Kouvolan nuoret toteuttavat Lux Like Kouvolan tänä vuonna

Tänä vuonna Lux Like Kouvola -valotaidetapahtuman pääosassa ovat nuorten valotaideteokset, joita työstetään lokakuun aikana Työpajoissa syntyvät teokset ovat nähtävissä yleisölle Yhteiskoulun julkisivussa ja Nupa-talon kaari-ikkuoissa Lux like Kouvola –tapahtumassa 3.-5.11.2023.

Kouvolan yhteiskoulun seinään heijastettavan valotaideteoksen työnimi LegendLux. Valotaiteilija Mia Erlin työstää teosta Yhteiskoulun oppilaiden kanssa. Teokseen luodaan kuvitteellisia pelihahmoja ja legendoja maalaten, piirtäen tai digitaalisesti kuvankäsittelyn avulla. Valmistuneista kuvista editoidaan dynaaminen, Yhteiskoulun julkisivuun heijastettava videoteos.

NuPa-talon kaari-ikkunoihin puolestaan työstetään Emma Rönnholmin ja Liisa Hilasvuoren johdolla nuorten työpajoissa hehkuva, värikylläinen valoteos, jossa kohtaavat keskiajan lasimaalaukset ja nykyajan roskat. Teos kootaan erivärisistä muovin paloista, kuten muovipusseista ja läpikuultavista, värillisistä elintarvikepakkauksista ja se läpivalaistaan väriä vaihtavilla LED-valoilla.

Työpajassa pohditaan, millainen voisi olla modernina lasimaalauksena toteutettu pelihahmo tai nykyajan haasteet ratkaiseva sankari? Nykyihmisen sankarin ei ehkä tarvitse parantaa kulkutauteja tai opastaa metsään eksyneitä, mutta millaisia voimia, aseita ja ominaisuuksia heillä voisi olla?

Työpajassa myös materiaali voi innostaa uusiin tulkintoihin: mitä jos sankari koostuukin vaippapaketeista ja lohikäärme-örkki karkkikääreistä?

Teos tulee valaisemaan NuPan kaari-ikkunat Lux Like Kouvolassa 3.–5.11. ja siitä eteenpäin.

Teoksen idean kehittänyt kuvataiteilija Emma Rönnholmin muovipussivaloteos Serve Somebody oli esillä Kouvolatalossa marraskuussa 2020.

Työpajat järjestetään NuPan vintillä perjantaina 13.10. klo 16–19 ja la 14.10. klo 13–19. Ne on suunnattu 12–20 vuotiaille.

Syyslomalla järjestetään myös kaikille kiinnostuneille avoin työpaja NuPa-talon alakerrassa to 26.10. ja pe 27.10. klo 14–19.

Käytettyjä muovipusseja ja pakkauskääreitä kerätään valotaidetyöpajaan Nupalle

Työpajaa varten kerätään käytettyjä muovikääreitä: värikkäitä muovipusseja mainosteksteineen, juustopaketin repäisykansia, makaronipusseja, vessapaperikääreitä, karkkipusseja – kaikenlaista ohutta värillistä muovikäärettä, johon nykykoti hukkuu. Nuorten työpajassa ne muuttuvat valotaiteeksi.

Huuhdeltuja, puhtaita muovikääreitä voi tuoda NuPa-talolle (Kouvolankatu 28) ennen tapahtumaa talon aukioloaikoina eli ti-pe klo 14–20, la klo 13.30.-21 tai ottaa mukaan työpajaan.

Lux Like Kouvola on Kouvolan oma valotaidetapahtuma

Tapahtuma on järjestetty kaksi kertaa aikaisemmin. Vuonna 2021 taiteilijat olivat paikallisia taiteilijoita, joiden työt olivat esillä mm. Kuusankoskitalon puistossa ja Kouvolatalon ulkonäyttämöllä. Vuonna 2022 tapahtuman teokset keskittyivät pelattavaan ja interaktiiviseen valotaiteeseen Kouvolan keskustassa. Tänä vuonna pääosassa ovat nuorten valotaidetyöpajoissa työstämät teokset, joita pääsee ihailemaan 3.-5.11.2023. Tapahtuma on saanut tänä vuonna avustusta Kouvolan kaupungin perintö-, testamentti- ja lahjoitusrahastosta.

Lisätietoa

Etusivu – Lux Like Kouvola

Kulttuurituottaja Helena Jetsu, puh. 020 615 7420, helena.jetsu@kouvola.fi

Sivun alkuun