Rahapelaamisella tarkoitetaan pelaamista, jossa pelin voitto tai tappio on rahaa tai rahan arvoinen.

Arpajaislaki määrittelee arpajaiset eli rahapelit toiminnaksi, johon osallistutaan vastiketta vastaan ja jossa osallistuja voi saada kokonaan tai osittain sattumaan perustuvan rahavoiton. Rahapelejä ovat esimerkiksi raha-automaattipelit, verkossa pelattavat rahapelit, arvat, arvontapelit, vedonlyönti ja kasinopelit.

Mitä rahapelihaitat ovat?

Suurimmalle osalle pelaajista rahapelit eivät aiheuta haittoja. Kohtuullista pelaaminen on silloin, kun se ei vie liikaa aikaa tai rahaa, eikä vaikuta kielteisesti elämään. Pelihaittoja ei välttämättä kuitenkaan tunnisteta ja moni myös salaa ongelmiaan.

Tutkimusten mukaan nopeatempoiset pelit, voiton suuri todennäköisyys ja mahdollisuus voiton käyttämiseen heti uudelleen pelaamiseen lisäävät riskiä rahapeliongelmien ilmenemiseen. Rahapeliongelman syntyyn vaikuttavat lisäksi geneettinen perimä, yksilölliset ja psyykkiset olosuhteet eri elämänvaiheissa, sosiaalinen ympäristö sekä pelien saatavuus.

Rahapelaamisesta syntyviä haittoja voivat olla mm. taloudelliset, ajankäyttöön liittyvät sekä sosiaaliset haitat. Pelaamista voi pitää ongelmallisena, jos siihen kuluu mielestäsi liikaa aikaa tai rahaa tai jos huomaat muita kielteisiä vaikutuksia elämään tai esimerkiksi ihmissuhteisiin.

Ongelmallinen rahapelaaminen vaikuttaa pelaajan lisäksi kielteisesti myös 5–17 läheiseen. Suomessa on lähes 800 000 läheistä, joille puolison, vanhemman, lapsen, isovanhemman tai sisaruksen rahapelaaminen aiheuttaa eri elämän osa-alueisiin haittoja. Myös läheiset tarvitsevat ammattilaisten tukea.

Rahapelaajien ja läheisten hoito Kymenlaaksossa

Asioi sähköisesti tai puhelimitse Kymenlaakson hyvinvointialueen mielenterveys- ja päihdepalvelujen neuvonta

Matalan kynnyksen toiminta Kymenlaaksossa

  • Kokemusasiantuntijan neuvontapalvelu tarjoaa liialliseen rahapelaamiseen liittyvää maksutonta neuvontaa ja tukea. Tapaaminen toteutetaan etänä ja on kahdenkeskeinen kokemusasiantuntijan kanssa. Tapaamiseen voi osallistua nimimerkillä. Varaa aika vello.fi.
  • Tiltti KotkaHamina Avoimet ovet keskiviikkoisin klo 15–17. Parillisina viikkoina Tiltti toimii Sini-Kotkan tiloissa osoitteessa Mariankatu 14, Kotka ja parittomina viikkoina Sinisatamassa osoitteessa Isoympyräkatu 20 lh 10, Hamina. Molemmat tilat sijaitsevat kaupunkien keskustassa katutasossa. Tieto- ja tukipiste Tiltissä on tarjolla tietoa ja tukea rahapelaamisen hallintaan sekä ammattilaiselta että kokemusasiantuntijoilta. Tiltin Avoimiin oviin ovat tervetulleita niin pelaajat kuin läheisetkin, joilla on haasteita rahapelaamisen kanssa. Avoimiin oviin voi tulla myös yhdessä hoitotahon tai työntekijän kanssa.
  • Pelirajaton-vertaisryhmä pelaajille Kouvolassa. Vertaisryhmä on tarkoitettu henkilölle, joka kokee rahapelaamisesta johtuvia ongelmia joko itsellä tai välillisesti läheisen kautta. Vertaisryhmässä pääset käsittelemään tilannetta luottamuksellisesti toisten saman kokeneiden kanssa, saat vinkkejä asian käsittelyyn ja pelaamattomuuteen.
  • GA-ryhmä, Nimettömät pelurit tukiryhmä Kouvolassa. Tukiryhmä kokoontuu tiistaisin klo 18 osoitteessa Ahdinkatu 25, Kouvola.
  • Kakspy ry. Perhe- ja läheistyö Tukea, tietoa sekä neuvontaa rahapelaajien läheisille Kotkassa, Kouvolassa ja Haminassa.

Valtakunnalliset palvelut

  • Peluurin puhelin- ja verkkopalvelut (puh. 0800 100 101). Auttava puhelin avoinna ma-pe klo 12–18. Puhelu on täysin maksuton ja voit asioida nimettömänä. Peluuriin voivat soittaa pelaajat, läheiset ja ammattilaiset. Peluurin chat on avoinna ma, ke ja pe klo 12–15.
  • Päihdelinkin palvelut rahapelaajilla ja läheisille. Tietoa mm. pelien esto-ohjelmista ja pelaamisen rajoittamisesta sekä pelitilien sulkemisesta.
  • Päihdelinkin keskustelualueet pelaajille ja läheisille.
  • Rahapelipäiväkirja pelaamisen hallintaan.
  • Finaali neljän viikon maksuton verkkokurssi rahapelaamisesta ja oman pelaamisen hallinnasta auttaa sinua ymmärtämään, mistä rahapeliriippuvuudessa on kyse ja miten pelaamistaan voi hallita. Kurssin avulla voit myös arvioida olisiko pelaaminen hyvä lopettaa kokonaan.
  • Pelirajaton – vertaistukea pelaajille ja läheisille. Pelirajaton-toiminta tarjoaa ongelmallisesti rahapelaaville ja heidän läheisilleen monipuolista vertaistukea valtakunnallisesti. Vertaispalvelut: vertaisryhmät, nettivertaistuki, vertaispuhelin, tukihenkilöt, voimavarakurssi, lomat ja voimaviikonloput läheisille.

Apua taloudenhallintaan

Takuusäätiön velkalinja – maksuton neuvontanumero 0800 9 8009 (klo 10–15)
Talous- ja velkaneuvonta

Päivitetty 28.2.2023

Sivun alkuun