Kaupunki myöntää vuosittain Kulttuuripalkinnon, jonka saaja julkistetaan Kouvola päivänä. Lisäksi kaupunki jakaa kolmen vuoden välein kuvataiteilijapalkinnon ja tietoteospalkinnon ansioituneille tekijöille.

Ajankohtaista nyt

Kouvolan kulttuuripalkinnon 2020 haku

Kenelle sinun mielestäsi tulisi antaa Kouvolan kulttuuripalkinto 2020?

Kulttuuripalkinto jaetaan tunnustuksena merkittävästä kulttuurin alalla saavutetusta urasta, taiteellisista saavutuksista tai muulla tavalla kulttuurin ja taiteen alalla ansioituneelle yhdelle tai useammalle henkilölle, yhteisölle, yhdistykselle tai taholle, joka on tehnyt Kouvolalle merkittävän kulttuuriteon ja luonut kaupungille myönteistä julkisuuskuvaa.

Ehdotuksen kulttuuripalkinnon 2020 saajaksi voi tehdä oheisella kyselomakkeella helmikuun loppuun mennessä.
Kulttuuripalkinnon saaja julkistetaan Kouvola-päivänä toukokuussa.

Tietoteospalkinto

Kouvolan tietoteospalkinto (3 000 €) jaetaan kolmen vuoden välein. Palkinnon saajan päättää kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunta nimetyn työryhmän ehdotuksesta.
Vuoden 2020 tietoteospalkinto julkistetaan Runebergin päivänä 5.2. klo 17.30 pääkirjastolla.

Ohjelma

Klo 17.30 -18.00 runoja Runebergin päivään, kirjoittajayhdistys Paltta ry
Klo 18 – 19 tietoteospalkinnon jako, puheenvuorot palkituilta
Kansanoopperan kuoro, johtajana Jouni Sjöblom
Kaupungin edustajana liikunta- ja kulttuurilautakunnan pj. Sinikka Rouvari

Kansanoopperan esiintyjät ulkonäyttämöllä

Kulttuuripalkinto

Kouvolan kaupungin kulttuuripalkinnolla (2 000 €) palkitaan vuosittain taiteen tekijöitä ja kulttuuritekoja. Kulttuuripalkinnon saajan päättää Kouvolan kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunta nimetyn työryhmän ehdotuksesta. Palkinto julkistetaan palkintosääntöjen mukaisesti toukokuussa Kouvola-päivänä.

Kouvolan kaupungin kulttuuripalkinnolla palkitaan taiteeseen ja kulttuuriin liittyviä tekijöitä ja tekoja. Kulttuuripalkinto jaetaan tunnustuksena merkittävästä kulttuurisesta tai taiteellisesta urasta tai saavutuksesta kulttuurin alalla ansioituneelle henkilölle tai ryhmälle.

Palkinto myönnetään vuosittain tai voidaan jättää jakamatta.
Työryhmässä on jäseninä liikunta- ja kulttuurilautakunnan edustajia, kaupungin kulttuuripalveluiden edustajia, kaupungin viestinnän edustaja sekä kaupungin yhteisötyön palvelujen nimeämä kaupungin kulttuurijärjestöjen edustaja.

Kouvolan kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunnan edustajat:
työryhmän pj Sinikka Rouvari sekä jäsenet Matti Norppa ja Erkka Koskinen,
Työntekijöiden edustajat: Anne Käki, Selja Kunttu, työryhmän sihteeri ja koollekutsujana kulttuurikasvatuskoordinaaattori Jaana Vuorio-Palmumaa
Järjestöjen edustajana: Antero Raanoja, Anjalankosken Teatteri.

