Kouvolassa on kolme lukiota: Kouvolan Yhteislyseo, Kuusankosken lukio sekä Kouvolan iltalukio (aikuislukio).

Tutustu lukiokoulutuksen kotisivuihin Peda.netissä

Hakeminen lukioon

Voit hakea lukioon peruskoulun päättötodistuksella. Lukioihin haetaan Opintopolun kautta yhteishaussa helmi-maaliskuussa. Mikäli olet muuttamassa paikkakunnalle, voit kysyä vapaita opiskelupaikkoja suoraan lukiosta myös kesken lukuvuoden.

Yhteishaun aikataulut näet Opintopolku-sivuilta.

Kouvolan iltalukioon on pääsyvaatimuksena täysi-ikäisyys ja peruskoulun suorittaminen tai vastaavat tiedot. Opiskelun voit aloittaa joko lukukauden alussa tai minkä tahansa jakson alussa. Voit ilmoittautua suoraan iltalukioon ilman erillistä hakua. Opiskelijaksi voidaan ottaa erityisestä, henkilökohtaisesta syystä myös alle 18-vuotias hakija.

Tutustu Kouvolan lukioihin!

Lukio-opiskelun tavoitteet

Opiskelun tavoitteena on saada valmiudet ylioppilaskirjoituksia ja korkeakouluopintoja varten. Sinulla on mahdollisuus itse vaikuttaa opintojesi sisältöön valitsemalla opinto-ohjelmaasi kiinnostuksesi ja taipumustesi mukaisia opintoja.

Opiskelu lukiossa

Lukiossa opiskelu on teoreettisempaa kuin perusopetuksessa opiskelu. Lukiossa itsenäinen työskentely korostuu. Esseet, tutkielmat ja kotitehtävät vaativat työtä koulupäivän jälkeen.

Lukio-opinnot vaativat tietokoneen käyttöä. Sinulla on oltava oma tietokone aloittaessasi lukio-opinnot.

Lukiot tekevät paljon yhteistyötä muiden oppilaitosten, korkeakoulujen, järjestöjen ja elinkeinoelämän kanssa. Lukioaikana voit osallistua opintomatkoille ja lukiosi projekteihin.

Iltalukiossa voit suorittaa yksittäisiä lukiokursseja, oppiaineita tai koko lukion. Voit sisällyttää Kouvolan Seudun ammattiopistossa opiskelemaasi ammatilliseen perustutkintoon lukion kursseja tai voit suorittaa sen ohessa ylioppilastutkinnon. Yhdistelmäopinnot kestävät 3-4 vuotta ja viikossa on kaksi lukiopäivää. Ammatillisen perustutkinnon valmistumisen jälkeen voit suorittaa iltalukiossa koko lukion oppimäärän ja saada lukion päättötodistuksen. Iltalukiossa on mahdollisuus suorittaa myös verkkokursseja.

Opintojen kulku

Lukio on tarkoitettu suoritettavaksi 2,5-4:ssä vuodessa. Voit hidastaa tai nopeuttaa opintojasi jos elämäntilanteesi tai jatkosuunnitelmasi sitä edellyttävät. Ennen päättötodistuksen saamista sinun on suoritettava yhteensä vähintään 150 opintopistettä (vanhan opetussuunnitelman mukaan opiskelevilla 75 kurssia). Osa opinnoista on pakollisia.

Opintojesi edistymisen näet Wilmasta. Lukion oppimäärän suoritettuasi saat lukion päättötodistuksen. Kun olet suorittanut ylioppilaskirjoitukset hyväksytysti, saat ylioppilastutkintotodistuksen. Lisätietoja löydät ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta.

Aikuislukion oppimäärä on 88 opintopistettä (vanhan opetussuunnitelman mukaan opiskelevilla 44 kurssia).

Opintojen ohjaus ja tuki

Saat tukea ja ohjausta opintoihisi opinto-ohjaajalta ja tarvittaessa erityisopettajalta koko opiskeluajan.

Opiskeluhuolto

Lukioaikana sinulla on käytössäsi terveydenhoitajan, kuraattorin ja psykologin palvelut.

Tutorit

Tutorit auttavat ja opastavat sinua opintojesi alkuvaiheessa. He tutustuttavat sinut lukioon, sen tapoihin, kouluyhteisöön ja uusiin kavereihin.

Opintotuki

Saat tietoa opintotuesta lukiosi kansliasta tai Kelan sivulta

Ruokailu

Päivälukiossa saat ilmaisen kouluruoan jokaisena koulupäivänä.

Lukion tapahtumia

  • Joulukuussa ylioppilasjuhla
  • Helmikuussa penkkarit ja vanhojen päivä
  • Kesäkuussa ylioppilasjuhla

Muita tapahtumia löydät lukioiden omilta kotisivuilta.

Päivitetty 5.6.2023

Sivun alkuun