Kaupunki myöntää vuosittain Kulttuuripalkinnon sekä Valovoimaisen vapaaehtoisen palkinnon. Lisäksi Kouvolan kaupunki jakaa kolmen vuoden välein Kuvataiteilijapalkinnon sekä Tietoteospalkinnon.

Ajankohtaista nyt

Valovoimainen vapaaehtoinen 2020

Valovoimainen vapaaehtoinen- palkintojuhla ja kiitosgaala -tilaisuudessa 18.11.2020 Kuusankoskitalolla palkinto luovutettiin SPR Kuusankosken osaston pitkäaikaiselle jäsenelle Hannu J Vestille. Palkinnon, kuvataiteilija Eija Kylliäisen teoksen, luovutti tilaisuudessa kaupungin liikunta- ja kultturilautakunnan puheenjohtaja Sinikka Rouvari.

Hannu J Vest vastaanottamassa taulua. Vieressä Sinikka Rouvari.

Lisäksi tilaisuudessa jaettiin huomionosoitukset vapaaehtoistyöstä Kouvolan sosiaali- ja terveysjärjestöjen yhteistyöverkosto Voimaringin osoittamana Vuoroveto mielenterveysseura ry:n ja SPR kouvolan osaston sekä Pohjois-Kymen Parkinson yhdistyksen edustajille.

Valovoimainen vapaaehtoinen palkintotyöryhmä:
Kouvolan kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunnan jäsen Sari Melkko, Voimarinki yhteistyöryhmän edustaja Olavi Ropponen, kaupungin tukipalvelukoordinaattori Leena Järvenmäki sekä sihteerinä kulttuurikasvatuskoordinaattori Jaana Vuorio-Palmumaa.

Kouvolan kaupungin kulttuuripalkinto 2020

Kulttuuripalkinto jaetaan kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunnan hyväksymien palkintosääntöjen mukaisesti: ”tunnustuksena merkittävästä kulttuurin alalla saavutetusta urasta, taiteellisista saavutuksista tai muulla tavalla kulttuurin ja taiteen alalla ansioituneelle yhdelle tai useammalle henkilölle, yhteisölle, yhdistykselle tai taholle, joka on tehnyt Kouvolalle merkittävän kulttuuriteon ja luonut kaupungille myönteistä julkisuuskuvaa”.

Ehdota kulttuuripalkinnon 2020 saajaa on voitu ehdottaa vuoden alussa.
Kulttuuripalkinnon saaja 2020 julkistettiin Taiteiden yö -tapahtumassa Kouvolatalon Simelius -musiikkisalissa perjantaina 21.8. klo 19.15-20.

Ahvion Soittokunnalle myönnettiin vuoden 2020 Kouvolan kulttuuripalkinto.

Ahvion Soittokunnalle vastaanottamassa vuoden 2020 Kouvolan kulttuuripalkintoa.

Ahvion Soittokunta ry on Kouvolan vanhin soittokunta. Se on perustettu jo vuonna 1898 Ahviossa, Kouvolan ensimmäisessä kylässä. Tänään 122-vuotias Soittokunta on edelleen vireä ja viihdyttävä! Vuonna 1996 soittokunta rekisteröitiin ja samalla Ahvion torvisoittokunnasta tuli Ahvion Soittokunta ry.

Pitkän historiansa aikana Ahvion Soittokunta on vuosittain esiintynyt lukuisissa eri tilaisuuksissa sekä pitänyt konsertteja yksin tai yhteiskonserttina toisten soittokuntien kanssa. Soittokuntaa on kuultu näytelmissä, hyväntekeväisyys konserteissa, marssitoivekonserteissa sekä kiertueilla mm. naiskuoro Sävelsiskojen kanssa. Ahvion Soittokunta on levyttänyt ja tehnyt oman levyn ”Kultaiset vuodet”, joka valmistui v.2015. Keväällä 2018 yhdistys piti suuren suosion saavuttaneen 120- vuotisjuhlakonsertin Anjalassa. Ahvion Soittokunnan soittajat ovat Kouvolasta ja lähikunnistamme. Viisi soittajaa on edelleen Ahviosta. Ikähaarukka on nuorista varttuneempiin sekä naisia, että miehiä.

Yhdistys haluaa antaa kaikille mahdollisuuden päästä kuulemaan puhallinmusiikkia ja siksi konsertteja järjestetään myös pienemmissä kylissä ympäri Kouvolaa ja vähän laajemmaltikin.

Ahvion Soittokunnasta on tehty ja esitetty TV-ohjelma ”Siä, miä ja torvi” vuosina 1973 ja 1994. Maakunnallisesti yhdistys on palkittu Kymen Läänin taidepalkinnolla v. 1984. Valtakunnallisesti Ahvion Soittokunta ja Anjala ovat tulleet monelle tutuksi Soittokunnan järjestämien valtakunnallisten puhallinmusiikkileiriensä ansiosta. ”Ankkapurhan töräys” puhallinmusiikkileiri on järjestetty jo neljää kertaa. Se on koonnut puhallinmusiikin harrastajia laajalti. Myös yleisö on päässyt nauttimaan leiriläisten esityksistä. Seuraava leiri on elokuussa 2021.

