteilija, joka työskentelee Ruotilassa ja Berliinissä. Koulutukseltaan Eeva-Liisa Puhakka on diplomi-insinööri ja taiteen maisteri. Hän tekee installaatioita, kineettisiä veistoksia ja videoita. Teoksissa yhdistyvät fiktio ja todellisuus, tarkoitukset muuttuvat ja menneisyys ja nykyisyys sekoittuvat. Eeva-Liisa Puhakka on Kouvolan taiteilijaseura Kouta ry:n jäsen ja hän kuuluu Scent Club Berliini kollektiiviiin, joka keskittyy tuoksun ja hajujen tieteeseen ja taiteeseen ilmaisun ja kokeilun avulla. Eeva-Liisan teoksia on ollut esillä Suomen mm. Ruotsissa, Norjassa, Saksassa, Puolassa, Bulgariassa, Ukrainassa, Venäjällä, Ranskassa, Japanissa ja Etelä-Koreassa.

Kuvataiteilijapalkinnon saajat 2011-2020

2011-2013 taidegraafikko Jouni Salonen
2014-2016 valokuvataiteilija Raakel Kuukka
2017-2019 kuvataiteilija Sirkka-Liisa Lonka
2020-2022 kuvataiteilija Eeva-Liisa Puhakka

Päivitetty 14.1.2022

Sivun alkuun