Alkutuotannolla tarkoitetaan tuotteiden tuotantoa, kasvatusta ja viljelyä, sadonkorjuuta, lypsämistä ja kaikkia eläintuotannon vaiheita ennen teurastusta.

Alkutuotannossa tuotetaan pääasiassa raaka-aineita elintarviketeollisuuden käyttöön.
Alkutuotantoa, josta tulee tehdä ilmoitus elintarvikevalvontaan:

  • maidontuotanto
  • munantuotanto
  • hyönteisten ja lihakarjan kasvatus
  • kalastus ja kalanviljely
  • kasvisten, hedelmien, viljan ja sienten viljely
  • hunajantuotanto

Alkutuotantoon kuuluu myös vähäinen tuotteiden myynti suoraan tilalta kuluttajille ja vähittäismyyntiin toimittaminen. Suuremmasta alkutuotannon tuotteiden myynnistä on kuitenkin tehtävä myös elintarvikehuoneistoilmoitus. Elintarvikehuoneistoilmoitus on tehtävä myös silloin kun tuotteita käsitellään alkutuotantopaikassa.

Oman puutarhan kasviksia, hedelmiä ja marjoja voi myydä tai toimittaa pieniä määriä paikalliseen vähittäismyyntiin ilman ilmoitusta, koska toimintaa ei katsota elinkeinonharjoittamiseksi.

Alkutuotannon toimijalla on oltava kirjallinen kuvaus omavalvonnastaan. Omavalvonnan kuvaamisella tarkoitetaan tilan toimintatapojen kuvaamista.

Ilmoituksen tekoon löydät tarvittavat lomakkeet Kouvolan kaupungin elintarvikevalvonnan lomakkeet sivulta.

Hyönteistuotanto

Hyönteistuotantoa koskeva ilmoitus elintarvikehuoneistotoiminnasta ja alkutuotantopaikasta (lihantuotanto) on toimitettava neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista kuntaan, missä toimintaa harjoitetaan.

Ilmoituksen tekoon löydät lisätietoa Kouvolan kaupungin elintarvikevalvonnan lomakkeet -sivulta.

Jos tuottajalla jo on jonkin tuotantosuunnan alkutuotantoa, tuottajan tulee tehdä alkutuotantopaikkailmoitukseensa lisäys, jossa tuottaja kertoo aloittavansa hyönteisten tuotannon elintarvikkeeksi.

Muuta huomioitavaa
Toimijan on rekisteröidyttävä lisäksi Ruokavirastoon rehualan alkutuotannon toimijaksi. Lisäksi tulee tiedustella muilta viranomaisilta (mm. rakennusvalvonta, ympäristönsuojelu) mahdollisista lupa- ja/tai ilmoitusasioista.

Päivitetty 12.4.2023

Sivun alkuun