Kouvolan Liikunta- ja kulttuurilautakunta toivoo kulttuuripalkinnon kannustavan Ahvion Soittokuntaa jatkamaan aktiivisesti kaupunkimme puhallinmusiikkikulttuurin eteenpäin viemistä ja rikastuttavan edelleen osaltaan laajan kaupunkimme kulttuurielämää vielä toiset sata vuotta!

Tietoteospalkinto

Kouvolan tietoteospalkinto (3 000 €) jaetaan kolmen vuoden välein. Palkinnon saajan päättää kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunta nimetyn palkinto -työryhmän ehdotuksesta.

Kouvolan tietoteospalkinto 2020 myönnettiin Runebergin päivänä 5.2.2020 Seppo Aallon teokselle Kapina tehtailla: Kuusankoski 1918

Teoksen aihe on keskeinen Euroopan laajuisesti, valtakunnallisesti ja paikallisesti. Kouvolan alue oli sisällissodan keskeinen tapahtumapaikka. Kirjassa taustoitetaan ansioituneesti sisällissodan puhkeamiseen liittyviä syitä ja yhteiskunnallista taustaa. Aiheesta on ollut ammennettavissa huomattavasti uutta historiatietoa, jota Aalto on myös tehnyt. Haastatteluaineistojen ja arkistolähteinen laajamittainen käyttö tekee teoksesta aihettaan valaisevan suurtyön, joka lisää ymmärrystä sadan vuoden takaisesta murhenäytelmästä.

Kirja tuo hyvin esiin sen, että sota on ennen kaikkea ihmiskohtaloita, enimmäkseen traagisia. Teos on ensi lauseista lähtien kirjoitettu jännittävästi. Jo ensimmäisiltä sivuilta lähtien lukija tempautuu mukaan vuoden 1918 tapahtumiin, kun ”keittäjä Verneri Granqvist juoksee henkensä edestä pakoon teloituspartioita. Verneri juoksee, vaikka ei ole koko sodassa ampunut yhtään laukausta”.

Tuula Mälkiä on suunnitellut teoksesta graafisesti tyylikkään kokonaisuuden. Teoksen kansallinen arvo on merkittävä. Kouvola on tehtaiden kaupunki ja teos tuo arvokkaan lisän paikallisen historian ymmärtämiseen. Teos avaa sisällissodan tapahtumia kummankaan osapuolelle asettumista.

Palkintotyöryhmä päätti ensimmäistä kertaa osoittaa kunniamaininnan tietoteokselle. Vuonna 2020 kunniamaininnan saa Edla Mäkelän teos Elimäen kirkko. (2016).

Seppo Aalto ja Edla Mäkelä juhlatilaisuudessa Kouvolan pääkirjastolla.
Tietoteospalkinnon 2020 sai Seppo Aalto teoksella Kapina tehtailla: Kuusankoski 1918 ja kunniamaininnan sai Edla Mäkelän teos Elimäen kirkko.

Kouvolan kaupungin tietoteospalkinto -työryhmä 2020: kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunnan edustaja, työryhmän pj Jutta Hartikainen, jäseninä kaupungin edustajina Juha Jormanainen sekä kirjastotoimesta Selja Kunttu ja Anna-Mari Andersson. Kutsuttuna asiantuntijana tietoteoskirjailija Terhi Pietiläinen. Palkinto -työryhmän sihteerinä kulttuuripalveluista Jaana Vuorio-Palmumaa.

Kulttuuripalkinto

Kouvolan kaupungin kulttuuripalkinnolla (2 000 €) palkitaan taiteen tekijöitä ja kulttuuritekoja.

Kulttuuripalkinnon saajan päättää kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunta nimetyn palkinto -työryhmän ehdotuksesta.
Palkinto pääsääntöisesti julkistetaan toukokuussa Kouvola-päivänä.

Palkinto myönnetään vuosittain tai voidaan jättää jakamatta.
Palkinto -työryhmässä jäseninä ovat liikunta- ja kulttuurilautakunnan sekä kulttuuripalveluiden edustajia että kulttuurijärjestöjen edustaja.

Kulttuuripalkinto -työryhmä

Kouvolan kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunnan edustajat:
työryhmän pj Sinikka Rouvari sekä jäsenet Matti Norppa ja Erkka Koskinen,
Työntekijöiden edustajat: Anne Käki, Selja Kunttu, työryhmän sihteeri kulttuurikasvatuskoordinaaattori Jaana Vuorio-Palmumaa.
Järjestöjen edustajana: Antero Raanoja, Anjalankosken Teatteri.

