+
-+ Tulosta

Kotiutustiimi tuottaa kotona tapahtuvaa sairaanhoitoa

Kotiutustiimiin palkataan lisää sairaanhoitajia, kun PoKSin vuodepaikat vähenevät.

Sairaanhoitaja Mia Ojalehto ohjelmoi kipupumppua. Kuva: Matti Matikainen.

Nykyisellään 12 sairaanhoitajaa työllistävässä Kouvolan kaupungin kotiutustiimissä tieto lisähenkilöstöstöstä on tervetullut: kotiutustiimillä oli tammi-lokakuussa 435 asiakasta ja se teki 4699 kotikäyntiä, eivätkä asiakkaat ole ainakaan vähenemässä.

– Suunta on valtakunnallisesti se, että kotona tapahtuvaa hoitoa vahvistetaan ja laitoshoitoa vähennetään. Kouvolassa tämä näkyy esimerkiksi PoKSin vuodepaikkojen vähenemisenä 150:stä 115:een.
– Kotona tapahtuva hoito edistää potilaan hyvinvointia ja on taloudellisesti usein edullisempaa kuin sairaalahoito: ihmiset paranevat kotona vähintään yhtä nopeasti kuin sairaalassa, ja esimerkiksi infektioriski on pienempi kuin laitoshoidossa, kotihoitoa tukevien palveluiden palvelupäällikkö Anu Parikka Kouvolan kaupungilta
sanoo.

Kotiutustiimi tarjoaa ympärivuorokautista kotona tapahtuvaa sairaanhoitoa. Useimmin toistuviin toimenpiteisiin kuuluvat suonensisäiset antibioottihoidot ja kipuhoidot. Potilaat ovat kaikenikäisiä, ja toiminta-alueena koko Kouvola. Potilaat tulevat esimerkiksi sairaalapäivystyksistä ja erikoissairaanhoidon osastoilta. Oma ryhmänsä ovat kotisaattohoitopotilaat.
– Tyypillisimpiä diagnooseja ovat keuhkokuume, munuaisaltaan tulehdus, syöpä, vaativampi haavanhoito tai palovamma, hoivatyön esimies Riikka Kajovaara sanoo.

Kotiutustiimi tekee yhteistyötä
kaupungin kotihoidon kanssa, ja auttaa tarvittaessa asumispalveluyksiköitä. Työ kotiutustiimissä sopii kokeneille ammattilaisille: tilanteet ovat vaihtelevia ja hoitaja käy asiakkaan luona yleensä yksin.
– Meillä on töissä osaajia, jotka ovat saaneet asiakastyytyväisyyskyselyissä huippuarvosanat. Tarjoamme laadukasta, kiireetöntä hoitoa, Parikka summaa.

Kotiutustiimin toiminta tukee myös 21-paikkaista kotiutusyksikkö Apilaa, joka keskittyy yli 65-vuotiaiden kouvolalaisten toimintakyvyn ja jatkohoidon tarpeen arviointiin. Hoitojaksolla asiakkaalle tehdään kotona tai sopivassa jatkohoitopaikassa selviytymistä tukeva suunnitelma. Kotiutusyksikkö tekee yhteistyötä kotiutustiimin, kotihoidon ja omaisten kanssa. Apilan lisäksi Kouvolassa toimii toinenkin
kotiutusyksikkö, 72-paikkainen Lauttaranta.

Kouvola.fi käyttää evästeitä sivuston käytön helpottamiseksi ja käyttöä koskevien tilastojen keräämiseksi. Kun käytät tätä verkkosivua, hyväksyt evästeiden käytön ja tietosuojaselosteemme

Tietosuojaselosteemme