Kulttuuripalkinto 2019

Kulttuuripalkintotyöryhmä valitsi yksimielisesti Kouvolan vuoden 2019 Kulttuuripalkinnon saajaksi kirjailija Jukka Behmin. Kouvolalainen Jukka Behm on ensimmäinen kirjailija, joka saa Kouvolan kaupungin kulttuuripalkinnon. Palkinto myönnettiin Behmille tähänastisesta laajasta ja monipuolisesta kaunokirjallisesta tuotannosta. Behm on kirjoittanut romaaneja sekä aikuisille, että nuorille. Hänen esikoisromaaninsa Dr. Mumbai voitti Bonnierin pohjoismaisen romaanikilpailun vuonna 2007. Tämän jälkeen häneltä ilmestyivät teokset:Matkoilla (2009), Lahjoja norsujumalille (2013) ja Viallinen valkaisuvoide (2016). Uusimpiin romaaneihin kuuluva Pehmolelutyttö (2017), huomioitiin Finlandia junior ehdokkuudella vuonna 2017. Viimeisin Jukka Behmin kirjoista Eikä yksikään joka häneen uskoo (2018), kuuluu teoksiin, jotka haastavat lukijansa! Jukka Behm käy myös aktiivisesti esiintymässä ja keskustelemassa kirjallisuudesta ja kulttuurista niin kirjaston, kuin järjestöjenkin järjestämissä kirjailija-illoissa ja keskustelutilaisuuksissa. Siten hän elävöittää osaltaan merkittävästi Kouvolan kulttuurielämää. Hän on edistänyt kirjoittamisharrastusta myös toimimalla eri järjestöissä.

Kulttuuripalkinto -työryhmä


Kouvolan kaupungin kulttuuripalkinnon saajat 2010 – 2019

2019: Kirjailija, Jukka Behm
2018: Muusikko, Jouni Sjöblom
2017: Kulttuurineuvos Eero Niinikoski
2016: Galleristi, rehtori ja yrittäjä Vesa Parvinen
2015: Dir. cantus ja Dir. musices Pekka Ainali
2014: viihdetaitelija/taikuri/koomikko Markku Purho
2013: Kouvolan Seudun Oopperayhdistys ry
2012: muusikko Esa Kotilainen
2011: Kuusankosken Teatterin toiminnanjohtaja Piia Kleimola
2010: Kouvostoliitto-taideyhteisö


Kuvataiteilijapalkinto

Kouvolan kuvataiteilijapalkinto (4 000 € sekä näyttely taidemuseo Poikilossa) jaetaan kolmen vuoden välein. Palkinnon saajan päättää kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunta nimetyn työryhmän ehdotuksesta.

Kouvolan kuvataiteilijapalkinnon saajan valinnan tarkoituksena on lisätä Kouvolan kaupungin ja sen kuvataide-elämän tunnettavuutta ja arvostusta paikallisesti sekä valtakunnallisesti nostamalla esille seutukuntaan kytköksissä olevia merkittäviä kuvataiteilijoita.

Palkinnonsaajat 2011-2020

2011-2013 taidegraafikko Jouni Salonen
2014-2016 valokuvataiteilija Raakel Kuukka
2017-2019 kuvataiteilija Sirkka-Liisa Lonka
2020-2022 kuvataiteilija Eeva-Liisa Puhakka

Vuosien 2020-2022 kuvataiteilijapalkinnon saaja kuvataiteilija Eeva-Liisa Puhakka

Eeva-Liisa Puhakka (46 v.) on kouvolalainen taiteilija, joka työskentelee Ruotilassa ja Berliinissä. Koulutukseltaan Eeva-Liisa Puhakka on diplomi-insinööri ja taiteen maisteri. Hän tekee installaatioita, kineettisiä veistoksia ja videoita. Teoksissa yhdistyvät fiktio ja todellisuus, tarkoitukset muuttuvat ja menneisyys ja nykyisyys sekoittuvat. Eeva-Liisa Puhakka on Kouvolan taiteilijaseura Kouta ry:n jäsen ja hän kuuluu Scent Club Berliini kollektiiviiin, joka keskittyy tuoksun ja hajujen tieteeseen ja taiteeseen ilmaisun ja kokeilun avulla. Eeva-Liisan teoksia on ollut esillä Suomen mm. Ruotsissa, Norjassa, Saksassa, Puolassa, Bulgariassa, Ukrainassa, Venäjällä, Ranskassa, Japanissa ja Etelä-Koreassa.

