Uimaveden laadulle on tiettyjä vaatimuksia, joita terveysvalvonta tarkkailee. Niin rannan kuin altaan yhteydessä olevan uimaveden pitää olla turvallisia käyttää. Terveydensuojeluviranomainen ryhtyy toimenpiteisiin, jos veden laatu ei täytä laatuvaatimuksia. Tällä sivulla ilmoitamme uimaveden käyttörajoitukset sekä voit ilmoittaa vedenlaatua koskevista havainnoista.

Käyttäjät voivat ilmoittaa uimarantojen sekä uima-altaiden vedenlaatua koskevista huomioista esim. sinilevästä, järvisyyhystä tai muista vedestä aiheutuneista oireista  Ilppa-ilmoituspalvelun sairastumis- ja haittaepäilyilmoitukset lomakkeen kautta. 

Yleisellä uimarannalla on aina ylläpitäjä, ja uimahalleissa toiminnanharjoittaja joka on vastuussa rannan tai altaan käytöstä.

Uimaveden tutkimustulokset ovat uimarantojen ilmoitustauluilla sekä rannan ylläpitäjän internetsivuilla.

2023 käyttörajoitukset

Kouvolan kaupunki tiedottaa 17.8.2023.

Viikolla 33 Koivusaaren uimarannalla on havaittu ulostetta vedessä, rannalla ja laitureilla. Viime aikoina sorsien ulostetta on ollut usein varsinkin laitureilla.
Rannan ylläpitäjä käy joka päivä siivoamassa uimarannalla. Ulosteiden vaikutusta uimaveden laatuun seurataan terveysvalvonnan toimesta. 16.8.2023 on otettu ylimääräinen näyte Koivusaaren uimavedestä. Tuloksen perusteella uimavesi on uimakelpoista. Tutkittu näyte täyttää tehtyjen analyysien osalta uimarantavesille asetetut laatuvaatimukset.

Kouvolan kaupunki tiedottaa 3.8.2023

Koivusaaren maauimalan uimavesi todettu uimakelpoiseksi.

Kouvolan kaupunki tiedottaa 27.7.2023

Koivusaaren maauimalassa uimista vältettävä edelleen.

Kouvolan kaupunki tiedottaa 25.7.2023
Kouvolan terveysvalvonta ei suosittele uimista Koivusaaren maauimalassa.

Sinilevähavainnot

19.6.2023 Sompasen uimarannalla havaittu pieniä määriä sinilevää.

20.6.2023 Käyrälammen uimarannalla havaittu pieniä määriä sinilevää.

Levätilanne kannattaa tarkastaa aina ennen uimaan menemistä. Levätilanne voi vaihdella päivän mittaan.

Järvisyyhy

Järvisyyhyn aiheuttaa imumadon toukat, jotka ovat vesilintujen loisia. Kotilot toimivat imumadon toukkien väli-isäntinä. Etsiessään uutta isäntää toukat voivat erehdyksissään tunkeutua vedessä ihmisen ihon läpi aiheuttaen yliherkkyysreaktion. Toukat eivät pysty kehittymään ihmisessä.

Oireena on kutiava, näppyläinen ihottuma. Reaktion voimakkuus vaihtelee eri ihmisillä. Järvisyyhy paranee itsestään. Kutina voi hellittää muutamassa tunnissa, mutta näppylöiden häviämiseen voi kulua pitempikin aika. Apteekista voi kysyä kutinaa helpottavia voiteita.

Vältä järvisyyhylle altistumista:

  • Vältä uimista kaislikkoisilla rannoilla.
  • Vältä kosketusta kotiloiden kanssa.
  • Älä ruoki vesilintuja.
  • Vältä pitkäaikaista oleskelua rantavedessä.
  • Käy uinnin jälkeen suihkussa.
  • Kuivaa itsesi karkealla pyyhkeellä.

Sinilevä eli syanobakteeri

Sinilevien eli syanobakteerien esiintymisen runsauden arviointi perustuu aistinvaraiseen arviointiin. Arvioinnissa käytetään ympäristöhallinnossa kehitettyä neliportaista asteikkoa 0 – 3. Sinilevästä voidaan ottaa myös näyte lajitunnistusta varten.

Terveysvalvonta vie tarvittaessa uimarannan ilmoitustaululle havainnosta kertovan tiedotteen (pdf, 97 kt).

Tiedote, jossa levähavaintojen asteikko: ei sinilevää 0, hieman sinilevää 1, runsaasti sinilevää 2 ja erittäin runsaasti sinilevää 3.
Terveysvalvonnan uimarannalle viemä tiedote sinilevien eli syanobakteerien esiintymisestä ja runsauden arvioinnista.

Kaikki Suomen havainnot Suomen ympäristökeskuksen Järviwiki -palvelusta.

Voit ilmoittaa Kouvolan levähavainnosta

Päivitetty 17.8.2023

Sivun alkuun