Kouvola juhlistaa 10-vuotistaivaltaan. Juhlavuotta vietetään monin tavoin, erityisesti juhlaviikolla 6.-12.5.2019. Tapahtumia ja toimintaa on kuitenkin pitkin vuotta ja ohjelmaa kaiken ikäisille ja moneen mieltymykseen.

Kouvola 10 vuotta -tunnus

Keskiviikkona 8.5.2019 vietetään virallista syntymäpäivää.

Kouvola-päivä 8.5. on yleinen liputuspäivä, jolloin kaikkia kaupunkilaisia kehotetaan nostamaan lippu salkoon.

Kouluissa ja päiväkodeissa vietetään yhteinen aamunavaus. Juhlaviikon aikana haastetaan kaikki Kouvolan koulut ja varhaiskasvatuspaikat Siisti siti -tuntiin, jolloin lapset ja aikuiset yhdessä kohentavat lähiympäristöään. Viikon ohjelmaan kuuluu myös koulu- ja varhaiskasvatusikäisille avoin Minun Kouvolani -kilpailu, jossa palkitaan parhaat tuotokset, olivatpa ne kuvia, runoja tai vaikkapa selfieitä. Paikalliset yrittäjät vierailevat kouluilla ja päiväkodeissa.

Päivän juhlallisuudet alkavat kuorojen esityksillä ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helmisen Kouvola-päivän virallisella avauksella kaupungintalon rappusilta puoliltapäivin, jonka jälkeen istutetaan muistopuu Lääninpuistoon. Aiemmin istutetut muistopuut saavat seurakseen lehtikuusen, joka on valittu juhlavuoden puuksi. Lehtikuusta on aikoinaan käytetty muun muassa ratapölkkyjen materiaalina.

Ohjelma jatkuu kävellen tehtävällä opastetulla arkkitehtuurikierroksella keskustassa. Avoimia ovia vietetään muun muassa kaupungintalossa ja uudessa Nuorten paikassa. Kaupungintalossa tarjotaan iltapäivästä alkaen kakkukahvit kaupunkilaisille.

Kaupungintalossa illalla järjestettävän Kouvola tänään -foorumin avaa kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen. Kouvolan vaiheita valottaa yhteysjohtaja Lauri Lamminmäki Kuntaliitosta. Lamminmäki toimi muutosjohtajana kuntien yhdistymisprosessissa 2008 ja toimi uuden Kouvolan kaupunginjohtajana vuosina 2009-2016. Toisena puhujana foorumissa on Mari Vaattovaara, kaupunkimaantieteen professori ja Kaupunkitutkimusinstituutin johtaja. Hänen tutkimuksensa kohdistuu kaupunkialueisiin, segregaatioon, maahanmuuttoon sekä erilaisiin asumismuotoihin ja -politiikkaan ja niiden vaikutuksiin laajemmissa sosiaalisissa ja tilallisissa kehitysprosesseissa. Vaattovaara on työskennellyt myös saavutettavuuteen, luoviin aloihin sekä alueiden kilpailullisuuteen liittyvissä projekteissa. Paneelikeskustelua käyvät toimittaja Jari Korkin johdolla alueen keskeiset toimijat. Foorumiin on vapaa pääsy.

Kaunisnurmen ja Kouvolan yhteiskoulun musiikkiluokat konsertoivat illalla Kouvola-talon Simelius-salissa.

Lauantaina 11.5. 2019 juhlitaan iloisesti

Lasten Lauantai lähtee käyntiin näyttävällä karnevaaliparaatilla läpi Kouvolan keskustan. Muu ohjelma painottuu monipuoliseen toimintaan keskusta-alueen puistoissa ja Kävelykatu Manskilla.
Elämää sydämellä -tapahtuma Kouvolan keskustassa koostuu yritysten ja ravintoloiden järjestämästä ohjelmasta sekä loppunäytöksestä kaupungintalon portailla. Teemaan kuuluvat muun muassa hyvinvointi, terveys, muoti, viihtyminen, koti ja ruoka. Molempien tapahtumien järjestäjänä on Kouvolan Ydinkeskusta ry.

Nuorille on tarjolla Amazing Kouvola 10 race -kaupunkiseikkailu, jossa kierretään toimintarasteja pyöräillen.

Eteläiseen ja pohjoiseen Kouvolaan pääsee tutustumaan Kouvolan matkailuoppaiden opastamilla bussikierroksilla.

Alvar Aaltoa Kouvolan Inkeroisissa järjestettävään ohjelmakokonaisuuteen sisältyvät avoimet ovet ja opastettuja kierroksia Tehtaanmäen koululla, opastettu kävelykierros Tehtaanmäen asuinalueelle, luento Alvar Aallon arkkitehtuurista sekä arkkitehtuurityöpaja lapsille.

Valtioneuvoston päätöksellä 8.5.2008 Anjalankosken kaupunki, Elimäen kunta, Jaalan kunta, Kouvolan kaupunki, Kuusankosken kaupunki ja Valkealan kunta lakkautettiin ja tilalle perustettiin 1.1.2009 niiden nykyiset alueet käsittävä uusi kunta, joka otti käyttöönsä nimen Kouvola ja nimityksen kaupunki.

Yhteystiedot:

Käki Anne

Yhteyspäällikkö
0206158173
0407491340
Kaupungintalo

Forsman Eeva

Tiedottaja
0206157000
0400132883
Kaupunkiviestintä
Kaupungintalo

Päivitetty 15.3.2019