Kaupunki myöntää vuosittain Kulttuuripalkinnon, jonka saaja julkistetaan Kouvola päivänä. Lisäksi kaupunki jakaa kolmen vuoden välein kuvataiteilijapalkinnon ja tietoteospalkinnon ansioituneille tekijöille.

Ajankohtaista nyt

Kouvolan kuvataiteilijapalkinnon
2020-2022 haku on nyt.

Kouvolan kuvataiteilijapalkintoa voivat hakea kouvolalaiset sekä Kouvolasta lähtöisin olevat kuvataiteilijat.
Palkinto on 4000€ sekä kutsunäyttely taidemuseo Poikilossa.
Toimita hakemus 15.8 2019mennessä osoitteeseen :
Kouvolan kaupunki, Kulttuuripalvelut/Kulttuurikasvatus
Kouvola-talo, Varuskuntakatu 11, 45100 Kouvola

Tietoteospalkinto

Kouvolan tietoteospalkinto (3 000 €) jaetaan kolmen vuoden välein. Palkinnon saajan päättää kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunta nimetyn työryhmän ehdotuksesta.
Ehdotuksia voi antaa työryhmälle 30.9.2019 mennessä osoitteeseen:
anna-mari.andersson@kouvola.fi

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Kulttuuripalkinto

Kulttuuripalkinto 2019
Kulttuuripalkintotyöryhmä valitsi yksimielisesti Kouvolan vuoden 2019 Kulttuuripalkinnon saajaksi kirjailija Jukka Behmin.

Kouvolalainen Jukka Behm on ensimmäinen kirjailija, joka saa Kouvolan kaupungin kulttuuripalkinnon.

Palkinto myönnetään Behmille tähänastisesta laajasta ja monipuolisesta kaunokirjallisesta tuotannosta. Behm on kirjoittanut romaaneja sekä aikuisille, että nuorille. Hänen esikoisromaaninsa Dr. Mumbai voitti Bonnierin pohjoismaisen romaanikilpailun vuonna 2007. Tämän jälkeen häneltä ilmestyivät teokset:Matkoilla (2009), Lahjoja norsujumalille (2013) ja Viallinen valkaisuvoide (2016). Uusimpiin romaaneihin kuuluva Pehmolelutyttö (2017), huomioitiin Finlandia junior ehdokkuudella vuonna 2017. Viimeisin Jukka Behmin kirjoista Eikä yksikään joka häneen uskoo (2018), kuuluu teoksiin, jotka haastavat lukijansa! Faktan ja fiktion leikittely teoksessa on herättänyt keskustelua. Mikä on yksi kaunokirjallisuuden tehtävistä! Jukka Behm käy myös aktiivisesti esiintymässä ja keskustelemassa kirjallisuudesta ja kulttuurista niin kirjaston, kuin järjestöjenkin järjestämissä kirjailija-illoissa ja keskustelutilaisuuksissa. Siten hän elävöittää osaltaan merkittävästi Kouvolan kulttuurielämää. Hän on edistänyt kirjoittamisharrastusta myös toimimalla eri järjestöissä. Toivomme Kouvolan kulttuuripalkinnon kannustavan kirjailija Jukka Behmiä jatkamaan urallaan eteenpäinja rikastuttavan osaltaan Kouvolan kulttuurielämää vielä monen kirjan ja kirjailija-illan myötä

Kouvolan kaupungin kulttuuripalkinnolla (5 000 €) palkitaan vuosittain taiteen tekijöitä ja kulttuuritekoja. Kulttuuripalkinnon saajan päättää Kouvolan kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunta nimetyn työryhmän ehdotuksesta. Palkinto julkistetaan palkintosääntöjen mukaisesti toukokuussa Kouvola-päivänä.

Kouvolan kaupungin kulttuuripalkinnolla palkitaan taiteeseen ja kulttuuriin liittyviä tekijöitä ja tekoja. Kulttuuripalkinto jaetaan tunnustuksena merkittävästä kulttuurisesta tai taiteellisesta urasta tai saavutuksesta kulttuurin alalla ansioituneelle henkilölle tai ryhmälle.

