Ukrainan kriisi
Sota Ukrainassa vaikuttaa tällä hetkellä monien ihmisten elämään. Tältä sivulta löydät aiheeseen liittyvää tietoa ja hyödyllisiä yhteystietoja. Sivua täydennetään tiedon lisääntyessä ja tilanteen edetessä.
Kouvolan kaupunki on koonnut Ukrainan kriisiin liittyvää tietoa ja hyödyllisiä yhteystietoja myös englanniksi. ( Instructions on arriving in Finland from Ukraine)
Tietoa Ukrainasta saapuville
Ukrainan kansalainen, joka saapuu Suomeen Venäjän hyökkäyksen takia, voi tällä hetkellä oleskella maassa viisumivapaasti, jättää turvapaikkahakemuksen tai hakea tilapäistä suojelua.
Suomessa voi oleskella 3 kuukautta viisumivapaasti, jos henkilöllä on biometrinen passi.
Suomesta voi hakea turvapaikkaa. Turvapaikkaa haetaan henkilökohtaisesti poliisin tai rajatarkastusviranomaisen luona.
EU:ssa on otettu käyttöön Ukrainasta paenneiden auttamiseksi tilapäisen suojelun direktiivi. Sen perusteella tilapäistä suojelua saavat 4.3.2023 asti:
- Ukrainan kansalaiset ja heidän perheenjäsenensä
- Ukrainassa kansainvälistä suojelua saaneet henkilöt ja heidän perheenjäsenensä.
- Ukrainassa pysyvästi asuneet, jotka eivät voi palata kotimaahansa.
Edellytyksenä on, että henkilö on asunut Ukrainassa ja lähtenyt sieltä Venäjän suurhyökkäyksen alettua, eli 24.2. tai sen jälkeen.
Suomessa edellä mainittujen ryhmien lisäksi tilapäistä suojelua saavat:
- Ukrainan kansalaiset ja heidän perheenjäsenensä, jotka pakenivat Ukrainasta vähän ennen 24.2. eivätkä voi palata.
- Muut Suomessa jo oleskelevat tai Suomeen saapuneet Ukrainan kansalaiset ja heidän perheenjäsenensä.
- Ukrainassa laillisesti (muutenkin kuin pysyvästi) oleskelleet EU:n ulkopuolisten maiden kansalaiset, jotka eivät voi palata kotimaahansa.
Kouvolassa turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua voi hakea Kouvolan pääpoliisiasemalla osoitteessa Vuorikatu 1, 45100 Kouvola.
Jos on olemassa peruste muulle oleskeluluvalle, kuten perheside Suomeen tai työpaikka, voi hakea oleskelulupaa myös näillä perusteilla. Oleskelulupahakemus on maksullinen.
Lue lisää tilapäisestä suojelusta, majoittumisesta Suomessa ja ukrainalaisten hakemisesta Suomeen
Moona neuvoo maahanmuuttajia
Kouvolaan tulevat ukrainalaiset voivat olla yhteydessä Maahanmuuttajien ohjaus ja neuvonta MOONAan, joka sijaitsee Kouvolankatu 14:ssa, Kouvolan keskustassa. MOONAsta saa tietoa kunnan palveluista sekä maahanmuuton prosesseista. Katso Moonan aukioloajat ja yhteystiedot.
Maahanmuuttoviraston sivuilta ajantasaista infoa
Toimintaohjeita englanniksi, Ukrainasta Suomeen saapuville | Maahanmuuttovirasto (migri.fi)
Ohjeita ukrainaksi Ukrainasta Suomeen saapuville | Maahanmuuttovirasto (migri.fi)
Toimintaohjeita, jos saavut Ukrainasta Suomeen | Maahanmuuttovirasto (migri.fi)
Usein kysyttyä: Venäjän hyökkäys Ukrainaan | Maahanmuuttovirasto (migri.fi)
Tilapäinen suojelu (Maahanmuuttovirasto – migri.fi)
Ohjeita oleskeluun Suomessa (TEM)
Työ- ja elinkeinoministeriö on koonnut kotoutuminen.fi-verkkopalveluun tietoa Ukrainasta saapuvien oleskelusta, työskentelystä ja palveluista Suomessa.
Usein kysyttyä Ukrainasta saapuvien palveluista (kotoutuminen.fi)
TEMin ohje Ukrainasta sotaa pakeneville: Tilapäistä suojelua saavalla on oikeus tehdä töitä Suomessa
Haluatko auttaa ukrainalaisia? Lahjoita avustusjärjestöjen kautta
Suomalaiset haluavat auttaa ukrainalaisia. Tehokkain tapa on lahjoitus avustusjärjestöille. Järjestöjen sivuilta löydät niiden yhteystiedot ja muun tarvittavan infon:
Lue Sisäministeriön sivuilta lisää siitä, miten muutoin voit auttaa ukrainalaisia:
Avun tarjoaminen ukrainalaisille – Sisäministeriö (intermin.fi)
Tukea ja keskusteluapua on tarjolla
Äkillinen kriisi aiheuttaa henkistä kuormitusta, huolta ja hätää. Yksin ei tarvitse jäädä. Suomessa on useita organisaatioita, jotka tarjoavat keskusteluapua joko puhelimitse tai paikan päällä:
Valtakunnallinen kriisipuhelin: Suomen Mielenterveysseuran kriisipuhelin päivystää numerossa 09 2525 0111 suomen kielellä 24/7. Keskusteluapua luottamuksellisesti ja nimettömästi. Kriisipuhelin palvelee myös ruotsin-, arabian ja englannin kielellä.
Vuoroveto Mielenterveys ry:n kriisikeskuksen keskusteluapu auttaa maksutta ja luottamuksellisesti arkielämän kriiseissä. Voit asioida nimettömästi, etkä tarvitse lääkärin lähetettä tai diagnoosia. Palvelut on tarkoitettu Kymenlaaksossa asuville yli 18-vuotiaille. Tukikeskustelut myös venäjäksi ja englanniksi. Ajanvaraus puh. 0404 175 175. Ma-pe klo 10–12 ja ma-ti 16–18. Sähköpostitse: info(at)vuoroveto.fi
Kirkon keskusteluapu: Palvelevaan puhelimeen voi soittaa nimettömänä ja luottamuksellisesti, kun kaipaa henkistä tai hengellistä tukea. Päivystäjät ovat vaitiolovelvollisia koulutettuja vapaaehtoisia ja kirkon työntekijöitä. Palvelu on valtakunnallinen. Puh. 0400 22 11 80, joka päivä 18–24. Kirkon keskusteluavun verkkosivulla tietoa myös chat-, nettikirje- ja kirjepalvelusta.
Mielenterveyden keskusliiton tarjoamaa neuvontaa puhelimitse puh. 0203 91920. Arkisin kello 10–15.
Suomi ja Kouvola ovat varautuneita toimimaan kriisissä
Suomeen ei kohdistu tällä hetkellä sotilaallista uhkaa. Elämme rauhallista arkea turvatuissa olosuhteissa. Kansainvälisen tilanteen poikkeuksellisuus on kuitenkin herättänyt niin suomalaiset kuin kouvolalaiset pohtimaan varautumiseen ja turvallisuuteen liittyviä asioita.
Lisätietoja turvallisuuteen liittyviin asioihin. (kouvola.fi)
Seuraa kaupungin ja muiden viranomaisten tiedotusta
Kouvolan kaupunki viestii aktiivisesti Ukrainaan kriisin heijastevaikutuksista silloin, kun ne koskevat Kouvolan kaupunkia.
Seuraa myös muiden viranomaisten tiedotusta:
Päivitetty 19.4.2023