Tuhohyönteisiä voi parhaiten ennaltaehkäistä huolehtimalla tilojen puhtaudesta ja siisteydestä. Kiinteistön omistaja vastaa torjuntatoimista joko itse tai kääntymällä tuholaistorjunnan ammattilaisen puoleen. Ilmoitathan asunto-osakeyhtiössä tuhohyönteishavainnoista myös isännöitsijälle.

Tuhohyönteiset sisätiloissa

Sisätiloissa havaitaan toisinaan hyönteisiä, joista osa on harmittomia ja osa haitallisia. Tuhohyönteiset saattavat aiheuttaa vahinkoa tekstiileille, talon rakenteille, huonekaluille, elintarvikkeille tai ihmisille. Matkailun lisääntyminen sekä vilkas ulkomaan kauppa ja liikenne ovat mahdollistaneet tuhohyönteisten laajan leviämisen. Toisinaan tuhoeläinhavainnot voivat kertoa rakennuksen kosteus- ja homeongelmista.

Terveysvalvonta antaa ohjeita ja neuvoja tuholaisten torjunnassa ja auttaa yleisimpien tuhohyönteisten tunnistamisessa. Tuhohyönteisnäytteen voi tuoda esimerkiksi lasipurkissa terveysvalvontaan.

Tekstiilien nakertajat

Yleisimpiä tekstiilituholaisia ovat vaatekoi, vyöturkiskuoriainen ja museokuoriainen. Tekstiilituholaiset voivat aiheuttaa vaurioita mm. turkiksille, villavaatteille, ryijyille ja matoille. Tekstiilituholaisia torjutaan imuroimalla havaintoalueet ja käsittelemällä tilat soveltuvalla torjunta-aineella.

Yllätyksiä ruokakaapissa

Elintarviketuholaiset kulkeutuvat kodin keittiökaappeihin joskus kaupasta ostettujen tuotteiden mukana. Rohmukuoriainen, hinkalokuoriainen, riisihärö ja koisaperhoset ovat yleisimpiä elintarviketuholaisia. Mikäli havaitset tuotteessa tuhohyönteisiä, hävitä elintarvikepakkaus ja tarkasta onko tuhohyönteisiä päässyt leviämään muihin elintarvikkeisiin. Esimerkiksi kuivaelintarvikkeet voi varmuuden vuoksi pakastaa. Tyhjennä ja puhdista kaappi ja käsittele tarvittaessa soveltuvalla torjunta-aineella.

Seinissä rapisee

Yleisiä puuntuholaisia ovat muun muassa hevosmuurahainen, erilaiset jumit, papintappaja ja kuolemankello. Puuntuholaiset voivat aiheuttaa haittaa talon rakenteille ja vaurioittaa huonekaluja. Tuholaiset syövät puuainesta ja jättävät jälkeensä reikiä ja käytäväverkostoja puuhun. Mikäli havaitset puumateriaalissa mahdollisia tuhohyönteisten aiheuttamia jälkiä, tarkkaile puumateriaalia säännöllisesti. Mikäli havaitset uusia reikiä ja purukasoja, ryhdy torjuntatoimenpiteisiin. Laajamittaiset esiintymien osalta on syytä olla yhteydessä tuholaistorjunnan ammattilaisiin.

Liikehdintää iholla

Ihmisten syöpäläiset käyttävät ravinnokseen verta, ihoa tai sen eritteitä. Ne elävät huoneissa, huonekaluissa, vaatteissa, karvapeitteessä tai ihossa. Syyhypunkki syö ihoa ja pölypunkki ihon eritteitä. Sen sijaan verta käyttävät ravinnokseen lude, kirput, pää- ja vaatetäi sekä satiainen. Erityisesti lude-havainnoissa ota yhteys isännöitsijään ja tuholaistorjunnan ammattilaiseen. Oireiden osalta käänny tarvittaessa terveydenhuollon puoleen.

Päivitetty 9.2.2024

Sivun alkuun