Lue tiedote.

Kouvolan kuvataiteilijapalkinto -työryhmä:

Kouvolan kaupungin Poikilo-museoiden edustaja vs.museonjohtaja Anu Kasnio, Taideyliopiston Kuvataideakatemian professori, taidegraafikko Annu Vertanen ja taidekriitikko, galleristi, kuraattori Veikko Halmetoja sekä Kouvolan kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunnan edustajina Sinikka Rouvari ja Sari Porvari.
Työryhmän koollekutsujana ja sihteerinä Kouvolan kaupungin
kulttuurikasvatuskoordinaattori Jaana Vuorio-Palmumaa.


Tietoteospalkinto

Kouvolan tietoteospalkinto (3 000 €) jaetaan kolmen vuoden välein. Palkinnon saajan päättää kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunta nimetyn työryhmän ehdotuksesta.

Kouvolan kaupungin tietoteospalkinnon vuonna 2017 sai arkkitehti Rurik Wasastjernan kolmiosainen teos Kolme tehdasta – yksi kunta (2015).

Wasastjernan teos Kolme tehdasta ja yksi kunta esittelee Kuusankosken alueen rakennuksia, niiden historiaa ja kaavoitusta näyttävässä kolmiosaisessa teoksessaan. Teoksessa käsitellään niin asuinrakennuksia, julkisia rakennuksia kuin teollisuusrakennuksia. Teoksissa esitetyt kartat houkuttavat lukijaa jalkautumaan Kuusankosken alueelle ja etsimään sieltä kirjassa esiteltyjä kohteita ja myös löytämään uusia mielenkiintoisia rakennushistoriakohteita. Kolme tehdasta – yksi kunta on valittu myös vuoden 2016 museokirjaksi.

Rurik Wasastjerna on arkkitehti ja tietokirjailija, joka on tutkinut Kouvolan ja Kuusankosken kaavoitusta ja rakennusperintöä sekä ollut mukana Kotkan Sunilan tehdasyhdyskunnan suojelussa ja suunnittelussa. Hän on saanut Kaakkois-Suomen taidepalkinnon vuonna 2015.

Wasastjerna on julkaissut seuraavat Kouvolan aluetta koskevat teokset:

  • Muutakin kuin rautatieristeys. Kouvolan keskustaajaman kaavoitus- ja rakennusperintö, 2011 (valittu vuoden 2011 taidekirjaksi)
  • Puu-Kouvola 1890–1950, 2013 (toimittajana)

Kouvolan kaupungin tietoteospalkinnon tarkoituksena on lisätä alueen tietokirjallisuuden arvostusta paikallisesti ja valtakunnallisesti.
Palkinto on 3 000 euroa ja se myönnetään tunnustuksena yksittäiselle kirjoittajalle, tutkijalle tai ryhmälle, jonka kirja tai muu työ on tuonut esille yleisesti kiinnostavaa ja/tai uutta tietoa Kouvolasta tai Kymenlaaksosta. Palkinto jaetaan joka kolmas vuosi.

Palkinnon saajia on mahdollisuus ehdottaa työryhmälle ennen valintaa, josta päättää kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunta nimetyn työryhmän ehdotuksesta.

Tietoteospalkinto -työryhmä:

Kouvolan kaupungin kirjastotoimenjohtaja Selja Kunttu ja kirjaston informaatikko/kirjastonhoitaja Anna-Mari Andersson sekä Kouvolan kaupungin työntekijäedustajana Juha Jormanainen. Lisäksi työryhmässä Kouvolan kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunnan edustaja Jutta Hartikainen. Työryhmän koollekutsujana ja sihteerinä Kouvolan kaupungin kulttuurikasvatuskoordinaattori Jaana Vuorio-Palmumaa.
Päivitetty 21.1.2020