Palkinto myönnetään vuosittain tai voidaan jättää jakamatta.
Työryhmässä on jäseninä liikunta- ja kulttuurilautakunnan edustajia, kaupungin kulttuuripalveluiden edustajia, kaupungin viestinnän edustaja sekä kaupungin yhteisötyön palvelujen nimeämä kaupungin kulttuurijärjestöjen edustaja.

Kulttuuripalkinto julkistetaan Kouvola-päivänä 8.5.2019 klo 14 kaupungintalolla, tervetuloa!

Kulttuuripalkinto -työryhmä

Kouvolan kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunnan edustajat:
työryhmän pj Sinikka Rouvari sekä jäsenet Matti Norppa ja Erkka Koskinen,
Työntekijöiden edustajat: Anne Käki, Selja Kunttu, työryhmän sihteeri ja koollekutsujana kulttuurikasvatuskoordinaaattori Jaana Vuorio-Palmumaa
Järjestöjen edustajana: Antero Raanoja, Anjalankosken Teatteri.


Kouvolan kaupungin kulttuuripalkinnon saajat 2010 – 2018

2018: Muusikko, Jouni Sjöblom
2017: Kulttuurineuvos Eero Niinikoski
2016: Galleristi, rehtori ja yrittäjä Vesa Parvinen
2015: Dir. cantus ja Dir. musices Pekka Ainali
2014: viihdetaitelija/taikuri/koomikko Markku Purho
2013: Kouvolan Seudun Oopperayhdistys ry
2012: muusikko Esa Kotilainen
2011: Kuusankosken Teatterin toiminnanjohtaja Piia Kleimola
2010: Kouvostoliitto-taideyhteisö


Kuvataiteilijapalkinto

Kouvolan kuvataiteilijapalkinto (4 000 € sekä näyttely taidemuseo Poikilossa) jaetaan kolmen vuoden välein. Palkinnon saajan päättää kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunta nimetyn työryhmän ehdotuksesta.

Kouvolan kuvataiteilijapalkinnon saajan valinnan tarkoituksena on lisätä Kouvolan kaupungin ja sen kuvataide-elämän tunnettavuutta ja arvostusta paikallisesti sekä valtakunnallisesti nostamalla esille seutukuntaan kytköksissä olevia merkittäviä kuvataiteilijoita.

Kuvataiteilijapalkinnon vuosille 2020-2022 hakuohjeet

Kouvolan kuvataiteilijapalkintoa voivat hakea kouvolalaiset sekä Kouvolasta lähtöisin olevat kuvataiteilijat.
Palkinto on 4000€ sekä kutsunäyttely taidemuseo Poikilossa.
Toimita hakemus 15.8 2019 mennessä osoitteeseen :
Kouvolan kaupunki, Kulttuuripalvelut/Kulttuurikasvatus
Kouvola-talo, Varuskuntakatu 11, 45100 Kouvola

Vapaamuotoiseen hakemukseen mukaan; nimi, yhteystiedot, syntymä- ja kotipaikkatiedot. Hakemuksessa on oltava liitteenä suljettu kirjekuori, joka sisältää taiteilijan nimen, kaikki yhteystiedot sekä tiedon syntymäpaikasta ja kotipaikasta. Lisäksi hakemuksen liitteinä on oltava ansioluettelo tai
portfolio sekä valokuvia teoksista (sähköisessä muodossa).

Valinta julkistetaan marraskuussa. Hakemukset palautetaan takaisin hakijoille pyydettäessä.

Lisätietoja:
Kulttuurikasvatuskoordinaattori Jaana Vuorio-Palmumaa puh. 020 6158591
e-mail: jaana.vuorio-palmumaa@kouvola.fi

Palkinnonsaajat 2011-2019

2011-2013 taidegraafikko Jouni Salonen
2014-2016 valokuvataiteilija Raakel Kuukka
2017-2019 kuvataiteilija Sirkka-Liisa Lonka

Vuosien 2017-2019 kuvataiteilijapalkinnon saaja kuvataiteilija Sirkka-Liisa Lonka

Sirkka-Liisa Lonka (s. 1943) on pitkän uran tehnyt kuvataiteilija. Hän on luonut uraa eri puolilla maailmaa, mutta syntynyt hän on Kouvolassa ja asunut nuoruutensa Korialla.

