Keskustan uusi yhtenäiskoulu rakennetaan Marjoniemeen. Keskustan koulun rakentamisen suunnittelu käynnistetään kesällä 2021. Uusi koulu perustuu valtuuston syksyllä 2018 hyväksymän perusopetuksen kehittämisohjelman ja marraskuussa 2019 hyväksymän perusopetuksen palveluverkkosuunnitelman mukaisiin suunnitelmiin.

Kouluun sijoitetaan nykyisten Urheilupuiston, Kouvolan yhteiskoulun sekä Kaunisnurmen koulun oppilaat sekä erityisen vaativan tuen opetus koko kaupungista, mm Carea-koulun vaikeimmin kehitysvammaisten opetus, sairaalaopetus ja kaikkein vaativin muu erityisopetus.

Oppilaita uuteen yhtenäiskouluun tulee noin 966, erikoisluokat on huomioitu tässä lukemassa. Henkilökuntaa koulussa tulee työskentelemään n. 200.

Yhtenäiskoulun sijaintipaikkatarkastelu on tehty yhdessä kaupungin johdon, tilapalvelujen ja liikunta ja kulttuuri -toimialan kanssa, jossa mukana ovat olleet uusi virkistysuimahalli, kulttuurikortteli sekä tulevaisuuden monitoimihalli. Näiden isojen investointien osalta sijoituspaikat eivät ole päällekkäin, ja koulu pystyy hyödyntämään toiminnassaan tulevia liikunta- ja kulttuuritiloja.

Sijainnin ennakkovaikutusten arvioinnissa selkeästi parhaimmaksi nousi Marjoniemen alue, toiseksi parhaaksi Kaunisnurmi.

Marjoniemen vahvuuksia ovat muun muassa tontin koko ja sijainti, ympäröivä luontoympäristö ja palvelujen läheisyys. Myöskään väistötiloja ei tarvita.

Arvioinnin mukaan Marjoniemen tontille voidaan toteuttaa pedagogisesti, rakennusteknisesti ja toiminnallisesti tarkoituksenmukainen koulu. Tontti on tarpeeksi suuri hyvien piha-alueiden, liikennejärjestelyiden sekä paikoitusalueiden rakentamiseen.

Piha-alue toimisi myös oppimisympäristönä ja läheltä löytyy myös luontoympäristö. Myös kaupungin liikunta- ja kulttuuripaikkoja voidaan hyödyntää sujuvasti.

Tärkeä seikka ovat myös lähellä sijaitsevat Kymenlaakson hyvinvointialueen palvelut, joita tarvitaan erityisen vaativan tuen oppilaiden kokonaisvaltaisen tuen mahdollistamisessa.

Kokonaistaloudellisuutta ja lapsiystävällisyyttä Marjoniemen vaihtoehtoon tuo myös se, ettei väistötiloja tarvita, vaan nykyiset koulut voivat jatkaa, kunnes uusi koulu on valmis.

Lisätietoja antavat:

Ahola Katja

Toimitilajohtaja
0401797032
Tilapalvelut

Lindstedt Johanna

Opetuspalvelupäällikkö
Torikatu 10, 45100 Kouvola
0442238898
Kasvatuksen ja opetuksen hallinto
Kaupungintalo

Päivitetty 20.10.2023

Sivun alkuun