Ratamon sairaalan viereen syksyllä 2023 valmistunut Ratamon terveysmetsä toimii esteettömänä ja elvyttävänä metsäympäristönä niin kaupungin asukkaille, Ratamon työntekijöille kuin asiakkaillekin. Alue on Kouvolan keskustan läheisyydessä, joten edellytyksiä on monenlaiselle virkistyskäytölle.

Ratamo terveysmetsä

Terveysmetsällä tarkoitetaan luonto- tai viherympäristöä, jolla on erityisen paljon positiivisia terveysvaikutuksia. Sinne suunniteltujen rakenteiden on tarkoitus tehostaa metsän itsensä antamaa hyvinvointivaikutusta. Ratamon terveysmetsän suunnittelu sai alkunsa v. 2020 Tapio Oy:n Kansanterveyttä metsästä –hankkeesta, jossa Kouvola oli mukana. Kouvolan kaupungin hyvinvointipalvelut, tekniikka- ja ympäristöpalvelut sekä kulttuuripalvelut lähtivät yhteisenä hankkeena suunnittelemaan Ratamon viereiselle metsäalueelle terveysmetsää.

Maisema-arkkitehti Emilia Hiltunen laati diplomityönään Kouvolan kaupungille yleissuunnitelman terveysmetsän toteuttamiseksi Kotiharjuun Ratamokeskuksen länsipuolelle. Suunnitelmassa yhdistyvät kulttuuri, luonto ja kokonaisvaltainen hyvinvointi.

Ratamon terveysmetsä pitää sisällään tunnelmaltaan ja kasvillisuudeltaan erityyppisiä alueita, joiden läpi vajaan kilometrin mittainen pääreitti kulkee. Reitin varrelle on sijoitettu sekä pysyvää että väliaikaista taidetta sekä levähdys- ja hiljentymispaikkoja. Metsän uumenista löytyy ”keidas”, joka tarjoaa paikan mietiskelylle ja metsäluonnosta nauttimiselle. Kaikki rakentaminen on tehty luontoa kunnioittaen ja kestävän kehityksen periaatteita noudattaen. Rakentamisesta on vastannut tekniikka- ja ympäristöpalvelut.

Ratamon terveysmetsässä on kaksi pysyvää taideteosta. Elin & Keinon eli Heini Niemisen ja Sandra Nybergin Valon tunne -teos koostuu teräksestä leikatuista sanoista, jotka liittyvät aisteihin ja tuntemiseen. Tiina Karimaan Suoja-teos on puolestaan luonnonmateriaaleista rakennettu ympäristötaideteos, joka toimii myös hyönteishotellina.

Edukon ja Xamkin opiskelijat ovat rakentaneet Terveysmetsään penkkejä, pöytäryhmän, hyönteishotelleja ja linnunpönttöjä. Suunnittelutyöryhmä: (Biotuotemuotoilu) Sanni Rautiainen, Anni Setälä, Jussi Ruotsalainen, Alexander Klimov, Ilona Ikonen, Kalle Piironen, Eveliina Johansson, Elsa Pakkanen, Joni Fagerlund, (Sisutusarkkitehtuuri ja Kalustesuunnittelu) Santtu Nikander.
Tekijät: Sanni Rautiainen, Anni Setälä, Jussi Ruotsalainen, Alexander Klimov ja Ilona Ikonen
Ohjaaja/opettaja/tekijä: Tommi Rintamäki

Terveysmetsä taideteoksineen, penkkeineen ja hyönteishotelleineen valmistui syyskuussa 2023. Metsän omatoimisen käytön lisäksi siellä on jatkossa tarkoitus järjestää erilaisia luontoon tutustumisia. Niitä voivat olla esimerkiksi kulttuuripolku/Mielipolku terveysmetsässä (kokemuksia eri aisteille), luontovaikutusten hyödyntäminen vaikkapa metsäjoogan avulla ja eri ikäryhmien kanssa yhdessä toteutettavat metsätaideteokset. Yhteistyötä tehdään mm. kaupungin, Ratamo-sairaalan, järjestöjen, oppilaitosten ja aluetoimikuntien kanssa.

Ratamon terveysmetsän yleissuunnitelma 10.6.2021

Päivitetty 17.4.2024

Sivun alkuun