Rahapelaamisella tarkoitetaan pelaamista, jossa pelin voitto tai tappio on rahaa tai rahan arvoinen.

Arpajaislaki määrittelee arpajaiset eli rahapelit toiminnaksi, johon osallistutaan vastiketta vastaan ja jossa osallistuja voi saada kokonaan tai osittain sattumaan perustuvan rahavoiton.Rahapelejä ovat esimerkiksi raha-automaattipelit, verkossa pelattavat rahapelit, arvat, arvontapelit, vedonlyönti ja kasinopelit.

Mitä rahapelihaitat ovat?


Suurimmalle osalle pelaajista rahapelit eivät aiheuta haittoja. Kohtuullista pelaaminen on silloin, kun se ei vie liikaa aikaa tai rahaa, eikä vaikuta kielteisesti elämään. Pelihaittoja ei välttämättä kuitenkaan tunnisteta ja moni myös salaa ongelmiaan.

Tutkimusten mukaan nopeatempoiset pelit, voiton suuri todennäköisyys ja mahdollisuus voiton käyttämiseen heti uudelleen pelaamiseen lisäävät riskiä rahapeliongelmien ilmenemiseen. Rahapeliongelman syntyyn vaikuttavat lisäksi geneettinen perimä, yksilölliset ja psyykkiset olosuhteet eri elämänvaiheissa, sosiaalinen ympäristö sekä pelien saatavuus.

Rahapelaamisesta syntyviä haittoja voivat olla mm. taloudelliset, ajankäyttöön liittyvät sekä sosiaaliset haitat. Pelaamista voi pitää ongelmallisena, jos siihen kuluu mielestäsi liikaa aikaa tai rahaa tai jos huomaat muita kielteisiä vaikutuksia elämään tai esimerkiksi ihmissuhteisiin.

Ongelmallinen rahapelaaminen vaikuttaa pelaajan lisäksi kielteisesti myös 5–17 läheiseen. Suomessa on lähes 800 000 läheistä, joille puolison, vanhemman, lapsen, isovanhemman tai sisaruksen rahapelaaminen aiheuttaa eri elämän osa-alueisiin haittoja. Myös läheiset tarvitsevat ammattilaisten tukea.

Kymsotessa rahapelaajien ja läheisten hoidosta vastaa

Kymsoten päihde- ja mielenterveyspalvelut
• puh. 05 220 2150, palveluaika arkisin klo 8.30–15.30 (HUOM, tämä muuttuu Kaiku24 vuoden vaihteen jälkeen).
Nuorten matala Kouvola

Vertaistukea Kymenlaaksossa

Tiltti KotkaHamina, avoimien ovien toimintaa keskiviikkoisin Kotkassa SiniKotkan tiloissa (parilliset viikot) ja Haminassa Sini-Sataman tiloissa (parittomat viikot) kello 15–17.
• Pelaajille Pelirajaton-ryhmä Kouvolassa. Uuden ryhmän ilmoittautuminen alkaa 3.1.2022.
• Läheisille Pelirajaton-ryhmä Kotkassa 16.11. alkaen (mahdollisuus osallistua myös etänä).

Tukea netissä ja puhelimitse

Peluuri – Peluurin auttava puhelin: 0800 100 101 (klo 12–18)
Peli poikki -ohjelma – 8 viikon ohjelma, jossa tukena on oma terapeutti
Pelirajaton – vertaistukea rahapelaajille ja läheisille
Raipe rahapelipäiväkirja – nettityökalu rahapelaamisen hallintaan ja lopettamiseen

Apua taloudenhallintaan

Takuusäätiön velkalinja – maksuton neuvontanumero 0800 9 8009 (klo 10–15)
Talous- ja velkaneuvonta

Päivitetty 10.11.2021

Sivun alkuun