Kulttuuripalkinto 2019

Kulttuuripalkintotyöryhmä valitsi yksimielisesti Kouvolan vuoden 2019 kulttuuripalkinnon saajaksi kirjailija Jukka Behmin. Kouvolalainen Jukka Behm on ensimmäinen kirjailija, joka sai kaupungin kulttuuripalkinnon. Palkinto myönnettiin Behmille tähänastisesta laajasta ja monipuolisesta kaunokirjallisesta tuotannosta. Behm on kirjoittanut romaaneja sekä aikuisille, että nuorille. Hänen esikoisromaaninsa Dr. Mumbai voitti Bonnierin pohjoismaisen romaanikilpailun vuonna 2007. Tämän jälkeen häneltä ilmestyivät teokset:Matkoilla (2009), Lahjoja norsujumalille (2013) ja Viallinen valkaisuvoide (2016). Uusimpiin romaaneihin kuuluva Pehmolelutyttö (2017), huomioitiin Finlandia junior ehdokkuudella vuonna 2017. Viimeisin Jukka Behmin kirjoista Eikä yksikään joka häneen uskoo (2018), kuuluu teoksiin, jotka haastavat lukijansa! Jukka Behm käy aktiivisesti esiintymässä, keskustelemassa kirjallisuudesta ja kulttuurista niin kirjaston, kuin järjestöjenkin järjestämissä kirjailija-illoissa. Siten hän elävöittää osaltaan merkittävästi nykyistä Kouvolan kulttuurielämää. Hän on edistänyt kirjoittamisharrastusta myös toimimalla eri järjestöissä.

Kouvolan kaupungin kulttuuripalkinnon saajat 2010 – 2019

2019: Kirjailija, Jukka Behm
2018: Muusikko, Jouni Sjöblom
2017: Kulttuurineuvos Eero Niinikoski
2016: Galleristi, rehtori ja yrittäjä Vesa Parvinen
2015: Dir. cantus ja Dir. musices Pekka Ainali
2014: viihdetaitelija/taikuri/koomikko Markku Purho
2013: Kouvolan Seudun Oopperayhdistys ry
2012: muusikko Esa Kotilainen
2011: Kuusankosken Teatterin toiminnanjohtaja Piia Kleimola
2010: Kouvostoliitto-taideyhteisö

Kuvataiteilijapalkinto

Kouvolan kuvataiteilijapalkinto (4 000 € sekä näyttely taidemuseo Poikilossa) jaetaan kolmen vuoden välein. Palkinnon saajan päättää kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunta nimetyn palkinto -työryhmän ehdotuksesta.

Kouvolan kuvataiteilijapalkinnon saajan valinnan tarkoituksena on lisätä myös kaupungin kuvataide-elämän tunnettavuutta ja arvostusta valtakunnallisesti, nostamalla esille seutukuntaan kytköksissä olevia merkittäviä kuvataiteilijoita.

Palkinnonsaajat 2011-2020

2011-2013 taidegraafikko Jouni Salonen
2014-2016 valokuvataiteilija Raakel Kuukka
2017-2019 kuvataiteilija Sirkka-Liisa Lonka
2020-2022 kuvataiteilija Eeva-Liisa Puhakka

Vuosien 2020-2022 kuvataiteilijapalkinnon saaja kuvataiteilija Eeva-Liisa Puhakka

Eeva-Liisa Puhakka (46 v.) on kouvolalainen taiteilija, joka työskentelee Ruotilassa ja Berliinissä. Koulutukseltaan Eeva-Liisa Puhakka on diplomi-insinööri ja taiteen maisteri. Hän tekee installaatioita, kineettisiä veistoksia ja videoita. Teoksissa yhdistyvät fiktio ja todellisuus, tarkoitukset muuttuvat ja menneisyys ja nykyisyys sekoittuvat. Eeva-Liisa Puhakka on Kouvolan taiteilijaseura Kouta ry:n jäsen ja hän kuuluu Scent Club Berliini kollektiiviiin, joka keskittyy tuoksun ja hajujen tieteeseen ja taiteeseen ilmaisun ja kokeilun avulla. Eeva-Liisan teoksia on ollut esillä Suomen mm. Ruotsissa, Norjassa, Saksassa, Puolassa, Bulgariassa, Ukrainassa, Venäjällä, Ranskassa, Japanissa ja Etelä-Koreassa.

Lue tiedote.

Kouvolan kuvataiteilijapalkinto -työryhmä:

Kouvolan kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunnan pj Sinikka Rouvari sekä jäsen Sari Porvari. Poikilo-museoiden edustajana museonjohtaja Anu Kasnio. Kutsuttuina asiantuntijoina: Taideyliopiston Kuvataideakatemian professori, taidegraafikko Annu Vertanen sekä taidekriitikko, galleristi, kuraattori Veikko Halmetoja.
Palkinto -työryhmän sihteerinä toimi kaupungin
kulttuurikasvatuskoordinaattori Jaana Vuorio-Palmumaa.

Päivitetty 20.11.2020