Elokuussa 2025 avautuvaan kaksikerroksiseen puurakenteiseen monitoimitaloon tulee koulu-, esikoulu- ja varhaiskasvatustilat lähes 700 lapselle sekä tilat kirjastolle, nuorisopalvelulle, järjestöille, seuroille, kansalaisopistolle ja muille vapaa-ajan aktiviteeteille.

Arkkitehdin havainnekuva Inkeroisten monitoimitalosta
Havainnekuva monitoimitalosta. Kuva: Arkkitehdit AFKS Oy

Ajankohtaista työmaalla

Monitoimitalon massiivipuuelementtirungon asennustyöt ovat käynnistymässä, ja rakennuksen ääriviivat alkavat loppuvuoden aikana hahmottua. Rakennuksen ensimmäisen lohkon CLT-elementit asennetaan viikoilla 47–48, ja työ tulee etenemään vauhdikkaasti lohko kerrallaan Monitoimitalon massiivipuuelementtirungon asennustyöt ovat käynnistymässä, ja rakennuksen ääriviivat alkavat loppuvuoden aikana hahmottua..

Vesikatto rakennetaan heti elementtiasennusten perään esivalmistetuilla ja katetuilla kattolohkoilla. Näin rakennus saadaan lohko kerrallaan säältä suojaan mahdollisimman nopeasti.

Puurungon asentamisen aloitusta ovat edeltäneet louhinta, maanrakennus, perustustyöt, väestönsuojien paikallavalutyöt sekä betonielementtien asennustyöt. Massiivipuurunko valikoitui runkoratkaisuksi erityisesti kosteusteknisten ominaisuuksiensa ansiosta.

”Puurakenteiden asennusjärjestys ja työnaikaiset rakenteet on suunniteltu hyvissä ajoin yhteistyössä urakoitsijan ja rakennesuunnittelijan kanssa. Puurungon asennustyöt kestävät maaliskuulle 2024 saakka. Sisäpuolisia työvaiheita käynnistetään sitä mukaa, kun rakennuksen vaippa saadaan lohkoittain tiiviiksi. Parhaimmillaan työmaalla työskentelee noin 100 henkilöä, ja hanke tulee työllistämään runsaasti paikallisia yrityksiä niin suoraan kuin välillisesti”, kertoo SRV:n työmaapäällikkö Juho Riisiö.

Puurakentamisessa panostetaan kosteudenhallintaan

Hankkeen kosteudenhallinta onnistuu rakennusteknisten yksityiskohtien ennakoinnilla ja suunnittelulla.

Materiaalina liimattu CLT- eli massiivipuu on materiaali, joka saa kastua, kertoo puuelementtien toimittaja Wood Expert Oy:n Janne Manninen. ”Se kastuu pinnastaan, mutta myös kuivuu nopeasti, kun kuivumiselle luodaan edellytykset. Edetessämme lohko kerrallaan aina vesikattoon asti, CLT-elementit eivät ole sateen sattuessa kosteudelle alttiina pitkään, vaan kuivuvat nopeasti viimeistään katon alle päästyään,” Manninen jatkaa. ”Suomessa on vastaavalla menetelmällä toteutettu massiivipuurakennuksia jo usean vuoden ajan. Myös muissa pohjoismaissa, kuten paljon Suomea sateisemmassa Norjassa, on samaa rakennustapaa käytetty jo pitkään.”

Rakentamisen aikaista kosteudenhallintaa ja sille asetettua tavoitetason täyttymistä seurataan tarkasti. Käytössä ovat muun muassa viikoittaiset kosteudenhallintakierrokset. Lisäksi puurakenteiden kosteutta seurataan elementtien työmaalle saapuessa aina kuormien vastaanoton yhteydessä. Myös sääsuojauksen esivalmistus on olennainen osa kosteudenhallintaa.

Lue lisää kosteudenhallinasta työmaalla SRV:n tiedotteesta sekä kosteudensuojausesittelystä (Pdf 2 Mt).

Hankkeen eteneminen

Keltatakkinen henkilö laittaa betonilaastia ison betonirenkaan sisään. Taustalla yleisöä.
Outi Eskolin ja Hanna Eklund Inkeroisten päiväkodista muuraamassa monitoimitalon peruskiveä 12.10.2023
  • Syksy 2023: valutöitä ja betonielementtiasennusta
Rakennustyömaa, nosturi, harmaa taivas
Betonielementtien asennusta marraskuussa 2023
Rakennustyömaa jossa tehdään rakennuksen perustuksia. Sininen taivas. Taustalla rakennus.
Työmaa käynnistyi kesällä 2023. Kuva SRV
Rakennus, jonka oikean puoleista osaa ollaan purkamassa.
Vanha koulu purettiin syksyllä 2021. Vuonna 2012 valmistunut yhtenäiskoulun laajennusosa säilytetään osana monitoimitaloa.

