Yksinäisyyden tunne on aina henkilökohtainen, ja sitä voi kokea kuka vain. Ikäihmisten yksinäisyyteen liittyy usein jokin elämäntapahtuma tai muutos kuten muutto, puolison menetys, avioero, oma sairaus tai eläkkeelle jääminen.

Yksinäisyys koetaan usein ahdistavana, ei-toivottuna olotilana. Itsensä voi tuntea yksinäiseksi, vaikka ympärillä olisi sukua ja ystäviä. Ei-toivottu yksinolo ja yksinäisyys vaikuttavat kielteisesti fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin sekä arjessa selviytymiseen. Toisaalta iän karttuessa moni sietää yksinäisyyttä hyvin ja viihtyy itsensä kanssa – saa elää itsensä näköistä elämää, pohtia rauhassa asioita ja tuntea itsenäisyyttä. 

Yksinäisyyttä voi lievittää tekemällä itselle mieluisia asioita. Kaupunki tarjoaa monenlaista harrastus- ja virkistystoimintaa sekä kohtaamispaikkoja ja vertaistukea ikäihmisille.

Yksinäisyys voi helpottua paitsi mieluisan tekemisen kautta myös ihan vain oleskelemalla ihmisten parissa, vaikka ei loisikaan suhteita.  Kaikkiin toimintoihin ei tarvita edes seuraa, vaan mielihyvää saa jo itse tekemisestä. Myös asumismuodolla voi olla vaikutusta yksinäisyyden lievittämisessä.

Lue lisää Kouvolan kaupungin yhteisötiloista tästä linkistä.

Lue lisää Kouvolan kaupungin kulttuuripalveluista tästä linkistä.

Lue lisää Kouvolan kaupungin liikunta- ja ulkoilupalveluista tästä linkistä.

Lähellä.fi-palvelusta löydät eri elämäntilanteisiin sopivaa vertaistukea, keskusteluapua ja neuvontaa itsellesi ja läheisellesi. Älä jää yksin – monenlaista tukea ja apua on saatavana matalalla kynnyksellä ja maksutta!

Lue lisää lähellä.fi-palvelusta tästä linkistä.

Päivitetty 18.4.2024

Sivun alkuun