Monitoimitalo on harjakorkeudessa

Valkealan monitoimitalon työmaa on edennyt syksyn aikana reippaasti. Vesikaton asentaminen ja vedeneristystyöt ovat valmiit. Harjannostajaisia vietettiin 13.10.2022 perinteikkäästi hernesopan ääressä rakennustyöväen, suunnittelijoiden ja muiden hankkeeseen osallistuneiden kesken.

Työt monitoimitalolla jatkuvat aikataulun mukaisesti 70 henkilön voimin. Tällä hetkellä työn alla ovat muun muassa eteläpäädyn maanrakennus, aluesähköistys ja sadevesiputkitukset sekä lämmitys- ja vesijärjestelmien asennukset ja sähköasennukset koko talossa.  

Rakennuksen julkisivun puiset pinnat on jo pääosin asennettu. Julkisivuverhoukset jatkuvat lastauslaiturilla sekä sisäänkäynneissä.

Ison rakennuksen eri lohkoissa työt etenevät eri tahtiin. Yhdessä lohkossa tehdään väliseiniä ja niiden tasoitus- ja maalaustöitä, toisessa laatoitetaan seiniä ja lattioita. 

Lisäksi monitoimitalon sydämessä sijaitsevassa isossa aulassa, joka toimii ruokailun lisäksi myös esitystilana, rakennetaan näyttämöä.

Pääset tutustumaan monitoimitalon työmaahan harjannostajaisissa 13.10.2022 kuvatun videon avulla:

Video esittelee, miltä monitoimitalo näyttää sisältä lokakuussa, ja mitä Valkealan yhtenäiskoulun rehtorit Pauli Pölönen ja Piia Kesonen ajattelevat rakennustyömaan etenemisestä.

Seuraa rakennusprojektin etenemistä YIT:n verkkosivulta.

Rakenteilla koko kylän keskus

valkealan monitoimitalo

Uusi monitoimitalo pitää sisällään tilat perusopetukselle, varhaiskasvatukselle, lähikirjastolle, nuorisopalveluille, valmistuskeittiölle ja Kymenlaakson hyvinvointialueen perhekeskukselle. Lisäksi monitoimitalo tarjoaa kuntalaisille ja yhdistyksille ilta- ja viikonloppuaikaan monipuoliset harraste- ja toimintamahdollisuudet.

Yksityiskohtia hiotaan yhdessä käyttäjien kanssa  

Rakennuksen eteläpäähän tulevat sijoittumaan tilat varhaiskasvatukselle sekä esi- ja alkuopetukselle. Vierestä löytyvät myös valmistuskeittiö ja kirjasto. 

Keskivaiheilla rakennusta pääsisäänkäynti johdattelee korkeaan aulaan, josta avautuu näkymä viereistä Likolampea kohden. Aulaan sijoittuvat ruokailu, hallinto ja näyttämö. Pääsisäänkäynnin vierestä kuljetaan toisessa kerroksessa sijaitsevaan Kymenlaakson hyvinvointialueen perhekeskukseen. Pohjakerroksesta löytyvät tilat taito- ja taideaineille, joita kansalaisopisto tulee myös runsaasti hyödyntämään. 

Pohjoispäässä sijaitsevat tilat vaativalle erityisopetukselle, joustavalle perusopetukselle, nuorisopalveluille, musiikille ja liikunnalle sekä oppimistilat 3.-6. luokkalaisille. Yläkoulun opetustilat sijoittuvat rakennuksen ylempiin kerroksiin. 

Kolmikerroksisen rakennuksen ylimmässä kerroksessa on lisäksi kookas terassi, jossa oppimisen lisäksi voi tarkkailla Kustaa III tien tapahtumia.  

Molemmissa päissä rakennusta on omat piha-alueet pienille ja isommille oppilaille ja monitoimitalon käyttäjille. Pihoilla huomioidaan sekä pelit, leikit ja liikkuminen että oppiminen luonnon ympäristössä ja tila rauhoittumiselle.

Eri käyttäjäryhmiä kuullaan suunnittelun edetessä yksityiskohtaisemmaksi sisätilojen ja pihan osalta. Esimerkiksi keväällä 2022 Valkealan kirkonkylän lapset, nuoret ja huoltajat sekä Valkealan monitoimitalon tuleva henkilöstö pääsivät päättämään pihavälineisiin ja katumaalauksiin: Valkealan monitoimitalon kolmelle pihalle tulee välineitä käyttäjien toiveiden mukaan – Kouvolan kaupunki

Lammella nuoria melomassa keltaisella avokanootilla. Taustalla ruskea iso koulurakennus.

Kohteen rakentaa YIT

Rakennettavaan monitoimitaloon tulee puuverhous, ja se sijoittuu Kustaa III tien ja Likolammen väliin, jo puretun kunnantalon ja kirjaston paikalle. Kohteen pinta-ala on yli 10 000 neliömetriä.

Kohde toteutetaan elinkaarimallilla, jossa palveluntuottaja vastaa niin rakentamisesta kuin 20 vuoden pituisesta ylläpitojaksostakin. Hankkeen rahoitusmallina on kiinteistöleasing. Sen käyttö ei vaikuta kohteen rakennuttamiseen, mutta rakennuksen omistajaksi tulee rahoitusyhtiö. Kaupunki ei maksa rakentamiskustannuksia, vaan ne hoitaa rahoitusyhtiö. Kaupunki alkaa maksaa kohteesta leasingvuokraa rakennuksen valmistuttua. Kaupungilla on 20 vuoden vuokra-ajan päättyessä oikeus ostaa kohde rahoituksen jäännösarvolla.

Kohti monitoimitalon avajaisia tammikuussa 2024

Monitoimitalon rakentaminen käynnistyi valmistelevilla töillä kesällä 2021. Runko alkoi nousta syksyllä ja 5.11.2021 muurattiin rakennuksen peruskivi.

Christa Carpelan Valkealan monitoimitalon peruskiven muuraustilaisuudessa
Kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja Christa Carpelan sai kunnian laittaa ensimmäisen kauhallisen laastia peruskiven valumuottiin.
Tallenne peruskiven muurauksesta.
Time lapse -video näyttää rakentamisen vaiheita perustuksista seinien pystytykseen alkuvuodesta 2022.

Syksyllä 2022 moniosainen rakennus on saanut vesikaton päälleen ja töissä on päästy sisätilojen pariin.

Monitoimitalo avaa ovensa suunnitelmien mukaan tammikuussa 2024.

Lisätietoja antavat:

Piiroinen Pirjo

Opetuspalvelupäällikkö
Torikatu 10, 45100 Kouvola
0206156026
0408241117
Kasvun ja oppimisen tuki
Kaupungintalo

Ahola Katja

Toimitilajohtaja
0401797032
Tilapalvelut

Päivitetty 2.1.2023

Sivun alkuun