Mikä monitoimitalo?

Uusi monitoimitalo koostuu tontilla aiemmin sijainneesta koulurakennuksesta ja siihen luontevasti yhdistettävästä uudesta rakennuksesta. Uuden rakennuksen osan laajuus on 7878 bruttoneliömetriä.

Monitoimitaloon sijoittuvat:

  • Inkeroisten yhtenäiskoulun Inkeroisten, Anjalan ja Tehtaanmäen toimipisteen oppilaat vuosiluokilta 1-9.
  • Erityisen tuen opetus ja vaativan erityisen tuen ryhmille. Vaativan erityisen tuen oppilaat siirtyvät Viialan koulun, Tähteenkadun koulun ja Mansikkamäen koulun erityisopetusyksiköistä.
  • Uusi päiväkoti, joka korvaa Anjalan päiväkodin molemmat rakennukset (Punainen tupa ja Vaniljatalo), Tehtaanmäen esiopetusryhmän, Inkeroisten päiväkodin sekä erillisen Nurmiröllin tilan Inkeroisten entisen hammashoitolan tiloissa.
  • Inkeroisten kirjasto
  • Nuorisotila

Rakennus palvelee lisäksi laajasti kuntalaisia tarjoten tilaa järjestöille, seuroille, kansalaisopistolle, musiikkiopistolle ja kuvataidekoululle.

Arkkitehdin havainnekuva Inkeroisten monitoimitalon sisältä. Kuvassa näkyy rakennuksen aulatila, jossa on pöytiä ja tuoleja sekä katsomo ja lava. Aulassa liikkuu ihmisiä. Vaaleat pinnat.
Havainnekuva monitoimitalosta. Kuva: Arkkitehdit AFKS Oy

Yhteistoiminnallisuus hankkeessa

Projekti toteutetaan yhteistoiminnallisena KVR-urakkana. Toteutuksessa korostuu yhteistoiminnallisuus KVR-urakoitsijan, rakennuttajan, suunnittelijoiden ja rakennuksen tulevien käyttäjien välillä. Projektissa on keskitytty myös työmaatoteutuksen huolelliseen ennakkosuunnitteluun laadukkaan lopputuloksen takaamiseksi. Projektiryhmän tavoitteena onkin, että paikalliset ottavat uuden laadukkaan rakennuksen omakseen ja kaikki osapuolet voivat olla lopputuloksesta ylpeitä.

Elinkaariviisasta ja kestävää rakentamista

Rakennuksessa suositaan terveellisiä, ekologisia ja kiertotalouden ratkaisuja. Rakennukseen on suunniteltu muun muassa massiivipuurakenteinen runko, aurinkopaneelit ja monikäyttöiset tilat. Rakennuksen sisäpuoliset maanrakennustyöt tehdään sähkökäyttöisillä maanrakennuskoneilla. Piha-alueelle haetaan lupaa käyttää Kouvolassa tuotettua purkubetonimursketta täyttömateriaalina, mikä säästäisi luonnonvaroja ja ehkäisisi jätteen syntymistä. Rakennukselle haetaan kolmen tähden RTS-ympäristöluokitussertifikaattia.

Tietoa työmaasta

Kaikki työmaalla syksyllä 2023 näkyvät rakenteet on toteutettu paikallisten kouvolalaisten yritysten toimesta. Maanrakennus- ja betonitöitä toteuttaa Terra Infra Oy apunaan mm. Jarmo Toikka Ky Inkeroisesta sekä Kuusaan Maansiirto Oy. Betonielementtirakenteiset seinät ja sokkelit on niin ikään valmistettu Joutsenon Elementin Kouvolan tehtaalla.

Työmaalla työskentelee päivittäin 30-100 henkilöä riippuen työvaiheesta.

Työmaatiedotteet monitoimitalon toteutuksesta vastaavan SRV:n verkkosivulla.

Tiedot kohteesta

  • Hankkeen bruttoala 7878 bruttoneliömetriä
  • Monitoimitalon lämpimien tilojen tilavuus 38 710 kuutiota
  • Rakennuttaja: Kouvolan kaupungin tilapalvelut
  • Pääurakoitsija: SRV
  • Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehdit AFKS Oy
  • Valmistuminen kesällä 2025
  • Investointikustannusten arvio on 30,8 miljoonaa euroa

Päivitetty 16.11.2023

Sivun alkuun