Yleiselle uimarannalle on tiettyjä vaatimuksia. Yleisellä uimarannalla on aina ylläpitäjä, joka on vastuussa rannan käytöstä. Niin rannan kuin sen yhteydessä olevan uimaveden pitää olla turvallisia käyttää. Terveydensuojeluviranomainen ryhtyy toimenpiteisiin, jos veden laatu ei ole säädösten mukaista.

Terveysvalvonta tarkkailee yleisten uimarantojen vedenlaatua. Tällä sivulla on mahdolliset käyttörajoitukset ja -kiellot koskien Kouvolan alueen uimarantoja.

Uimaveden tutkimustulokset ovat uimarantojen ilmoitustauluilla sekä rannan ylläpitäjän internetsivuilla.

9.8.2022 Sinilevää havaittu Sompasen uimarannalla

Sinilevää havaittu pieni määrä Sompasen uimarannalla. Levätilanne voi vaihdella hyvinkin lyhyessä ajassa, joten uimavettä on hyvä tarkastella aina ennen uimaan menoa.

4.7.2022 Sinilevää havaittu Särkkien uimarannalla

Sinilevää havaittu pieni määrä Särkkien uimarannalla. Levätilanne voi vaihdella hyvinkin lyhyessä ajassa, joten uimavettä on hyvä tarkastella aina ennen uimaan menoa.

29.6.2022 Epäily järvisyyhystä

Jokelan ja Käyrälammen uimarannoilla uineet ovat saaneet järvisyyhyyn viittaavia iho-oireita.

  • Vältä uimista kaislikkoisilla rannoilla.
  • Vältä kosketusta kotiloiden kanssa.
  • Älä ruoki vesilintuja.
  • Vältä pitkäaikaista oleskelua rantavedessä.
  • Käy uinnin jälkeen suihkussa.
  • Kuivaa itsesi karkealla pyyhkeellä.

Järvisyyhy

Järvisyyhyn aiheuttaa imumadon toukat, jotka ovat vesilintujen loisia. Kotilot toimivat imumadon toukkien väli-isäntinä. Etsiessään uutta isäntää toukat voivat erehdyksissään tunkeutua vedessä ihmisen ihon läpi aiheuttaen yliherkkyysreaktion. Toukat eivät pysty kehittymään ihmisessä. Oireena on kutiava, näppyläinen ihottuma. Reaktion voimakkuus vaihtelee eri ihmisillä. Järvisyyhy paranee itsestään. Kutina voi hellittää muutamassa tunnissa, mutta näppylöiden häviämiseen voi kulua pitempikin aika. Apteekista voi kysyä kutinaa helpottavia voiteita.

Sinilevä eli syanobakteeri

Sinilevien eli syanobakteerien esiintymisen runsauden arviointi perustuu aistinvaraiseen arviointiin. Arvioinnissa käytetään ympäristöhallinnossa kehitettyä neliportaista asteikkoa 0 – 3. Sinilevästä voidaan ottaa myös näyte lajitunnistusta varten. Terveysvalvonta vie tarvittaessa uimarannan ilmoitustaululle havainnosta kertovan tiedotteen (pdf, 97 kt).

Tiedote, jossa levähavaintojen asteikko: ei sinilevää 0, hieman sinilevää 1, runsaasti sinilevää 2 ja erittäin runsaasti sinilevää 3.
Terveysvalvonnan uimarannalle viemä tiedote sinilevien eli syanobakteerien esiintymisestä ja runsauden arvioinnista.

Kaikki Suomen havainnot Suomen ympäristökeskuksen Järviwiki -palvelusta.

Voit ilmoittaa Kouvolan levähavainnosta

Päivitetty 10.8.2022

Sivun alkuun