Taiteilijaopinnot Lonka suoritti Kuvataideakatemiassa 1960-luvulla.
Hän on saanut useita tunnustuksia kotimaassa ja ulkomailla ja hän on parhaillaan valtion taiteilijaeläkkeellä. Hän on pitänyt kymmeniä yksityisnäyttelyitä kotimaassa ja ulkomailla sekä osallistunut lukemattomiin yhteisnäyttelyihin.
Sirkka-Liisa Longan kotisivut.

Kouvolan kuvataiteilijapalkinto -työryhmä:

Kouvolan kaupungin Poikilo-museoiden edustaja vs.museonjohtaja Anu Kasnio, Taideyliopiston Kuvataideakatemian professori, taidegraafikko Annu Vertanen ja taidekriitikko, galleristi, kuraattori Veikko Halmetoja sekä Kouvolan kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunnan edustajina Sinikka Rouvari ja Sari Porvari.
Työryhmän koollekutsujana ja sihteerinä Kouvolan kaupungin
kulttuurikasvatuskoordinaattori Jaana Vuorio-Palmumaa.


Tietoteospalkinto

Kouvolan tietoteospalkinto (3 000 €) jaetaan kolmen vuoden välein. Palkinnon saajan päättää kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunta nimetyn työryhmän ehdotuksesta.

Kouvolan kaupungin tietoteospalkinnon vuonna 2017 sai arkkitehti Rurik Wasastjernan kolmiosainen teos Kolme tehdasta – yksi kunta (2015).

Wasastjernan teos Kolme tehdasta ja yksi kunta esittelee Kuusankosken alueen rakennuksia, niiden historiaa ja kaavoitusta näyttävässä kolmiosaisessa teoksessaan. Teoksessa käsitellään niin asuinrakennuksia, julkisia rakennuksia kuin teollisuusrakennuksia. Teoksissa esitetyt kartat houkuttavat lukijaa jalkautumaan Kuusankosken alueelle ja etsimään sieltä kirjassa esiteltyjä kohteita ja myös löytämään uusia mielenkiintoisia rakennushistoriakohteita. Kolme tehdasta – yksi kunta on valittu myös vuoden 2016 museokirjaksi.

Rurik Wasastjerna on arkkitehti ja tietokirjailija, joka on tutkinut Kouvolan ja Kuusankosken kaavoitusta ja rakennusperintöä sekä ollut mukana Kotkan Sunilan tehdasyhdyskunnan suojelussa ja suunnittelussa. Hän on saanut Kaakkois-Suomen taidepalkinnon vuonna 2015.

Wasastjerna on julkaissut seuraavat Kouvolan aluetta koskevat teokset:

  • Muutakin kuin rautatieristeys. Kouvolan keskustaajaman kaavoitus- ja rakennusperintö, 2011 (valittu vuoden 2011 taidekirjaksi)
  • Puu-Kouvola 1890–1950, 2013 (toimittajana)

Kouvolan kaupungin tietoteospalkinnon tarkoituksena on lisätä alueen tietokirjallisuuden arvostusta paikallisesti ja valtakunnallisesti.
Palkinto on 3 000 euroa ja se myönnetään tunnustuksena yksittäiselle kirjoittajalle, tutkijalle tai ryhmälle, jonka kirja tai muu työ on tuonut esille yleisesti kiinnostavaa ja/tai uutta tietoa Kouvolasta tai Kymenlaaksosta. Palkinto jaetaan joka kolmas vuosi.

Palkinnon saajia on mahdollisuus ehdottaa työryhmälle ennen valintaa, josta päättää kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunta nimetyn työryhmän ehdotuksesta.

Tietoteospalkinto -työryhmä:

Kouvolan kaupungin kirjastotoimenjohtaja Selja Kunttu ja kirjaston informaatikko/kirjastonhoitaja Anna-Mari Andersson sekä Kouvolan kaupungin työntekijäedustajana Juha Jormanainen. Lisäksi työryhmässä Kouvolan kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunnan edustaja Jutta Hartikainen. Työryhmän koollekutsujana ja sihteerinä Kouvolan kaupungin kulttuurikasvatuskoordinaattori Jaana Vuorio-Palmumaa.
Päivitetty 13.6.2019