Sota Ukrainassa vaikuttaa tällä hetkellä monien ihmisten elämään. Tältä sivulta löydät aiheeseen liittyvää tietoa ja hyödyllisiä yhteystietoja.

Kouvolan kaupunki on koonnut Ukrainan kriisiin liittyvää tietoa ja hyödyllisiä yhteystietoja myös englanniksi. ( Instructions on arriving in Finland from Ukraine)

Maahanmuuttovirasto koordinoi Suomessa maahantuloa sekä kartoittaa yhdessä Suomen kuntien kanssa hätämajoitustilojen määrää. Maahanmuuttoviraston sivuilta voit seurata tilastotietoja oleskelulupiin liittyen.

Kouvolassa pakolaisten vastaanottopalveluita järjestävät Suomen Punaisen Ristin ylläpitämä Kouvolan vastaanottokeskus sekä Hemcare Oy:n ylläpitämä Mäkikylän vastaanottokeskus.

Maahanmuuttajien ohjaus ja neuvonta MOONA sekä kansainvälisen työn koordinaattori ohjaavat ja neuvovat maahantuloon liittyvissä asioissa ja seuraavat kuntaan tulevien palvelutarvetta. Teemme laajaa verkostoyhteistyötä.

Tilapäistä suojelua saavien ukrainalaisten oleskelulupia voidaan jatkaa Maahanmuuttoviraston päätöksellä automaattisesti ilman jatkoluvan hakemista 4.3.2024 asti. Tilapäistä suojelua saavilla on mahdollisuus hakea kuntapaikkaa vuoden Suomessa asumisen jälkeen. Lisäohjeita DVV:n sivuilla.

Päivitämme MOONA Kouvola Facebook sivulle ajankohtaisia asioita.

Links regarding information about the situation in Ukraine in English.

Maahanmuuttoviraston sivuilta ajantasaista infoa

Maahanmuuttovirasto (migri.fi)

Ohjeita oleskeluun Suomessa (TEM)

Työ- ja elinkeinoministeriö on koonnut kotoutuminen.fi-verkkopalveluun tietoa Ukrainasta saapuvien oleskelusta, työskentelystä ja palveluista Suomessa.

Usein kysyttyä Ukrainasta saapuvien palveluista (kotoutuminen.fi)

TEMin ohje Ukrainasta sotaa pakeneville: Tilapäistä suojelua saavalla on oikeus tehdä töitä Suomessa

Haluatko auttaa ukrainalaisia? Lahjoita avustusjärjestöjen kautta

Suomalaiset haluavat auttaa ukrainalaisia. Tehokkain tapa on lahjoitus avustusjärjestöille. Järjestöjen sivuilta löydät niiden yhteystiedot ja muun tarvittavan infon:

SPR katastrofirahasto

Unicef

YK pakolaisjärjestö UNHCR

Pelastakaa lapset

Kirkon Ulkomaanapu

Lue Sisäministeriön sivuilta lisää siitä, miten muutoin voit auttaa ukrainalaisia:

Avun tarjoaminen ukrainalaisille – Sisäministeriö (intermin.fi)

Tukea ja keskusteluapua on tarjolla

Äkillinen kriisi aiheuttaa henkistä kuormitusta, huolta ja hätää. Yksin ei tarvitse jäädä. Suomessa on useita organisaatioita, jotka tarjoavat keskusteluapua joko puhelimitse tai paikan päällä:

Valtakunnallinen kriisipuhelin: Suomen Mielenterveysseuran kriisipuhelin päivystää numerossa 09 2525 0111 suomen kielellä 24/7. Keskusteluapua luottamuksellisesti ja nimettömästi. Kriisipuhelin palvelee myös ruotsin-, arabian ja englannin kielellä.

Vuoroveto Mielenterveys ry:n kriisikeskuksen keskusteluapu auttaa maksutta ja luottamuksellisesti arkielämän kriiseissä. Voit asioida nimettömästi, etkä tarvitse lääkärin lähetettä tai diagnoosia. Palvelut on tarkoitettu Kymenlaaksossa asuville yli 18-vuotiaille. Tukikeskustelut myös venäjäksi ja englanniksi. Ajanvaraus puh. 0404 175 175. Ma-pe klo 10–12 ja ma-ti 16–18. Sähköpostitse: info(at)vuoroveto.fi

Kirkon keskusteluapu: Palvelevaan puhelimeen voi soittaa nimettömänä ja luottamuksellisesti, kun kaipaa henkistä tai hengellistä tukea. Päivystäjät ovat vaitiolovelvollisia koulutettuja vapaaehtoisia ja kirkon työntekijöitä. Palvelu on valtakunnallinen. Puh. 0400 22 11 80, joka päivä 18–24. Kirkon keskusteluavun verkkosivulla tietoa myös chat-, nettikirje- ja kirjepalvelusta.

Mielenterveyden keskusliiton tarjoamaa neuvontaa puhelimitse puh. 0203 91920. Arkisin kello 10–15.


Suomi ja Kouvola ovat varautuneita toimimaan kriisissä

Suomeen ei kohdistu tällä hetkellä sotilaallista uhkaa. Elämme rauhallista arkea turvatuissa olosuhteissa. Kansainvälisen tilanteen poikkeuksellisuus on kuitenkin herättänyt niin suomalaiset kuin kouvolalaiset pohtimaan varautumiseen ja turvallisuuteen liittyviä asioita.
Lisätietoja turvallisuuteen liittyviin asioihin. (kouvola.fi)


Seuraa kaupungin ja muiden viranomaisten tiedotusta

Kouvolan kaupunki viestii aktiivisesti Ukrainaan kriisin heijastevaikutuksista silloin, kun ne koskevat Kouvolan kaupunkia.

Seuraa myös muiden viranomaisten tiedotusta:

Valtioneuvosto

Sisäministeriö

Ulkoministeriö

Kymenlaakson pelastuslaitos

Päivitetty 4.10.2023

Sivun alkuun