Yleiselle uimarannalle on tiettyjä vaatimuksia. Yleisellä uimarannalla on aina ylläpitäjä, joka on vastuussa rannan käytöstä. Niin rannan kuin sen yhteydessä olevan uimaveden pitää olla turvallisia käyttää. Terveydensuojeluviranomainen ryhtyy toimenpiteisiin, jos veden laatu ei ole säädösten mukaista.

15.7.2021
Käyrälammen ja Vennan uimarannoilla uineet ovat saaneet järvisyyhyyn viittaavia iho-oireita

Järvisyyhyn aiheuttaa imumadon toukat, jotka ovat vesilintujen loisia. Kotilot toimivat imumadon toukkien väli-isäntinä. Etsiessään uutta isäntää toukat voivat erehdyksissään tunkeutua vedessä ihmisen ihon läpi aiheuttaen yliherkkyysreaktion. Toukat eivät pysty kehittymään ihmisessä. Oireena on kutiava, näppyläinen ihottuma. Reaktion voimakkuus vaihtelee eri ihmisillä. Järvisyyhy paranee itsestään. Kutina voi hellittää muutamassa tunnissa, mutta näppylöiden häviämiseen voi kulua pitempikin aika. Apteekista voi kysyä kutinaa helpottavia voiteita.

Terveysvalvonta tarkkailee yleisten uimarantojen vedenlaatua. Tällä sivulla on mahdolliset käyttörajoitukset ja -kiellot koskien Kouvolan alueen uimarantoja.

Uimaveden tutkimustulokset ovat uimarantojen ilmoitustauluilla sekä rannan ylläpitäjän internetsivuilla.

Sinilevä eli syanobakteeri

Sinilevien eli syanobakteerien esiintymisen runsauden arviointi perustuu aistinvaraiseen arviointiin. Arvioinnissa käytetään ympäristöhallinnossa kehitettyä neliportaista asteikkoa 0 – 3. Sinilevästä voidaan ottaa myös näyte lajitunnistusta varten. Terveysvalvonta vie tarvittaessa uimarannan ilmoitustaululle havainnosta kertovan tiedotteen.

Sinilevätiedote
Terveysvalvonnan uimarannalle viemä tiedote Sinilevien eli syanobakteerien esiintymisestä ja runsauden arvioinnista. (pdf, 140 kt)

Kaikki Suomen havainnot Suomen ympäristökeskuksen Järviwiki -palvelusta.

Voit ilmoittaa Kouvolan levähavainnosta

Päivitetty 15.7.2021

Sivun alkuun