Valkealaan vuonna 2024 valmistuva monitoimitalo pitää sisällään nykyaikaiset tilat perusopetukselle, varhaiskasvatukselle, lähikirjastolle, nuorisopalveluille, valmistuskeittiölle ja Kymenlaakson hyvinvointialueen perhekeskukselle. Lisäksi monitoimitalo tarjoaa kuntalaisille ja yhdistyksille ilta- ja viikonloppuaikaan monipuoliset harraste- ja toimintamahdollisuudet.

Työmaa etenee aikataulussaan – ulkotyöt käynnistyneet

Tulevan pysäköintialueen maanrakennustyöt monitoimitalon pohjoispuolella Lukiokaaren varressa alkavat 5.6.2023 ja työmaa-alue suljetaan aidoin. Työmaan tieltä, entiseltä koulun piha-alueelta poistetaan urheilukaukalot mutta toinen niistä palautuu alakoulun pihalle ennen koulun aloitusta elokuussa. Lisäksi myöhemmin tulee uusi kaukalo tulevan pysäköintialueen ja monitoimitalon väliin.

Kulkuyhteys Lukionkaarelta Likolammelle voi hetkellisesti olla poikki pysäköintialueen rakentamisen aikana, mutta kulkuyhteyttä ei kokonaan katkaista. Alueella liikkuvien tulee kuitenkin noudattaa varovaisuutta.

Myös esikoululaisten käytössä olevalla piha-alueella sijaitsevia leikki- ja kuntoiluvälineitä tullaan kesän aikana siirtämään alakoulun (ns. konttikoulun) pihalle, joka palvelee välituntialueena keväällä 2024.

Karttakuva työmaa-alueesta, johon rakennetaan uusi pysäköintialue entisen piha-alueen tilalla. Lisäksi alueelta puretaan vanhat koulurakennukset tammikuussa 2024.
Entisen pihan kohdalle rakennetaan ensi vuonna pysäköintialue. Tammikuussa 2024 purettavien vanhojen koulurakennusten tilalle tulee lisää tilaa pysäköinnille sekä piha koulujen välitunteja ja kuntalaisten ulkoilua varten.

Aiemmin keväällä on maanrakennustöitä tehty jo mm. rakennuksen eteläpuolisten pihojen asfalttipohjia varten. Lisäksi on asennettu pihakiviä ja leikkivälineitä tulevan päiväkodin sekä esi- ja alkuopetuksen pihaan. Urakka on kuitenkin vielä kesken, eikä leikkivälineitä saa käyttää ennen kuin työmaa-alue on valmis.

Pihojen rakentaminen jatkuu loppuvuoden ja vielä monitoimitalon valmistumisen ja käyttöönoton jälkeen. 3–9 luokkalaisten sekä erityisen tuen oppilaiden piha-aluetta päästään rakentamaan ensi keväänä, kun yläkoulun käytössä oleva rakennus on purettu.

Sisällä monitoimitalossa tehdään viimeistelyjä eli maalataan, tehdään laatoituksia, sähköasennuksia, kiintokaluste-, verhokisko- ja varusteasennuksia, listoituksia, lukituksia sekä maalataan julkisivua. Lisäksi vesikatolle asennetaan aurinkosähköjärjestelmää.

Seuraa rakennusprojektin etenemistä YIT:n verkkosivulta.

valkealan monitoimitalo

Yksityiskohtia hiotaan yhdessä käyttäjien kanssa  

Rakennuksen eteläpäähän tulevat sijoittumaan tilat varhaiskasvatukselle sekä esi- ja alkuopetukselle. Vierestä löytyvät myös valmistuskeittiö ja kirjasto. 

Keskivaiheilla rakennusta pääsisäänkäynti johdattelee korkeaan aulaan, josta avautuu näkymä viereistä Likolampea kohden. Aulaan sijoittuva ruokailu, hallinto ja näyttämö. Pääsisäänkäynnin vierestä kuljetaan toisessa kerroksessa sijaitsevaan Kymenlaakson hyvinvointialueen perhekeskukseen. Pohjakerroksesta löytyvät tilat taito- ja taideaineille, joita kansalaisopisto tulee myös hyödyntämään.

Pohjoispäässä sijaitsevat tilat vaativalle erityisopetukselle, joustavalle perusopetukselle, nuorisopalveluille, musiikille ja liikunnalle, sekä oppimistilat 3.-6. luokkalaisille. Yläkoulun opetustilat sijoittuvat rakennuksen ylempiin kerroksiin.

Kolmikerroksisen rakennuksen ylimmässä kerroksessa on lisäksi kookas terassi, jossa oppimisen lisäksi voi tarkkailla Kustaa III tien tapahtumia.  

Molemmissa päissä rakennusta on omat piha-alueet pienille ja isommille oppilaille ja monitoimitalon käyttäjille. Pihoilla huomioidaan sekä pelit, leikit ja liikkuminen että oppiminen luonnon ympäristössä ja tila rauhoittumiselle.

Eri käyttäjäryhmiä kuullaan suunnittelun edetessä yksityiskohtaisemmaksi sisätilojen ja pihan osalta. Esimerkiksi keväällä 2022 Valkealan kirkonkylän lapset, nuoret ja huoltajat sekä Valkealan monitoimitalon tuleva henkilöstö pääsivät päättämään pihavälineisiin ja katumaalauksiin: Valkealan monitoimitalon kolmelle pihalle tulee välineitä käyttäjien toiveiden mukaan – Kouvolan kaupunki

Kohteen rakentaa YIT

Puuverhoiltu rakennus sijoittuu Kustaa III tien ja Likolammen väliin, jo puretun kunnantalon ja kirjaston paikalle. Kohteen pinta-ala on yli 10 000 neliömetriä.

Kohde toteutetaan elinkaarimallilla, jossa palveluntuottaja vastaa niin rakentamisesta kuin 20 vuoden pituisesta ylläpitojaksostakin. Hankkeen rahoitusmallina on kiinteistöleasing. Sen käyttö ei vaikuta kohteen rakennuttamiseen, mutta rakennuksen omistajaksi tulee rahoitusyhtiö. Kaupunki ei maksa rakentamiskustannuksia, vaan ne hoitaa rahoitusyhtiö. Kaupunki alkaa maksaa kohteesta leasingvuokraa rakennuksen valmistuttua. Kaupungilla on 20 vuoden vuokra-ajan päättyessä oikeus ostaa kohde rahoituksen jäännösarvolla.

Kohti monitoimitalon avajaisia tammikuussa 2024

Video esittelee, miltä monitoimitalo näytti sisältä lokakuussa 2022, ja mitä Valkealan yhtenäiskoulun rehtorit Pauli Pölönen ja Piia Kesonen ajattelevat rakennustyömaan etenemisestä.

Time lapse -video näyttää rakentamisen vaiheita perustuksista seinien pystytykseen alkuvuodesta 2022.

Monitoimitalon runko alkoi nousta syksyllä 2021 ja 5.11.2021 muurattiin rakennuksen peruskivi.

Christa Carpelan Valkealan monitoimitalon peruskiven muuraustilaisuudessa
Kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja Christa Carpelan sai kunnian laittaa ensimmäisen kauhallisen laastia peruskiven valumuottiin.
Tallenne peruskiven muurauksesta.

Päivitetty 26.5.2023

Sivun alkuun